Bolesti vlevo pod prsy
Dobrý den,už delší dobu cítím takový divný tlak pod prsy na pravé straně a jako když se nemohu pořádně donadechnout.Je možné že to má něco společného s játry?Je mi 50.Měrím 176 cm a vážím 79kg,asi vážím o něco víc.Dekuji za odpověď.
MUDr. Mgr. Anna Prchlíková
Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: IV. interní klinika - gastroenterologie a hepatologie, VFN v Praze
Vážená paní Šárko, tlak pod prsy na pravé straně a nemožnost donadechnout nejsou typické obtíže, se kterými chodí pacienti s onemocněním jater. Spíše bych očekávala vysvětlení buď muskuloskeletální (od mezižeberních svalů, od páteře, takové bolesti se většinou mění s pohybem či polohou těla, jsou často vyhmatatelné), nebo dráždění pohrudnice (při zánětu, po zánětu, častá je návaznost na nachlazení, bolesti se mohou stupňovat se zakašláním, s dechovými pohyby/při hlubokém nádechu). Je nutno vyloučit i obtíže od srdce a cév (ischemické bolesti, plicní embolie - obojí se obvykle nemění s ničím, ani s pohybem, ani s dýcháním, ale pacienti mohou stenokardie líčit ne zcela typicky!). S obtížemi časně navštivte praktického lékaře, který Vás vyšetří, doptá se na anamnézu, odešle Vás nejspíš na RTG hrudníku, natočí EKG. Při akutních obtížích a/nebo dušnosti se nechte vyšetřit lékařem ihned (RZS, interní příjem, pohotovost).
Z dlouhodobého hlediska je na pováženou opravdu váha (Vaše ideální váha je cca 67kg) a s ní spojené zvýšení kardiovaskulárních rizik, samozřejmě, že mezi rizika nadváhy/obezity patří i postižení jater - steatoza a její komplikace. Dbejte proto, prosím, na absolvování preventivních prohlídek (ostatně v 50 letech věku je obecně důležitá preventivní prohlídka u praktika - začíná kolonoskopický screening, testuje se lipidogram... ) a snažte se snížit váhu. Analyzujte, co jíte, zamyslete se nad možnostmi úpravy jídelníčku, každý člověk s nadváhou/obezitou má nedostatky jinde. Častým efektivním řešením často není ani tak redukce porcí, ale výměna za vhodnější jídelníček - 2x týdně luštěniny na úkor masa, občas ryby (ideál 2x týdně, především mořské), celozrnné pečivo, ale především zelenina, které WHO doporučuje minimálně 400mg denně - zamyslete se, kolik jí sníte?, naopak ovoce může být relativně kalorické, doporučuje se také, ale mělo by ho být méně než zeleniny (100-200g denně), eliminace sladkých nápojů, sladkostí obecně, redukce jednoduchých cukrů v jídelníčku a náhrada živočišných tuků za rostlinné... až když je jídelníček svým složením ideální, má smysl začít počítat kalorie, znát svůj doporučený kalorický příjem atd. Často ale stačí úprava složení a potravin, které kupujeme, protože málokdo se přecpe cizrnou nebo sní půl kila lososa, kdežto u grilované krkovičky to není vůbec nereálné, stejně jako u sladkého a čipsů... S pozdravem Anna Prchlíková