Zvětšená uzlina

Dobrý den. Pře dvěma měsíci jsem prodělala zánět pohrudnice. Asi týden po dobrání antibiotik jsem si nahmatala na levá straně krku u kývače nebolestivou uzlinu. Je velká asi kolem 1 cm. před týdnem jsem byla na kontrole na plicním kde mě paní doktorka poslouchla a udělala rentgena řekla, že je vše v pořádku. Praktická lékařka mi brala krev, dělala celkový krevní obraz a testy na nějaké bacili ( ještě čekám na výsledky na boreliozu a mononukleozu).Zatím byly všechny výsledky v pořádku. Byla jsem u internisty, který mi zjistil tachykardii, prý nejspíš ze stresu a teké mě poslouchala a řekla, že si myslí, že plíce nejsou ještě úplne v pořádku, že tam pořád něco slyší. ( přitom minulý týden paní doktorka na plicním řekla, že je vše v pořádku).Necítím se pořád dobře. jsem unavená a pořád hodně nervozní. Mám strach, aby uzlina nebyla zvětšena vlivem nějaké vážné nemoci např, rakoviny. Myslíte, že kdyby se o rakovinu jednalo, byly by nějaké změny v krevních testech? Děkuji za odpověď. Denisa

Odpověď odborníka:

Milá Deniso, lymfatické uzliny jsou zásadní součástí imunitního systému a proto živě reagují na jakoukoli infekci. Pokud jste měla i nějaký zánět sliznic na krku spolu se zánětem pohrudnice, je naprosto v normě, že uzlina zareagovala. Během několika týdnů by se měla zmenšovat, může zůstat hmatná. 1 krční uzlina, jen jednocentimetrová, brzy po infekci, s tím bych se zatím netrápila, jen bych vyčkala na další vývoj stavu. Pokud se ještě nedělal ultrazvuk, mohl by se doplnit, poskytne představu o tom, jestli má uzlina vzhled zánětlivý, nebo zda je případně podezřelá. Nevím, jestli jste měla vyšetřený krevní obraz, ale předpokládám, že spíše ano, postup vašich lékařů se mi zdá v pořádku. Poslechový nález na plicích těžko mohu komentovat, když nevím, oč přesně se jednalo. Pokud krevní testy neprokážou infekci, vyčkejte ještě, praktická lékařka si Vás bude dále sledovat a v případě zvětšení uzliny by Vás jistě poslala na odborné vyšetření. Rozhodující je spíše další vývoj stavu, žádný spolehlivý krevní test "na rakovinu" není a podle Vašich informací by se s velkou pravděpodobností mělo jednat o zánětlivé zvětšení uzliny.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: