Zúžení páteřního kanálu, sjorgenův sy

Dobrý den, již 16 roků jsem v péči revmatol. ústavu pro primární Sjogrenův syndrom a revmatoidní artritidu. Užívám Plaquenil. Kromě obvyklých potíží při této diagnoze mám několik let potíže s páteří, brnění rukou, bolesti krční páteře, někdy pocity špatného dýchání. Na magnetické rezonanci bylo zjištěno: degenerativní spondylogenní a diskogenní zúžení kanálu páteřního v rozsahu C4/5 - C6/7 v kategorii absolutních hodnot se stísněním, v segmentu C5/6 až zřetelnou kompresí míchy se susp. incip. myelopatií. Víceetážové spondylogenní zúžení neuroforamin C3/4-C6/7, s maximem C5/6 l.utr. a C6/7 l.utr, s pravděpodobným víceetážovým tlakem na příslušné kořeny. Na internetu jsem se dočetla o různých operacích, které bych nerada ve svém věku podstoupila. Zatím jsem soběstačná, někdy plná elánu, ale brzo přijde období únavy, bolestí a úzkosti z budoucnosti (občas beru na uklidnění lexaurin).Je naděje udržet pohyblivost konzervativní léčbou, rehabilitací apod.? Příp. kam se obrátit na kvalitní rehabilitaci? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sice vás chápu, ale obávat se operačního řešení musí mít nějaký podklad. Kvůli věku se rozhodně bát nemusíte, záleží na biologickém věku a stavu organismu, věk v kalendáři není směrodatný. Nejsem sice neurochirurg, ale navrhovala bych vám určitě konzultaci s ním uskutečnit, protože změny na krční páteři jsou poměrně pokročilé a jistě by si alespoň konzultaci na neurochirurgii zasloužily. Pokud vím, Revmat. ústav spolupracuje s Motolskou nemocnicí v oblasti operací kloubů, v oblasti neurochirurgie nejsem informována (Střešovice?), ale jistě by vám nějaký kontakt zprostředkovali. Musíte myslet do budoucna, kdy soběstačnost třeba nebudete moci samozřejmě považovat za součást vašeho běžného dne a operací byste si ji mohla už ted zajistit. Konečné slovo vám ale řekne až neurochirurg, já bych v současné chvíli rehabilitaci neviděla jako moc účinnou, protože páteřní problémy /u revmatoidní arthritidy je tato oblast krční páteře postižena velmi často jako důsledek základního onemocnění/ jsou opravdu spíše více pokročilé a konzervativní léčba (vč.rehabilitace) na ně bude mít nejspíše malý vliv. Po operaci vám samozřejmě zajistí návaznou rehabilitační péči, když s ní budete spokojena, můžete ji využívat i nadále, ale teď je nejdůležitější získat názor ošetřujícího lékaře na tuto problematiku a event. získat kontakt ohledně neurochirurgické intervence - zda je možná a byla by přínosná nebo ne. Vím, že takovou odpověď jste asi číst nechtěla, ale je to jen můj osobní názor, je potřeba zkonzultovat více odborníků a potom se můžete kvalifikovaně o ev. operaci rozhodnout. Pokud byste opravdu preferovala jen rehabilitaci a částečnou úlevnou lečbu, rehabiltace je kvalitní hned v budově RU. Nebo je možné, pokud jste v remisi, požádat o lázeňskou léčbu (3 týdenní intenzivní péče), která je poskytována většinou v Jáchymově a bývá účinná, jsou to "silné" lázně na podkladě radonu. Musí je vám ovšem " povolit " váš ošetřující revmatolog - domluvte se na další kontrole o všem s ním. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: