Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Jiný problém

Psychika Matěj 29.8.2018

Dobrý den,
1. chtěl bych se zeptat. Minulý týden jsem byl na endoskopickém vyšetření, kdy mi proktolog prohlédl konečník a půlku tlustého střeva. Řekl mi, že našel vnitřní hemoroidy a dále, že odstranil cosi malého ze sliznice střeva - možný “polýpek” to nazval. Řekl mi, že si není jistý, zda to nebyla jen vystouplá sliznice střeva nebo malý polyp, konstatoval však už při endoskopii, že je benigní. Samozřejmě to ale poslal na histologii.
To, že je benigní, mě samozřejmě utěšilo, i jako blbec jsem se raději zeptal, jestli nenašel něco zhoubného, na to řekl, že jsem na to mladý, že na to nemám roky. Přijde mi ale děsivé, že už v 19 LETECH mi objevil možná polyp. Podle internetu jsou ale polypy do 30 let vzácností. A z polypů vzniká rakovina... To mě uvedlo k myšlence, jestli náhodou bych nemohl mít polypy i v nevyšetřené části střeva (více hlouběji směrem k tenkému střevu)?Kdyby měl sebemenši podezření,myslíte, že by mi doporučil totální kolonoskopii? Něco v hlavě mi říká, proč ho nenapadla myšlenka, že když mi našel polyp v levé části střeva, proč by nemohla být proximálněji v pravé části střeva? Nebo tam se nedělají? A řekl mi, že stačí, že mi řekne výsledek histologie, až přijdu na zákrok s hemoroidy na počátku října. Raději jsem ho pro jistotu ještě kontaktoval a znovu řekl, že stačí, že mi výsledek sdělí, až tam přijdu na ten zákrok. To znamená, že opravdu v tom nevidí nic vážného?
Chci se zeptat: když bych se chtěl nějak sám preventivně vyšetřovat, jestli bych nemohl mít polyp i dale ve střevě, které nebylo prozkoumáno, stací si dělat FOB test cca 1x ročně? Protože mě děsí, že V 19 LETECH MÁM MOŽNÁ POLYP... V 19 LETECH...!!! to není normální a upřímně už mě nebaví se tím neustále zatěžovat a proč proboha já mám tyhle problémy... ostatní v mém okolí tohle neřeší, jsou zdraví a nemají tyhle problémy, jsem už naštvanej, mrzutej a opravdu mě to přestává bavit to pořád dokola řešit. Naivně si myslím, že si takto pomohu, když sem budu psát, Vás to už také obtěžuje, což plně chápu, ale prostě už sakra nevím, co mám dělat!!!

2. A ještě mám jeden problém... poslední dny jsem se každý den pravidelně vážil a měl jsem vždy 87 kg RÁNO PO VYMOČENÍ (vážil jsem se vždy hned, jak jsem vstal). Dnes ráno jsem vážil zase a měl jsem jen 86 kg... takže jsem ze dne na den zhubl 1 kg... bojím se, že bude hubnutí pokračovat a že je to příznak rakoviny... teď se bojím, jestli třeba není nádor v neprozkoumané části střeva (jen do půlky mi ho kontrolovali).. nebo třeba v žaludku nebo na slinivce.. protože se bojím, že teď budu dál hubnout a že je to kvůli nějakýmu nádoru... na konci dubna jsem byl na UZ břicha - vše v normě.. to je ale už celkem stará a nerelevantní informace, že ?

3. Do nedávné doby jsem se nestravoval moc dobře (jedl jsem málo ovoce s zeleniny, pil hodně slazené nápoje, docela dost sladkého a tučného...). Sportoval jsem aktivně do 16 let, od té doby jen sporadicky (kvuli maturitě, pak VŠ..)...Takže se bojím, že jsem riziková skupina, protože vedu nezdravý životní styl...

4. Poslední dotaz.. příznakem rakoviny horní části trávícího traktu je prý natrávená krev ve stolici.. jak to prosím vypadá? Abych kdyžtak něco zachytil včas...
Nezlobte se, ale už prostě si nevím rady... děkuji za odpověď.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, pokud Vám lékař řekl, že Vám sdělí informaci při osobní návštěvě, vyčkejte a teprve poté, bude-li nějaká změna, nás kontaktujte ke konzultaci výsledku histologie. Kdyby měl lékař na gastroenterologii sebemenší podezření, že se jedná o rakovinu, tak by Vám totální kolonoskopii doporučil, popř. jiné vyšetření.
K poslednímu dotazu - natrávená krev zbarvuje stolici do černa, stolice může být řidší konzistence.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Jiný problém
Dobrý den, předem se trochu omlouvám se svůj dotaz,...
Jiný problém
Dobrý den, jsme trošku vážnější případ - manžel měl...
Jiný problém
Zdravím. Už nějakou dobu mám problémy s ospalostí,...
Jiný problém
Dobrý den, mám problém týkající se mého penisu,...
Jiný problém
Dobrý den, léčím se na psychiatrii s depresemi. Můj...
Jiný problém
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, už pár měsíců spím...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Jiný problém

Dobry den mám 19 rokov a chtěl bych se zeptat ci je v pořádku ked penis v klidu...

Jiný problém

Dobry den, zajimal by me nazor kozniho lekare na tetovani. Zda je pro kuzi nejak...

Jiný problém

Dobry den, chtel bych se zeptat jak poznat ucpane cevy na srdci na prave straně...

Jiný problém

Dobrý den, po operaci se mi na předloktí (kde byla zavedena kanyla) udělala...

Jiný problém

Z důvodu mírné hypertenze (cca 140-150/90-97) jsem začal brát 1/2 Loristan50,...

Jiný problém

Dobrý den, mám potíže, které trvají už rok. Před rokem v únoru jsme prodělal...

Jiný problém

Dobrý deň, mám 21 rokov a včera ráno som sa zobudila s opuchom hornej pery,...

Jiný problém

Dobrý den, před 14 dny jsem podstoupil preventivní prohlídku včetně odběru...

Jiný problém

Otázka na sexuologa Vážený pane doktore, zajimalo by mě, zdali se člověk...

Jiný problém

Dobrý den potřebuji pomoc akutní! Jak se pozná zánět optického nervu?? Pred...

Jiný problém

Dobrý den, poslední dobou se mi stává, že se mi udělá nevolno a zatočí hlava...

Jiný problém

Dobrý den. Měl bych dotaz. Kdyby se stalo, že by se do dezinfekce v tubě přeneslo...

Jiný problém

Dobrý den, už nějakou dobu se mi má jazyku objevily tečky a bílý povlak. Nevíte...

Jiný problém

Dobrý den, dnes jsem hrál fotbal a asi v půlce zápasu mě začal bolet palec u...

Jiný problém

Dobrý den,nevíte zda mohu u RS používat peruanskou macu,nevím jestli zvyšuje...

Jiný problém

Dobrý den, Ráda bych se Vás zeptala, jak moc jsem mohla ublížit své novorozené...

Jiný problém

Zdravím, mám asi trošku hloupý dotaz, ale zajímalo by mě tohle; před rokem...

Jiný problém

Dobrý den, už 2 měsíce mám kašel. Nejprve jsem od dr. dostala Duomox a Erdomed....

Jiný problém

Dobry den, chcem sa spytat, ci chronicke prudke smrkanie moze vyvolat stav,...

Jiný problém

Dobrý den, ne mi 15 a měla jsem svůj první sex. Ze začátku to bolelo, ale pak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Rakovina tlusteho střeva

Chci se zeptat uz 3 mesice mam zažívací problémy zácpa,nadýmání,úzká stolice,a...

Pravá noha

Dobry den, mam problem. Mam spatnou pravou nohu. Kdyz mam na prave noze botu,...

Dermatologické problémy

Dobrý deň, pred časom som si všimla že po tele sa mi robia drobné hnedé/červené...

Obrna nervu

Dobrý den, v listopadu 2017 jsem prodělal středně těžkou parézu lícního nervu....

Užívání antikoncepce a otěhotnění


Zvýšená chuť na sex


Střídavá necitlivost na zevní straně stehna v levé a pravé noze

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, čím může být způsobené střídavá necitlivost...

Výrůstky na jazyku

Dobrý den. Obracím se na Vás s prosbou o radu. Při kontrole zubů jsem narazil...

Vhodná antikoncepce

Dobrý den, bude mi 16 let a se svým "stálým partnerem" míváme poměrně...

Brnění končetin, bolesti hlavy, výpadky paměti

Dobrý den, prosím o radu, již nějaký čas, nevím přesně, jak dlouho, přibližně...

Popálenina nohy

Dobrý den ráda bych se zeptala před měsícem jsem si vylily na nohu horký olej,už...

Pálení chodidel


Menopauza

Dobrý den, jsem v menopauze ale porad menstruuji Dostavam to po mesici a nebo...

Zlomená kostrč, těhotenství a porod

Dobry den,pred asi 15 lety jsem si zlomila kostrc. Jelikoz pan doktor myslel...

Bolest zad nejasného původu

Dobry den, jiz jsem vam psal par tydnu zpatky, od te doby jsem vsak navstivil...

Nehormonální antikoncepce

Dobrý den, již druhým rokem užívám hormonální antikoncepci, ale přemýšlím o...

Puchýře a pálení při močení

Dobrý den, byla jsem před pár dny v bazénu a poté mě začaly svědit malé i velké...

Brnění prstů a porucha ciltivosti


Vedlejší účinky Doxyhexal


Zmizí sami papillae coronae glandis?

Dobrý den Papillae coronae glandis zmizí samo od sebe? Děkuji za odpověď.

Reklama
Zavřít