Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Alergie na neznámou noxu

Alergie Petra 22.2.2018

Dobrý den,

již třetí týden mě trápí jakási vyrážka téměř po celém těle. Nejsou to vyloženě pupínky, jsou to spíše červené skvrny, které během dne jsou různě (ne)viditelné a i když nejsou zrovna výrazně vidět, cítím, jak mě celé tělo svědí. Když se podrbu, zůstává kůže velmi zarudlá v řádu desítek minut. Neočekávám, že od Vás dostanu diagnózu, můj dotaz bude spíše znít na další postup.

Domnívám se, že jde o alergii, resp. nesnášenlivost na nějaké jídlo, právě z toho důvodu, že nabírá na různé intenzitě podle toho, kdy jím a dle toho, že ráno nejsou příznaky skoro vidět. A také že občas cítím nateklou sliznici v puse. Nikdy jsem na nic alergická nebyla, včetně senných rým, na zvířata apod. kromě vosího jedu. Asi 3 roky zpátky jsem zažila pouze alergickou reakci, kdy jsem se vzbudila celá oteklá s výraznými skvrnami po celém těle. Navštívila jsem obvodního lékaře, který mi předepsal Desloratadin a napsal žádanku na alergologii. Po užívání antihistaminik reakce po několika dnech úplně vymizela a na alergologii byla čekací doba přes měsíc, takže samozřejmě mi žádná alergie zjištěna nebyla (ale byla mi zjištěna snížená funkce štítné žlázy díky tomu...). Zřejmě šlo o reakci na něco v kombinaci s antibiotiky, které jsem dobrala den předtím na předpis gynekologa. (Ná název už si nevzpomenu).

Od té doby jsem žádné problémy neměla. Pouze jsem občas právě cítila svědění po celém těle, ne nepodobné tomu, které zažívám nyní. Nebylo však nikdy nijak výrazné a když jsem si vzala Desloratadin, který mi zbyl od té doby před 3 roky, do druhého dne jsem již nic nepociťovala.

Proto jsem před 3 týdny, kdy přibližně problémy začaly, vzala také Desloratadin, avšak dobrala jsem již vše co jsem měla a nepociťovala jsem po něm ani výrazné zmenšení příznaků. Minulý týden příznaky na tři dny téměř odezněly, ale pak se zase vrátily v docela intenzivní míře.

Nedokážu určit, jaká by to mohla být potravina, nevím jestli k reakci dochází bezprostředně po požití, nebo až později. Lehké podezření mám na pečivo, ale nevím, zda je možné při takové reakci, aby nebyl žádným způsobem dotčen trávicí trakt? Jím vše, co jsem jedla vždycky, žádná změna jídelníčku se nekonala.

Abych se tedy dostala k jádru svého dotazu. Myslíte, že je možné, že reakce je schopná sama vymizet, resp. pokud bych si koupila volně prodejná antihistaminika, vzhledem k tomu, že jsem alergii nikdy na nic neměla? Nebo pokud je to tedy nově vytvořená alergie, je lepší antihistaminika vůbec nekupovat a dojít na vyšetření? Jde mi o to, jaký by měl být postup, jelikož předpokládám, že na alergologii bude opět dlouhá čekací doba a nevím, jestli mezitím příznaky vymizí či nikoliv. Dále nevím, jestli na alergologii je možné dojít bez žádanky, kterou jsem dostala minule od obvodního lékaře? Nebo je vhodné dojít k obvodnímu lékaři? Jde o to, jestli ten mi může nějak pomoci s diagnózou, nebo pouze předepsat opět něco na příznaky, aniž by zjistil příčinu. Když po něm budu chtít odběr krve, může z něj něco zjistit i obvodní lékař?

Mám teď opět předepsaná antibiotika od gynekologa současně s lokální léčbou, jelikož na poševní infekce docela trpím. Ale nechci riskovat, že by alergickou reakci ještě zhoršily...

Doufám, že je můj dotaz dostatečně srozumitelný. Předem Vám děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dominika Pitaková


Dobrý den, Petro,
děkujeme za Váš dotaz. Příznaky, které popisujete se opravdu s největší pravděpodobností týkají alergie na neznámou látku. Zřejmě půjde o tzv. kopřivku. Kopřivka může být jak akutní ( ta většinou do 24 hodin mizí), tak recidivující (doba trvání výsevů je různě dlouhá, projevy kolísající, mnohdy trvají až 6 týdnů), kopřivka chronická pak může trvat i roky..Příčin kopřivky může být bohužel mnoho. Mohou to být některé potraviny, kosmetické přípravky, ale i stres, chronické zánětlivé nemoci, autoimunitní choroby a jiné. Odhalit její příčinu je složitý proces, u kterého je velmi důležité pečlivě s pacientem sepsat anamnézu, vyzpovídat jej ohledně stravování, oblékání, užívání léků, pracovním prostředí a dále doplnit alergologické komplexní vyšetření. Někdy je nutné doplnit i jiná potřebná dovyšetření jako například RTG snímek hrudníku, ultrazvukové vyšetření břicha a jiné.
Zcela jistě doporučuji zajít za praktickým lékařem. Ten odhadne, jak vážná je situace a buď udělá základní vyšetření v rámci jeho kompetence a současně Vás doporučí k ambulantnímu dovyšetření kožním lékařem nebo odešle akutně na kožní oddělení nejbližšího nemocničního zařízení. Do doby dašího vyšetření Vám také praktický lékař vysvětlí, jaká opatření zatím udělat ( omezit léky na minimum, dodržovat dietu, nepoužívat kosmetiku...)
Nemusíte se bát, pokud je potřeba projevy tlumit, léky na alergii užívejte. Před samotným kožním vyšetřením je pak alespoň na týden po domluvě s lékařem vysaďte, aby testy nebyly zkreslené.
Přeji brzké zlepšení obtíží.

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

Dobrý den, dle popisu Vašich obtíží, se přikláním k názoru paní doktorky, že se jedná o nějaký typ kopřivky. Příčin kopřivky může být velmi mnoho, bohužel ne vždy se příčina zjistía někdy projevy i po několika letech spontánně vymizí aniž byste cokoliv změnila. Prvotně byste měla jít za obvodním lékaře, abyste opět zahájila terapii antihistaminiky, klidně i ve zvýšené dávce až 2x denně. Alergologické a imunologické vyšetření bych určitě doplnila, ale nemusí to být hned, pokud bude prokázána nějaká alergie, tak pozitivita testů není pouze v době výsevu kopřivky, ale přetrvává, i když klinické obtíže zcela vymizí. Vhodné by bylo doplnit i základní interní vyšetření- jaterní testy, funkce ledvin, štítné žlázy, minerály, vyloučit zánět v organismu. Důležité je , si zapisovat kdy zhoršení výsevu kopřivky došlo, co jste dělala, jedla, zdali jste nepoužila nový prací prášek, kosmetiku, vliv má také zvýšené psychické vypětí.
Přeji hodně trpělivosti MUDr. Marcela Vorlíčková

Související dotazy

Alergie na neznámou noxu
Dobry den, již 4 dnem me trápí svědivá vyrážka, nejdříve...
ALERGIE
Dobrý den,zajímalo by mě,zda by můj půlroční syn mohl...
Alergie
Dobrý den. Byl jsem na testech na alergii. Mimo jiné...
Alergie
Dobrý den,mému ročnímu dítěti byla prokázána mimo jiné...
Alergie
Dobrý den, mám otázku na alergologii mi dělali před...
Alergie
Mám alergii na zelený pepř, musím se vyhýbat i černému...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Alergie na mléko

Hezký den, mám cca rok problémy se zažíváním (občas nafouklé břicho, nadýmání,...

Alergie na mléko

Má dcera má velké bolesti břich.Byla jí prokázána alergie na kravské mléko....

Alergie na mléko

Dobrý den, vzhledem k zažívacím potížím (tlak v žaludku, palání v žaludku, pálení...

Alergie na mléko

Dobrý den,prosím o radu.Je mi 33 let a nikdy v životě jsem nepila obyčejné kravské...

Alergie na mléko a bílek u dítěte, dieta, antihistaminikum

Dobrý den, prosím o Váš názor. Syn 21 měs., doposud 1x denně kojený. Občas se...

Alergie na mléko, tekutina v Douglasově prostoru

Dobrý den... je toho strašně moc, takže začnu popořadě :( V září loňského roku...

Alergie na mléko?

Dobrý den,ráda bych se zeptala,za jak dlouho by se měla srovnat stojice u kojence...

Alergie na mořské plody

Dobrý den, Před necelým půl rokem se mi udělalo špatně po salátu z krabích...

Alergie na mouku

DOBRÝ DEN.MÁM VYSOKÉ HODNOTY IAG,LEPEK.NEMOHLI MI ZJISTIT PROČ MNE ASI ROK BOLÍ...

Alergie na mouku?

Dobrý den, měla bych takový dotaz. Nikdy mi nebyla zjištěna žádná alergie ani...

Alergie na neznámou noxu

Dobry den, již 4 dnem me trápí svědivá vyrážka, nejdříve se mi udělala na hrudi,...

Alergie na neznámý vzorek krému

Použil jsem španělský vzorek krému z jednoho časopisu.Do rána mám v obličeji...

Alergie na NSA

Dobrý den. Reaguji astmatickým záchvatem na léky skupiny NSA. Jaké jiné léky...

Alergie na obiloviny

Dobrý den, mám prokázanou alergii na žito a pšenici. Dosud jsem neměla žádný...

Alergie na obiloviny

Dobrý den, na alergologii mi dělali testy na kůži kde mi vyšlo ,že mi vadí obiloviny...

Alergie na očkování

Dobrý den, nechal jsem se očkovat proti klíšťové encefalitidě a po druhé injeknci...

Alergie na opalovací krémy

U dcery se vloni projevila alergie na na opalovací krémy - po určité době kůže...

Alergie na ořechy

dobrý den, chtěla sem se zeptat na ořechy, můj syn je alergickej na arašídy,...

Alergie na oříšky a boule na krku

Je to cca 7dní čo som jedla lieskové oriešky. Behom pár sekúnd ma začalo pálit...

Alergie na Ospen 1500 v tehotenstvi

Dobry den, chci se zeptat jsem 34tt dostala jsem hnisavou anginu byl mi predepsan...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Krční páteř vysoký tlak

Dobrý den, mám dotaz ohledně krevního tlaku.Dnes jsem byla u lékaře a byl mi...

Panická ataka

Dobry den, jsem dlouhodobe nemocna se zaludkem, ceka me gastroskopie a endoskopie,...

Bolesti nohou


Zvětšené uzliny

Ad 245575 mudr. Gottwaldova - dobry den, ve zprave jsou popsany dva uzly stitne...

Plovoucí stolice

Dobrý den, zapomněl jsem zde napsat, že mám poslední dobou plovoucí stolici...

Zvracení a polyp ve střevě

Dobrý den, muže být problém s mým periodickým zvracenim způsobeny polypem v...

Výtok a svědění pochvy


Nemožnost otěhotnět

Dobrý den jsem po revizi na které jsem byla před 4mesici . Děťátko se přestalo...

Bolest na hrudi

Dobrý den,přítelkyně si stěžuje na pálení na hrudi má obavi ale sanitu nechce...

Bolest zad a zvýšená teplota


Afty

Dobrý den, již čtvrtým dnem mám na tváři a dásni asi 2cm dlouhou linii z aftu....

Motání hlavy, bolest hlavy


Slabost a hlavně závratě

Dobrý den, žádám vám o radu a zároveň o posouzení mého zdravotního stavu, před...

Nelze přetáhnout předkožku přes žalud při erekci

Dobrý den,potreboval bych poradit.Je mi 17 let a při erekci mi nejde předkožka...

Píchání u srdce

Je mi 22 asi předevčírem mě začalo píchat u srdce pichaní přetrvává do dodnes....

Již půl roku mě bolí pichlavá bolest v oblasti dolní 2/3 hrudní kosti


Nadýchání se plynu ze sporáku


Únik stolice

Dobrý den, mám již druhý měsíc nepravidelný únik stolice, léky užívám a vyšetření...

Jak urychlit příchod menstruace????

(16 let) Dobrý den potřebovala bych poradit... jdu 28.11 na operaci s okem......

Bolest pod levými žebry

Pacient – muž, 70 let, 178 cm, pův. cca 80 kg, nekuřák, téměř vegetarián, bez...

Reklama
Zavřít