Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Duševní nemoc u matky

Psychiatrie Miroslav 15.11.2019

Dobrý den, obracím se na vás s žádostí o radu, neboť mám pocit, že se u mé matky (68 let) projevuje psychická nemoc, s jejíž diagnostikou a případnou léčbou si jako rodina nedovedeme poradit. Nemoc se projevuje stálou úzkostí. Asi 17 let lékařsky neúspěšně potlačovanou. Psychologickou terapii ukončila psycholožka po 4 letech jako neefektivní. (Pacientka nehledá řešení situace, pouze obhajuje své jednání). Lékařsky žádná diagnóza stanovena nebyla, při čemž stav matky se stále horší. Nikdo ji nemá rád, nikdo jí nerozumí, všichni jí lžou do očí. Pravdu má jedině ona a musí ji vymoci vydíráním či násilím. Přestává rozumět psanému textu, logická úvaha a smysl pro povinnost se zcela vytratily. Má nutkání neustále něco mluvit a obhajovat se, ačkoli k tomu není důvod ani správný čas. Fyzicky je asi o 10 let starší, než je její kalendářní věk.
Rád bych tedy věděl od jiného odborníka, než je její ošetřující lékař, zde je tento stav normální nebo se za ním duševní nemoc opravdu skrývá.

Doplňuící informace Ano farmakologickou terapii vidím jako neúčinnou či málo účinnou. Maminka dochází na psychiatrii nejméně 17 let, jako aktuální léčbu uvádí lék neurol na setrvalé stavy úzkosti. Oficiální lékařskou zprávu jsem nikdy neviděl, ačkoli jsem o ni maminku mnohokrát žádal. Praktik by o stavu vědět měl. Již před časem z mého popudu vyslal maminku k psychologovi, kam jsme docházeli společně 4 roky. Po dvou letech mi lékař sdělil, co jsem včera uvedl, že problém nikoli diagnózu řešit nemůže, neboť maminka všechny nabízené alternativy řešení odmítá (nic neřeší, chodí se obhajovat, takto to vyslovil), s tím ji také z péče po dalších dvou letech propustil.
Na neurologii dochází maminka s dílčími problémy (bolestmi těla paměť atd.). Rozhodný názor zda je stav maminky normální nebo nenormální jsem od lékařů nikdy neslyšel??
Co se týká toho sociálního zázemí, žijeme v rodinném domě se třemi bytovými jednotkami, jednu obývá matka, druhou bratr, třetí já se svou rodinou. V rámci možností se snažíme o pravidelný kontakt. Matka je nejvíce závislá na vnoučatech, ty ubližují o něco méně než dospělí, ačkoli jsou pod jejich vlivem a bojí se jich.
Hlavní stresující faktory matka v zásadě udává jako manželství s alkoholikem, který zemřel právě před 17 lety (bytostně odmítá, že by v manželství kdy udělala chybu a odmítá přijmout tento stav za léty vyřešený)
Velkou ránu ji dal odchod z pracovního procesu a osobní neshody s bývalým vedoucím. Věc opět nemá vyřešenou, ačkoli, je vše 10 let pasé a účastníci již nejsou živí.
Věc, o níž všichni víme, je ta že byla do svých 55 let citově a pracovně závislá na své matce, s její smrtí se též nikdy duševně nesrovnala.
A poslední silné je a nikdy nepřijala, že nejstarší vnuk trpí poměrně silnou formou Aspergerova syndromu (zde obviňuje lékaře a všechny zúčastněné ze lži, hodlá vnukův stav sama napravit.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Miroslave.
Nerozumím pojmu, že úzkost byla lékařsky neúspěšně potlačována. Máte na mysli neúčinnou farmakoterapii? Dále by mě zajímalo, zda matka byla vyšetřena na neurologii a psychiatrii? A další otázka, zda její ošetřující lékař její stav považuje za normální (tak jak jste naznačil v závěru příspěvku) ? Prosím pokud můžete, tak doplňte tyto otázky. Dále jsou důležité informace týkající se sociálního prostředí Vaší matky, jaké má matka zázemí, zda žije sama či s rodinou a stresové faktory v jejím okolí. Dále není dost standardní, že by pacient byl vyřazen z léčby pro duševní poruchu, protože byla neúčinná. Jsou různé možnosti a různé alternativy. Předpoklad ovšem je, že pacient s léčbou musí souhlasit. Další věc je, zda je pacient schopen se rozhodovat dle svého nejlepšího zájmu.
Může se jednat o složitý problém, který dokáže rozklíčovat jen psychiatr na základě důkladného vyšetření. Může jít o úzkostné poruchy, depresivní poruchu, schizofrenní poruchu. Musí být také vyloučeny možnosti organického poškození mozku. Může se jednat o kombinaci výše zmíněného s demencí.
Tak jak stav líčíte, tak je zřejmé, že se nejedná o normální duševní stav.
Váš dotaz předám specialistovi k odbornému vyjádření. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Miroslav Sekot


Dobrý den
dotaz je komplexní odpověď nebude jednoduchá.
Ale zkouším to zjednodušit, úzkost je příznak nemoci , kterou by měl lékař popsat a diagnostikovat. To že to udělá ještě neznamená že ví co s tím. Další věc je jen na matce je zda vás o výsledku takového vyšetření bude informovat nebo ne a nebo zda dá svolení lékaři aby vás informoval (svolení musí dát písemně a lékař informuje pouze osobně nikoliv po telefonu viz zákony GDPR)
DAlší věs je porucha paměti pro to platí totéž. Co se týče medikace je neurol jako lék pro osobu 68 let, krajně nevhodný o tom by měla být informována matka a brát neurol s tímto vědomí. Je to podobné jako by pacient pil nebo kouřil ale v tomto případě návykovou látku předepisuje lékař, který je v tomto případě spolupachatelem závislosti (Bohužel to často jinak nejde. jinak nejde) Čili první věc je mám náhled nebo nemám náhled že jsem závislá a druhá věc chci a nebo nechci s tím něco dělat v parním případě existují léky kterými se dá zavislost nahradit a jsou nenávykové v druhém případě nelze dělat nic jiného nežli léčit formou "harm reduction" omlouvám se za anglické slovo ale moc to nemá český ekvivalent to znamená držet závislost trochu na uzdě a čím méně tím lépe.
Samozřejmě že matka je starší osoba vy jste děti a ona může mít svoji hlavu že je to tak či tak, v tomto případě musíte pečovat o sebe s tím že jí asi moc nepomůžete.
zdravím
MUDr. Miroslav Sekot
psychiatr.

Související dotazy

Když děvčata nejeví zájem o život s mužem nemohou se objevit duševní problémy?
Mám na vás dotaz. Moje kamarádka se vás naň ho už ptala,...
Duševní porucha, psychóza
Dobrý den, prosím, potřebuji pomoc. Bojím se jít přímo...
Virosa nebo duševní porucha ??
Dobrý den , koncem minulého roku se u mě projevily...
Duševní porucha
Dlouhou dobu,asi 1,5 roku se léčím u psychiatra Dr.Bašného...
Demence
Dobrý den, trápí mě chování maminky. Maminka je skvělá...
Schizofrenie
DObrý den , můj dotaz se týká vedlejších účinků antipsychotik.Naše...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dušení při počátku spánku

dobrý den, již 2 roky mám celkem velké potíže se spaním. Jakmile usnu přestanu...

Dušení při polykání

Jsem alergička a mám proto zbytnělou nosní sliznici. Přes nos nemohu dýchat,...

Dušení při špatném polknutí

Dobrý den, občas se mi stává (cca 1 do měsíce), že při špatném polknutí sousta...

Dušeni v krku a sviraní

Dobrý den Pane Doktore ,obrácim se navás a chci poradit,,už asi měsic mám potiže,mám...

Dušení v počátku spánku

Paní doktorko moc děkuji za odpověď, upřesním vaše dotazy: vyšetření ve spánkové...

Dušení ve sptánku

Dobý den, můj manžel se v noci budí s tím, že něco spolknul a nemůže dýchat,...

Dušení, bolest a pálení na hrudi

Dobrý den, tak píší znova. Už 5 den mi i po lécích neklesá teplota, kaslu neboli...

Dušení, jak pomoct?

Dobrý den. Obracím se na vás s vírou, že třeba dokážete poradit. Jde o moji...

Dušení.

Dobrý den. Když večer usínám, často se mi stává, že přestávám dýchat a začnu...

Duševní i tělesné vyčerpání na mateřské dovolené

Dobrý den, jsem na mateřské dovolené a jsem celkem často hodně vyčerpaná, jak...

Duševní onemocnění a ekonomické ohrožení rodiny

Dobrý den , po roce od mého posledního dotazu ( 30.6.2015-odpovídala dr.Müllerová...

Duševní porucha

Dlouhou dobu,asi 1,5 roku se léčím u psychiatra Dr.Bašného s duševní poruchou.Jelikož...

Duševní porucha

Dobrý den, Obracím se na Vás s dotazem ohledně mé starší sestry. Má 28 let....

Duševní porucha

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat: Můj syn se léčí pro organickou duševní...

Duševní porucha

dobrý den chtěla bych se zeptat jaká je u mě pravděpodobnost výskytu schizofrenie...

Duševní porucha ??

Dobrý den, byla mi psychologicky diagnostikována obsedantně-nutkavá porucha...

Duševní porucha a zažívání

Dobrý den. Před 2 měsíci jsem měla průjrm a horečku šla jsem k lékaři ten mi...

Duševní porucha, psychóza

Dobrý den, prosím, potřebuji pomoc. Bojím se jít přímo za psychologem, protože...

Duševní vyčerpání či migréna

Vážený pane doktore, v posledních letech se u mě objevují určité duševní...

Dušnost

Dobrý den, Může plicní chlamydie a mykoplasmata způsobovat dušnost chvílemi...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha

Dobrý den chtěla bych se zeptat. Boli me nad pupikem jakoby dvanacternik. Paliva...

Je možné nahmatat plné tlusté střevo přes břišní stěnu


Bulka v zadní části temene, pocit bolesti hlavy

Dobrý den, nedávno mi bylo 18 let, pře pár dny jsem zpozoroval v zadní části...

Fibrilace síní

Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza fibrilace síní, leva komora...

Menstruace bez krvácení


Složení spermatu


Velký červený flek po bodnutí vosou

Hezký den, již více jak týden mám na boku velký červený flek, který vůbec nemizí....

Odřená varlata

dobrý den, teď v těchto teplech nenosím spodní prádlo protože bych si zapařil...

Bolest levého boku nad pánví.

Dobrý den, už je to pár dní, co to trvá, ale jakmile se začnu jakkoliv pohybovat,...

CRP a bakteriální infekce

Dobrý den, asi 5 dní mám silný kašel, hlavně v noci, po Stoptusinu odkašlávám,...

Pupínky na jazyku

Dobrý den, mám dva bolestivé a natekle jakoby pupinky s bílým středem po obou...

Tvorba modřin a metličkové žíly ve 25 letech

Vážený pane doktore, cítím se zdráva a neužívám žádné léky. Na nohách se mi...

Refluxní choroba

Dobrý den, už si nevím rady. Doktoři to nějak extra neřeší furt slyším jen počkáme...

Červené fleky na nohách

Dobrý den, už nějakou dobu mám na noze červené fleky. Nesvědí, nejsou vystouplé....

Pocit tepu a vrnění v nohách

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, občas cítím tep na šlapkách v lýtkách a stehnech...

Brnění malíčku a prsteníčku levé ruky

Dobrý den, již delší dobu se mi objevuje brnění malíčku a prsteníčku na levé...

Bolest pod levou klíční kostí hned vedle ramene


Mam caste prujmy zlute barvy a bolesti v levem boku

Dobry den,mam caste prujmy zlute barvy a bolesti v levem boku.krev mam v poradku...

Bolest ucha

Dobrý den, před dvěma dny mě začalo bolet ucho. Večer ta bolest byla taková,...

Napařování nosních dutin v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda není škodlivé v těhotenství napařování...

Reklama