Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jaterní testy a polyp v tlustém střevě

Trávení David 10.1.2019

Dobrý den, prosím Vás, mám na vás dotaz. Již cca 1 rok mě trápí nekonzistní stolice, někdy formovaná někdy kouskovitá, občasné pobolívání břicha ve smyslu nadýmání,kručení, bez příměsí krve ve stolici apod. Jelikož mě tyto problémy trápily dlouhodobě, vyhledal jsem lékařské ošetření. První jsem zašel ke svému OL, který mi udělal základní stěry ze stolice – negativní + základní odběry krve. Poté jsem absolvoval vyšetření na alergologii a imunologii k odběrku krve pro vyloučení alergie na lepek, laktózu apod. – taktéž vše negativní. Jelikož jsem si nevěděl rady, navštívil jsem gastroenterologii, kde mi prvně udělali základní odběry, vše negativní, pouze zvýšené jaterní testy. Tam jsem byl objednaný na USG břicha, kde mi byla zjištěna mírná steotóza jater – poněkud mi to přišlo pozoruhodné, nejsem obezní (190 cm 96 kg), nekouřím, nepiju alkohol! Provedeny další odběry a ty zase byly na zvýšené jaterní testy. Nakonec jsem postoupil kolonoskopii, kde mi byly odebrány vzorky, při vyšetření byl odebrán (odstraněn) jeden polyp cca 3,1mm, který byl odeslán na histolku. Na histolce bylo zjištěno, že to je polyb nezhoubný, že se jedná o adenom, doktorka mi telefonicky sdělila, že kontrola na kolonoskopii za 5 let. (tohle vše za odbobí 1 roku) Docela mě to vystrašilo, protože jsem četl, že se jedná o nádor, který se může proměnit v rakovinu, pokud se neodstraní. Dále mi telefonicky sdělila, že se mám objednat za půl roku na kontrolu krve buď ke svému OL nebo na gastro pro zvýšené jaterní testy. Dále dieta, bez smaženého jídla, tučného, bez sycených minerálek apod. – standart. Nepiju, nekouřím, stravuji se celkem zdravě, mám i pohyb (zaměstnán u státní složky).
Prosím Vás, mám dvě otázky, které prosím o zodpovězení:
1. Co se týče té steotózy a zvýšených jaterních testů, je to obvyklý postup, že se chodí 3 x na odběry a pokaždé jsou tyto hodnoty zvýšené. Jak se postupuje, pokud hodnoty zvýšené budou stále přetrvávat? Nechci docílit cirhózy apod. (testy z prvního odběru Lab: JT: Bi 10,7 ALT 1,06 AST 0,64, GGT 0,79, ALP 1,37) – druhý byl taktéž zvýšený, nemohu nalézt.
2. Co se týče polybu – adenomu..Ten byl odstraněn, je zcela normální výskyt v mém věku? (31 let). Je možné, že se polyp může zase vyskytnout v tak krátké době do 3 měsíců od posledního vyšetření?
Prosím i o doporučení, co dělat nadále, když mám problémy neustále – nadýmání, kručení v břiše, neforemná stolice bez krve apod. Na chvíli problémy po očistě (příprava před kolonoskopickým vyšetřením) ustaly, ale zase se po 1 měsíci objevily nazpět.

Moc děkuji za pomoc!!

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, k Vašim dotazům. Hodnoty jaterních testů nejsou moc zvýšené a dietou, pitím jaterního čaje s řepíkem a kořenem pampelišky a užíváním ostropestřce mariánského (tablety, granulát, tinktura) po dobu 2-3 měsíců se mohou zase upravit. Steatosa jater se vyskytuje i u mladších lidí. Hodně souvisí s nevhodnými kombinacemi potravin, proto se může vyskytovat i u sportovců. Doporučuji se začít zabývat zdravým stravováním. Např. zařazení zeleninových salátů nemusí být zrovna úplně v pořádku. Jsou vhodné v létě. V zimním období je vhodná kořenová zelenina, i tepelně upravená, dále vývary, kaše apod. Pro zlepšení vyprazdňování přispívá vláknina. Mohly by Vám pomoci i občasné krátkodobé hladovky. Polypy se také vyskytující i u pacientů ve Vašem věku. Může tomu přispívat i rodová dispozice. Budete-li dodržovat pitný režim a zdravé stravování s dostatkem vlákniny, neměl by být problém. Jaterní testy si nechte zkontrolovat za 3 měsíce. Kontrolní kolonoskopie za 5 let je dostačující.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Davide, dovolím si rozdělit Váš dotaz na části 1) jaterní testy máte zvýšené jen nepatrně, pokud jste byl 3x v krátké době a byly zvýšené v podobné míře, tak to neznamená nic jiného než fakt. Toto zvýšebá nesvědčí pro konkrétní onemocnění, avšak chybí mi údaj o tom, zda Vám byly vyšetřeny infekční žloutenky (především B a C, zatímco C je typická pro rizikové chování, B se dá nakazit velice snadno), pokud jste prošel gastroenterologií, pak bych se velice divila, kdyby nebyly k dohledání - tedy předpokládám, že infekční žloutenky byly vyloučeny. Dále by mne zajímal Váš cholesterol a triglyceridy, taktéž jsou to běžně vyšetřované parametry a zřejmě budou někde k dispozici. Pokud jsou tyto hodnoty zvýšené, pak vězte, že úprava životního stylu je může velice vylepšit, některým je však nutno podávat hypolipidemika nebo-li léky snižující tuky v krvi - obvykle se to dělá tak, že se pacientovi doporučí dieta, lipidogram (=cholesterol a triglyceridy) se vyšetří cca za 3 měsíce upraveného režimu a podle toho se buď nasadí nebo nenasadí léky. V poslední době je na nás lékaře shora od profesorů tlačeno, ať lipidogram řešíme agresivněji, neboť se to může vyplatit hlavně v prevenci kardiovaskulárních onemocnění (inferkt, mrtvice). Tedy v tomto kontextu bych se nebála ani tak o svá játra, jako o srdce a cévy. Pokud budete mít jaterní testy ve stejných hodnotách, jaké jste udal, celoživotně a k tomu se Vám podaří normalizovat lipidogram a dodržovat zdravý životní styl, tak vězte, že z našeho pohledu nebudete mít žádný významný problém. 2) polyp ve střevech byl nezhoubný, jistě máte v dokumentaci i podrobnější histologický popis, domnívám se, že byl histologicky tubulozní, tedy s nízkou pravděpodobností maligního zvratu, tedy proto Vám byla doporučena kolonoskopie "až" za 5 let. Nestresujte se, doporučení respektujte, pouze kdybyste měl obtíže typu krev ve stolici, nové změny ve vyprazdňování, nebo snad vysokou rodinnou zátěž (nádory zažívacího traktu v rodině), pak by mělo smysl event. urgovat dřívější termín, kvůli tomu jednomu miniaturnímu polypu to nemá smysl. 3) máte problémy neustále... k dovyšetření zažívacího systému Vám chybí gastroskopie, osobně bych se klonila k jejímu doplnění, nálezy jsou poměrně časté. I když pravda, neforemná stolice je problém, který s žaludkem souviset nebude. Existují diagnozy, které stanovíme tehdy, kdy se při vyšetřeních nic nenajde a přesto má pacient obtíže. To proto, že zažívací trubice je aktivně pracující orgán, má vlastní peristaltiku, nebo-li pohyb potravy směrem od úst k řiti, ta se může také porouchat. Ve Vašem případě bych zvážila dg. dráždivý tračník. Zkuste probiotika, dietu (na netu najdete pod low FODMAP, znamená to, že máte některé potraviny omezit, nikoliv přestat jíst - můžete tak postupně vyzkoušet "podezřelé" složky), dostatečně pijte, užívejte vlákninu (zkusila bych třeba Psyllium), z léků lze proti křečím a nadýmání volně prodejný Meteospasmyl, vězte, že významný efekt mívá psychoterapie. S pozdrvem Anna Prchlíková

Související dotazy

Zvracení a polyp ve střevě
Dobrý den, muže být problém s mým periodickým zvracenim...
Polyp v tlustém střevě
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila. Je mi 41 let....
Atorvastatin Actavis a špatné jaterní testy
Dobrý den, prosím vás mohu užívat Atorvastatin Actavis...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy u batolete
Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r)...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jaterní testy a antidepresiva

Dobrý den.Paní doktorko,prosím Vás, byl jsem na krvi a bylo mně zjištěno vyšší...

Jaterní testy a antikoncepce

Dobrý den. Před asi 2 lety jsem měla mononukleosu (a tím pádem i zvýšené jaterní...

Jaterni testy a antikoncepce

Dobrý den, při odběrech mi byla zjištěna zvýšená hladina bilirubinu v krvi....

Jaterní testy a běh

Dobrý den. Před týdnem jsem byl na zdravotní prohlídce k AČR. Výsledky krve...

Jaterní testy a bolesti

Dobrý den,chci se zeptat daruji krev a 14.07.2009 jsem darovala krev a doktor...

Jaterní testy a CRP

Dobrý den, v rámci předoperačního vyšetření mi bylo zjištěno CRP 12, a jaterní...

Jaterní testy a gyn.prohlídka

Dobrý den, doktor mi nechal dělat jaterní testy, kvůli braní Orgametrilu (na...

Jaterní testy a cholesterol před léčbou retinoidy pro akné

Dobry den, chtela jsem se zeptat, od ledna 2016 jsem užívala kvůli akne 4 měsíce...

Jaterní testy a jejich ovlivnění léky či bylinami

Dobry den, babičce je 73 let a byla na odběru krve. Rano několik hodin před...

Jaterní testy a krevní obraz

Dobrý den jsem 4 týdný po klasické operaci akutního zánětu žlučníku.Vysoké jaterní...

Jaterní testy a sylimarin

Dobrý den, mám roztroušenou sklerózu a užívám lék Gilenya. Zhoršily se mi výsledky...

Jaterní testy a těhotenství

Dobrý den, od ledna mám zvýšené hodnoty jateních testů, měla jsem mononukleozu...

Jaterní testy po hepatitidě A

Dobrý den, v prosinci jsem prodělal žloutenku a doposud se mi nelepší jaterní...

Jaterní testy při pití alkoholu

Dobrý deň prajem, mám 28 rokov, 180cm a 90kg. Konzumácia alkoholu od svojich...

Jaterní testy při užívání antikoncepce

Dobrý den, při mé poslední návštěvě na gynekologii mi sestřička řekla,že mám...

Jaterní testy u 4,5m dcery

Dobry den, mame 4,5m holcixku, zloutenku mela do 3m, nyni hodnoty bilirubinu...

Jaterni testy u epileptickeho batolete

Dobry den, nase rocni holcicka bere jako prevenci proti epileptickym zachvatum...

Jaterní testy v těhotenství

Dobrý den paní doktorko, prosím Vás dělají se automaticky u všech těhotných...

Jaterní testy, alkohol

Dobrý den. Je mi 40 let, měřím 172cm a vážím 82kg. Při kontrole mi na EKG byl...

Jaterní testy, slepé střevo a trávení

Dobrý den syn 19let chtěl dávat krev,ale zjistili mu při tomto odběru špatné...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Penis

Dobrý den je mi 15 let a můj penis měří pouze 7 cm při erekci. Myslíte že bych...

Panenská blána, Otěhotnění

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat : S klukem jsme zkoušeli sex, ale takovým způsobem,...

Bolest hlavy

dobry den je mi 16 let a uz rok mam kazdy den bolesti hlavy leky mi na to už...

Cysta na vaječníku

Dobrý den, Minule jsem byla na ginekologii, Rekli mi ze mám cystu na vajecniku, Mam...

Furolin a sluníčko


Bolesti konečníku


Přenos vztekliny

Dobrý den, s přítelem jsme byli v horské a venkovské oblasti Gruzie, kde se...

Tlak v hlavě a záškuby před usnutím

Dobrý den, Mám problém při usínání. Když se snažím usnout, tak se mi stává,...

Úraz -na dolnim rtu vpravo tangencialni rana-odklopeny lalok o vel.3x1cm

Dobry den.Manzel mel dne 29.1.2017 uraz -na dolnim rtu vpravo tangencialni rana-odklopeny...

Nevolnost,bolest břicha ,bolest zad

Dobrý den pane doktore.Měla bych dotaz.Je mi 17 let a mám už třetím rokem problémy...

Svědění patra

Už delší dobu se mi stává že mě svědí horní patro v puse. Když se nápojů tak...

Hodnoty TSH, TPO - co to znamená?


Přenos vztekliny ??

Dobrý den, mám dotaz ohledně možného přenosu vztekliny. Navštívil jsem s rodinou...

Suchá kůže v meziprstí

Dobrý den, asi před dvěma týdny se mi v místech mezi prsty na rukou objevila...

Opuch kolena po artroskopii

Dobry den. pred 12 dnami som podstupila artroskopiu kolena.nic vazne,mala som...

Tečky na penisu

Dobrý den. Mám takový problém a žádám Vás o radu. Na žaludu se mi objevily takové...

Přenos vztekliny

Dobrý den, potuluje se nám tu fenka, kterou zřejmě někdo vyhodil. Běhá tu za...

Brnění a bolest nohy, kyčelní kloub, páteř

RTDobrý den pane doktore, asi před půl rokem se u mne objevilo brnění a mravenčení...

Hrudní páteř

Dobrý den p.doktore, chci se Vás zeptat,co by to mohlo být.. Jsem hospodský,takže...

Polyp v uchu

Dobrý den! Lékař mi řekl, že mám zánět v levém uchu v důsledku polypu, a...

Reklama