750 na ++++ léky nemám. Navíc do mě ta známá začala opět "hustit", že četla různé studie ohledně škodlivosti EBV viru v těle a že je nutné cíleně snižovat protilátky a že takhle za chvíli z toho akorát budu nějakou rakovinu. Chtěla jsem se tedy zeptat na pár otázek: 1. jak je možné, že někdo má nižší protilátky než já a je mu nasazen lék a mě s mnohem vyšší hodnotou protilátek nikoliv? Kdy se tento lék nasazuje? Mým cílem není brát léky jen tak, ale zajímá mě to. 2. Jak se to má s EBV protilátkami v těle a jejich negativním vlivem na lidský organismus? Je pravda, že jeho přítomnost v těle vede k rakovinnému bujení? Pokud ano, v kolika cca % případů k tomu dochází a zda je to opravdu jen tím EBV nebo se k tomu musí přidružit i jiné predispozice? 3. Je to opravdu prokázané, že EBV virus může vyvolat nádorová onemocnění nebo je na to "jen" podezření z nějakých studií? 4. Proč se názory lékařů na protilátky EBV v těle liší a někteří na něj nasazují Isonoprosine a někteří to nechávají být? 5. Je pro mě větší riziko do budoucna nějakého onemocnění spjatého s EBV kvůli tomu, že mám tak vysoké hodnoty protilátek, oproti jiným lidem, kteří je mají třeba jen na ++? 6. Lze ty moje hodnoty označit vlastně za vysoké? 7. Lze tyto hodnoty nějak snížit přírodní cestou? Nebo stačí posilovat imunitu? 8. Má cenu vyhledávat nějakého dalšího imunologa ke konzultaci nebo jedna konzultace osobní stačila? 9. Má cenu nechávat se na EBV protilátky opět nechat přetestovat s nějakým časovým odstupem? Případně s jakým? Nebo na to mám prostě zapomenout a nechat to být? 10. A také jaké to má do budoucna rizika ohledně problémů postihující CNS? Známá v průběhu posledních 30 let měla často v nálezu protilátky na EBV a měla i často i reaktivovanou. Nyní je ve stavu, že má velkou slabost nohou, rukou, dýchací potíže a její momentální diagnoza je polyneuropatie, neuroborelioza a aktivni EB viroza. Neuroložka jí řekla, že ze EB virus ve vlne z 90.let byl mimoradne silny a ze dokaze delat velmi tezky stavy. A ze EBV ma na svedomi spoustu roztrousenych skleroz specielne v 90.letech.A dalsi veci. Takze tato doktorka krom jineho priklada velkou zasluhu najejím stavu i EBV. Je možné, že i mě, když mám takové protilátky v těle čeká něco podobného? Obecně by mě zajímalo, proč okolo EBV panují takové rozruchy a někteří tvrdí, že je to nebezpečné, jiní, že jsou to jen protilátky. Ještě doplním, že jsem od té doby byla na gynekologických stěrech, kde urae / mycoplasma vyšly negativně. Tak jsem byla na základních krevních testech a hodnota ALT již byla úplně v normě. Kromě refluxní ezofagitidy a s tím spojených problémů se cítím dobře, žádná bolesti kloubů, hlavy, zad, atd. Necítím se unavená."> 750 na ++++ léky nemám. Navíc do mě ta známá začala opět "hustit", že četla různé studie ohledně škodlivosti EBV viru v těle a že je nutné cíleně snižovat protilátky a že takhle za chvíli z toho akorát budu nějakou rakovinu. Chtěla jsem se tedy zeptat na pár otázek: 1. jak je možné, že někdo má nižší protilátky než já a je mu nasazen lék a mě s mnohem vyšší hodnotou protilátek nikoliv? Kdy se tento lék nasazuje? Mým cílem není brát léky jen tak, ale zajímá mě to. 2. Jak se to má s EBV protilátkami v těle a jejich negativním vlivem na lidský organismus? Je pravda, že jeho přítomnost v těle vede k rakovinnému bujení? Pokud ano, v kolika cca % případů k tomu dochází a zda je to opravdu jen tím EBV nebo se k tomu musí přidružit i jiné predispozice? 3. Je to opravdu prokázané, že EBV virus může vyvolat nádorová onemocnění nebo je na to "jen" podezření z nějakých studií? 4. Proč se názory lékařů na protilátky EBV v těle liší a někteří na něj nasazují Isonoprosine a někteří to nechávají být? 5. Je pro mě větší riziko do budoucna nějakého onemocnění spjatého s EBV kvůli tomu, že mám tak vysoké hodnoty protilátek, oproti jiným lidem, kteří je mají třeba jen na ++? 6. Lze ty moje hodnoty označit vlastně za vysoké? 7. Lze tyto hodnoty nějak snížit přírodní cestou? Nebo stačí posilovat imunitu? 8. Má cenu vyhledávat nějakého dalšího imunologa ke konzultaci nebo jedna konzultace osobní stačila? 9. Má cenu nechávat se na EBV protilátky opět nechat přetestovat s nějakým časovým odstupem? Případně s jakým? Nebo na to mám prostě zapomenout a nechat to být? 10. A také jaké to má do budoucna rizika ohledně problémů postihující CNS? Známá v průběhu posledních 30 let měla často v nálezu protilátky na EBV a měla i často i reaktivovanou. Nyní je ve stavu, že má velkou slabost nohou, rukou, dýchací potíže a její momentální diagnoza je polyneuropatie, neuroborelioza a aktivni EB viroza. Neuroložka jí řekla, že ze EB virus ve vlne z 90.let byl mimoradne silny a ze dokaze delat velmi tezky stavy. A ze EBV ma na svedomi spoustu roztrousenych skleroz specielne v 90.letech.A dalsi veci. Takze tato doktorka krom jineho priklada velkou zasluhu najejím stavu i EBV. Je možné, že i mě, když mám takové protilátky v těle čeká něco podobného? Obecně by mě zajímalo, proč okolo EBV panují takové rozruchy a někteří tvrdí, že je to nebezpečné, jiní, že jsou to jen protilátky. Ještě doplním, že jsem od té doby byla na gynekologických stěrech, kde urae / mycoplasma vyšly negativně. Tak jsem byla na základních krevních testech a hodnota ALT již byla úplně v normě. Kromě refluxní ezofagitidy a s tím spojených problémů se cítím dobře, žádná bolesti kloubů, hlavy, zad, atd. Necítím se unavená.">
Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo


Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

EBV

Imunita Kristýna 9.2.2021

Dobrý den, chci poprosit o konzultaci s imunologem ohledně EBV viru a protilátek a klidně i názor praktického lékaře.
Byla jsem v prosinci na imunologických testech, kde mi vyšlo u EBV viru VCA IgG ++++ (>750) a EBNA IgG + a EA IgG D stopy (viz příloha). Imunolog, který testy přímo prováděl mi řekl, že "je naznačena mírná zátěž infekcí EBV, ta chronicky přetěžuje imunitu a přispívá k únavě a zvýšené nemocnosti" a mám dbát na odpočinek. Také jsem to konzultovala s imunoložkou ze Synlabu, která mi řekla, že jsou to jen protilátky a nemám to řešit, že to má spousta lidí.

Už jsem se tím vlastně smířila, vzala jsem tu informaci v potaz, že to jsou jen protilátky a nemám to řešit. Dnes mě ale vyděsila známá, která byla na imunologii, hodnoty na EBV měla cca 7x nižší než já (ona má EBv/EBNA IgG 3,91 IP, EBNA/VCA IgG 3,76 IP a CMV IGG 120,7 lAU/l, CRP 6,8, nic víc prý) a byl jí nasazen Isonoprinosine cíleně na to EBV.

V tu chvíli jsem se vyděsila, jak je možné, že jí bylo při takto nízkých hodnotách byl nasazen lék a já, která mám tak vysoké hodnoty protilátek, >750 na ++++ léky nemám. Navíc do mě ta známá začala opět "hustit", že četla různé studie ohledně škodlivosti EBV viru v těle a že je nutné cíleně snižovat protilátky a že takhle za chvíli z toho akorát budu nějakou rakovinu.

Chtěla jsem se tedy zeptat na pár otázek:

1. jak je možné, že někdo má nižší protilátky než já a je mu nasazen lék a mě s mnohem vyšší hodnotou protilátek nikoliv? Kdy se tento lék nasazuje? Mým cílem není brát léky jen tak, ale zajímá mě to.

2. Jak se to má s EBV protilátkami v těle a jejich negativním vlivem na lidský organismus? Je pravda, že jeho přítomnost v těle vede k rakovinnému bujení? Pokud ano, v kolika cca % případů k tomu dochází a zda je to opravdu jen tím EBV nebo se k tomu musí přidružit i jiné predispozice?

3. Je to opravdu prokázané, že EBV virus může vyvolat nádorová onemocnění nebo je na to "jen" podezření z nějakých studií?

4. Proč se názory lékařů na protilátky EBV v těle liší a někteří na něj nasazují Isonoprosine a někteří to nechávají být?

5. Je pro mě větší riziko do budoucna nějakého onemocnění spjatého s EBV kvůli tomu, že mám tak vysoké hodnoty protilátek, oproti jiným lidem, kteří je mají třeba jen na ++?

6. Lze ty moje hodnoty označit vlastně za vysoké?

7. Lze tyto hodnoty nějak snížit přírodní cestou? Nebo stačí posilovat imunitu?

8. Má cenu vyhledávat nějakého dalšího imunologa ke konzultaci nebo jedna konzultace osobní stačila?

9. Má cenu nechávat se na EBV protilátky opět nechat přetestovat s nějakým časovým odstupem? Případně s jakým? Nebo na to mám prostě zapomenout a nechat to být?

10. A také jaké to má do budoucna rizika ohledně problémů postihující CNS? Známá v průběhu posledních 30 let měla často v nálezu protilátky na EBV a měla i často i reaktivovanou. Nyní je ve stavu, že má velkou slabost nohou, rukou, dýchací potíže a její momentální diagnoza je polyneuropatie, neuroborelioza a aktivni EB viroza. Neuroložka jí řekla, že ze EB virus ve vlne z 90.let byl mimoradne silny a ze dokaze delat velmi tezky stavy. A ze EBV ma na svedomi spoustu roztrousenych skleroz specielne v 90.letech.A dalsi veci. Takze tato doktorka krom jineho priklada velkou zasluhu najejím stavu i EBV.

Je možné, že i mě, když mám takové protilátky v těle čeká něco podobného?

Obecně by mě zajímalo, proč okolo EBV panují takové rozruchy a někteří tvrdí, že je to nebezpečné, jiní, že jsou to jen protilátky.

Ještě doplním, že jsem od té doby byla na gynekologických stěrech, kde urae / mycoplasma vyšly negativně. Tak jsem byla na základních krevních testech a hodnota ALT již byla úplně v normě.
Kromě refluxní ezofagitidy a s tím spojených problémů se cítím dobře, žádná bolesti kloubů, hlavy, zad, atd. Necítím se unavená.

Odpovídá lékař:

MUDr. Alžběta Vogelová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: MediClinic, a.s.

1. K nálezu Vaší známé je obtížné se vyjádřit, protože není jasné, jaké má příznaky a jaké další krevní odběry (či vyšetření) jí byly dělány. Výsledky má na rozdíl od Vás udávané v jiných jednotkách - v indexu pozitivity, takže je není možné porovnávat s Vašimi výsledky.
2. Přítomnost anamnestických protilátek Vás nijak neohrožuje a neléčí se. Ano, v souvislosti s infekcí EBV jsou popisována některá nádorová onemocnění (Burkittův lymfom, nasofaryngeální karcinom, Hodgkinův lymfom) . Ke vzniku nádorového onemocnění je pravděpodobně potřeba kombinace více faktorů, než pouhá infekce virem EBV. Častěji nádory vyvinou jedinci s poruchou imunity (např. HIV pozitivní). Burkittův lymfom se vyskytuje endemicky především v oblastech tropické oblasti Afriky a Nové Guiney. S EBV se setkalo více než 90% naší populace, přesto počet nemocných, u nichž vzniknou lymfomy s možnou souvislostí s EBV, čítá pouze desítky v rámci ČR.
3. Souvislost EBV s některými nádorovými onemocněními je prokázána.
4. Isoprinosine se nenasazuje na protilátky, ale na akutní či chronickou infekci virem EBV. Jeho nasazení je v spíše v rukou specialisty. Nenasazuje se rutinně všem pacientům s EBV infekcí.
5. + 6.Hodnoty protilátek VCA IgG máte vysoké, ale jak jsem již psala výše, jde u Vás o anamnestické protilátky, které neznačí probíhající infekci, a proto Vás nijak neohrožují.
7. Posilování imunity je prospěšné jak v boji proti infekčním nemocem, tak i proti nádorovým onemocněním... Zda však povede ke změně hladiny protilátek VCA IgG mi není známo.
8. +9. Další konzultaci a náběry (pokud nemáte obtíže typické pro infekční mononukleózu) považuji za zbytečné.
10. Probíhající mononukleózu může komplikovat zánět mozkových blan. EBV je také podezříván, že je jedním z možných faktorů přispívajících ke vzniku roztroušené sklerózy - mechanismus však není objasněn.
K dotazu se vyjádří ještě specialista z oboru imunologie. Prosím o trpělivost.
S pozdravem, MUDr. Vogelová

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎ Pracoviště: MMUNIA spol. s r.o.

Dobrý den, laboratorní nález je vždy potřeba hodnosti s klinickými obtížemi pacientka. Pozitivitu protilátek proti EBV ve třídě IgG má opravdu většina populace. IgG protilátky znamenají , že jste infekci prodělala v minulosti /nedá se odvodit kdy../ a váš imunitní systém správně zareagoval tvorbou paměťových protilátek ve třídě IgG.
Pouze hladina protilátek proti EBV není indikací k terapii Isoprinosine.
Není potřeba opakovaně kontrolovat hladinu protilátek.
K riziku nádorového onemocnění a infekce EBV již se podrobně vyjádřila paní doktorka Vogelová.
Pokud se cítíte dobře, máte jaterní testy v pořádku, tak není důvod, aby vás hladina protilátek ve třídě IgG proti EBV znepokojovala.

Přeji hezký den MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

EBV
Dobry den, chtela bych pozadat o konzultaci. Anamnesticky...
Ebv
Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co můžou značit...
Sérologie EBV, CMV
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda byste mi mohli...
EBV
Dobrý den, ráda bych se zeptala na mé výsledky krevní....
EBV
Dobrý den, před měsícem jsem začala mít velké bolesti...
EBV
Dobrý den, ráda bych se zeptala, co znamená, když mi...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Ebsteinova anomália triskupidálnej chlopne - operácia

Dobrý deň, mám 21 rokov a od narodenia mám túto srdcovú vadu a chcel by som...

EBV

Dobrý den, před měsícem jsem začala mít velké bolesti u pravé lopatky a zjistili...

EBV

Dobrý den, ráda bych se zeptala, co znamená, když mi lékař napsal do zprávy...

EBV

Dobrý den, při podrobnějších testech na inf.oddělaní mi zjistili pozitivní Anti...

EBV

Dobrý den, mám pozitivní testy na eb virus a chtěla jsem se zeptat jestli je...

EBV

Dobry den, chtela bych pozadat o konzultaci. Anamnesticky hyperandrogenni...

EBV

Dobrý den, mám takový problém poslední dobou (cca půl roku) jsem poměrně...

Ebv

Dobrý den, můžete mi prosím poradit, co můžou značit tyto ukazatele? anti...

EBV

Dobrý den, ráda bych se zeptala na mé výsledky krevní. Lékař mě řekl, že jsou...

EBV

Dobrý den, dostala jsem od své imunoložky poukaz na vyšetření do Vašeho centra...

EBV a CMV

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na jednu informaci ohledně virů EBV a CMV. Z...

EBV a CMV - doplnění

Tak ještě malé doplnění - jak jsem psala o té CMV viroze, tak mám pozitivní...

EBV a CMV infekce

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně vývoje hodnot protilátek EBV...

EBV a serologie

Dobrý den, v přiložené zprávě je uveden nález EB viru. Co prosím tento nález...

EBV a těhotenství

Dobrý den, v 10. týdnu těhotenství mi byly z krve zjištěny tyto hodnoty. Igg...

EBV CD4 T lymfocyty

Dobrý den, již cca 6 měsíců mi v krvi nacházejí EBV virus, dokonce pri posledním...

EBV interpretace výsledků

Dobrý den, v příloze zasílám výsledky testů na EBV. Poprosil bych o jejich...

EBV vir

Dobrý den, mohu Vás poprosit o informaci. Pokud má pacient pozitivní výsledek...

EBV virosa + gyn. problém


EBV virus

Dobrý den, jsem ve 14. týdnu těhotenství. V 10. týdnu mi brali krev. Nechávala...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Měkký čípek v těhotenství

Dobrý den, jsem ve 28tt a poslední dva dny mě bolí čípek při chůzi nebo fyzické...

Kouření a zahlenění


Zranění zápěstí

Zranil jsem si zápěstí při pádu během sportování. Zápěstí je oteklé a bolí i...

Výrůstky na jazyku


Artróza - Gonartróza


Zmoždení-kontuze kolena

Dobrý den je mi 14 let a před 2 dny jsem spadla na dlažbu, koleno mi hned začalo...

Brnění rukou v noci


Bolest tricepsu

Cca před dvěma a půl měsíci jsem si při bench-pressu (zdůrazňuji, že po důkladném...

Necitlivost kůže penisu po obřízce

Dobry den, Pred rokom mi robili obriezku a vsimol som si pokles citlivosti...

Vřídek


Poranění oka

Dobrý den, po vykládání malty na kolečko mi vystříkla malta do oka, oko jsem...

Extrakce zubu

Dobrý den, moje stomatoložka mi léčila stoličku tak dlouho až mi z ní zbyly...

Dieta při zvýšených jaterních testech

Dobrý den. Při preventivní prohlídce mi lékař zjistil zvýšené hodnoty jaterních...

Zlomenina kotníku Fragmín a bolest v lýtku

Jsem 4 týdny po operaci zlomeniny kotníku Webwer C, 8 šroubu plus fixační šroub....

Absence menstruace a Norethisteron

Dobrý den. Po vysazení HA skoro před rohem a půl mám nepravidelnou menstruaci....

Vrtání zubu a přetrvávající bolest

Dobrý den, je mi 16 let, dnes jsem byla u zubaře.. Měla jsem kaz na 6-tce vpravo...

Polytopní Vas

Dobrý den,nevím už kam se obrátit,jsem zoufalá a nevím kdo mi pomůže.Od loňského...

Pálení, řezání v pochvě

Dobrý den, před několika dny mě začaly sužovat problémy uvedené výše. Netuším,...

Prasklina u poševního vchodu

Dobrý den, již několik týdnů se nemohu zbavit praskliny v místě pochvy. Prasklina...

Očkování covid-19

Dobrý den.Je mi 55 let,jsem na vozíku,trpím nervově svalovým onemocněním Charcot...

Reklama