Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dětská imunita

Dětské nemoci Petra 25.11.2018

Dobrý den, můj syn, 3 roky, je od miminka extrémně náchylný na průdušky a zdá se, že druhý syn (5 měsíců) k tomu má také nakročeno. Syn (starší) má, myslím, dobrou imunitu (málokdy něco chytne), ale když dostane rýmu, ještě týž den se změní v kašel, se kterým pak bojujeme další měsíc i dva nebo tři. Děje se tak od podzimu do začátku jara. Jednou měl větší zánět průdušek, antibiotika (Klacid) to vyléčily. Někdy později dostal na slabší příliš dlouho trvající zánět (nebo jen kašel, nevím), Sumetrolim, působil pomalu a nevyléčil úplně, kašel pak ještě dlouho pokračoval. Naše pediatrička je zároveň alergoložka, jednou jsme byli s kašlem ještě na jaře, tak ji napadlo předepsat Ketof a Ventolin. Časem jsme metodou pokus-omyl zjistili, že nejvíce zabírá Ketof. S kašlem začal být problém ve školce, báli se nákazy. U doktorky CRP negativní. Testy na alergii - negativní. Hory pomáhají. Mám problém porozumět tomu, o co u syna jde a jak to předat dál (např. do školky) a jak to případně dlouhodobě řešit (stále brát Ketof?). Hory samozřejmě do rodinných plánů zařazuji. Moc mě to mrzí, ale naši pediatričku jsem svými dotazy asi nějak podráždila a je problém to s ní dál komunikovat. Nyní navíc i miminko bojuje už přes měsíc se zánětem průdušek: z rýmy kašel ještě týž den, po pár dnech zjištěn zánět průdušek, doporučen fenistil, léčili jsme přírodně a pobytem doma, druhý týden prý už dobrý, ale ve skutečnosti přetrvávající slaboučký zánět (slabý kašel tak jednou denně a slyšitelné trochu těžší dýchání občas), který se nezlepšil, nyní Sumetrolim už 5 dní, který zabral na to zhoršení, způsobené cestou ven k doktorce, ale přetrvávající slyšitelné těžší dýchání, bojím se, že tímto to nekončí... Sama jsem před pár lety po zánětu průdušek a atb bojovala s chronickým kašlem, navázáno pak na infekci a alergii, nic mi nezabíralo (na Aerius si zvyknu po 3 dnech, singulair bez efektu), nakonec se to v těhotenství zhoršilo a od té doby mám pokoj - beru slabé kortikoidy na astma. Omlouvám se za tento dlouhý chorobopis. V mé hlavě se to všechno trochu spojuje podobností příznaků, ale je to oprávněné? Má syn astma, přecitlivělé průdušky, špatnou imunitu, je (nebo jak dlouho asi je) infekční...? Lze dělat něco víc než brát Ketof a jezdit na hory? A co s miminkem? Je mi líto, že tak malý bere atb resp. chemoterapeutika, bojím se dalších... Vlastně mne v tuto chvíli více zajímá Váš názor na miminko, lze-li k tomu něco říci. Děkuji moc za odpověď!

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Vážená paní Petro, díky za dotaz. Předávám ho dále našemu specialistovi z oboru pediatrie, z mého pohledu praktického lékaře pro dospělé se u Vašeho staršího syna jedná o opakované virové infekce, tomu napovídá, že CRP má negativní, vždy chytí rýmu, která je způsobena viry, rychle přejde na průdušky, virové nemoci nemá smysl léčit antibiotiky, to je cesta do pekel, právě tak vzniká ona všude zminovaná rezistence a potom, když by bylo skutečně třeba, antibiotika nepomohou. Ovšem je možné, že syn, příp. oba synové budou mít, stejně jako Vy, nakročeno k astmatu, příp. alergii, nemohu takto říci, zda se nyní jedná o astma, spíše běžný stav situace, starší chlapeček chodí zřejmě do školky, kde spolužáci od podzimu do jara kašlou a mají rýmu, děti si takto bacily předávají, je třeba říci, že tato situace je potřebná, jelikož imunita se musí někde vycvičit. Kdyby do dětského kolektivu nechodil, toto by se odehrávalo až ve škole, ovšem tam by potom mohl být problém s chyběním, tak je lepší, že si to odbyde ted. Horší je to samozřejmě s mladším chlapečkem, na kterého bacily předává, ovšem také se neděje nic tak špatného, mladší to zvládne, imunita se vytrénuje o to rychleji.
Vy prosím vydržte, je to začarovaný kruh, děti ve školce nejsou vždy stoprocentně zdrávy, Vy tam odvedete syna zdravého, on má za několik dní zase rýmu, příp. kašel. Ted jste na mateřské s druhým chlapečkem, tak si prostě nechce prvního při takového atace vždy doma, nedá se nic dělat, připravte se na to, že ve školce např. týden bude a 2 týdny ne, jedná se o běžnou situaci, kterou prožívá každá druhá maminka.
Nemusí to být astma, může se skutečně jednat pouze o budování imunity.
Jediné, co můžete dělat, je preventivně působit na imunitu, tzn. hory, moře, zdravá strava, vitaminy, zbytečně moc nenavlékat děti, spíše otužovat, nechat často hrát venku, nepřehánět to úplně s hygienou a věřte, bude lépe. Pak jednou přijde rýma, která bude poslední a od té doby budou synáčci zdrávi, imunita vybudována a Vy si budete užívat klidný podzim. S pozdravem, KJ.

Odpovídá lékař:

MUDr. Věra Rajchlová

Specializace: Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: MUDr. Věra Rajchlová - praktický lékař pro děti a dorost

Dobrý den, paní Petro,
v rodinách, kde se vyskytují alergická onemocnění ( což je pravděpodobně Vaše asthma v minulosti), se vyskytují častěji i infekty. U dětí jsou to převážně virové infekty, u předškolních dětí, které navštěvují kolektiv, je běžných cca 10 infektů ročně ( což je téměř každý měsíc). Co u jiného - nealergika - vyvolá jen rýmu, to u dítěte k alergii náchylného - může vyvolat opakovaný zánět průdušek, ev. dušnost - tam je pak nutný i Ventolin - Ukazuje se ale, že není vhodné - z dlouhodobého hlediska - aby děti prodělávaly přemíru virových infektů, jak se stává, pokud od raného dětství navštěvují kolektiv, popřípadě pokud nemají dostatečnou rekonvalescenci. Pokud se Váš starší syn více nemocný, nosí Vám nemoci domů, určitě bych doporučila návštěvu mateřské školy pouze případech, kdy je úplně zdravý a pouze dopoledne- Odpoledne už stejně předškolní vzdělávání neprobíhá, je to pouze hlídání ( navíc spaní společně v jedné místnosti...větší riziko přenosu). Hory, pobyt venku, zdravá strava, dostatek vitamínů, otužování ...vše je samozřejmostí. Prevencí pro nemoci i alergie pro mladšího syna je jistě kojení, od 5.-6. měsíce příkrmy - zelenina, ovoce, maso, žloutek ...naplno pak po ukončeném 6. měsíci, denně pobyt venku, spát v chladném vzduchu, v noci netopit... a pokud možno, ne kontakt s nemocnými lidmi, očkování dle očkovacího kalendáře. Rozhodně bych děti před nemocemi spíše chránila, než je v kolektivu vyhledávala. Zdravím, V. Rajchlová.

Související dotazy

Imunita
Pěkně prosím jak poznám u desetileté dcerky že má dobrou...
Imunita
dobrý den během 6 měsíců mam čtvrté antibiotikum tentokrát...
Imunita
Dobrý den, mám sníženou imunitu v následku čehož trpím...
Imunita
Dobry vecer,chtel sem se zeptat jak se da zlepsit imunita?a...
Imunita
Dobry den. Rada by som sa spytala ci ma alebo nema...
Imunita
Dobrý den, prosím o radu ,jak posílit slizniční imunitu?Mám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Detralex v těhotenství

Dobrý den pane doktore, mám dotaz na užívání léku Detralex v těhotenství, před...

Detralex ve 34tt

Dobry den Uz tretim dnem mi vyleza hemeroid a nejak nechce zmizet,naopak se...

Dětská cukrovka

Dobrý den, chci se zeptat, mám 3 letou dceru,zdá se mi, že často cítím z jejích...

Dětská endokrinologie

Dobrý den, třináctiletému synovi byla před rokem a půl zjištěna lehce zvýšená...

Dětská endokrinologie

Dobrý večer, prosím o radu ohlédně mé tříleté dcery. Odeslána dětskou lékařkou...

Detska epilepsia

Dobry den,dcerka 11mes. dostala pred troma mesiacmi prvy epi zachvat,v jeden...

Dětská epilepsie

Dobrý den. Nyní je mi 21let a v mých 3 letech jsem měl 3 epi.záchvaty myslím...

Dětská epilepsie ?

Dobrý den. Ve 3 letech jsem dvakrát nebo třikrát omdlel behem týdne,nebo 14...

Dětská gastroenterologie

Vážená paní doktorko Leskovská, moc Vám děkuji za velice rychlou odpověd na...

Detska chuvicka

Dobrý den, mám 5 měsíční dceru, od jejího narozeni pouzivame chuvicku. Měli...

Dětská imunita

dobrý den, obracím se na vás s problémem, který mě trápí delší dobu. Můj syn...

Dětská kardiologie

Dobrý den moje holčička se narodila ve 35.týdnu a po sonu srdce jí zjistili...

Dětská kinetoza

Dobrý den, otázka na dětského lékaře - syn ( 2.roky ) od malička s náma jezdí...

Dětská kolika

Dobrý den, jsem zoufalá. Má 3-měsíční dcerka trpí břišní kolikou. Poslední dva...

Dětská kolika

Dobrý den, mám dotaz ohledně mého 5 týdenního chlapečka,který je krmen UM.Skoro...

Dětská kolika a kašel při křiku

Dobrý den, mám dvouměsíčního syna a cca první měsíc trpěl dětskou kolikou,...

Dětská kopřivka

Dobrý den paní doktorko mám dotaz ohledně vnuka je mu 14 měsíců po tělíčku...

Dětská kýla

Dobrý den, mám syna kterému jsou dva roky, lékař nám diagnostikoval kýlu, ve...

Dětská kýla

Dobrý den, mám 8 letého syna,který má hydrokélu již 2 roky. Na doporučení lékařky...

Dětská leukemie

Dobrý den,mám sedmiletého syna a mám velkou obavu aby neměl nějaký druh leukémie.Začali...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Syfilis

Dobrý den, prosím o odpověď ohledně krevních testů na syfilis. Kdy od potenciálního...

Citalec nezabírá


Pálení žáhy

V roce 2006 mi byl diagnostikovan g.reflux. Nasazena lecba Oxy.., uz si presne...

Prosím o radu ohledně užívání otrub.

Dobrý den,prosím o radu!Mám mnoholetou těžkou chronickou zácpu a chtěl bych...

Operace slepého střeva


Brnění ruky

Dobrý den! Pozoruji to již asi týden, ze me převážně v noci probudí silné brnění...

Rozšíření močové trubice

Dobrý den, na urologii me zjistili zúženou močovou trubici a objednali me na...

Reaktivovaná mononukleoza

Dobrý den, paní doktorko. Před 4 lety jsem prodělala mononukleozu, aniž bych...

Naražená holeň + boule


Pravděpodobnost těhotenství


Bolest po vytržení zubu

Dobrý den,byl mi vytržen zub 6dole. Nebolel,ale praskl mi okolo plomby,prasklina...

Neurologické obtíže a bolest hlavy - podezření na vaskulitidu nebo jiné vážné onemocnění

Dobrý den, je mi 14 let a teoreticky bych měl kypět zdravím, což byla až do...

Máta a vedlejší účinky

Dobrý den, mám problémy se žlučníkem a s trávením, proto dlouhodobě piju mátový...

Bolest na pravé straně u hrudníku při nádechu

Dobrý den, je mi 16 let a mám takový problém,že už asi 2 dny mě při nádechu...

Leidenská mutace a tetování

Dobrý den, chci de zeptat je mi 18 let a od mých 14 mám zajištěny leiden syndrom,...

Zrýchlený tep a citeľné a viditeľné dlhodobé búšenie srdca

Dobrý deň, moje problémy sa začali pred troma týždňami. Aj z tohto dôvodu je...

Odstranění retní uzdičky

Dobrý den,syn 4 roky má zvětšenou horní retní uzdičku (v rodině opakovaně),...

Bolesti a otok nártu

Dobry den.Je mi 32 let. Uz tri tydny me boli A oteka nart na leve noze,je mozne...

Cukání svalů, napětí ve svalech

Dobrý den, ráda bych se poradila ohledně svých neurologických problémů. Asi...

Zpětná ejakulace

Dobrý den, byl jsem u urologa v Českých Budějovicích, Testosteron mám dobrý,...

Reklama