#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Žlučníkové kameny

Zdravcentra.cz 18.4.2011

Žlučníkové kameny, cholelithiáza, jsou žlučové konkrementy ve žlučníku a žlučových cestách. Část z nich se typicky projevuje žlučníkovou kolikou. Žlučové kameny vznikají z běžných součástí žluče - cholesterolu, bilirubinu a vápníku. Při přesycení žluči některou z jejích složek začínají vznikat ve žlučníku krystaly. Na ně se postupně „nabalují“ další látky a vzniká kámen. Podle svého složení se děli na cholesterolové, pigmentové a smíšené.

operace
operace

Žlučníkové kameny, cholelithiáza, jsou žlučové konkrementy ve žlučníku a žlučových cestách. Část z nich se typicky projevuje žlučníkovou kolikou.

Co jste možná netušili...

Kameny léčil už staroegyptský lékař a stavitel první pyramidy Imhotep ve 3. tisíciletí před naší letopočtem. O tom, že kameny trápily už naše pradávné předky svědčí dobře zachovalé mumie. Hippokrates označil černou a žlutou žluč za dvě ze čtyř základních tělních tekutin, které řídí všechny pochody v organismu. K léčbě kamenů a zánětů žlučníku používali lékaři například extrakty z dřišťálu nebo rozdrcená semena hlohu. K prevenci se hojněn používal olivový olej. Starověcí Číňané zase s úspěchem prováděli akupunkturu.

#IMG#

Učenci ve 12. století označovali žlučník za kuchaře, který „míchá“ potravinami v žaludku. Játra jim připomínala oheň, který pod „žaludečním hrncem“ topí. Později považovali žlučník za hlavní regulátor nálady. Při jeho poruchách trpěli pacienti melancholií.

První operační odstranění žlučníku provedl v roce 1882 německý chirurg Langebuch. Od jeho časů prošlo chirurgické řešení žlučníkových kamenů značným vývojem. Hitem posledních desetiletí je „chirurgie klíčovou dírkou“ - laparoskopická operace.

Žlučníkové kameny trápí podle některých statistik až každého pátého z nás. „Hitparádu“ výskytu vedou severoameričtí Indiáni kmene Pima. Kameny trpí téměř 90 procent jeho příslušníků starších 65 let. Vysoký výskyt žlučových kamenů hlásí také Švédsko. Tam můžeme kameny nalézt až u každého druhého člověka staršího 70 let. V naší zemi má kameny asi každý pátý z nás. Typické obtíže však vyvolává pouze třetina z nich.

Jak vznikají...

Žlučové kameny vznikají z běžných součástí žluče - cholesterolu, bilirubinu a vápníku. Při přesycení žluči některou z jejích složek začínají vznikat ve žlučníku krystaly. Na ně se postupně „nabalují“ další látky a vzniká kámen. Podle svého složení se děli na cholesterolové, pigmentové a smíšené. Příčinou přesycení žluči a tvorby kamenů je zvýšené vylučování odpadních látek do žluči nebo porucha jejího odchodu ze žlučníku. Mezi hlavní rizikové faktory podílející se na vzniku žlučníkových kamenů patří:

  • obezita
  • prudké zhubnutí
  • strava s vysokým obsahem cholesterolu a cukrů
  • snížené vyprazdňování žlučníku

Jak se projevují...

Nejčastěji se žlučníkové kameny vůbec neprojeví. Můžete je mít i Vy, aniž o tom víte. Lékař je objeví náhodou při ultrazvukovém vyšetření břicha. Vedle takových „šťastlivců“ ale existují jiní, kteří o svých kamenech ví velmi dobře. Jejich přítomnost se ohlásí nejčastěji bolestí - žlučníkovou (biliární) kolikou. Vzniká náhle bez předchozích varovných příznaků, obvykle pozdě večer nebo v noci, několik hodin po jídle. Nejčastěji bolí pravé podžebří nebo okolí pupku. Bolest přitom může vystřelovat do zad nebo do ramene. Je velmi silná a trvá desítky minut až několik hodin. Může se k ní přidat i nevolnost, zvracení nebo nadýmání. V některých případech dokonce lehce zežloutnete.

Vaše obtíže jsou často důsledkem dietní chyby. K těm nejčastějším patří vydatné tučné jídlo - pečená kachna nebo řízky s majonézovým salátem. Stejně tak je ale může vyvolat i tělesná námaha nebo rozrušení.

Jak se potvrdí...

Stanovení diagnózy pomůže už vylíčení Vašich obtíží a okolností jejich vzniku. Lékař Vám prohmatá břicho a zjistí, kde Vás to nejvíce bolí. Ke zobrazení kamenů Vás může poslat na ultrazvukové vyšetření břicha. Biochemický rozbor Vaší krve může ukázat zvýšené koncentrace jaterních enzymů a bilirubinu.

Jak se léčí...

Žlučníková kolika se léčí hladovkou, klidem na lůžku a teplými obklady břicha. Ke zmírnění Vašich obtíží Vám může lékař předepsat léky snižující napětí vnitřních orgánů (spasmolytika) a léky proti bolesti (analgetika). Taková léčba Vám ale pomůže jen překonat akutní obtíže.

Kameny, které Vám nečiní obtíže můžete nechat bez léčby. Měly by se ale pravidelně sledovat. Může se stát, že Vám lékař doporučí jejich preventivní odstranění. Nechte si od něj vysvětlit všechny výhody a nevýhody navrhovaného postupu.

Jednou pro vždy se kamenů zbavíte chirurgickým odstraněním žlučníku. Dnes se operace provádějí nejčastěji laparoskopicky. Oproti dřívějším velkým řezům to má výhodu mimo jiné i v tom, že si na památku odnesete kromě svých kamenů v sáčku jen několik drobných jizviček na břiše.

Další možností odstranění kamenů, které vycestovaly ze žlučníku do žlučovodů a tam se zaklínily je endoskopická metoda ERCP.

Některé druhy malých kamenů je možné i rozpustit nebo rozdrtit. K tomu je třeba dlouhodobě užívat léky ovlivňující složení Vaší žluče. O možnostech a vhodnosti takové léčby se poraďte se svým lékařem.

Co dál...

Samotné žlučníkové kameny Vás obvykle neohrozí přímo na životě. Jejich přítomnost ale může vyvolat některé vážné komplikace. Dlouhodobým drážděním stěny žlučových cest kamenem vzniká zánět. Ten po dlouhých letech může vést k rozvoji nádorového onemocnění.

Kameny vznikající ve žlučníku mohou vycestovat a uzavřít žlučovod. Tím dojde k zastavení odchodu žluče. Začnete pozorovat žluté zbarvení své kůže (žloutenku). Kámen zaklíněný ve vyústění žlučovodu do střeva může způsobit i závažný zánět slinivky břišní.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Zaručená rada jak zabránit vzniku žlučových kamenů neexistuje. Můžete se ale pokusit o omezení rizikových faktorů. V případě nadváhy nebo dokonce obezity snižte svoji tělesnou hmotnost a udržujte ji v optimálním rozmezí. Vyvarujte se však rychlého zhubnutí. I to může k tvorbě kamenů přispět. Za týden byste měli v optimálním případě zhubnout pouze asi 1 kg.

Jestliže již žlučníkové kameny máte, poraďte se o nejvhodnějším postupu se svým lékařem. Vyvarujte se tučných jídel a situací,které Vám vyvolávají žlučníkovou koliku. Někdy je vhodné žlučník preventivně odstranit.

Doporučujeme

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#