Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Fibrilace síní

Srdce a cévy Jiří 10.12.2020

Dobrý den. Pravidelně sportuji, ale od loňského jara jsem začal mít potíže s kondici. Přikládal jsem to mému Astmatu, které se mi udělalo z chronické alergie a občas pozlobí. Krom toho dlouhodobě léčím vysoký tlak, který je pomocí léků dlouhodobě zcela pod kontrolou, nicméně se měřím kvalitním tlakoměrem Omron a ten mi začal ukazovat symbol arytmie. Na to konto s přihlédnutím na příznaky jako zhoršená kondice, zadýchávání a občasný tlak na hrudi při sportu můj syn uznal, že by mohlo jít o fibrilaci síní a dokopal mě ke kardiologovi. Ten mě tedy ve dvou návštěvách ve dvou dnech důkladně vyšetřil. Po ECHU to vypadalo dobře, ale po EKG a po Holteru zněla diagnoza fibrilaci síní, ještě něco o flutteru síní. To je to samé, nebo jde o dva problémy? Pan doktor se snažil vysvětlovat, ale byl jsem rozhozený a moc jsem to nevnímal a nezmohl se na žádné otázky. Proto prosím o vysvětlení zprávy, výsledků a grafů, které posílám, doufám, že se odeslali. Na závěr by mě zajímalo, zda je to vážné a zda se to trvale úplně vyléčí tou el. kardioverzí či popřípadě nějak jinak, přeci jen i v 61 letech jsem pořád aktivní a hodně sportuji, takže je to pro mě důležité. Děkuji

Odpovídá lékař:

MUDr. Danica Fričová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Jiří, fibrilace síní a flutter síní jsou dvě různé diagnózy, tedy dva typy arytmie, které jsou si v mnohém podobné a obvykle se vyznačují rychlejší srdeční frekvencí. Zdravé srdce funguje tak, že se v určité frekvenci stahuje, aby mohlo vypuzovat krev jednak do těla (levá část srdce) a jednak do plic (pravá část srdce). Fibrilace síní je typ arytmie, u kterého se srdíčko "chvěje", tedy nedochází ke kvalitnímu srdečnímu stahu, který vypumpuje potřebné množství krve. To je důvod dušnosti. Pokud fibrilace síní trvá delší dobu, dochází postupně k přestavbě i morfologie srdce, typicky dochází k tzv. dilataci síní, tedy jejich rozšíření. Dle Vašich výsledků se jedná o trvalou fibrilaci síní, s mírně rychlejší srdeční frekvencí, občas se objeví úsek flutteru síní a dle ECHO je přítomno zmíněné rozšíření levé síně. Je to zcela typický nález u člověka s fibrilací síní. Mimochodem- je to nejčastější typ arytmie, který vídáme u lidí od určitého věku. JInak Vám srdíčko pracuje dobře, EF 60% je normální, krásná hodnota. Pokud jde o léčbu, dostal jste Propafenon, který jednak bude brzdit, aby srdíčko neběželo příliš rychle (a nepřetěžovalo se) a jednak má i terapeutický efekt a může pomoci v tom, aby arytmie zmizela. Nicméně elektrická kardioverze je standardní výkon, který se provádí a po kterém se můžete fibrilace síní zcela zbavit. Může se však stát, že se verze nepodaří a po určitém čase lze kardioverzi provést znovu. Někdy se stává, že kardioverze nepomůže vůbec a pak je potřeba užívat léky trvale. Xarelto je lék laicky řečeno "proti srážení krve". Problém a riziko fibrilace síní je, že se vlivem chvění srdce nevypuzuje krev v dostatečné míře a stagnuje tak, typicky v rozšířené levé síni. V místech kde krev stagnuje může docházet k jejímu srážení a tvorbě trombu. To je samozřejmě nebezpečné, jelikož by se trombus mohl utrhnout a srdce by ho vypumpovalo dál do těla a může způsobit mrtvici nebo způsobit problém jinde v těle. Toto jsou důsledky NELÉČENÉ fibrilace síní/flutteru, Vy léčbu nastavenou máte (Xarelto, Propafenon) , proto se prosím nestrachujte. Pouze vysvětluji, čím je fibrilace síní, mimo jiné, nebezpečná. Flutter síní je bohužel rezistentní k farmakologické verzi, tedy léky nepomohou. Nejúčinnější a také nejbezpečnější metodou k verzi fibrilace síní i flutteru síní je elektrická kardioverze. Před tímto výkonem se užívají léky na srážení krve alespoň 3 týdny (ve Vašem případě Xarelto) a minimálně stejnou dobu i po výkonu, pokud je úspěšný.
Doufám, že se mi podařilo osvětlit problém srozumitelně a přeji ať je el.kardioverze úspěšná.
S pozdravem
Dr.Fričová

Související dotazy

Fibrilace síní
Užívám denně 1 ks 5 mg warfarin z důvodu problémů fibrilace...
Fibrilace síní
Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza...
Fibrilace síní
Dobrý den. Mám fibrilaci síní a užívám Warfarin. Samozřejmě...
Fibrilace síní
Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil...
Fibrilace síní
Dobrý den, mám diagnostikovánu fibrilaci síní, a chtěl...
Fibrilace síní
Dobrý den. Trpěla jsem několik let arytmiemi, přesná...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Fialový žalud

Dobrý den , je mi 22 let a už asi rok mám problém s touto "věcí" . Chtěl jsem...

Fialový žalud a malý šourek

Zdravim mam problém s fialovým žaludem je to normální či je to nemoc? Ještě...

Fiaolvý žalud

Dobrý den, chci se zeptat můj žalud je celý fialový ale nebolí ani nenatéká...

Fibbrilní křeč

Dobrý den muj syn dnes prodělal fibrilní křeč odvezla ho rychlá chci se zaptat...

Fibrilace

Dobrý den pane doktore...předem se omlouvám za komplikovaný dotaz.Od mala sem...

Fibrilace

Dobrý den,obracím se na Vás znovu s prosbou o zodpovězení mého dotazu.Před dvěma...

Fibrilace komor

Dobrý den. K dotazu( Dobrý den Je mi 27 let a trpim fibrilacemi komor. Poškozují...

Fibrilace síní

Dobrý den, asi 5 dní pociťuji zvláštní, svírající pocit na hrudníku (jako při...

Fibrilace síní

Diagnoza - Paroxyzmální fibrilace síní - akce komor 120/min. Cítím bušení a...

Fibrilace síní

Dobrý den, moje maminka, 73 let, již asi 10 let trpí občasnou fibrilací síní....

Fibrilace síní

Dobry den, moc prosim o radu.mam diag.paroxysmalni fibrilace sini, posledni...

Fibrilace síní

Dobrý den, užívám již dva roky Warfarin. Neměla jsem nikdy trombózu ani embolii,...

Fibrilace síňí

Dobrý dne, trpím častou fibrilací síňí. Beru na to vasocardin a rytmonorm, ale...

Fibrilace síní

Prosim o zhodnocení výsledku holter.vyšetřeni. V příloze zasílám vyšetření ze...

Fibrilace síní

Dobrý den, nedávno jsem si z preventivních důvodů pořídil tlakoměr s ekg. Mám...

Fibrilace síní

Dobrý den, 10 let se léčím s fibrilaci síní, užívám Betaloc zok 25 mg, Tolura...

Fibrilace síní

Dobrý den, můj manžel (30let) bere již od června Sectral 400, bere půl tablety...

Fibrilace síní

Dobrý den Mám tatínka v nemocnici 57 let. Diagnóza fibrilace síní, leva komora...

Fibrilace síní

Mám poruchy srdečního rytmu,užívám Xarelto a teď nově Rytmonorm. Tuto arytmii...

Fibrilace síní

Dobrý večer pani Mudr. Janoušková, užívám delší dobu warfarín na ředení krve.Při...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Průjmovitá stolice

Dobrý den. Včera ráno asi v 5 hodin jsem byl na záchodě a objevil se u mě vodnatý...

Spondyloza a Lhermittův příznak

Dobrý den, pane doktore mám dotaz ohledně mého problému. Je mi 31 let. Již cca...

Plicní embolie

Dobrý den, jsem po plicní embolii v roce 2012, zřejmě po úrazu kotníku, který...

Bolest zápěstí

Dobrý den. Již několik let trpím brnění a mrtveni obou ruk, ale podle lékaře...

Točení hlavy vleže


Pocit únavy, špatné vidění, bolest celého těla

Dobrý den mám 2 měsíce po porodu v poslední době mám pocit únavy špatné vidění...

Léky a jejich kombinace

Dobrý den, mám takový dotaz a možná i problém. Beru léky na psychické onemocnění,...

Tlak v krku

Dobrý den,moc vas prosím o radu,nebot už jsem naprosto nestastná a psychicky...

Operace páteře při bolestech hlavy

Dobrý den, ráda bych se poradila.. Před 3-4 lety mi začali bolesti hlavy (každý...

Nárok na lázně po operaci krční páteře

Zdravím Vás.11.2.2015 jsem podstoupil operaci mikrodikekotomie sec Caspar C6/7...

Pocit nedodechnutí


Bolest na levé straně žeber


Zimnice a zvýšená teplota po vytrhnutí osmiček

Dobrý den, už druhý den po vytržení osmiček mám zimnici a zvýšenou teplotu (37,6),...

Bolest v zádech


Vytržení osmiček


Tenzní bolesti hlavy

Dobrý den, jsem muž ve věku 31 let, přičemž již asi necelý rok se u mě projevil...

Diabetes

Dobry den,chtela bych se zeptat,mamka ma cukrovku a picha si dvakrat denne inzulin,rano...

Bolest zápěstí

Dobrý den. Už skoro týden mám bolesti v levém zápěstí. Křuplo mi tam při cvičení...

Pocit tlaku v krku, dušnosti

Dobrý den. dá se poznat nádor v krku z běžného vyšetření na orl? byla jsem před...

Bolestivé boule - problém ve svalech, pateř nebo uzliny?

Dobrý den, netuším, kam mé potíže zařadit, a tak jsem si vybrala vás, i když...

Reklama