Zvýšené jaterní testy

Dobrý den, nedávno mi byly prováděny jaterní testy a měl jsem dvojnásobně zvýšený celkový i přímý bilirubin a lehce zvýšené ALT(o 0,06 jednotek nad normu), můj lékař mi nařídil dietu a klidový režim a během čtrnácti dnů mi provedl 2 další testy, a hodnoty se snížily a vrátily do normálu kromě celkového bilirubinu, který byl 18 jednotek místo 17 a proto mi lékař nařídil dvoudenní půst a znovu provedl testy a bilirubin vyskočil na 35 (vše ostatní v normě). Tady ale můj lékař prohlásil, že jsem půst nedodržel, protože bych měl mít hodnoty biirubinu přes 50, a budu muset celé toto martirium absolvovat znovu, já jsem ale půst poctivě dodržel, a proto se ptám jestli tato hodnota po půstu musí být opravdu přes 50.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, jedná se zřejmě o test s hladověním u Gilbertova syndromu (což je benigní hyperbilirubinémie), který se však dnes již rutinně nepoužívá pro svoji nespecifitu.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Pět příznaků, že v ráně probíhá infekce
Články: Pět příznaků, že v ráně probíhá infekce
Hojení samo o sobě je velmi...
Astma se umí dobře maskovat, třeba v podobě kašle
Články: Astma se umí dobře maskovat, třeba v podobě kašle
Když se řekne průduškové...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Angina pectoris
Články: Angina pectoris
Angina pectoris je označení...
Mužské zevní pohlavní orgány
Články: Mužské zevní pohlavní orgány
Starověcí učenci se...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: