Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Hydrocefalus

Mozek a nervy Marie 28.2.2018

Dobrý den, moje dcera má dignostikovánu ageneze corpus calosum, zjistili jí to ve 3 měsících, narodila se jako zdravé miminko, operačně v dětství řešen hydrocefalus shuntem, nyní má 32 let je bez jakýchkoliv potíží (kromě mírného nystagmu a menší "nemotornosti), vystudovala VŠ, lyžuje, má talent na jazyky, cvičí aerobik - prostě na ní není nic vidět - chodí jen na pravidelné kontroly na neurologii a 1 x za 5 let na neurochirurgii - nemá absolutně vůbec žádné problémy. Nyní by chtěla mít děťátko, chtěla jsem se zeptat, zda ji případné těhotenství nějakým způsobem nemůže ohrozit, zda vůbec bude moci mít dítě beze strachu, že tato její choroba ovlivní vývoj případného dítěte, aby třeba nebylo nějakým způsobem postiženo. Je její choroba dědičná, případně prosím i o názor nějakého specialisty. děkuji za odpověď. Doplnění informací: Mě nešlo jen o ten hydrocefalus, ale spíš o to, zda vadí to agenese corpus callosum - hydrocefalus byl až následek - ten jí zjistili až po narození ve 3 měsících a při CT vyšetření zjistili i jako pravděpodobnou příčinu hydrocefalu ACC. Prosím o dodatek odpovědi, zda je ACC dědičnou nemocí, kdyby chtěla mít dítě, zda je mít může bez následků pro ni i dítě. Děkuji

MUDr. Marie Vaňačová
Odpovídá lékař:

MUDr. Marie Vaňačová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Soukromá ordinace praktického lékaře pro dospělé, Tábor

Dobrý den,
na Váš dotaz nelze jednoduše a jednoznačně odpovědět bez znalosti přesného nálezu Vaší dcery. Hydrocefalus, což je patologicky zvýšené množství mozkomíšního moku v centrálním nervovém systému, může být způsoben buď jeho nadměrnou tvorbou nebo jeho nedostatečným vstřebáváním. Může vzniknout na základě vrozených poruch ( a to buď již u plodu v děloze nebo až po narození ) nebo v průběhu života např. po prodělaném zánětu mozkových blan .Domnívám se, že nejlépe bude konzultace u dispenzarujícího neurologa nebo neurochirurga. Náš tým zdravotních sestřiček Vám zajistí doplňující názor specialisty, případně Vám může pomoci objednat dceru do konzultační ambulance specialisty- ale bylo by zcela jistě potřebné mít s sebou zprávu dispenzarujícího lékaře.
S pozdravem M.V.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎, Celostní medicína (Psychosomatika) Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den, genese corpus callosum je ojedinělá porucha,která vzniká spíše vnitřní nebo vnější škodlivinou působící na plod v graviditě. Její opakování v rodině je minimální a v celosvětovém měřítku bylo popsáno jen velmi málo případů výskytu v rodině.Dědičnost ACC prokázána nebyla.
Porucha corpus callosum se objevuje již od 1.týdne vývoje plodu .V té době vznikají vrozené vady či onemocnění nepřenosné na potomky ( dědičná onemocnění se u plodu objevují až v pozdějších stádiích vývoje).
Pokud se agenese CC úplná nebo částečná přece jen vyskytne,bývá někdy spojena i s dalšími problémy - např.cystami,které je třeba během vývoje plodu sledovat.
Rovněž gravidita vaší dcery a porod a vývoj dítěte by neměly za současné zdravotní situace vaší dcery být nijak ohroženy.
V každém případě doporučuji před otěhotněním absolvovat genetickou konsultaci a gynekologické sledování matky i plodu.
NOJ

Související dotazy

Hydrocefalus
Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a...
Hydrocefalus
Dobrý den chtěl jsem se zeptat jakou souvislost má...
Hydrocefalus
Dobrý den , Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem...
Hydrocefalus
Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a...
Hydrocefalus
Můj devítiletý syn v pěti měsících prodělal hydrocefalus,stále...
Hydrocefalus
Dobrý den, byl mi indikován obstrukční hydrocefalus...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Hydrocefalus

Dobrý den, byl mi indikován obstrukční hydrocefalus viz. lékařská zpráva. Za...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Dobrý den, paní doktorko. Mám na Vás dotaz. Máme 10ti letého syna, který má...

Hydrocefalus

Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození trpím hydrocefalem...

Hydrocefalus

Můj devítiletý syn v pěti měsících prodělal hydrocefalus,stále ho bolí hlava,neuroložka...

Hydrocefalus

Dobrý den, moje maminka byla minulý týden hospitalizovaná na neurologii. Měla...

Hydrocefalus

Dobrý den , Chtěl jsem se zeptat je mi 20 let jsem z dvojčat a od narození...

Hydrocefalus

Dobrý den, chtěla bych vás požádat o radu. Mám bratra, který cca. od svých...

Hydrocefalus

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jakou souvislost má hydrocefalus s tím že mam...

Hydrocefalus

Dobry den,jiz rok se lecim se silnymi bolestmi hlavy,kdy mi byl po ruznych vysetrenich...

Hydrocefalus a těhotenství

Moje dcera měla asi 5 týdnů po narození diagnostikovánu vrozenou vývojovou vadu...

Hydrocephalus

Dobrý den, byla jsem na NLS-diagnostice a bylo mi naměřenašířka třetí ventrikulární...

Hydrocephálus

Mám nárok na id s hydrocephalem operovany s programovatelnym shuntem a v jakem...

Hydrochlorothiazid v těhotenství

Dobrý den, v těhotenství mi byl na vysoký tlak nasazen lék Hydrochlorothiazid-1/2...

Hydrokéla

Dobry den, chtela bych se zeptat na dvou a pul mesici miminko,ktere je od zacatku...

Hydrokéla

Prosím čím se dá léčit vodní kýla po zánětu močových cest.

Hydrokéla

Dobrý den, syn byl před rokem na operaci s hydrokélou v pravo a teď by mel nastoupit...

Hydrokéla

Je mi 70 let.Měl jsem hydrokélu na pravém varleti,které mi bylo chirurgicky...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest břicha, bolest na hrudi, bolest žaludku v adolescenci

Dobrý den, přeji asi týden mně bolí nahoře břicha jak je hruď dneska mi tak...

Bolest jazyka


Bolest jazyka


Ospen 1500 - antibiotika X alkohol

Jak dlouho po 10 dnech braní ospenu 1500 je možné pít (i tvrdý) alkohol? Používal...

Útvar na malých stydkých pyscích

Chci se zeptat jestli ta kulička nahoře na malých stydkých pyscích není něco...

Antibiotika a alkohol

Zdravim, beru ospen 1500 na angínu ale 5 den kdy mam brat antibiotika mam velkou...

Otisky zubů na okraji jazyka

Dobrý den, před čtyřmi dny jsem si všimla, že mám po stranách "vlnitý" jazyk,...

Zasažení oka vroucím olejem

Dobrý den, při smažení mi vyprskla do oka malá kapka oleje. Po zasažení jsem...

Pupínek na nose

Dobry den, v nose uvnitr na kuzi zkraje se mi vytvoril bolak. Deje se tak obcas...

Bolestivá bulka u poševního vchodu

Dobrý den , v pochvě na pravé straně až dole , se mi udělala bulka a byla mne...

Bolest beder

Dobry den obracím se na Vás s dotazem,mam 16 měsíčního syna,od porodu,kdy mi...

Pěna z pochvy

Dobrý den, dnes jsem se svým přítelem souložila a přítel se zarazil, protože...

Bolest v krku


Vysazení antidepresiv, alkohol

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, za jak dlouho mohu pít alkohol po úplném vysazení...

Boleti nohou - cukrovka

Dobrý den, prosím o radu. Třetím rokem mě bolí pravá noha, pálení, brnění, když...

Bulka u kořene penisu

Dobrý den, U kořene penisu se mi objevila malá bulka. Na omak je tvrdá, nebolí...

Mandlové kameny

Dobrý den, dcera má 35 let a již několik let se jí dělají "mandlové kameny",...

Svědění,loupání kůže v uších

Dobrý den, už 4roky se mě v obou uších (u vstupu do ucha) loupe kůže, je to...

Tvrdá malá bulka u kořene penisu

Dobry den, už asi 3 týdny zjišťuji, že u kořene penisu mám malou tvrdou bulku,...

Otoky nohou, červené skvrny

Dobrý den,moje maminka má již rok nebo dva potíže s nohama.Natékají jí a má...

Reklama