Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti zad a vysoký krevní tlak

Vnitřní lékařství Pavel 11.4.2020

Dobrý den, prosím o radu.
Začátkem února tohoto roku jsem zatlačil hlavu nevědomky do hlubokého předklonu a něco mi luplo v krční páteři, přesněji u c1(atlas).
Začala se mi motat hlava (při změně polohy hlavy) a v leže se přidalo brnění krku a celé spodní čelisti. Nedalo se to vydržet, nedalo se spát...
Cestou metrem na pohotovost se mi hrozně rozbušilo srdce, až mě pálilo v třislech. Na pohohotovosti mi změřili tlak, měl jsem 170/100. Byl jsem vyšetřen neurologicky a na ORL.
Všude bez větších potíží, tak mě poslali domů. Následující všední den jsem šel k praktická lékařce se zprávou. Dostal jsem neschopenku a prášky na uvolnění kosterního svalstva. Nedalo mi to a jel zpátky do nemocnice, kde mě udělali RTG a následně MR a diagnostikovali vyhřezlou plotýnku C5/C6 překrytá výraznými osteofyty. Poslali me za neurologem, který mi řekl, že potíže které udávám, nezpůsobuje vyhřezlá plotýnka, ale blokace krční páteře. Tak jsem se objednal k rehabilitaci, kde mi byl krk odblokován a ja jel radostně domů. Radost skončila když jsem ulehl. Dostavilo se opět brnění na krku a dolní čelisti. Neurolog mě další den vyřídil 5-ti denní hospitalizaci a kapačky. Pomohlo to a já jel domů. Jenže se mi nějak zvedal tlak a bušení srdce. Jeden večer jsme dokonce volali rychlou, protože se mi hrozně rozbušilo a když jsem změřil tlak, měl jsem 200/110. Když přijela záchranka, tak jsem měl už jen 170/100 a při příjezdu do nemocnice už jen 150/90.
Říkal jsem, že je to od páteře, ale páteř mám prý v pořádku, tak mi dali 4 tabletky Tensiomin a poslali domů. Druhý den mě pani doktorka poslala na kardiologii.
Kardiolog udělal ekg, poslechl si mou historku a pak srdíčko a řekl, srdce vypadá v pořádku. Nicméně mě objednal na holtera a echo. Výsledky se dozvím 22.4. Od té doby se snažím cvičit na rozpinani hrudniku, protahování a rovnání páteře, zasouvám bradu, tlačim ramena do zadu, atd...
Nicméně dnes mě v práci opět překvapil vysoký tlak, bušení srdce, nemohl jsem se pořádně nadechnout
(Jako bych se nadechoval mimo plíce), pálení v tříslech, tak jsem si vzal Tensiomin. Trochu se mi ulevilo , ale úplně se to uklidnilo po 5ti hodinách vyšpuleného hrudníku a stažených ramenou dozadu. Nevím jak se toho zbavit. Při vzpaženií mi hrozně křupe v hrudní páteři a v ramenou. Bolí mě trapézy z té změny držení těla.
Začínám být zoufalý. Před tím lupnutím v krční páteři jsem žádné potíže neměl. Mohl by mi prosím někdo poradit co můžu dělat, abych se toho zbavil? Děkuji.

Doplňující dotaz:
Děkuji za odpověď. Ve stavu klidu mám tlak 120-130/70-80 Guajacuran užívám už měsíc. ráno 1, v poledne 1 a před spaním 2. Po ránu je mi fajn, ake jak vstanu z postele,vtak se to začíná měnit...

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
To je opravdu nepříjemné, co Vás potkalo. Přiložené zprávy popisují jinými slovy Váš problém s páteří. Je dobře, že podle kardiologa máte srdce v pořádku.
Určitě by bylo potřeba vzhledem k záchytu vysokého tlaku doplnit k celkovému vyšetření i odběr krve - problémy s tlakem mohou provázet například onemocnění štítné žlázy.
Dále by bylo na místě ultrazvukové vyšetření karotid - tedy průchodnost krčních tepen.
U problémů s páteří je to bohužel tak, že je nezbytné pravidelné cvičení dlouhodobě.
Dále se nedá úplně vyloučit psychická nadstavba - k uvolnění nejen páteře můžete vyzkoušet volně prodejný přípravek Guajacuran. Vhodné užívat na noc.
Pokud Vám cvičení nedělá úplně dobře, tak se nepřemáhejte. Možná by naopak pomohly aspoň dva dny klidu, suché teplo.
Také mi není úplně jasné, jak to máte s tlakem. Pokud by byl trvale zvýšený, bude potřeba léčba.
Doufám, že Vaše obtíže brzy ustoupí.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Soňa Boušková Chief Medical Officer

Specializace: Vnitřní lékařství Pracoviště: uLékaře.cz

Dobrý den pane Pavle, bez toho, abych si s Vámi o tom mohla popovídat a bez výsledku z kardiologie nechci moc spekulovat, co pochází z čeho a jak na tom celkově jste. Na mně to působí tak, že jste si nevhodným pohybem zablokoval krční páteř, což vedlo ke vzniku cervikovestibularního syndromu, tedy hlavně motání hlavy. Na rezonanci se našla vyhřezlá ploténka, která zužuje kanály pro výstupy nervů. Což sice nedělá aktuální potíž s motáním a brněním, nicméně musíte dávat pozor na některé pohyby, cvičení a námahu a musíte denně cvičit. Ne moc, pár opakování, ale denně. Záda budou zpočátku bolet jinak a bude to nepříjemné, ale je důležité. Proberte s neurologem a fyzioterapeutem, jak cvičíte, možná ještě cvičení neprovádíte přesně nebo naopak cvičíte moc či by pomohly jiné cviky. Je to trochu věda, zjistit, jaká cvičení a techniky budou to pravé. Zpět k počátku potíží - myslím, že potíže s tlakem a bušením srdce budou z části dané nějakým sklonem k vysokému tlaku, což se zjistí na holteru a Echu srdce, také bych Vám doporučila zátěžový test na kardiologii. K tomu máte podle mého možná panickou ataku, protože náhle vzniklé potíže jako jste prodělal jednoho dost polekají. Takže podle mne by bylo moudré objednat se na psychoterapii a také mít k ruce lék na zvládnutí akutních potíží jako například Lexaurin. Je návykový, tak se dá užít jen občas, ale Vás potíže netrápí denně. Pokud by se ukázalo, že Lexaurin nepomáhá, rehabilitace nestačí a pořád máte záchvaty vysokého tlaku a pulsu, je třeba vyšetřit dále a to hormony nadledvin, štítné žlázy, k tomu vyšetření ledvin ultrazvukem, cévní vyšetření, další kardiologické testy a vyšetření jako Tilt table test, sono krkavic atd. To ale závisí na dalším průběhu a výsledcích. Pokud byste chtěl, pošlete nám výsledky kardiologických testů a můžeme se zamyslet dál. S pozdravem MUDr Soňa Boušková

Související dotazy

Vysoký tlak krevní
Dobry den,jmenuji se Jan,trapi me asi dva tydny bolest...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den, již delší dobu mám potíže s únavou až omdléváním,...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den, na zvýšený krevní tlak beru ramipril 2.5...
Vysoký tlak krevní
Dobrý den, užívám léky na vysoký tlak - Micardis,...
Vysoký krevní tlak a tepová frekvence
Rychlý tep srdce a třes celého těla Dobrý den, Od...
Vysoký krevní tlak
Dobrý den ,mám takový problém již asi třetím rokem...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti zad a RTG vyšetření

Dobrý deň, poprosím Vás o radu. Keď cvičím, behám, tak žiadny problém. Ale keď...

Bolesti zad a RTG vyšetření

Dobrý den chtěl bych se zeptat na zprávu s Rtg viz příloha něco mě tlačí na...

Bolesti zad a s ní spojené obtíže

Dobrý den před cca 4 roky jsem (3 roky) pomáhal jedné paní která byla na vozíku...

Bolesti zad a slabost nohy

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení nálezu z vyšetření mého manžela. MR - spinální...

Bolesti zad a svalů

Dobry den,je mi 40let,moje profese-2roky uklizim.Predtim materska a predtim...

Bolesti zad a svalů, lymeská borelióza

Dobrý den,v roce 1994 jsem začal mít ze dne na den silné bolesti zápěstí a kolen.Teprve...

Bolesti zad a tuhnutí svalů

Dobrý den, manžel má již přes dva měsíce velké bolesti zad a tuhnutí svalů v...

Bolesti zad a vhodnost operace

Dobrý den, prosím o radu - před dvěma měsíci jsem se sehnula pro svého 2kilového...

Bolesti zad a výhřez ploténky

Dobrý den, chtěl bych znát váš názor. Od16.5 jsem v PN kvuli bolesti pravé...

Bolesti zad a vysledek MR

Dobry den,po 2letech bolesti zad ktere se stale stupnuji,jsem navštivila neurologa,poslal...

Bolesti zad a vysvětlení MRI

M.scheurman,st.p.HLE L5 vpravo,spondyaltrotické změny,s max.bilat L3-S1,v oblasti...

Bolesti zad a zažívací obtíže

Dobrý den, prosím o pomoc, bude-li to možné, alespoň nasměrovat, o co by se...

Bolesti zad a zeber

Dobrý den, chci se zeptat. Již asi pátý den mě trápí bolesti žeber, jde o bolest...

Bolesti zad a zkácení hemstringů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na správnost léčby, kterou nyní absolvuji....

Bolesti zad a žeber

Dobrý den. Cca od července mě bolí záda a spodní část žeber (na boku - tedy...

Bolesti zad asi ledvin při nachlazení

Dobrý den, je možné, že při ležení a pocení v posteli mě druhý den začnou bolet...

Bolesti zad dole

Dobry den,mam bolesti zad skoro uz 4 roky ,boli mi nejvice kdyz se ohnu to mam...

Bolesti zad hlavy a stehna

Dobrý den.Už měsíc a něco jsem doma s bolavýmy zády.Muj lékař mi třikrát odblokoval...

Bolesti zad krkem a únava

Dobrý den. Již druhý týden trpím únavou a bolestmi za krkem při pohybu. Nejvíce...

Bolesti zad mezi lopatkama

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, od prosince asi tak jednou někdy dvakrát...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Genitální herpes

Dobry den mam problem s genitalnim herpes vraci se mi nekolikrat do roka je...

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Tetanie, motání hlavy, hučení v uších, tlak v očích


Puchýře po vypalovaní bradavic

Dobrý den, byla jsem na vypalování bradavic dusíkem, byla jsem upozorněna že...

Naražené koleno

Dobrý den Chtěla bych se zeptat před rokem a půl sem si narazila koleno Ale...

Bolest na hrudi

dobrý den je možné že bolest na hrudi může být způsobena střevama že trpím zácpou...

Bulky a otok pod uchem

Dobrý den, vedle ucha a pod uchem se mi udělaly 2 bulky (asi během 2 dnů) ca...

Bolest břicha

Dobrý den, už déle než půl roku mě trápí silné bolesti na levé straně břicha...

Problém s nádechem

Dobrý den, mám občas problém s nádechem. Stává se mi, že v klidu sedím a nemůžu...

Boule u vstupu do pochvy

Dobrý den. Je mi 15 let a při zaváádění tamponu jsem nahmatala pri vstupu do...

Neuropatie a magnetoterapie

Dobrý den chci se touto cestou zeptat zda magnetoterapie pomáhá při léčbě neuropatie....

Křeče do konečníku

Dobrý den, Před více jak 4 lety jsem začala mít křeče do konečníku tak silné...

Vystouplejší břišní svaly

Dobrý den, měl bych dotaz na šikmé břišní svaly. V poslední době (pár týdnů)...

Genitální bradavice?

Zdravim, mam delsi dobu cca 8 mesicu tyto puchyrky, absolutne nevim co to je...

Bolest ruky po očkování proti COVID-19

Dobrý den, po první dávce očkování proti Covid (Pfizer) mě do několika hodin...

Bílý hlen na genitáliích

Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat Vás zeptat, posledních pár měsíců...

Dušnost při mluvení

Dobrý den je mi 36 let kouřit asi 15 cigaret denně . Kourim si 15 let. Cvicim...

Tukové útvary na stehnech

Dobrý den, ve stehnech se mi udělali tukové boule několik které jsou už viditelné...

Mokvající rána po tetování

Dobrý den, pane doktore mám problém, před týdnem sem si nechala udělat tetování...

Zápach z pochvy

Dobrý den, poslední dobou me dost obtěžuje poševní zápach jakoby po spermatu,někdy...

Reklama