Zrychlený tep, slabý puls

Dobrý den, ráda bych se zeptala na jeden problém, který mě už nějakou dobu trápí. Přesně před dvěma měsíci se mi v noci udělalo zle (po probuzení), bušení srdce, pocity na omdlení, zrychlené dýchání, chodilo to řekla bych v minutových intervalech cca, myslela jsem si, že každou chvíli omdlím, manžel mi zavolal záchranku, ale než dojeli a natočili EKG, tak už mi bylo celkem fajn, takže EKG v pořádku a poslali mě domů s tím, že si mám zajít na kardiologii pro jistotou. Od té doby se tento stav několikrát opakoval - vždy v noci nebo navečer, ale už v ne tak intzenzivní míře a když si při pocitu na mdloby sáhnu na pulz skoro mi nejde nahmatat, je velice slabý. Na kardiologii jsem už byla, ECHO srdce mám v pořádku, celodenní holter byl taky v pořádku - žádné nepravidelnosti nezaznamenal (ten den mi ale bylo dobře), akorát se projevil lehce zvýšený tep i v noci, pan doktor mi napsal do zprávy sinusová tachykardie a napsal mi pro jistotu Concor 2,5mg, jednu tabletku za den a brát 3 měsíce a pak zkusit vysadit. Udělal i testy z moči a krve a vše OK (až na to, že mám snížený počet bílých krvinek a méně železa), takže prý neví, čím ten tep může být, a doporučil mi vytrvalostní sporty - běh, plavání atd. Když jsem mu říkala, že mám občas ten puls slabý říkal, že to může být, ale už jsem se nezeptala, co to tedy znamená, je to nějak nebezpečné? prý mám oběhový systém i srdce v pořádku. Já zatím beru ten lék, ale jen půl tabletky denně - a tep se mi sníží v klidu z cca 80 na 68, ale někdy i jen na 60. Jaká je vůbec normální tepová klidová hodnota? Jinak je mi 32 a jsem už téměř pět let doma na mateřské dovolené. Stresy v manželství nemáme. můžete mi prosím poradit?? Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš dojem, že když jste při holteru neměla žádné obtíže, že ani toto vyšetření nemohlo nic zachytit, je samozřejmě logicky správný. A že kdybyste ten záchvat měla, že by se jistě projevil i na holteru. Na Vašem místě bych se naučil lépe hmatat a měřit pulz. Měří se na zápěstí, často to jde lépe na krku nebo v třísle. A naučit se ho i počítat. Na výpočet je jednoduché měření po dobu jedné minuty. Jde to ale i za půl minuty, či za 15, 10 nebo i jen 6 vteřin. Jen je pak hodnotu třeba náležitě vynásobit a počítat s tím, že při kratším intervalu může být větší chyba. Při 6 vteřinách se násobí deseti, což je pohodlné. Budete pak moci lékaři říct, jaká byla frekvence, můžete si také všímat toho jestli byla akce nepravidelná. Nepravidelnost je totiž jednou ze známek nejčastější rychlé arytmie – fibrilace síní. Síně se totiž stahují rychlostí 350/minutu, na komory se ovšem přenáší jen část vzruchů, takže výsledný tep je třeba 140/min. Jinak existuje ještě jiné zařízení na monitoraci tepu než holter. Je to kartička, kterou na sebe přiložíte, když máte obtíže. Zařízení máte u sebe po více dní, ne jen 24 hodin, takže záchyt je pravděpodobnější. Možná to ale máte tak zřídka, že Váš lékař usoudil, že byste to stejně nezachytila. Možná ale kartičku jen prostě nemá. Normální puls u žen je 65-110/min. Je to ale jen domluvená hodnota, odchylky i u zdravých jsou možné. Ten Concor se mi moc nelíbí. Není to nějaká veliká chyba – ale jestli máte nějakou konkrétní chorobu, která to způsobuje (což nejspíš nemáte), tak to jen zastře příznaky. A jestli je to prostě jen takové ladění Vašeho těla, tak byste se měla spíš zaměřit na ty vytrvalostní sporty. Oni Vám to ovšem dali také proto, že by Concor mohl snížit frekvenci těch záchvatů. I tak platí, co jsem řekl. Concor je betablokátor, neboli blokuje účinek adrenalinu. Proto snižuje tělesnou zdatnost a lidé pak mají menší chuť do vytrvalostních sportů (protože jim to jde hůř než ostatním). Vytrvalostní sporty určitě ano. 3x týdně 30 minut běh, kolo, inlajny, lyže, plavání, prostě cokoliv co zrychluje tep. Takto cvičit má ostatně každý. Každé navýšení pohybu Vám prospěje ještě více. Nejlépe, když si pořídíte endorfinovou závislost. S těmi dětmi to asi není jednoduché, ale například běháním strávíte minimum zbytečného času cestováním a podobně a můžete jít když si děti lehnou. A nenechat se odradit zimou – na lyže se taky chodí, když je sníh, jen se lidi víc obléknou. Není ale třeba se trápit (http://m.idnes.cz/clanek.A131002_151210_behani_fro.idn). Budete mít nižší tepovou frekvenci v klidu, možná se arytmií zbavíte úplně. Kdyby se to nepodařilo, tak je nejednou možné arytmii léčit hadičkou zavedenou z třísla do srdce (bolí jen to tříslo). Tomu samozřejmě předchází zachycení arytmie a její přesné určení. Budu rád, když mi dáte vědět o svých případných zkušenostech se sportováním nebo kdyby se cokoliv objevilo (vladimir.vinduska@email.cz).

MUDr. Vladimír Vinduška CSc.
MUDr. Vladimír Vinduška CSc.

Specializace: Kardiochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
zrychlený tep, na omdlení... | Od: Hanka | 12.4.2016 18:22
Možná nějaké dámě pomůže má
zkušenost se stavem jaký je
popsaný výše: zkusila bych se
zaměřit na fázi menstruačního
cyklu. Shodné potíže mívám týden i
pár dní před mens. i když třeba jen
1x 2x do půl roku. Říkám tomu, že
mi jedou hormony... Noční stavy
jsou dost nepříjemné, ale jinak
mám vsechna vyšetření normální.
Tak se zkuste zamyslet-jak zda to
náhodou nesouvisí i u Vás :-) Hana
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Bolest v krku může zaútočit kdykoli. Buďte připraveni
Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Články: Bílý jogurt: zatočí s průjmem i vaginální infekcí
Exotická jídla na dovolené...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Články: Mravenčení končetin – pouze nepříjemný příznak?
Brnění je nepříjemný pocit...
Kopřiva
Články: Kopřiva
K léčbě dlouhodobého...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: