Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

HLP

Vnitřní lékařství Miroslav 6.6.2017

Dobrý den,
je mi 30 let a doktorka mi asi před měsícem sdělila katastrofální výsledky krve ( trygliceridy- 17, cholesterol- 7 a hyperglikémii ), ale nepředepsala mi žádné léky.Dnes jsem donesl výsledky z glukózového testu s negativním výsledkem (6,5).Dostal jsem pouze doporučení diety a kontrolní odběr krve za 3 měsíce.Je tento postup v pořádku a můžete mi prosím poradit nějaký doplněk stravy na snížení tuků v krvi?Prý takové výsledky ještě neviděla.Dietu dodržuji pečlivě, ale nejsem si jist zda takové překročení limitů znamená pouze nejíst tučné, sladké, nekouřit a nepít alkohol.Děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, vzhledem k Vašemu věku a negativnímu výsledku oGTT je dietní doporučení a kontrolní odběr za 3 měsíce vhodný postup, pokud by režim, který nastavíte nebyl dostačující, za 3 měsíce lékařka nasadí vhodnou medikaci. Kromě uvedených hodnot je důležité samozřejmě zohlednit i další, co neuvádíte, hodnoty TK, kouření, obvod pasu a podobně. Stran doporučení ke snížení hladiny lipidů: nefarmakologická léčba se skládá z dietních opatření, zvýšení fyzického pohybu a úplného zanechání kouření.
Vhodné je začít změnou stravovacích návyků. Z obecných zásad platí zejména snížení příjmu živočišných tuků a jejich nahrazení kvalitními tuky rostlinnými s vyšším obsahem mastných kyselin. Ve stravě je třeba dbát na pravidelnou konzumaci ovoce, zeleniny a potravin
bohatých na vlákninu. Důležité je zvýšit pohybovou aktivitu a zanechat kouření.
Vzhledem k vysoké hladině TAG úplná abstinence od alkoholu. Kromě základních dietních opatření, která zahrnují optimalizaci energetického příjmu a změnu složení tuků ve prospěch nenasycených mastných kyselin, je v současné době věnována značná pozornost snižování cholesterolu vlivem rostlinných sterolů. Výsledkem přidání rostlinných sterolů je snížení celkového cholesterolu až o 10 %. Optimální dávka je 2 g/den. Zdrojem je v současné době rostlinný tuk „Flora pro activ“.
S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

HLP a pankreatitida
Dobrý den, Mám akutní zánět slinivky břišní. Po mnoha...
Chron. st.p.
Dobrý deň, pán doktor, čo, prosím Vás, znamená skratka...
Žaludeční obtíže, refluxní choroba
Dobrý den, chtěla bych se zeptat a nechat si poradit....
Zvyseny bilirubin
Dobry den. Potrebuji prosim pomoc..dotaz zni : Lecim...
Nevolnost, mdloby, pocení
Dobry den rad bych znal váš nazor . pred pár dny se...
Paranoidní chování 77 leté maminky. Jak se mám chovat k ní já, dcera?
Dobrý den, Moji mámě je 77 let. Máma se stará celodenně...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hliník v antiperspirantech

Dobrý den, nakolik je pro mozek či plíce škodlivé občasné, ale intenzívní...

Hlinik v horku

Dobry den p. dr. Rad bych se Vas zeptal jak se chova hlinik v horku. Jedna se...

Hlíst u dospělých


Hlíva ústřičná

Dobrý den pane Dokore, chtěla jsem se zeptat, mám oslabenou imunitu a beru na...

Hlíva ústřičná

Pěkný dobrý den, chtěla bych se zeptat zda je vhodné užívat v těhotenství hlívu...

Hlíva ústřičná a antikoncepce

Dobrý den, trápila mě snížená imunita především v období zimních měsíců. Z toho...

Hlíva ústřičná a zvýšená hladina kyseliny močové

prosím, mužu užívát hlívu ústřičnou. při zvýšené kyselině močové?.....děkuji

Hlíva ústřična s echinaceou a rakytníkem v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda při kojení můžu brát tablety hlívu ústřičnou...

Hloh a extrasystoly

Dobrý den, po 24 hodinovém holteru mi byly zjištěny komorové extrasystoly. Bohužel...

Hloubka hlasu

Dobrý den, je mi 21 a mám vysoký hlas, často se mi po telefonu stává, že mě...

HLP a pankreatitida

Dobrý den, Mám akutní zánět slinivky břišní. Po mnoha vyšetřeních je příčina...

Hltan

Dobře Paní doktorko za 10 dní mam jit s krkem na kontrolu muj obv. lekař se...

Hluboá žilní tromboza

Dobrý den, letos v červnu jsem měla hlubokou žil.trom. v pánvi. Byla mi provedena...

Hluboká rána po úrazu hlavy

Dobrý den, můj dotaz se vymyká všem zde již položeným, ale přesto Vás prosím...

Hluboká rostoucí jizva

Dobry den , na noze asi 10 cm od kořene penisu se mi objevila jizva která časem...

Hluboka zilni tromboza a plicni embolie

Dobry den, pred mesicem jsem byla hospitalizovana s hl.zilni trombozou v lytku...

Hluboká žilní tromboza

dobrý den, prodělala jsem hlubokou žilní trombozu dolní duté žíly a žil pánevního...

Hluboká žilní trombóza

Dobrý den, je mi 28 let, mitace leiden, v monulosti zadna tromboza, již před...

Hluboká žilní tromboza

Dobrý den přeji. Byla mi diagnostikovaná hluboká žilní trombóza levého...

Hluboká žilní trombóza

Dobrý den, minuly tyden mi byla diagnostikovana hluboka zilni tromboza v lytku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Antrumgastritida

Dobry den mohl bych poprosit o nazor + gastroenterologa? Prikladam zpravu z...

Léčba magnetem

Dobrý den,chodím na rehabilitaci-léčba magnetem na koleno,a chtěla jsem se zeptat,zda...

Je Guajacuran návykový?


Syrové vejce a těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jsem nyní ve 24 tt a v restauraci jsem snědla...

Pocit plnosti břicha


Degenerativni zmeny v krcni pateri, sije

Dobry den, byl jsem na MR vysetreni krcni patere, s vysledkem (zkracene...

Mám bolest v pravem podžebří

Dobrý den,prosím Vás už pár dnů mám bolest v pravem podžebří. V roce 2002 mi...

Skvrny na varlatech a penisu

Asi dva tyzdne mam na varlatach skvrny a na zaludi bile flaky.Môže sa jednat...

Praskání hráze po pohlavním styku

Dobrý den, mám už dlouho problém s tim, že mi při pohlavním styku praskne...

Slinivka a alkohol

Dobrý den, mám neobvyklý dotaz. Před dvěma lety jsem měl silný akutní zánět...

Neurogenní tetanie a bolest břicha

Dobrý den, již druhým rokem trpím neurogenní tetanií. Problémy začaly v zimě,...

Možnost otěhotnění poslední den menstruace

Dobrý den, je mi 18 a už asi třetím měsícem se mi konečně moje menstruace srovnala...

Třes rukou, únava, bolesti hlavy

Dobrý den, Už od zhruba 15 let trpím třesením rukou, častou NÁHLOU silnou...

Streptokok v krku


Přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří

Dobrý den, již přes půl roku mě bolí (nebo spíše cítím tlak) v levém podžebří,ve...

Kožní vyrážka

Dobrý den, mám už 8. den asi "kopřivku", nebo tak něco. Jsou to takové červené...

Krvácení po pohlavním styku


Svědění konečníku


Horečky trvající 5 dní - bez jiných příznaků


CMV virus

Dobrý den měl bych dotaz je to asi 4 týdny co sem byl hospitalizován z dlouhodobejma...

Reklama
Zavřít