Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Chrapot a reflux

Trávení Marek 9.4.2019

Dobrý den, již 8 měsíců mě bolí v krku, chraptím, delší mluvení velmi vysiluje. Tělesná teplota kolem 37 st. C. S nástupem bolesti krku jsem začal mít souběžně průjmy, které mám téměř pravidelně po celou dobu onemocnění.
V minulosti mě nic podobného netrápilo, léky jsem trvale nebral, ani angínu jsem nikdy neměl, zuby mám v pořádku dle zubaře.

Užíval jsem během těchto 8 měsíců v souvislosti s tímto problémem následující léky:
- Amoksiklav 1G (září 2018)
- Doxybene 200 (říjen 2018) - v následnosti na nalezení zlatého stafylokoka z výtěru ORL
- Kotrimoxazol AL Forte (listopad 2018)
- Luivac (listopad 2018) - v následnosti na kontrolní výtěr ORL, který byl v pořádku (běžná flóra)
- Omeprazol Stada 20 mg (únor 2019- až doposud)
- Biopron a jiná probiotika (září 2018- nepravidelně až doposud)

Prodělal jsem vyšetření krve, výtěry z krku, nosu, konečníku (stolice), CRP (hodnoty kolem 20), rentgen ORL oblasti a také rentgen břicha. Vše bylo v pořádku.

Jediná změna, kterou jsem pocítil, je nárůst tělesné hmotnosti během dvou let o 15 kg. Toto ztloustnutí jsem již řešil s praktickým lékařem, který odebral krev (duben 2018), a výsledky byly v pořádku. Vždy jsem měl kolem 75 kg k mé výšce 178 cm, nyní mám 90 kg. Stravuji se poměrně normálně obvykle, piju čistou vodu, nekouřím, nepiju alkohol, vyhledávám pohyb, nicméně mám sedavý život.

Před 8 lety jsem podobně ztloustl (stres, nedostatek pohybu, mnoho jídla) na podobnou hmotnost (měřil jsem stejně), a měl jsem pocit cizího tělesa v krku a vracení žaludečních šťáv. Poté jsem byl na vyšetření gastroenterologem, který na gastroskopickém vyšetření diagnostikoval povolený jícnový reflux, zbytek byl bez nálezu. Po zhubnutí potíže zmizely.

Prosím o radu, kde by mohl být problém. Nerozumím hlavně těm průjmům, i když při užívání omeprazolu se o dost zlepšily.
Poslední lékařskou zprávu s výtěrem zasílám přílohou.

Odpovídá lékař:

MUDr. Kateřina Kovaříková


Dobrý den,
tak to je opravdu nepříjemné.
Podle přiložené zprávy i podle Vašich obtíží v minulosti bude příčinou chrapotu reflux žaludečních šťáv a v jeho důsledku zánět hrtanu. Je tedy vhodné dále užívat Omeprazol, dále pokud by nestačil tak se doporučuje na noc přidat lék jako je například Gaviscon.
Vhodné je i doplnit léky o tzv prokinetika, což je Itoprid. Probiotika jsou také na místě.
Samozřejmě při onemocnění refluxem má svoje důležité místo i režim včetně diety.
A určitě by byla vhodná kontrola u gastroenterologa.
Na změnu tělesné hmotnosti bude mít nedostatek pohybu zásadní vliv, s onemocněním refluxem spíš souviset nebude.
Doufám, že se Váš zdravotní stav brzy zlepší.
S pozdravem

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Marku, domnívám se, že: reflux se Vám zhoršil po ztloustnutí, je to dáno anatomickými poměry a jejich změně, reflux se u Vás projevil bolestí v krku. Průjmy dle mého názoru pravděpodobně souvisí se stresem. Nespecifikujete, co si přesně představit pod průjmem - zda 1x denně řidší stolici nebo 6x denně zelený vodový průjem... nicméně předpokládám něco mezi tím. Jste velmi dobře vyšetřen, jediné, co by bylo ev. možné Vám nabídnout je kolonoskopie, nicméně nezdá se mi, že by měla přinést něco nového k léčbě. Trochu mne zarážejí teploty kolem 37st. C, nicméně pokud je CRP, leukocyty a sedimentace v normě, pak je zánět nepravděpodobný. Tedy se domnívám, že by Vám mohla pomoci úprava režimu (pravidelně jíst a spát), jídelníčku (kvalitní nedráždivá strava, žádný alkohol a žádné kouření), omeprazol, pravidelný pohyb, v případě potřeby psychoterapie s cílem odstranit zbytečný stres a život si odlehčit. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Reflux
Dobrý den, skoro dva roky jsem měla problémy se...
Reflux
Dobrý den, mého přítele zlobí reflux jícnu a kýla na...
Reflux žaludku
Dobry den,našeho syna 2.mesice trápí pravděpodobně...
Reflux, chrapot a pískání v krku
Dobrý den. Na podzim loňského roku jsem měla úporný...
Gastroezofageální reflux
Dobrý den, na gastroskopickém vyšetření mi byla diagnostikována...
Reflux s regurgitací do dutiny ústní
Dobrý den, mám po resekci žaludku pro zhoubný nádor...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Chrapot

Dobry den , chtěla bych se zeptat dříve mě bolelo krku přehodil a jsem byl i...

Chrapot

Dobrý den, už několik týdnů mě trápí chrapot (konkrétně to budou určitě alespoň...

Chrapot

Dobrý den můžete mi poraďit ? už delšín dobu se my stráci hlas nemůžu mluvit...

Chrapot

Dobry den po ranu chrapot,kašel,zimnice,odpoledne lechce zvyšena teplota,rýma...

Chrapot

Dobrý den,Prodělala jsem chřipku nebo nachlazení,všechno už vymizelo a zůstala...

Chrapot

DObrý den , kouřím , vím že bych neměl, od jara do podzimu alespoň méně škodlivé...

Chrapot

dobry den chtěla jsme se poradit dcera 3roky mi v patek ochraptěla rano po vypitti...

Chrapot 2

dobry den chtěla jsme se poradit dcera 3roky mi v patek ochraptěla rano po vypitti...

Chrapot 2

dobry den chtěla jsme se poradit dcera 3roky mi v patek ochraptěla rano po vypitti...

Chrapot a potíže s hlasivkami

Dobrý den, během let se mi zhoršuje problém s hlasivkami. Pracuji u počítače,...

Chrapot a sípot vleže při dýchání nosem

Dobrý večer, ráda bych se zeptala na svůj problém, který spočává v tom, že poslení...

Chrapot až výpadek hlasu

Dobrý den,mám takový problém a předem děkuji za odpověď.Jsem prodavačka,ale...

Chrapot jako výsledek alergické reakce a jak se jej zbavit

Dobrý den, asi před čtrnácti dny jsem prošla alejí vzrostlých stromů které...

Chrapot po infekci

Dobrý den, před týdnem jsem dobrala antibiotika Xorimax 500 mg, které mi předepsal...

Chrapot po operaci krční páteře

Dobrý den, jsem týden po operaci krční páteře předním přístupem - výkon: diskektomie...

Chrapot po operaci polypů hlasivek

Dobrý den, píši Vám ohledně hlasivek. Problémy začaly již na podzim r. 2016,...

Chrapot u 2-letého dítěte

Dobrý den můj syn 2. roky od včerejška trochu chraptí,rýmu kašel ani horečku...

Chrapot u 6měsíčního dítěte

Dobrý den, před 10 dny náš 5měsíční syn pískal, výskal, zkoušel celý den různé...

Chrapot, ztráta hlasu

Dobrý den. Od včerejška tj sobota 13.10. jsem ztratila hlas a jen sýpu. Dnes...

Chrastění v uchu

Bez přestání mi chrastí v uchu,léky beru bez účinku,jsem po mozkové příhodě,chtěla...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Mononukleóza


Bolest kolene v klidu


Ciplox

Dobrý den, dnes jsem dostala antibiotika Ciplox 500 na zánět močových cest....

Nevolnost, bolest páteře, píchání v olasti hrudníku

5 týdnů jsem držel dietu a v posledním týdnu se mi udělalo nevolno. Týden na...

Výtok

Dobrý den, před 4 dny se mi objevil nažloutlý zapáchající výtok, hned jsem...

Flíčky na genitáliích

Dobrý den, všimla jsem si, že mám na genitáliích (u stydkých pysků) černé flíčky....

Bolest pod pravým žebrem při nadechnutí

Dobrý den paní doktorko, mám na Vás dotaz ohledně potíží s téměř pichlavou...

Kalcifikace v rameni


Fleky před očima

Dobrý den, před necelíma 2 měsíci když jsem se učil na závěrečné zkoušky mě...

Prořízlý steh,dehiscence-roztržení rány

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, byl jsem na odstranění menšího nádoru na zádech,...

Flek na koleni

Dobry den, pres noc se mi na pravem koleni udelal maly flicek viz foto. Vypada...

Hořká chuť v ústech při užívání antibiotik Fromilid 500


Tlak v krku a říhání

Dobrý den, ráda bych se poradila tady, než navštívím svou praktickou lékařku....

Před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky

Přibližně před deseti dny mne začal bolet loket levé ruky. Špička lokte mírně...

Epilepsie a očkování proti covid-19


Potvrzení o způsobilosti řízení vozidla


Pseudocysta pankreatu a těhotenství

Dobrý den, v 1 roce mi byla zjištěna pseudocysta pankreatu, kterou mám doteď....

Žlutá stolice nevadí


Otok je veliký, hodně tvrdý, ale nebolí.

Dobrý den, Jsem po operaci, vyndani cysty pod čelistí. Vše proběhlo v pořádku,...

Těhotenství ?


Reklama