Zvýšené hodnoty tsh při otěhotnění

Je mi 33 let, snažíme se s manželem o čtvrté miminko (tři děti už mám, mezi dětmi jsem 2x potratila, pokaždé v 8tt) a při preventivní prohlídce u obvodní lékařky mi byly opakovaně zjištěny zvýšené hodnoty TSH (6,230mUI a za čtyři týdny 4,840mUI, norma uvedena do 4,2mUI). T4 bylo v obou případech v normě (15,9 pmoll, ref. meze nevím). Paní doktorka mě odeslala na sono štítné žlázy, tam bylo všechno úplně v pořádku. Vzhledem ke snaze o otěhotnění mi ale pan doktor napsal Euthyrox 50 1/2 tabletky denně, po případném otěhotnění 1 tabletku denně. Od paní doktorky obvodní jsem ještě dostala doporučení na endokrinologii, kde jsem objednaná až na konec října. Mezitím mi byla ještě jednou odebrána krev (v té době jsem ještě léky neužívala), kde už ovšem hodnoty vyšly v pořádku: TSH 4,035mUI (ref. meze 0,4-4,5) volný T4 10,75pmoll (ref. meze 7,85 - 14,4) Anti-TPO 1,5kUI (ref. meze 0-9) Anti-TG 0,8kUI (ref. meze 0-4). Nyní již týden užívám Euthyrox 50 1/2 tabletky denně jak mi lékař na sonu předepsal, výsledky krve jsem se dozvěděla dnes. Má tedy smysl v užívání pokračovat, když všechny hodnoty vyšly v pořádku? (Otec byl před pár lety na operaci příštitného tělíska, kde mu vyoperovali cystu.) Ještě dodám, že po zjištění vyšších hladin TSH jsem si koupila Vincentku a pravidelně popíjím už asi 4 týdny. Je možné, že by TSH mohlo klesat, když jsem se více zásobila jódem? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď odborníka:

Obecně doporučujeme, že TSH by pro otěhotnění nemělo být vyšší než 3,7 (byť je to ještě v normě), jinak je vyšší riziko problémů v těhotenství. Tudíž bych na Vašem místě v terapii Euthyroxem pokračovala - vzhledem k uvedeným laboratorním hodnotám přepokládám, že ho po těhotenství budete moci vysadit.
Co se týče jodu, jeho nedostatek v populaci je velmi častý, tudíž Vám pomoct mohl. V těhotenství i při plném kojení doporučujeme jeho substituci v těhotenských vitamínech, nebo zvlášť v denní dávce 100 ug (mimo příjem ze stravy).
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x