Zvýšené onkomarkery

Dobrý den paní doktorko,můj dotaz se týká zvýšených onkomarkerů.V roce 2009 byl C153 24,7,tudíž v normě.Od té doby se neustále postupně zvyšuje na hodnotu 32,7 letos v září.Na pravidelnou kontrolu mamografem chodím v dvouletých intervalech.Dvakrát i ultrazvuk (jako samoplátce).Pouze změny k věku.Maminka prodělala v roce 2010 ablaci prsu i s uzlinami(v té době 77 let),dnes vše v pořádku,sledovaná na onkologii.Vím,že zvýšené onkomarkery nemusí nutně znamenat problém,ale přesto Vás chci poprosit o odpověď,jestli mohu být naprosto v klidu.CEA hodnota je 4,6,pouze ještě AFP je zvýšeno na 12,1.Děkuji za Váš čas,zdraví Libuše.

Odpověď odborníka:

Milá Libuše,můžete být naprosto v klidu !!! Normální hodnota Ca15.3 je uváděna někdy až 35. A i pokud má Vaše laboratoř meze nižší, pokud je mamograf v pořádku můžete být klidná. Zvýšení nádorových markrů může být způsobeno řadou nenádorových onemocnění ( ca 15.3 například u jakéhokoliv onemocnění zažívacího traktu, onemocnění jater, ledvin, při zábětech v dýchacích cestách...).Ale u Vás je hodnota spíše v normě, nebojte !

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x