Obezita zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu
Doktorka Eugenia E. Calle se svými kolegy z The American Cancer Society v Atlantě v Georgii zjistila, že zvýšená tělesná váha se spojuje s častějším úmrtím na rakovinu. Své výsledky publikovala v dubnovém čísle 2003 časopisu The New England Journal of Medicine.
Výzkumníci zjistili, že kdyby každý dospělý člověk měl svůj body mass index menší než 25, zemřelo by každý rok o 90000 lidí méně.
Z více než 900000 amerických dospělých, kteří byli ve studii v roce 1982 vyšetřeni a shledáni zdravými, během následujících 16 let zemřelo 57145 na rakovinu. Ze všech těchto pacientů pacienti s BMI nejméně 40 měli v porovnání s pacienty s normální váhou o 52 % (pro muže) a o 62 % (pro ženy) vyšší riziko úmrtí na rakovinu.
Nejčastějšími malignitami spojenými s vyšší tělesnou hmotností byly: rakovina jícnu, tlustého střeva, rekta, ledvin, žlučníku, pankreatu, jater a non-Hodgkinův lymfom.
Otázkou však stále ještě zůstává, jakým mechanismem obezita zvyšuje riziko úmrtí na rakovinu, o kolik se musí zvýšit BMI, aby zhoršil pacientovu prognózu a.j.
Výzkumníci doufají, že výsledky této studie by mohly motivovat obézní lidi ke kontrole své tělesné hmotnosti.
Zdroj:
N Engl J Med. 2003;348:1623-1624, 1625-1638.