Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest kolene

Ortopedie Jaroslav 30.8.2018

Dobry den, uraz sa mi stal 20.5.18. Bolesti kolena po pretrhnutom PSV mam velmi mierne hlavne vtedy, ked koleno viac zatazim. Pisem ohladom toho, ze mam problem az doteraz nohu uplne vystriet, ked porovnam so zdravou tohou do plneho vystretia kde ma dostiahnut urovne palca na lavej nohe mi chyba este ca. 2 cm. Dla ortopeda je noha v stave 0-0-120. Bez senzibility a volne pohybliva, ale nie na nastup do prace spat. 3. 12.2018 mam termin OP na plastiku, vzhladom k mojmu povolaniu je to odporucane ortopedom. Sportovec nie som. Vaz bude pouzity z hamstringov + titanove sroby. Z peenky mam byt vypisany 20.9.2018. Lachmantest ++positiv, bocne vazy stabilne. Pri chodzi viditelne krivam (Dr. povedal, ze nedavami mi ziadnu zaruku ze prestanem krivat, dokonca ani operacia to nezaruci (ak som teda spravne rozumel, ze plastika zaruci "iba" lepsiu stabilitu kolena pri pohybe)

Moja otazka znie:
Ortoped mi dava OP, Vy ste mi pisal, ze pri bloku kolena aj po 8 tyzdnoch je namieste Artroskopia.

"Po 8 mi týdench při existujícím bloku kolena je na místě artroskopický postup, vyšetření kolena a ošetření přerušeného předního zkříženého vazu, který koleno s případně dalšími poškozením může v pohybu blokovat. Oba boční vazy dle magn. rezonance jsou jen porušeny částečně. Artroskopie se neobávejte, jedná se o spolehlivý a propracovaný operační postup. Plastika předního zkříženého vazu se provádí jen u nestability kolena, spíše mladých lidí a sportovců a ne tak často jako dříve. V některých případech se nemusí provést vůbec. Poraďte se s vašim ortopedem."

Je teda potrebne, aby som si dohodol este jeden termin na Artroskopiu pred plastikou dna 3.12., aby odstranili blok, aby som menej krival, alebo uplne prestal? Ma za ulohu Artroskopia to spravit, alebo sa toto riesi az na Plastike toho OP terminu na 3.12.18?

Link na Diagnozu so spravou z MRT, odpovedami a mojej otazky po uraze najdete tu:

https://www.ulekare.cz/poradna-lekare/po-padu-na-koleno-k-uplnemu-pretrhnuti-predniho-zkrizeneho-vazu-a-k-castecnemu-pretrzeni-obou-vazu-postrannich-294783. Doplnění informací: Dakujem za odpoved.

Rad by som vedel trochu podrobnejsie Preco skor nez v Decembri previest AS s plastikou.

No je to dost blby cas, hlavne preto, ze budem musiet chodit na rehabky v tej najvacsej zime v roku ;(
Som vypisany do 21.9.2018 s asi malou moznostou predlzenia na odporucenie Ortopeda (PS: uz ma davnejsie chcel vypisat).
Kedze to bol uraz vo volnom case a pn sa vybavuje tym padom cez mojho vseobecneho lekara. Po 21.9.18 nasleduje vysoko pravdepodobne evidencia na Urade pr. a potom 19.11.2018 rozhovor zamerany na pripravu na OP s anesteziologom a nakoniec rano na 7.00 na lacno prist 3.12. na OP.
Este 1 otazka: Robia automaticky operateri pred plastikou uvolnenie bloku (koli krivaniu) alebo to treba este pred operaciou (napriklad aj buduci tyzden okolo 3. 9.18) dohodnut s ortopedom a pripomenut, ze aby bolo toto na operacii tiez zohladnene (odstranenie trvajuceho bloku - do spicky ku zdravej nohe je ca. 2 cm pri maximalne moznom vystreti pravej urazovej nohy uz aj 1,5 mesiaca a nie a nie to cvicenim posunut na uroven zdravej nohy)
Vedia cez kamerku na obrazovke operateri najst a vycistit miesto, kde je ten blok?
Citim sam stuhnutie a blok aj pri zohnuti kolena, hlavne, ked si nemozem klaknut, lebo to taha, akoby vytlaca von slachy a vazy, takze to nerobim, lebo fyzioterapeut povedal, ze to je nebezpecne pre koleno, preto odporucil si zakupit makku podlozku na kolena a tak vykonavat domace prace alebo prace na terase
(Som sa pytal ortopedky aj ineho ortopeda zakazdym, ked navstivim ambulanciu na urazy kolena, tak mi nevedia povedat, co sposobuje blok a krivanie) aj napriek tomu ze cvicim, natahujem, vystieram, sponujem, napinam stehenny sval, lytko, natahujem slachy zdvihom hore, opatrne a sponujem nohu v cakarnach, v buse ked je volne, no proste vsade a stale - a stale pokrivkavam!
Mimochodom dnes som zobral poslednu rehabku - liecebnu gymnastiku s fyzioterapiou - elektricky stimulator a ultrazvuk - celkovo 1 hodina. Na doma dostanem zapozicany od poistovne pristroj na elektricku stimulaciu svalov na cas pocas pn.
Krivanie je samozrejme uz o podstatne mensie ako pred mesiacom, ale uz som si myslel, ze by sa to mohlo po tak dlhej dobe, ako su v mojom pripade 3 mesiace, uplne vytratit.

Prosim Vas, pan Dr. Skotak, je treba este nieco u ortopeda pripomenut ohladom operacie, pretoze hlavne pre dve veci idem na OP a to: 1. aby sa zmiernilo krivanie a 2. aby sa zaistila stabilita pri zohynani kolena a chodzi po schodoch dole a smerom hore pri sucasnom neseni pracovneho nakladu - aby operater spravil odstranenie bloku (pri cviceni sa snazim vystriet ako sa da a po dlhsom drzani pozicie a naslednom uvolneni mi sposobuje bodavu bolest pod patelou, aj bez toho, aby som dosiahol plneho vyrovnania, zdrava noha sa vie tak trochu vystriet akoby malicko do ´U´, ale ta chora na to ani po takomto cviceni zdaleka nema.)
Som laik, priebehu operacii nerozumiem, koleno bude operovane prvy krat v zivote. Mozno staci odsat mierny opuch, ktory mam este stale v kolene, mozno staci vycistit a odstranit nejake odumrete tkaniva, ktore krivanie a tlak pri pokuse o klacanie sposobuju.

Dakujem este raz predom za odpoved. Nech sa Vam dari. Doplnění informací: pan Doktor

su bolesti po operacii vacsie ako po uraze? Je povolene ist na MRT v pripade potreby raz do roka po operacii s titanovymi srobmi alebo sa uz robi len rtg vzhlafom na to ze asi titan rusi tvorbu MRT zobrazenia.

Ďakujem predom za odpoveď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Váš dotaz předávám lékaři v oboru ortopedie. V nejbližším možném termínu vám přijde odpověď, prosím vyčkejte. Určitě se držte rad vašeho ortopeda, zná váš klinický stav a dle toho volí postup. S pozdravem. Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Potíže se samozřejmě řeší při jedné operaci nemá smysl provádět dvě artroskopie s odstupem 2 měsíců . Jediné co lze doporučit je provést arthroskopii s plastikou dříve než v prosinci zvláště když jste v PN.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Zpráva je velmi dlouhá a místy nepřehledná. Pokusím se odpovědět - operaci je v současné době možno provést kdykoliv její odkládání nemá smysl zeptejte se svého lékaře - třeba je to pro to že dříve nemají volné místo. Operace by měla vyřešit všechny problémy - během ní se koleno vyčistí odstraní se případné jizvy a poté se nahradí vaz. Cvičit byste měl neustále, klečení vám ale v ničem nepomůže . Kulháte proto že koleno ještě nepropnete a tím je celá končetina zkrácena a proto na ni napadáte , až koleno plně propnete kulhat byste neměl. Nejlepší by ale bylo znovu navštívit svého ortopeda a zeptat se přímo jeho - bude Vás operovat.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Skoták


Dobrý den. Bolesti po operaci platice jsou obvykle srovnatelné nebo větší než po úrazu . Titan není magnetický a tak obrat MR neruší, navíc není důvod abyste šel po plastice na nové vyšetření .

Související dotazy

Bolesti kolene
Dobrý den. mam prosím dotaz na bolest v koleně. Při...
Bolest kolene
Dobrý den, jsem 2x po operaci kolene 2013,2015, prvni...
Bolesti kolene
Dobry den, občas mam bolest v zadni casti kolene....
Bolest kolene
Dobrý den, v srpnu jsem šla k lékaři s bolestí kolene....
Bolest kolene
Zdravím, už asi 3tím týdnem u mne dochází ke zvláštní...
Bolest kolene
Dobrý den, je mi 19 let, sice nesportuji, ale nejsem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest kolene

Dobry den, je mi 24 let a uz par let me obcas rupne v pravem koleni. Vzdy treba...

Bolest kolene

Dobrý den 28.11.2016 jsem byl na plastice předního křížového vazu (štěp z rectus...

Bolest kolene

Dobrý den,je mi 46 let. Asi před rokem při strmé chůzi dolů z hor mě začalo...

Bolest kolene

Dobrý den. Před třemi týdny jsem měl úraz na kole a poranil si levé koleno....

Bolest kolene


Bolest kolene

Dobrý den, je mi 53 let, aktivně sportuju, ( střídavě turistika-výlety 15-20...

Bolest kolene

Dobrý den, už cca 5 let se léčím s bolesti obou kolen, hlavně pravého. Na RTG...

Bolest kolene

Dobrý den, asi 2 měsíce mě trápí bolest pravého kolene. Projevuje se pícháním...

Bolest kolene

Dobrý den, 15.6.2014 jsem si při fotbalovém zápase udělal něco s kolenem prostě...

Bolest kolene

Dobrý den chtěla bych se zeptat.Mám 16 dceru. V 15 letech dcera při tělesné...

Bolest kolene

Dobrý den, už téměř rok mě bolí pravé koleno. V dětství jsem hodně sportovala,...

Bolest kolene

Reaguji na Vaši odpověď. V tom případě nechápu, proč mi byla doporučená plastika...

Bolest kolene

Dobry den. S koleny mam problemy dlouho. Spadla jsem při fotbalu a z vlaku....

Bolest kolene

Dobrý den, chtěla bych se přeptat zda-li mám zajít na rtg k ortopedovi. Pravé...

Bolest kolene

Dobry den, asi uz tyden mam bolesti z v nitrni strany leveho kolene a pod kolenem....

Bolest kolene

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat měl jsem pád na motorce spadl jsem na pravou...

Bolest kolene

Dobrý den,asi před 17 lety jsem měl po úrazu operované koleno,,přetržený postranní...

Bolest kolene

Dobrý den,jsem studentka která ráda sportuje ,venuji se 4x týdne ježdění na...

Bolest kolene

Dobry den.Už delši dobu uvažuji o návštěve doktora,ale ještě se zeptám tady....

Bolest kolene

Dobrý den, po několikadenní letní túře mě začalo bolet koleno (vnitřní strana)...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest horního patra v ústech


Bolest nad levým obočím

dobrý den,mám bolesti když si zmáčknu nad levým obočím,co to je.díky Hana

Bílý povlak, svědění penisu

Dobry den.. dva dny zpet me zacal svedit zalud a dnes rano jsem objevil rozsahly...

Suchý jazyk a ústa

Dobrý den, mám na Vás větší dotaz. Už déle než týden se v noci probouzím a...

Červeno-fialové fleky na kůži končetina

Dobry den! Priblizne 2 mesice pozoruji na 1 dolni koncetine nahle vznikle cervene...

Naražený palec u nohy

Dobry den, dnes som pri surfovani spadla a narazila si palec na nohe o kamen....

Rozšířené pánvičky ledvin u kojence

Dobrý den, včera jsem byla s dvou měsíčním miminkem na ultrazvuku ledvin se...

Krev po vykonání potřeby

Dobrý den, je mi 16 let a poslední dobou se mi vyskytne krev po vykonání potřeby,...

Ptačí hrudník?

Dobrý den. Už dlouho si kladu otázku co je s mým hrudníkem. nevím jestli to...

Bolest pod žebry


Kostní výběžek po extrakci zubu

Dobrý den, prosím o radu ohledně posunu kosti v dolní čelisti. Při vytržení...

Zarudnutí penisu

Dobrý den, na penisu se mi objevila malá bulka, okolo které je kůže rudá, až...

Bolest břicha, zad, špatná mluva

Dobrý večer p. doktore, trápí mě problém, který trvá už od léta. Mám tlak, někdy...

Ebrantil výpadek

Dobrý den, existuje náhrada za lék Ebrantil retard 30 a 60, který má už delší...

Puchýřek na horním rtu

Dobrý den, dcerka má něco jako puchýřek na horním rtu. Neboli ji to. Myslím,...

Tep v uchu

Dobry den, je mi 53 let. Jdyz si lehnu vecer do postele, slysim v levem uchu...

Streptokok B přenos


Angína a léčba injekčním penicilinem

Dobrý den, dostal jsem angínu asi po 4 rokách, myslel jsem si, že mi klasicky...

Zvýšený CIK PEG a anti GPC

Dobrý den paní doktorko, v minulosti mi byly dělány krevní odběry pro podezření...

Azitromycin a mléko


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.