Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Adenokarcinom žaludku

Onkologie Luděk 7.10.2019

Dobrý den,
mé ženě (1988, máme syna 5 let) na konci července zjistili adenokarcinom žaludku, bohužel již s meta v játrech. Po sdělení diagnózy asi i psychika zapracovala, rychle se nalilo břicho a do 5-ti dní hospitalizace, punkce ascites, začátek léčby. Přes vše zlé jedno pozitivum, vyšla bioléčba. V pátek 4.10.2019 jsme po 3 léčbě (bio+chemo), zítra jde na CT s kontrastní látkou. Za týden sono a konzultace s primářem ohledně porovnání stavu po léčbě a plánu dalšího postupu.
Napadlo mě proč nás nepošlou na gastro - aby porovnali nález z konce července - na gastru našli nádor-odebrali vzorek. Nebo je vyšetření CT dostatečné a nahradí plne gastro??
Když nám oznámili diagnózu, řekli to s tím, že nelze operovat.
Již nějakou dobu hovoříme o tom, probrat možnost léčby ještě s dalším odborníkem. Na Facebooku jsem našel příspěvek p. Tomáše Šebka - vyoperovaný adenokarcinom tl. střeva.
Nechci se bez dalšího hledání smířit s tím, že to nejde vyoperovat. Pomozte nás prosím spojit s někým, kdo je otevřený hledání nejvhodnějšího řešení, pokud je nějaká šance nádor vyoperovat, pojďme se o tom s někým bavit.
Syn má jít příští rok do školy, žena se těší až mu bude pomáhat s úkoly...já vám tu píšu brečim celou dobu, doma musím být silný, oporou, nejvíc je mi líto syna...
Zprávy tu nemám, není problém do poslat.

Děkuji, vážím si vašeho času
Doplňující dotazZprávy přikládám.Teď si je čtu po třetí, nerozumím některým výrazům, případně co si pod tím představit, hlavně popis výsledku CT. Níže uvedu co bych rád pochopil
Oba laloky s mnohočetnými hypodensními ložsky?
Jen místy residuální sycení jejich periferie?
Téměř kompletní meta přestavba S7 a S8?
Je nově patrná rekanalizace lumen umbilikální žíly?
LU ? Mesenteriální LU?
Závěr (druhá strana nahoře) - spíše vysvětlit nejak polopaticky. aby člověk bez lékařského vzdělání pochopil.
Při včerejší kontrole nebylo vše vysvětleno, i přes to že jsem tam byl s ženou, nechtěl jsem rozebírat detaily, byla plná čekárna, výsledky CT jsme si přečetli až cestou domů a stejně jim úplně nerozumíme (primář víceméně předával jen pozitivní zprávy, což chápu). Navíc přemýšlím, co ženě říci a co ne, je to pro nás všechny strašně náročné, je pro ni důležité aby byla psychicky v pohodě. Aby nic nezabalila předem a měla chuť a sílu bojovat. Ať je tu s námi co nejdéle...Nicméně tuším že stádium je vážné..
Prosím o vyjádření se k možnosti odoperovat nádory s předpokladem vylepšení stavu? Je vůbec v našem případě reálné operovat? S vidinou zlepšení? Nebo by to pro tělo znamenalo další zátěž, bez pozitivního efektu?
Dále prosím o sdělení, jaké jsou v našem případě vyhlídky vzhledem k bioléčbě, jak dlouho se dá za pomoci bioléčby žít?
Chápu, že cokoliv odhadovat na základě jedné zprávy je těžké, složité, téměř nereálné. Jde mi hlavně o váš pohled na stadium, závažnost, prognózy a způsobu léčby, popř. jestli by bylo reálné nějaké operativní řešení s vidinou zlepšení stavu, úplného vyléčení, výrazného prodloužení života atd.

Odpovídá lékař:

MUDr. Daniela Obrová


Dobrý den pane Luďku, největší problém bude to, že karcinom žaludku už má metastáze v játrech, domnívám se, že operace žaludku by byla možná po léčbě biologické a chemoterapiích, pokud nález na játrech vymizí. Proto se bude dělat hlavně CT vyšetření, aby se vidělo celé břicho, ne jen sliznice žaludku, aby se vidělo, jak nádor žaludku je ve vztahu k okolním tkáním. Předám Váš dotaz ještě onkologovi, pokusíme se s Vámi stav Vaší paní dále řešit. Musí to být pro Vás extrémní situace, doporučuji Vám zkusit i praktického lékaře, jestli by přechodně nepomohly i léky - antidepresiva, abyste nápor aktuální situace ustál. Držím moc palce Vaší ženě, věřím, že bude zase lépe.

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Dobrý den, CT vyšetření zobrazí celou břišní a hrudní dutinu, včetně okolí nádoru, lymfatických uzlin, množství tekutiny v břiše, postižení dalších orgánů. Gastroskopie popisuje nález pouze uvnitř žaludku, pro hodnocení celkového stavu a stadia onemocnění není dostatečná. Operace ve stadiu, kdy jsou metastazy - vzdálená ložiska nádoru - nepřináší nemocnému žádný prospěch. Onemocnění je v takový okamžik již systémové a operací se řeší pouze nález v daném - operovaném místě. Uvidíte, jaká bude situace nyní po několika cyklech léčby, pokud by došlo k velké regresi nálezu, vymizení jaterních meta, možná by se mohlo o resekci žaludku zauvažovat... Ale nechci ve Vás živit falešné naděje ... Uvidíte po CT. Samozřejmě konzultovat i na jiném pracovišti než, kde o Vás pečují, je plně na místě. Musíte vědět a být přesvědčení, že se dělá vše, co je možné a že jste využili všechny možnosti léčby. MOc Vám držím palce a přeji, aby léčba byla maximálně účinná. KK

Odpovídá lékař:

MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie Pracoviště: Onkologická ambulance AntiCa Kladno

Dobrý den, zde tedy se pokusím llidově popsat : hypodensní ložiska znamenají pravděpodobně metastatické postižení, rezisuální sycení by mohlo znamenat, že jsou ložiska v centru neaktivní, tedy zničená léčbou, oblast S7,8 je část jater, je spotřebována nádorem, rekanalizace je pravděpodobně uvolnění od ucpání trombozou , LU jsou lymfatické uzliny, mesenteriální v břiše.
Operace se obávám u Vaší paní možná není. Jedná se o onemocnění postihující celý organismus, pokud odstraníte část nádoru, pravděpodobně než by došlo k zahojení, v jiném místě by se objevily jiná ložiska. Navíc postižení jater je opravdu rozsáhlé ...Operace by byla bohužel jen zátěží, žádným přínosem. Léčba chemo i bioléčba se užívají dokud mají efekt, tedy dokud na nich nedojde ke zhoršení nálezu. Bohužel je onemocnění v tomto stadiu nevyléčitelné a léčbou ho dokážeme jen zpomalit, na čas snad i zastavit. Ptáte se jak dlouho se dá na této léčbě žít ...studie uvádějí na této léčbě průměrné přežití kolem 16-18 měsíců... já vždy nerada jakákoliv časová čísla udávám, bždy je to průměr, může to být výrazně méně ,ale i výrazně více ....
Moc Vám držím palce, ať je to ta lepší varianta.
KK

Související dotazy

Bolesti žaludku
Dobrý den, před dvěma měsíci jsem užívala za sebou...
Adenokarcinom vzest.tračníku
DG.Adenokarcinom vzest.tračníku,grade 2 stagepTpNO.Jsemdva...
Bolest žaludku
Bolest zaludku,paleni zahy nechutenstvi a hubnutichtela...
Bolest žaludku
Dobrý den, mám dlouhodobý problém, který mne trápí...
Bolesti žaludku
Byla jsem na vyšetření žaludku a bylo mi zjištěna inkompetence...
Bolest žaludku
Dobrý den, měla bych dotaz. Minulý týden jsem ráno...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Adekvátní postup lékaře při léčbě poranění kotníku

Dobrý den, měl bych dotaz který se týká toho zda má povinnost lékař chirurgie...

Adenectomia

Dobrý den,chci se zeptat syn byl na adenomia endoscopica,otomikroscopie s paracentézou...

Adenoca prostaty GS 4+4, iPSA 19,6

Dobrý večer pane doktore, Obracím se na Vás s velikou prosbou.Po roční známosti...

Adenofibrom prsu

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na můj problém. Na sonu prsou...

Adenohypofýza

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, co to přesně znamená diagnóza hypotrofická...

Adenoidní vegetace II.st.

Dobrý den, syn 9,5 roku. Od narození potravinová alergie na bílkovinu kravského...

Adenokarcinom prostaty


Adenokarcinom prostaty

Dobrý den, už jednou jsem vám psala ohledně tatínka, ale neměla jsem v ruce...

Adenokarcinom tlustého střeva, CT vyšetření

Dobrý den, jsem po operaci adenokarcinomu tlustého střeva (březen 2018 ,gr.2...

Adenokarcinom vzest.tračníku

DG.Adenokarcinom vzest.tračníku,grade 2 stagepTpNO.Jsemdva měsíce po operaci....

Adenom

Dobry den. pisala som vam ohladnr adenomu. Odpovedali ste mi pod cislom #258179....

Adenom

Dobrý den, asi před rokem se mi udělala malá bulky těsně pod uchem, jelikož...

Adenom

dobrý den, poprvé jsem byla na MR 3/2012 kde mi zjistili adenom hypofýzy. nyný...

Adenom

Dobrý den, na CT plic mi byl loni zjištěn nečekaně adenom na levé nadledvince...

Adenom

Dobrý den, mohl by jste mi prosím objasnit výsledky z mr? V přední části přetrvává...

Adenom

Dobrý den, mohl by jste mi prosím objasnit výsledky z mr? V přední části přetrvává...

Adenom

Zdravím, chtěla bych se zeptat na bližší informace o adenomu. Je to nějak nebezpečné...

Adenom a augmentace prsu

Dobrý den, uvažuji o augmentaci a dle vyšetření sono mám v jednom prsu 5 mm...

Adenom a tumor

Zdravím, chci se zeptat, jaky je rozdíl mezi adenomem a tumorem (prsu) připadne...

Adenom hypofýzi

Dobrý den, ráda bych se zeptala na výsledky a prognózu nálezu na mr mozku a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Svrab

zmizi svrab bez leceni

Nitroděložní tělísko a magnetická rezonance

obrý den,chtěla jsem se zeptat jestli mohu absolvovat vyšetření na magnetické...

Trvalé následky po úrazu

Dobrý den m děkuji za odpověd. chtěla bych se ještě zeptat . Když budu dávat...

Bolest nad okem

Dobrý den, už třetí den mě bolí kost kolem pravého oka. Nikde jsem se napraštila....

Krupička v obličeji

Dobrý den, přes noc se mi na obličeji vytvořila krupička na tvářích a bradě....

Rozbor krve u praktické lékařky

Dobrý den, je mně 62 roků, 176/78 a na pravidelné preventivní prohlídce u své...

Interpretace nález na srdci

Dobrý den,přítel se léčí se srdíčkem,přinese zprávu,ale já vůbec nevím,co mu...

Nealkoholické pivo a užívání antidepresiv

Dobry den Chtěl bych se zeptat kolik můžu vypít Birellu(nealko pivo)na leký...

Tik v oku a na čel

Dobrý den, Dlouhodobě mám tiky (cukání) očních víček a obočí, zejména na levé...

Svědění konečníku

Dobrý den, už tři dny trpím svěděním v oblasti konečníku (zejména při pohybu)....

Fleky pod prsy


Popálenina 3 stupně

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na neteř. Nešťastnou náhodou ji ošlehl plamen...

Otoky mohou

Zdravím, mojí babičku trápí posledních 15 let nohy, chodí na kožní, ale nikdo...

Změny na děložním čípku


3-4 roky trpim vyrazkou na rukach

dobry den uz nejakou dobu zhruba 3-4 roky trpim vyrazkou na rukach z boku dlane...

Začervenání obličeje a fialovění rtů

Dobrý den, již několik měsíců mě trápí červenání obličeje, zejména na lícních...

Mám obavy z infarktu, je mi 25 let

Co by měl lékař vědět o tvém problému? Přilož fotku či lékařskou zprávu, pokud...

Bolesti v krku a únava

Dobrý den, mám už mnoho let problémy s bolestmi v krku, nosohltanem a celkově...

Pupínek na penisu


Užívání Diazepamu v těhotenství

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o pomoc a odpoveď. Po neúspechu spontánně...

Reklama
Zavřít