Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Dva zdánlivě nesouvisející dotazy z oblasti dermatologie

Kožní obtíže Martin 13.12.2019

Vážení lékaři a laičtí čtenáři,

rád bych položil dva zdánlivě nesouvisející dotazy z oblasti dermatologie:

1) Zajímalo by mě, zda je onemocnění Pityriasis versicolor infekční.
Dle vyjádření oslovené dermatoložky v České republice ano.
Nicméně web britské národní zdravotní služby (NHS) uvádí [1], že „The condition cannot be spread from person to person because most people already have the Malassezia yeast on their skin.“ Tedy „Onemocnění nemůže být přeneseno z osoby na osobu, protože většina lidí již kvasinku Malassezia na kůži má“. Články na anglické Wikipedii tvrzení ohledně výskytu kvasinek z rodu Malassezia na lidech potvrzují.

2) Citovaná česká paní doktorka dermatoložka provozuje „estetickou dermatologii“.
Bohužel nevím, co si pod tímto označením z pohledu odbornosti představit. Lze takovou ordinaci z hlediska lékařského považovat za ekvivalent dermatologie bez přívlastku?

Aneb je pravdivé vyjádření estetického dermatologa, britské národní zdravotní autority, anebo mají pravdu oba, a jaké z toho plynou pro postiženého důsledky?

Děkuji Vám za odborný názor, příp. za jakékoliv dodané relevantní zdroje.

[1] Pityriasis versicolor. National Health Service. (https://www.nhs.uk/conditions/pityriasis-versicolor/) cit. 13.12.2019

Doplňující informace: je Pityriasis versicolor infekční, plynou pro nakaženého důsledky. Např. zda se takový člověk může koupat na veřejném koupališti, příp. zda se má snažit zabránit kontaktu postižených částí pokožky s jinými lidmi, příp. zda by jiní lidé ani neměli přijít do styku s oblečením nakaženého. Vzhledem k tomu, že cizojazyčné zdroje (ať už zmiňovaná britská NHS nebo Wikipedie) o nemoci hovoří jako o nenakažlivé, je pro mě informace o tom, čemu se vyhnout, těžké dohledat?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den,
1. ano, pityriasis versicolor je infekčního původu. Jedná se o keratomykózu, co je chorobný proces postihující pouze rohovou vrstvu epidermis. Původce je lipofilní kvasinka Malassezia furfur, která je normálním komenzálem na naší kůži, a jako patogen se uplatní v kombinaci s predispozičními faktory jako je hyperhydróza, nadměrné pocení, těsný neprodyšní oděv, seborrhoea, poruchy imunity atd.
2. estetická dermatologie je nástavbový obor nad obecnou dermatovenerologií, takže pokud již atestovaný dermatovenerolog chce dále zvyšovat kvalifikaci, může se vydat cestou estetické dermatologie. Nicméně to nijak nesnižuje jeho kvality jako dermatologa bez přívlastku.
S pozdravem, Dr. Horáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Andrea Vocilková

Specializace: Dermatovenerologie

Dobrý den, sama bych to nevyjádřila lépe. Občas pozorujeme, že k prvnímu propuknutí nemoci dojde v souvislosti s pobytem třeba v termálních lázních a jsou osoby, které se s touto lipofilní kvasinkou trápí opakovaně. Pokud se takovýto vnimavý jedinec vyskytne v prostředí, kde se kvasinkám daří, je téměř jisté, že se infekce znovu projeví. Je vhodné těmto pacientům doporučit opatrnost např. při půjčování pomůcek v posilovnách a tělocvičnách a i v rodině dodržovat určité standardy - vlastní ručník. Za ohleduplné k okolí bych považovala snahu o omezení kontaktu s prádlem i přímý kožní kontakt v době progrese a šíření kožních změn (když se ložiska zvětšují a pokud nebyla aplikována antimykotika) - podobně jako patří k dobrému vychování kašlat a kýchat do kapesníku. Na druhou stranu není rozhodně třeba pacienta nijak izolovat.
Souhlasím i s druhou částí odpovědi. Pokud se chce lékař zaměřit na určitou část oboru, doplní si v tomto smyslu vzdělání a také si k tomu pořídí přístrojové vybavení, musí pak upřednostnit klientelu s příslušnými diagnózami.
S pozdravem Andrea Vocillková

Související dotazy

Dva měsíce mě bolí záda v oblasti bederní páteře
Dobrý den, již dva měsíce mě bolí záda v oblasti bederní...
Dva spolu nesouvisející dotazy
Dobrý den, mám dva spolu nesouvisející dotazy: 1....
Bolest zad v oblasti ledvin
Dobrý den, už asi čtyři dny me bolí záda v oblasti...
Bolest v oblasti ledviny
Dobry den pane doktore/pani doktorko. Nedavno jsem...
Zánět v oblasti urogenitálu
Dobrý den, teď je to pátý týden co mně trápí problémy...
Píchání v oblasti břicha
Už 3. dnem mě píchá v oblasti břicha, první den to...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Dva roky trvající ekzém

Dobry den, jsem necele dva roky po porodu dvojcat a cca mesic po porodu se mi...

Dva spolu nesouvisející dotazy

Dobrý den, mám dva spolu nesouvisející dotazy: 1. suplementace při těhotenství...

Dva týdny mám každé ráno řídkou zapáchající stolici

Dobrý den, dva týdny mám každé ráno řídkou zapáchající stolici. Barva je hnědá....

Dva týdny trvající bolest hlavy bez zjištěné příčiny

Dobrý den, mám dotaz již druhým týdnem se potýkám s problémem bolesti hlavy....

Dva týdny zalehlé ucho

Dobrý den, už dva týdny mám zalehlé ucho a nevím si s tím rady.Před 3 týdny...

Dva útvary na šourku

Dobrý den, paní doktorko. Obracím se na Vás s dotazem, o co by podle Vás mohlo...

Dva váčky po extrakci osmičky

Dobrý den, jsem měsíc po extrakci osmičky, rána se zacelila, ale objevují se...

Dva vředy v podbříšku

Dobrý den, uz asi jeden rok mam v podbříšku dva pupínky. Začal jsem z toho...

Dva výrůstky na penisu

Dobry den, na penisu se mi udělaly dva výrustky. Můžete mi prosím poradit jak...

Dva zarodky v jednom gest.vacku

Dobry den, jsem v 8tydnu tehotenstvi a bylo mi zjisteno vicecetne tehotenstvi....

Dvakrát jsem už vyloučil sperma, ale po třetí se mi to nepodařilo

Dobrý den už dvakrát jsem vyloučil sperma ale po třetí se mi to nepodařilo co...

Dvakrát s kondomem

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je nějaké riziko otěhotnění, když mám pohlavní...

Dvanácterníkové vředy

Dobrý den, asi před dvěma měsíci mi diagnostikovali zaléčené dvanácterníkové...

Dvanácterníkové vředy - křeče

Dobrý den, na dvanácterníku mám podle doktorky nějaké jizvyčky s bouličkou nebo...

Dvanácterníkový vřed

Dobrý den,mám bolesti břicha a pálení žáhy.I přesto že beru léky DOGMATIL 50mg,APO-OME...

Dvě antikoncepční pilulky

Dobrý den, pokud jsem si omylem vzala dvě antikoncepční tablety v jeden den,...

Dvě boule pod dolním rtem

Dobrý den , už od malička mám takové nepatrné dvě boule pod dolním rtem. Mám...

Dvě boule pod klíční kostí

Dobrý den Chci se zeptat . Objevili se mi dvě boule pod klíční kosti levé...

Dve boule pod uchem

Pod uchem se mě udělala boule a pak se mě udělala asi 1 cm pod ní další ale...

Dvě boule u levého ucha

Zdravím chci se zeptat asi před týdnem se mi u levého ucha jak končí čelist...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bílý povlak, svědění penisu

Dobry den.. dva dny zpet me zacal svedit zalud a dnes rano jsem objevil rozsahly...

Tlak, píchání v ledvině (levé)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, před 3 dny jsem dostala antibiotika (3 denní),...

Sono uzlin krku a podčelistních uzlin

Dobry den, je to, prosim, normalni nález? Zadnou infekci nepocituji, jen mi...

Pálení pochvy

Dobrý den, mela bych takovy dotaz, jednou za cas se mi stane se me po sexu páli...

MR mozku nativne

Dobry den. Mam,prosim,na Vas dotaz ohledne vysvetleni popisu meho vysetreni...

Nádor dělohy

Dobry den.Je mi 46 let a vysetrenim na CT byla zjistena Hypodenzni (v lekarske...

Růžovka

Dobrý den. Již rok a půl mě trápí červené skvrny na obličeji, kdy pozoruji,...

Teplota po operaci

Dobrý den, přítelkyně má 3 dny po laparoskopické operaci žlučníku. Dren jí...

Vysvětlení nálezů RTG páteře a kyčlí

Dobrý den,potřebovala bych popsat rtg snímek od specialisty.Mám časté bolesti...

Kapky do nosu v těhotenství

Dobrý den, jsem v 19tt těhotenství, a 3x/4x denně užívám Olynth. Teď jsem v...

Vpáčený hrudník a léčba zvonem

Dobrý den píši s velkou prosbou mám propadlí hrudník a už mě to občas začíná...

Test na nikotin


Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Perforace nosní přepážky

Dobrý den, před měsícem jsem onemocněla zánětem dutin a byla jsem poslaná na...

Pocit cizího tělesa v hrdle

Dobrý den, již zhruba 2 roky mne trápí neustávající pocit cizího tělesa v...

Akcesorni slezina

Dobry den, Memu rocnimu diteti zjistili, ze ma Akcesorni slezinu. Muze to zpusobovat...

Bolest hlavy, potíže s krční páteří

Dobrý den, v květnu 2016 mi ruplo za krkem tak, že jsem nemohla hýbat s rukama...

Pozření fólie z párků

Dobrý den, mám takový delikátní problém. Bohužel se mi podařilo sníst 4...

Mám u kořene jazyka takové puchýřky

Dobrý den, během víkendu mě začalo trochu škrábat v krku, nic vážného. Tak jsem...

Fotosenzitivita


Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.