Zvyšené jatení testy

Dobry den, mam na vas dotaz dne 8.3.2013 byla moje dcerka (nar. 1/2013) hospitalizovana v nemocnici, odmitala papat(byla castecne kojena a dokrmovana), pri vysetrenich ji zjistili zvysene jaterni testy v tu dobu ALT 2,43 ukat/l, AST: 1,78 ukat/l, T-BIL: 10,7umol/l, UREA: 3,6mmol/l, KREA: 26umol/l, CRP: 0,1 mg/l, KM: 132 umol/l, GLU: 4,5 mmol/l, ALP: 5,48 ukat/l (taky dost zvysne), NA: 139 mmol/l, K: 5,7 mmol/l, CL: 103 mmol/l, Ca: 2,69 mmol/l, Osm.v.:297,5 mM/kg..Papat zacala nasledujici den.Jaterni testy pry mohly byt zvysene z hladu, tak jsme 14.3.2013 sly na odbery znovvu, bohuzel zadna zmena...Byla i na utz, kde jatra pry nezvetsena (47mm v CC rozmeru) ale hranicni vel. sleziny 44mm, dale nasel na levem vajecniku cystu ....Pres plyny nemohl najit dvanacternik. Je hodne zaplynovana. Nyni jsme byly na odberech 3.4.2013 a jaterni testy jeste stouply ALT: 3,4 a AST: 2,4...Moc se o ni bojim, je to nejake vazne??? nemocna neni jen byla cca pred 10dny nachlazena (mela jen rymu)Co je treba udelat za vysetreni, co by to mohlo zpusobovat? podotykam ze pri tehle poslednich odberech uz byla vicemene na UM (me mleko jen jednou za den ale minimalne) 1) mela novorozeneckou žloutenku (tim laserovym pristrojem namereno az 315, se 175 nas pousteli domu, v krvi to pry nemela) 2) ja jsem v roce 2009 prodelala mononukleozu(nevedela jsem o tom) a mela v nose a v krku zlateho stafylokoka , bohuzel jsem to nehlasila ani gyn. ani u porodu, a ani na detske pediatrii, nejak mi vypadlo ze jsem vubec neco prodelala az po precteni vsech mych lekarskych zprav, jsem si vzpomnela. Nemuze to mit na to vliv, nebo to je doznivani zloutenky? Dekuju za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, zvýšené jaterní testy si jistě zaslouží další sledování i vyšetření - bylo by vhodné doplnit vyšetření z krve k vyloučení infekce, která by toto mohla způsobovat - především EBV a CMV a dalších patogenů - to Vám udělá obvodní pediatr. Pokud by přetrvávaly zvýšené jaterní testy nadále, bylo by dobré vyšetření u hepatologa - specialisty na jaterní onemocnění. S novorozeneckou žloutenkou ani Vaší mononukleozou by problém souviset neměl. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: