Změna hypnotika

Dobrý den, už skoro tři měsíce užívám hypnotika se Zolpidemem 10mg, ta jsou však návyková (myslím především fyzickou závislost). Chtěl sem se poradit, jestli by nenávykové anxyolitikum Atarax mohlo být náhradou za Zolpidem? Bojím se totiž, že po Ataraxu nebudu moct usnout tak dobře jako po zolpidemu. Mám největší problémy s usínáním, když usnu, už spím až do rána. Žádné bylinné preparáty, ani ve zvýšených dávkách (meduňka, kozlík, chmel atd.) na mě neměli vůbec žádný vliv. Ještě bych se rád zeptal, jak dlouho účinkuje lék Atarax a jestli budu další ráno a dopoledne po Ataraxu ještě "pod vlivem" jeho účinné látky nebo jestli budu vše už vnímat a cítiti normálně. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Atarax by mohl být vhodný, možná ještě výhodnější je Prothazin (na předpis) anebo naopak některé sedativní antidepresívum, pokud je u Vás přítomna deprese (např. Trittico, Mirtazapin). Doporučuji poradit se s psychiatrem. Atarax je šetrný a neměl by působit kocovinu nebo ospalost, přesto doporučuji v prvních dnech jeho užití vyzkoušet Vaši reakci a neřídit ráno auto.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: