Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bolesti zad a vhodnost operace

Ortopedie Olga 24.3.2017

Dobrý den, prosím o radu - před dvěma měsíci jsem se sehnula pro svého 2kilového pejska, v kříži mne bodlo a velmi prudká bolest vyletěla do levé nohy, kdy opravdu moc bolela a pálila shora dolů , kde nejvíce na holeni vepředu. Od té chvíle jsem jen stěží belhala a úlevu nepřinesla žádná poloha ani prášek proti bolesti. Navštívila jsem neurologii, paní doktorka dala obstřik a napsala poukaz na rehabilitaci. Obstřiky jsem absolvovala ještě další 3 dny, ale bez valného účinky a bez úlevy od bolesti. Na rehabilitaci chodím a doma cvičím. Krutá bolest pomalu po 3 týdnech ustupovala, ale začala mi levá noha jakoby slábnout a brnět. Paní doktorka mne poslala na CT vyšetření, kde byl prokázán , cituji - levostranný foraminální výhřez disku L4_L5 s kompresí kořene L4, incip. def. spondyloza a spondyloarthosa v seg. L5-S1 se zůžením lat. recesů - na Si skloubech subchondrální lem, sklerotizace na Il kostech bi.st.
Obj. napínací manévr neg., Thomayer volný, vázne chůze po patě vlevo.
Nyní mne pí doktor doporučila na neurochirgickou kliniku k posouzení stavu na operaci, která dle jejího názoru bude třeba. Na neurochirurgii jsem se již objednala na příští týden, nicméně bych ráda znala i další názor již nyní, na nutnost, či vhodnost operace. Bolesti již nemám, cvičím dle doporučení, i noha již přestává brnět a chodit již mohu vcelku normálně, i ta chůze po patě se již zlepšila téměř k normálu. Mohu Vás poprosit o "překlad" odborných termínů v mém nálezu z CT do češtiny a posouzení nutnosti operačního výkonu v mojí současné situaci, z Vašeho pohledu ? Asi ve chvíli, kdy mne noha tak "ďábelsky" bolela, bych šla na operaci hned a ráda a moc o tom nepřemýšlela, ale nyní , po dvou měsících, kdy opravdu již bolest nemám a noha se postupně vzpamatovává, tak se mi moc do toho nechce a hlavně se bojím. Děkuji předem za Váš čas O.Z.

MUDr. Zuzana Fazekašová
Odpovídá lékař:

MUDr. Zuzana Fazekašová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Rehabilitační Klinika Malvazinky, Praha

Dobrý den, foraminální výhřez vede k útlaku nervového kořene ve foraminu (místo výstupu nervu z páteřního kanálu), kde pak následně utiskuje (komprimuje) daný nervový kořen s odpovídající symptomatikou (slábnutí, brnění končetiny,...). Spondylóza je degenerativní onemocnění postihující meziobratlové prostory podmíněné ztrátou tekutiny z meziobratlového disku, který se tak sníží. Tím dojde k relativnímu prodloužení okolních páteřních vazů a vzniká nestabilita, kterou se tělo snaží vyrovnat tím, že začne tvořit nárůstky na obratlech (osteofyty). Incipientní znamená počínající. Spondyloartrosa je artrotické (degenerativní) postižení meziobratlových kloubů. Projevuje se postupně progredující bolestivostí v postižené části páteře. Stran posouzení vhodnosti operativního řešení Vašeho problému se vyjádří konzultační ambulance, které Váš dotaz předávám. S pozdravem.

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Pokud po 2 měsících se objevují od začátku potíží motorické výpadky na okraji dolní končetiny je třeba konsultace neurochirurgická.
Druhá věc je dynamika potíží. Pokud se stav upravuje, zlepšuje a výhřez není velký, velikost jste nepopsala, je třeba o nutnosti operace více zauvažovat.
Neurochirurgické vyšetření jistě absolvujte, neurochirurg patrně doporučí v této situiaci výtěžnější vyšetření magnetickou rezonancí. Pokud potíže budou trvat je operace na místě.
Jinak podle MR a průběhu neurologického nálezu.

Související dotazy

Bolest zad po operaci ploténky
Dobrý den sem už 7mesicu po operaci plotynky L5a a...
Bolest zad
Dobrý den, Chtěla jsem se zeptat, již delší dobu...
Bolest zad
Dobrý den, mám celkem velkou bolest zad při ležení...
Bolest zad
Dobrý den, ráda bych se zeptala na Váš názor. Cca...
Bolest zad
Dobrý den, už nějakou dobu, zhruba půl roku mě trápí...
Bolesti břicha a zad
Dobrý den mám řezavé bolesti ve spodní části hrudníku...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bolesti zad a rentgen

Dobrý den ,nyni se léčim na ortopedii mam bolest zad a ramene po pretizeni ,tezka...

Bolesti zad a RTG snímek páteře

Dobrý den, již několik měsíců mám bolesti na levé straně zad v oblasti beder....

Bolesti zad a rtg snímek

Dobrý den. Mám poměrně často bolesti zad, především levé části. Často se mi...

Bolesti zad a RTG vyšetření

Dobrý deň, poprosím Vás o radu. Keď cvičím, behám, tak žiadny problém. Ale keď...

Bolesti zad a RTG vyšetření

Dobrý den chtěl bych se zeptat na zprávu s Rtg viz příloha něco mě tlačí na...

Bolesti zad a s ní spojené obtíže

Dobrý den před cca 4 roky jsem (3 roky) pomáhal jedné paní která byla na vozíku...

Bolesti zad a slabost nohy

Dobrý den, prosím Vás o vysvětlení nálezu z vyšetření mého manžela. MR - spinální...

Bolesti zad a svalů

Dobry den,je mi 40let,moje profese-2roky uklizim.Predtim materska a predtim...

Bolesti zad a svalů, lymeská borelióza

Dobrý den,v roce 1994 jsem začal mít ze dne na den silné bolesti zápěstí a kolen.Teprve...

Bolesti zad a tuhnutí svalů

Dobrý den, manžel má již přes dva měsíce velké bolesti zad a tuhnutí svalů v...

Bolesti zad a výhřez ploténky

Dobrý den, chtěl bych znát váš názor. Od16.5 jsem v PN kvuli bolesti pravé...

Bolesti zad a vysledek MR

Dobry den,po 2letech bolesti zad ktere se stale stupnuji,jsem navštivila neurologa,poslal...

Bolesti zad a vysoký krevní tlak

Dobrý den, prosím o radu. Začátkem února tohoto roku jsem zatlačil hlavu nevědomky...

Bolesti zad a vysvětlení MRI

M.scheurman,st.p.HLE L5 vpravo,spondyaltrotické změny,s max.bilat L3-S1,v oblasti...

Bolesti zad a zažívací obtíže

Dobrý den, prosím o pomoc, bude-li to možné, alespoň nasměrovat, o co by se...

Bolesti zad a zeber

Dobrý den, chci se zeptat. Již asi pátý den mě trápí bolesti žeber, jde o bolest...

Bolesti zad a zkácení hemstringů

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na správnost léčby, kterou nyní absolvuji....

Bolesti zad a žeber

Dobrý den. Cca od července mě bolí záda a spodní část žeber (na boku - tedy...

Bolesti zad asi ledvin při nachlazení

Dobrý den, je možné, že při ležení a pocení v posteli mě druhý den začnou bolet...

Bolesti zad dole

Dobry den,mam bolesti zad skoro uz 4 roky ,boli mi nejvice kdyz se ohnu to mam...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vodnaté puchýřky rukou i nohou

Dobry den,střídavě na nohou i rukou se mi tvoří drobné puchýřky,které zaschnou,...

Biologická léčba a její vliv na plodnost

Dobrý den, můj partner trpí revmatoidní artritidou, nyní mu byla schválena biologická...

Preejakulát a otěhotnění


Autovakcína

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda užívání autovakcíny může přechodně zhoršit...

Mám pocit jako by sem ty zvratky vdechla

Dobrý den měla bych ještě dotaz bohužel mi přijde že je pořád něco a já se pak...

Zvracení zeleného obsahu


Boreliosa


EEG

Dobrý den mohl bych se zeptat na výsledky EEG? CO to znamená ? Díky

Bolest břicha opakované zadání


Třes po mozkové příhodě

Dobrý den je možno odstranit třes po mozkové příhodě žena 35 let teď máme jet...

Bolesti kotníku

Dobrý den, je mi 31 let a již 14 dní mám mírně oteklý kotník. Z vnější strany...

Můj penis je oproti vrstevníkům malý


Xarelto a alkohol


Svědění a zarudnutí penisu

Dobrý den, po delší době (zhruba dva roky) jsem měl sex, hned druhý den večer...

Únava, bolest svalů, obava z COVID -19

Dobrý den, je mi 36 let, kromě alergie na pylya lehkého astmatu netrpím žádným...

Je možné zjistit, kdy žena měla naposledy pohlavní styk?


ANtibiotika a alkohol


Vynechání antikoncepce

Dobry den, beru prášky stodatte. Zapomněla jsem si vzít v druhém měsíci užívání...

Bolest lýtka

Dobrý den, již asi 3 týdny mi pobolívá pravé lýtko, při zvýšené námaze je to...

Přeskakování srdce

Dobrý den, pociťuji časté přeskakování srdce a to hlavně v noci. probudím...

Reklama