Zvýšené jt v těhotenství

Dobrý den paní doktorko,chtěla jsem se zeptat:ve 36 t.těhot.jsem byla hospitalizovaná přes noc v nemocnici,kde mi byly zjištěny zvýšené JT-odběr nebyl nalačno.Bil-15,ALT 2,AST 1,19,ALP-2,53.Za týden hodnoty nalačno:bil 23,3,přímý-7,3,ALT 1,63,AST 1,16,ALP 2,33,GGT 0,51-užívala jsem Essentiale F 3krát 2 tbl,za 2 dny ko.odběr na lačno-bil-11,7,ALT 1,40,AST 0,84,ALP 2,19,GGT O,44.Ještě mi gynekolog předepsal Ursosan 3 krát 1 tbl.Žádné potíže jsem neměla,v 5 m:těhot.byly výsledky v pořádku.Nemohou tyto léky poškodit miminko?Nemohou být zvýšené následkem delšího stresu?Je užívání Ursosanu v těhotenství bezpečné a o jakou dg se jedná?Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Essentiale F není v těhotenství kontraindikován, je naopak indikací např. u gestózy s jaterním postižením. Ursosan může být podáván ve 2.-3. trimestru gravidity. Jeho indikací je např.: těhotenská intrahepatální cholestáza, rozpouštění cholesterolových žlučových kamenů u nemocných s vysokým operačním rizikem a u nemocných po litotrypsi, primární biliární cirhóza I. a II. stadia, primární sklerotizující cholangoitida, reaktivní gastritida při duodenogastrickém refluxu. Nedomnívám se, že zvýšené JT máte pouze v důsledku stresu. Ostatně i léky, které vám byly předepsány poukazují na to, že lékaři pomýšlejí na nějakou z uvedených diagnóz.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: