Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolest v pravém třísle

Praktické lékařství Petra 4.4.2014

Dobrý den,
asi 2 měsíce mě pobolívá uprostřed pravého třísla při chůzi. Myslela jsem, že to mám natažené po sportu. Prodělala jsem teď ale dvě virozy s odstupem asi 3 týdnů, takže jsem teď nesportovala a bolest třísla nepřešla, spíš mi přijde horší. Na chirurgii vyloučili kýlu, mám si prý dávat na tříslo večer obklad a lékař dále říkal, že mám v tříslech zvětšené uzliny. Sahal mi také na krk a totéž říkal o krčních uzlinách. Přitom mně subjektivně nepřijde, že mám uzliny zvětšné, přijdou mi stejné jako jindy. Krevní testy z 11.3.2014, což bylo v období mezi těmi dvěma virozami, byly v postatě v pořádku. Prý jsou pouze malé odchylky v těchto věcech: Barvivo erytr. 27.8 (meze 28-34), Tromb.stř.obj. 7.6 (meze 7.8-11.0), RDW-CV 15.5 (meze 10.0-15.2). Jaterní testy byly v pořádku. EBV viry: AB/EBV-VCA IgM 1,9 (meze 0.0-10.0), AB/EBV-VCA IgG 40,5 (meze 0.0-10.0), AB/EBV-EA IgG 3,2 (meze 0.0-20.0), AB/EBV-EBNA IgG 64,8 (meze 0.0-10.0). CRP bylo 8. Na podzim mě pobolívalo v oblasti slepého střeva, měla jsem podezření na chronický zánět slepého střeva. Byla jsem 2x na sonu, na jednom psali "možné periappendikulární změny", na druhém konstatovali vše v normě. Bolest pak přešla a objevuje se už jen zřídka. Zajímalo by mě, zda může mít bolest uprostřed pravého třísla nějakou souvislost se slepým střevem a zda mám situaci nějak dál řešit a případně jak. Chceme se s přítelem totiž pokusit o těhotenství, tak bych nerada něco zanedbala. Pak mám ještě druhý dotaz, a to, zda jsou ty větší uzliny normální. Moc děkuji za odpovědi a přeji hezký víkend.

Lékař uLékaře.cz
Odpovídá lékař:

Lékař uLékaře.cz

Dobrý den. Za normální je považována velikost uzlin přibližně do 1 cm. U štíhlých lidí mohou být hmatné i uzliny normální velikosti, jinak ale u dospělých hmatáme zpravidla až zvětšené uzliny. Nepíšete, jak veliké uzliny si hmatáte Vy, a bez možnosti Vás vyšetřit neposoudím, máte-li uzliny opravdu zvětšené. Důležitá není jen velikost, ale také konzistence, vztah k okolním strukturám, bolestivost při pohmatu ad. Hmatný útvar (ať už v třísle nebo na krku) nemusí být nutně uzlina - může jít o leccos jiného (vazivo, ztuhlý sval aj.). Zvětšení uzlin může mít celou řadu příčin, nejčastější to bývá infekce či zánět ve spádové oblasti. Pokud u Vás byl diagnostikován "chronický zánět slepého střeva" (byť je to trochu sporná diagnosa), mohlo by to jistě vést k aktivaci tj. zvětšení uzlin v tříslech. Vaše krevní odběry jsou prakticky v pořádku, ty odchylky jsou minimální a nejspíše bez významu, i když výsledek každého testu je nutno posuzovat v kontextu se znalostí zdravotního stavu pacienta (a tuto detailní znalost já nemám...), nikoliv jen jako čísla. Máte pozitivní paměťové protilátky proti EB viru, to znamená, že je možné, že jste kdykoliv v minulosti prodělala EB virózu (tj. infekční mononukleózu), která mohla mít klasický průběh, ale také mohla proběhnout jen pod obrazem lehčí anginy či virózy nebo jste ji mohla prodělat zcela bez příznaků. Nicméně tyto protilátky najdeme min. u 70% populace a dopad to pro Vás nemá žádný. Ohledně plánovaného těhotenství: oceňuji, že o situaci uvažujete takto s předstihem, je to jistě na místě. Pokud jsou skutečně na slepém střevě nějaké chronické zánětlivé změny, pak se PŘED plánovaným těhotestvím někdy uvažuje o "preventivním" odstranění slepého střeva. Jde o to, že případná aktivace zánětu v těhotenství je problematickou a nežádoucí komplikací - jednak v těhotenství mohou být modifikovány příznaky a je pak těžší akutní zánět slepého střeva rozpoznat, a samozřejmě jak případný zánět, tak léčba je v těhotenství riziková (operace, zejm. akutní operace v těhotenství vždy představuje jisté riziko pro matku i plod, nevyhnete se použití řady léků vč. narkózy nebo antibiotik, což je rovněž rizikové atd...). Takto přes internet neposoudím, zda-li by odstranění slepého střeva konkrétně u Vás bylo vhodné, navíc se v této problematice mohou názory jednotlivých lékařů lišit. Určitě se poraďte s Vaším gynekologem, případně i s chirurgem. Též doporučuji navštívit Vašeho praktického lékaře, máte-li podezření na zvětšení i jiných uzlin. Zná detaily Vašeho zdravotního stavu, má možnost Vás vyšetřit, "sáhnout" si na Vás a jistě adekvátně posoudí, zda-li jsou uzliny skutečně zvětšené a zda-li je vhodné nějaké další vyšetření. Doufám, že se Váš problém snadno vyřeší.

Související dotazy

Rezistence v třísle
Dobrý den, v pravém třísle se mi před pár dny objevili...
Bolest v třísle
Dobrý den, prosim Vás po každém sportu buď si zaběhám...
Bolest v podbřišku a třísle
Dobrý den několik let mě bolí v pravém podbřišku ale...
Bolest v třísle
Dobrý den, je mi 14 a hraji fotbal. Na tréninku jsem...
Bolest v třísle
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, už přes měsíc mám...
Bolesti v třísle
Dobrý den, Mám už od podzimu nepravidelne opakující...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolest v pravém podžebří

: Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Byl jsem u paní doktorky ohledně bolesti...

Bolest v pravém podžebří

Dobrý den, prosím Vás o radu. Už asi 4 dny mě pouze při nádechu bolí v pravém...

Bolest v pravém podžebří a v zádech

Dobrý den, už skoro dva roky mě trápí bolesti břicha k tomu se mi ještě přidal...

Bolest v pravém podžebří a změna stolice

Dobrý den, cca 3 roky mám bolesti v pravém podžebří a pociťuji je vždy oboustranně,...

Bolest v pravém podžebří a žaludku

Už asi rok mě často bolí v pravém podžebří nebo dostávam křeče do žaludku. Hlavně...

Bolest v pravém podžebří bez reakce na analgetika

Dobrý den. 3 měsíce mě bolí pravé podžebří. (Před tím měsíc úporná bolest hlavy)...

Bolest v pravém požebří

Dobrý den. Již pár let trpím bolestmi v pravém podžebří. Nenašla jsem žádnou...

Bolest v pravém rameni

Dobry den. Mam jiz nekolik mesicu bolesti v pravem rameni. Nejdrive se ozyvaly...

Bolest v pravem raneni

Dobry vecer, v zari 2014 v Hradci Kralove a v zari 2015 v Prostejove, jsem byl...

Bolest v pravém stehně

Dobrý den, před 2 roky jsem zhubla 8 kg, loni jsem byla na operaci - chondromalacie...

Bolest v pravém třísle

Dobry den, je mi 27 let a pres rok chodim po ortopedech s bolesti trisla,kulhanim...

Bolest v pravém třísle

Dobrý den. Je to půl roku co mi urolog diagnostikoval zánět prostaty to provázelo...

Bolest v pravém třísle

Dobrý den, poslední dobou cca 1 týdne se mi stává, že dostávám z znenadání...

Bolest v pravém třísle při plném močovém měchýři či konečníku

Dobrý den, asi před rokem u mě začala píchavá bolest v pravém tříslu. Byla...

Bolest v pravém třísle.

Je mi 75 let. Cca půl roku mívám občas bez zjevné příčiny bolest v pravém třísle....

Bolest v pravem varleti

Dobrý den. Už asi tři dny pociťuji v pravém varleti takový tlak a mírnou nepříjemnou...

Bolest v pravo pod žebry

Vážený pane doktore, už asi rok mě trápí občasná bolest vpravo pod žebry. Nahmatám...

Bolest v pravo pod žebry po ATB Duomox

Dobrý den, Kvůli zánětu průdušek jsem týden brala antibiotika Duomox. Od té...

Bolest v pravo pod žery

nedavno jsem prodělala chřipku,uživala jsem durmox,a nyní ospamox 1000 a kodein...

Bolest v pravom boku

Dobry den, chcem vas poprosit o radu. Uz 7 rokov dost aktivne sportujem, kazdy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Točení hlavy, nevolnost

dobrý den chtěl sem se zeptat poslední 4 dny se mi motá hlava i vidění je nějaké...

Podkožní boule

Dobrý den, zhruba před 2 dny se mi na podbřišku udělala podkožní boule velká...

Srust malych pysku u devcatek

Dobry den, chtely bych se zeptat, jak poznam, ze moje 4 mesicni holcicka ma...

Malý penis

Dobrý den, mám takový problém je mi 16 let měřím 175 cm a vážím asi 97kg. A...

Potíže s vyprazdňováním při cestování.

Zdravím. Je mi.18 let a přestěhovala jsem.se za přítelem na Slovensko. Začala...

Pipínky na žaludu

Hezký den, mám na žaludu tyto pupínky viz.foto. Na předkožce také ale trošku...

Poranění kolenního kloubu

: Dobrý den,mám diagnózu ASK kolena,ruptura LCA-PL porce vazu,chondrální fraktura...

Bolest v krku při polykání


Bakterie E-COLI

Dobrý den,prosím o radu moje desetiletá dcera měla zánět močových cest,po vyléčení...

Od června se mi na levé mandli tvoří uvnitř bílé zápáchajíci hrudky.

Dobrý večer, obracím se na Vás s prosbou ohledně mé mandli v krku. Od června...

Mazové žlázky odstranění

Dobrý den, Na žaludu a na předkožce mám mazové žlácky (bílé ostré pupínky)...

Pocit vzduchu, bublinek v pochvě

Dobrý den paní doktorko, mám problém se kterým si nevím rady. Občas a poslední...

St.p. operaci menisku, artroza v kolenních kloubec, invalidní důchod

Dobrý den,je mi 58 let a mám po operaci levého kolene (prasklý meniskus).První...

Antikoncepce a jídlo

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na něco ohledně braní antikoncepce a jídla....

Třísla

Dobrý den, asik měsíc mě trápí svědění a vyrážka na tříslech je strašně suchá...

Natržený lýtkový sval nebo prasklá vlákna svalu

Dobrý den. Je mi 46 let. Měřím 192 cm a vážím 110kg. Celý život sportuju.Podotýkám,jsem...

Antidepresiva Mirtazapin

Dobrý den, cca rok trpím nespavostí, usínám několik hodin, některé noci jsem...

Zánět spojivek v těhotenství

Dobrý den! Jsem ve 26.tt a mám začínající zánět spojivek. Chci se zeptat, co...

Poroblém s erekcí

Dobry den.je mi 26 let a Mam problém s erekci.pred dvěma měsíci jsem dostal...

Můj penis je oproti vrstevníkům malý


Reklama
Zavřít