Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bethesda 3

Endokrinologie Lenka 9.7.2020

Dobrý den,

Letos mi bude 30 let. Ani ne před rokem se u mě náhodou z krve přišlo na podezření na problémy s štítnou žlázou. Prý zatím funguje dobře, ale tělo proti ní vytváří protilátky a mám tam uzlíky.
Mám od svého endokrinologa dvě vyšetření sonografie krku a cytologické vyšetření. Vše přikládám.
Na základě výsledků cytologického vyšetření se mám rozhodnout, zda si nechám nebo nenechám odebrat štítnou žlázu. Výsledek Bethesda 3 je prý velmi nejistý. A nález může a nemusí být zhoubný.

Chtěla bych znát na přiložená vyšetření a jejich výsledky další odborný názor. Co si o nich myslíte?
A co mi radíte? Odebrat nebo neodebrat?

Jsou ještě jiné možnosti vyšetření, které by přesněji řekli, zda nález je či není zhoubný? Nebo se musím rozhodnout jen na základě tohoto.Nechce se mi úplně zbytečně odstraňovat funkční štítnou žlázu, ale zase nechci zbytečně riskovat závažnější onemocnění.


Dále bych měla dotaz k případnému odebrání štítné žlázy – nebude to bránit v možnosti otěhotnět?
S manželem se snažíme o miminko, tak nevím, zda tam nebývají nějaká omezení. Zatím jsem bezdětná.

A dále mě děsí, že v případě odebrané štítné žlázy je člověk navždy odkázán na užívání léku. K tomu taková teoretická otázka – jak dlouho by člověk vydržel bez tohoto léku? Napadá mě například, co když zapomenu na dovolenou léky zabalit apod.?

Děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Lenko.
Děkujeme za Váš dotaz. Vzhledem k výsledku cytologického vyšetření, kdy je závěr, že se může jednat o papilární karcinom, tak dle mého názoru je vhodné štítnou žlázu odstranit. Tento zákrok si vyžádá hormonální substituci, nicméně není překážkou v otěhotnění. Váš dotaz předávám specialistovi k odbornému vyjádření.

Odpovídá lékař:

MUDr. Tereza Havrdová

Specializace: Diabetologie, Endokrinologie‎ Pracoviště: Klinika diabetologie IKEM Praha

Dobrý den, Lenko, děkuji za dotaz. Cytologické hodnocení "Bethesda 3" je hraniční nález, patolog nemůže přesně říct, jak moc významné odchylky oproti běžnému normálnímu obrazu, případně prostému zánětlivému obrazu, v mikroskopu vidí. Doporučuje se někdy biopsii zopakovat s časovým odstupem asi 3 měsíce a rozhodnout se podle nového výsledku, případně doplnit rozšířené vyšetření z punkce uzlíku (genetiku apod.). U mladých žen se obecně doporučuje volit operaci a moc "nevyčkávat" i z důvodu, že plánujete těhotenství. Zvážila bych, zda by nestačilo odstranit pouze levý lalok štítné žlázy, na pravé straně není na sonografii popisované žádné ložisko ani uzlík. Možná by byl tento výkon dostačujicí. V některých případech díky ponechání poloviny štítné žlázy není nutno brát tabletky hormonu k doplnění. V případě odebrání celé štítné žlázy je potřeba podávání hormonu celoživotní, vynechání i na týden se může projevit na zdravotním stavu. Několikaměsíční vysazení pak vede k významnému postupnému zhoršení. Pouze občasné vynechání v podobě jednodenního zapomenutí člověka příliš neohrozí. Domluvte se s Vašim endokrinologem na doporučení operatéra a porad'te se s oběma o možnosti operace celé nebo pouze poloviny štítné žlázy. Přeji vše dobré.

Související dotazy

GS Omega 3 citron v těhotenství
Dobrý den. Jsem 26+1tt. Koupila jsem si v lékárně přípravek...
Rybí olej a ořechy
Je mi 68 let. Mám zvýšenou hladinu cholesterolu - 6,7...
Potravinový doplněk
Dobry den,potrebuji poradit,zdali je mozne,aby 4lete...
Svědění konečníku
Mám silné svédéní v oblasti konečníku, které však doprování...
Kombinování léků s alkoholem
Dobrý den, moje žena kombinuje ruzne tyto leky,je...
Úzkostné stavy
Dobrý den, beru itakem 10 mg na uzkostné a panické...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Betaloc od praktického lékaře?

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na tento problém. Moje matka (54 let, min....

Betaloc ZOC a Prestarium neo v těhotenství

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Beru 4 roky Betaloc ZOC 100mg ráno a Prestarium...

Betaloc ZOK

DOBRÝ DEN,je mi 70let, jsem po 5 operacich bederni páteře ,mám voperovaný vnitřni...

Betaloc zok

Dobrý den, užívám lusopress na tlak 1/0/0 a Propanorm. Existuje lék, který...

Betaloc ZOK 25mg

Dobry den prosim o radu jiz dlouhou dobu mam buseni srdce drive sem chodila...

Betaserc 16

Může dlouhodobé užívání léku Betaserc 16 způsobit změny na sítnici ,

Betaserc a alkohol

Dobrý den, beru 3x denně 1tbl Betaserc 16. Ceka nás rodinná oslava. Smí se...

Betaserc a Symbicort?

Dobrý den, již cca 3 měsíce mám závratě, způsobené pravděpodobně blokádou krční...

Betaxolol v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, s přítelem plánujeme miminko, beru od kardiologa...

Betecherova choroba

Dobry den,rada bych se optala na revmatologicke onemocneni.Mam problemy s pateri...

Betoptic a jeho užívání v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 29. týdnu těhotenství a při pravidelné kontrole u očního...

Beurgerova choroba

Děkuji za odpověď,ale těmato všema vyřetřiníma tatínek prošel a nic s ním nedělají...

Bexsero

Vážená paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala na očkování vakcínou Bexsero....

Bexsero a nosičství

Vážená paní doktorko, ráda bych se vás zeptala na informaci ohledně očkování...

Bez cyklu

Dobry den, 6 mesicu zpet jsem po roce vysadila antikoncepci. Od te doby jsem...

Bez čichu a chuti

Dobrý den, v únoru jsem onemocněla chřipkou,léčba cca 3 týdny,bez léků,jen...

Bez jidla kolabuji - porucha metabolismu?

Co může být prosím příčinou stavu,když mi bez včasného přísunu potravy bývá...

Bez kontaktu druhého pohlaví

nikdy jsem neměl žádný vztah ani ženu ani sex co mám dělat

Bez krevní léčba

Dobrý den, rád bych se poptal na tento druh léčby. Jak často se setkáváte...

Bez menstruace

Dobrý den, vážím 53 kg a měřím 165 cm. Nemám podváhu, ale mám bezlepkovou dietu...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Permanentní nervozita

Vážený pane doktore, je pro mě velmi těžké zformulovat následující text, proto...

Odmítání kortikoidů při astmatu, nejhorší chyba kterou lze udělat

Dobrý den, plicní lékař mi zjistil astma. V příloze pripojuji lékařskou zprávu....

Bolest kolene po artroskopii


Zánět mandlí


Leukocyty v moči


Chrupavka kolene

Dobrý večer. minulý rok jsem byl na artroskopii pravého kolene při které mi...

Výpadek zraku

Dobrý den, mám problém s dočasným výpadkem zraku, občas se mi stává, že na jedno...

Hypodenzní ložisko


Svědění břicha

Chtěl bych vědět jak tlumit měsíc trvající svědění břicha bez výrazné vyrážky,...

Bulka v pochvě

Dobrý den,je mi 22let a již delší dobu mě trápí,opakované gynekologické záněty...

Problém s dýcháním

Dobrý den. Chci se zeptat. Je mi 15 let. V únoru jsem dostala nějaký záchvat...

Bolesti pupíku, fialový pupík

Dobrý den, už delší dobu mám fialový pupík, bolí mě na dotek, někdy nemůžu mít...

Insuficience kardie

Dobrý den,prosím o názor ohledně výsledku gastroskopie-bylo provedeno nosem.Byla...

Bolest dolních končetin


Ošetření zubních kanálků

Dobry den, mam dotaz ohledne osetreni zubnich kanalku. Moje zubarka sla do duchodu...

Konizace čípku děložního

Dobry den,tento týden jsem objednána na konizaci delozniho čípku. Sestra já...

Gyrablock a trombofilie

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, zda mohu užívat Gyrablock, který mi byl...

Vysoký krevní tlak a tepová frekvence

Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od dubna jsem v dlouhém stresu...

Zlomenina kotníku a bolest lýtka

http://www.ulekare.cz/poradna?utm_campaign=poradna&utm_medium=internal-LANDING-PAGE-SIDEBAR&utm_source=/nemoci-vysetreni/zlomenina-kotniku...

Voda na plicích

Dobrý den, moje maminka(ročník 62) je dnešním dnem už 3 týdny hospitalizovaná...

Reklama