Změna chování dítěte

Mám syna, kterému byly v listopadu 3 roky. Má dost vzteklou povahu o malička,je dost ufňukaný a často brečí bezdůvodně.To přisuzuji období vzdoru a doufám, že to přejde. Trápí mě jiná věc. Vždy výborně spinkal. Večer jsme ho položili do postýlky, bez problémů a sám usnul a spal až do rána. Poslední měsíc jsme se ovšem vůbec nevyspali. Večer než usne, nás desetkrát volá, ikdyž nic nechce. Během noci pak pomalu každou hodinu volá. Někdy chce napít, někdy nechce nic. Je to dost náročné a jsme z toho už dost vyčerpaní. Může to souviset s tím, že jsem začala chodit do práce a Filípek do školky? Je ovšem pravda, že do školky chodí už od 2 let, ale chodil jen na 2 dny v týdnu a ted musí chodit pořád. Dřív se tam vždy těšil a teď mám problémy ho tam dostat. Začal i mnohem víc zlobit. Nemohu s ním jít nikam, ani nakoupit. Všude řve a vzteká se, válí se po zemi,...jsem z toho už psychicky dost na dně a pomalu to přestávám zvládat.Nenechá si domluvit ani se upatil bombonem. Proč to tak je? A jak dlouho to může trvat? Nechtěla bych kvůli tomu chodit na nějaké vyšetření. Děkuji

Odpověď odborníka:

Lenko,může se jednat o adaptační poruchu a je potřeba konzultace s učitelkou v mateřské školce, zkusit zjistit, zda tam nedochází k nějakým nepříjemným událostem, zda si tam děti navzájem neubližují, nebo se Vašemu synovi nevysmívají, on se tam z nějaké příčiny necítí dobře a nemá tam pocit bezpečí, který měl doma, když byl s Vámi. Možná se jen trochu déle adaptuje, protože má křehké emoční prožívání, může to také cítit jako odmítnutí péče z Vaší strany, a proto dochází k ujišťování a vymaňování si vaší pozornosti kdykoliv to jde.
Doporučila bych Vám trávit s ním čas při hře a ujišťovat ho, že ho milujete a trpělivě vysvětlovat opakovaně , že takhle je to normální a že to takto funguje ve všech rodinách, že děti chodí do školky a rodiče do práce, chválit ho za všechno, i za drobnosti. Dát si pozor ,aby se u něho neprohlubovala úzkost z opuštění tím, že mu budete říkat dopředu, co budete dělat a jak ten den,ten večer, to odpoledne bude vypadat. Pokud by to nezabralo, pak bych doporučila Vaši konzultaci bez syna s dětskou psycholožkou,která by Vám poradila konkrétnější kroky ve výchově.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: