Zřejmě aterom

Dobrý den, pročetl jsem spoustu dotazů zde položených na aterom. Nad genitáliemi v ochlupení pod břichem se mi vytvořila asi před 3 týdny boulička, zřejmě to byl aterom. Nevěděl jsem co dělat, tak jsem si místo pravidelně asi 5x denně natíral Alpou (70% alkohol), no nevím jestli to mělo nějaký vliv, ale boule během týdne dočista zmizela. Teď jak je ale vedro a já se potím, tak jsem se dnes probudil a na druhé straně (předtím pravá část, teď levá) se objevila boulička asi 1x1cm nová. Rozdíl je v tom, že tahle na dotek trochu bolí. Nesvědí, ale trochu bolí. Myslel jsem, že to může být prostě jen komáří štípnutí, ale po nahmatání mi to připomíná spíš tu první bouličku. Znova si to tedy mažu alpou (má to smysl vůbec?). Mám panickou hrůzu z doktorů a nějaké operace a úplné odstranění pro mě asi nepřipadá v úvahu. Nezvládl bych tam jít a nechat do sebe řezat, určitě to bolí. Já vím, že asi vypadám jak blázen, ale je to tak a proto píšu spíš sem. Navíc je to na místě, které nejsem nějak moc extra zvyknutý ukazovat. Mohu se zeptat zda je s tím opravdu třeba něco dělat, nebo stačí znova počkat zda boulička zmizí a spíše se více zaměřit na hygienu? Je vůbec nějaká možnost jak zabránit k tomuto ucpávání mazových žláz? Mám pocit, že jsem si to zavinil před měsícem sám tím, že jsem se skoro celý ostříkal deodorantem, když venku bylo opravdu vedro a jelikož se moc potím, nic lepšího mě nenapadlo (ano i na to místo jsem se osprejoval - pod břichem). Teď už musím znít jako naprostý cvok, asi bych Vás i pochopil. Prosím tedy, mám velkou otázku a rád bych odpověď na celou. 1. je nutné s tím něco dělat (řezat do mě?) 2. pokud ano, jak zákrok probíhá? 3. Když mám dluh u zdravotní pojišťovny, uhradí zákrok i přes ten dluh tento zákrok? 4. pokud se toho nemusím zbavit, dá se tomu nějak předejít? Nějaká mast, nebo něco... Mockrát děkuji, velice si vážím všech lékařů, kteří zde zdarma pomáhají lidem jako já, lidem co mají strach jít k doktorům a zde hledají odpovědi a anonymní porozumnění.

Odpověď odborníka:

1) Není nutné s tím nic dělat, pokud nedojde k velkému zánětu a vzniku abscesu, který by vás skutečně hodně obtěžoval. 2) V místním znecitlivění jako u zubaře se projev nařízne, vyčistí. 3) Vzhledem k tomu, že nejde o nutný zákrok, tak asi to pojišťovna nebude chtít uhradit. 4) Předejít se tomu moc nedá, vyhýbejte se zapářce, neprodyšným oděvům, pokud se začne zánět tvořit - ošetřujte např. Framykoinem či jinou antibiotickou mastí, nevymačkávejte.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: