Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hydrocefalus

Chirurgie Eva 27.5.2011

Dobrý den,

chtěla bych vás požádat o radu. Mám bratra, který cca. od svých 20 let trpí hydrocefalem. Nyní je mu 41 let. Důvod této nemoci nebyl zjištěn, nikdo v rodině touto nemocí netrpí. Jako možný důvod byl uveden v dětství prodělaná meningitida o které nevíme. Teď ale zpět k mému dotazu. Nikde jsem se nedočetla o atacích (záchvatech), které ho při této nemoci provází. Záchvaty měl za ty roky minimálně 4 a možná jich bylo i více, ale nevěděli jsme o nich. Naposledy tento měsíc měl opět laicky řečeno ucpaný kanálek a punkcí mu byl odebrán nadbytečný mozkomíšní mok. Jeho záchvaty se projevují výpadky paměti, nevědomou silnou agresí (poničení zařízení bytu atd.), nespavostí, poté naprostou apatií. Musí mu být podávány utišovací prostředky, nejdříve je vždy hospitalizován na psychiatrii a po zjištění stavu je přemístěn na oddělení neurochirurgie, kde mu je provedena punkce. Zajímalo by mě, z čeho doktoři vychází při úvahách, zda operaci - zavedení shuntu - podstoupit či nikoliv? Při posledním záchvatu jsem hovořila s jeho ošetřující lékařkou a bylo mi sděleno, že provedené CT - 3 dny před tímto záchvatem bylo naprosto v pořádku a operace zatím není nutná. Z mého pohledu každý takovýto záchvat utlačuje mozkové komory a ohrožuje jeho život. Píšu to velmi laicky, ale je mi opravdu záhadou, jak může být takovýto problém řešen takto nedbale. Podotýkán přitom, že je léčen v Rakousku nikoliv v ČR. Dále by mě zajímal váš názor na provedení operace neuroendoskopickou metodou o které nebyla při konzultaci s ošetřující lékařkou ani zmínka? Je neuroendoskopická operace tak ojedinělá a prozatím málo prováděná? A teď ještě poslední dotaz na Vás. Můj bratr se operace velmi bojí, je to velký sportovec, který je touto nemocí již teď velmi limitován. Je alespoň částečně možné při zavedení shuntu sportovat, nebo hrozí při pohybu jeho vytržení nebo jiné problémy s tím spojené? Máme o něj velký strach. Dočetla jsem se, že neléčený hydrocefalus může skončit demencí anebo smrtí a proto bychom mu chtěli jakoukoliv cestou pomoci. Jeho každodenní bolesti hlavy, které jsou alespoň částečně mírněny jeho fyzickou aktivitou nám na klidu nepřidávají...

Děkuji předem za Vaši odpověď.

Eva Čermáková






Děkuji předem za odpověď.

Eva Čermáková

Odpovídá lékař:

MUDr. Milan Navrátil


Je správné, že váš pan bratr je v trvalé lékařské péči, je sledován a léčen.
Hydrocephalus má četné příčiny, většinou se objevuje už v raném mládí a je v té době také většinou chirurgicky řešen. Je to nesoulad mezi tvorbou a vstřebáváním mozkomíšního moku a většinou tento nesoulad vznikne poruchou nitromozkové mokové komunikace.
K operaci musí být určité předpoklady , aby se pasáž obnovila. Pokud tomu tak není v oblasti dutiny lební řeší se pasáž i jinými způsoby. Každopádně by se mělo zabránit zvyšování nitrolebního mokového tlaku a tím i tlaku na mozkové struktury.
Myslím, že byste se měla obrátit k upřesnění odpovědi na váš dotaz na vaše lékaře, nejlépe lékaře na neurochirurgii, kteří vým mohou dát odpověď s přihlédnutím ke konkretnímu nálezu u vašeho pana bratra.

Související dotazy

Hydrocefalus
Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a...
Hydrocefalus
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jakou souvislost má...
Hydrocefalus
Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a...
Hydrocefalus
Dobrý den , Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem...
Hydrocefalus
Dobrý den, moje dcera má dignostikovánu ageneze corpus...
Hydrocefalus
Dobrý den, byl mi indikován obstrukční hydrocefalus...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hybridní kontaktní čočky

Dobrý den, Mám keratokonus na levem i pravém oku. Před rokem jsem byl...

Hydrocefalus

Dobrý den, byl mi indikován obstrukční hydrocefalus viz. lékařská zpráva. Za...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Dobrý den, paní doktorko. Mám na Vás dotaz. Máme 10ti letého syna, který má...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Můj devítiletý syn v pěti měsících prodělal hydrocefalus,stále ho bolí hlava,neuroložka...

Hydrocefalus

Dobrý den, moje maminka byla minulý týden hospitalizovaná na neurologii. Měla...

Hydrocefalus

Dobrý den , Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození...

Hydrocefalus

Dobrý den, moje dcera má dignostikovánu ageneze corpus calosum, zjistili jí...

Hydrocefalus

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jakou souvislost má hydrocefalus s tím že mam...

Hydrocefalus

Dobry den,jiz rok se lecim se silnymi bolestmi hlavy,kdy mi byl po ruznych vysetrenich...

Hydrocefalus a těhotenství

Moje dcera měla asi 5 týdnů po narození diagnostikovánu vrozenou vývojovou vadu...

Hydrocephalus

Dobrý den, byla jsem na NLS-diagnostice a bylo mi naměřenašířka třetí ventrikulární...

Hydrocephálus

Mám nárok na id s hydrocephalem operovany s programovatelnym shuntem a v jakem...

Hydrochlorothiazid v těhotenství

Dobrý den, v těhotenství mi byl na vysoký tlak nasazen lék Hydrochlorothiazid-1/2...

Hydrokéla

Prosím čím se dá léčit vodní kýla po zánětu močových cest.

Hydrokéla

Dobrý den, syn byl před rokem na operaci s hydrokélou v pravo a teď by mel nastoupit...

Hydrokéla

Je mi 70 let.Měl jsem hydrokélu na pravém varleti,které mi bylo chirurgicky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v krku


Bolest kolene

Bohužel myslim že to byl jen bežný pohotovostní doktor. Lečba ..Koupila jsem...

Červený flek v podpaží.

Dobrý den pane doktore, udělal se mi flek v podpaží, myslím že ho tam mám maximálně...

Zvýšená hladina kreatininu

Manžel má zvýšenou hlad.kreatininu165.Čím je to způsobeno, jak to léčit. Léky...

Bolest v krku

Dobrý den, již týden mě bolí v krku. Jeden den jsem měla teploty a pak nic,...

Perianální absces

Dobrý den, v těhotenství se mi udělal 2x perianalni absces pod kůži vedle konečníku...

Kancerofobie


Zánět ucha

Mám zalehlé pravé ucho už týden. Doktoři mi řekli že to mám z rýmy, což je pravda,...

Silná menstruace


Časté nutkání močit + bolest zad

Dobrý den, omlouvám se, že Vás otravuji, ale mám dlouhodobý zdravotní problém...

Snížené trombocyty

Dobrý den, opakovaně mi byla zjištěna nízká hladina trombocytů. Před rokem a...

Bolest břicha a plynatost


Bolest v krku ráno

Dobrý den, před třemi týdny jsem měla nějakou virózu kterou jsem vyležela, aniž...

Bolest nohy

Úprava dotazu 201533. Na nemocenské jsem od 4. ledna 2016. Ze začátku mě bolela...

Dušnost a reflux

Dobrý den, Je mi 32 let, výška 171cm, váha 79kg - exkuřák, dříve +/- 6 cigaret...

Rivotril

Dobry den chtel bych se zeptat bral jsem rivotril 0.5mg kazdy den vecer pred...

Boule nad tříslem

Dobrý den. Chtel bych vas poprosit o radu. V prave casti panve nad trislem...

Biopsie plic

Dobrý den, měla bych na Vás dotaz. Přítelovi nedávno zjistili, že má arytmii...

Výpis ze zdravotní dokumentace

Dobrý den paní Cejnarová, můj dotaz je spíše administrativního charakteru....

Godasal

Zdravím, mám dotaz ohledně vysazení Godasalu100 na 6 dnů před trháním zubu.Godasal...

Reklama