Zvýšené krevní destičky

  • Dotaz od: Renata Nováková
  • Publikováno: 7.3.2009
  • uLékaře.cz

Dobrý den. Obracím se na Vás s dotazem. Teď jsem 3 týdny marodila se zápalem plic. Užívala jsem antibiotika. Během léčby jsem byla po dvou týdnech na odběru krve a hladina krevních destiček byla mírně zvýšená, za další týden jsem šla na odběry opět a krevní destičky jsem měla 3x zvýšené než je norma. Lékař mi řekl, že je to pravděpodobně způsobeno tím,že sem v těle měla silný zánět. Ihned mi nasadil 1x denně půl tablety Anopyrinu 400 na ředění krve. Chtěla bych se zeptat, zda je opravdu možné, že je to způsobeno zánětem? A jaké mi hrozí riziko, jestliže jsem celkově zdravá? A ještě se chci zeptat, byla jsem již dvakrát na sklerotizaci pár malých žilek. Ale jinak žádné problémy nemám. Hrozí mi tedy nějaké riziko a jak bych se měla omezovat? Můžu normálně sportovat? Děkuji Vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je to možné a pokud je tomu skutečně tak, po odeznění zánětu a během rekonvalescence se množství destiček opět normalizuje. Pokud ne, Váš lékař bude hledat jinou příčinu zvýšeného množství destiček. Omezovat se zatím nemusíte, pokud to nezakázal ošetřující lékař, užívejte předepsaný Anopyrin (snižuje přilnavost destiček, čímž chrání před jejich zvýšeným shlukováním a tvorbou krevních sraženin v cévách) a vyčkejte další kontroly, kde se podle výsledku rozhodne, co dál.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: