Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Kolonoskopické vyšetření

Trávení Marek 2.12.2019

Od přelomu října a listopadu mne trápí zažívací potíže. Den po konzumaci doner kebabu jsem dostal průjem. Ten jsem řešil Endiaronem, po němž se uklidnil, po vysazení se však vrátil. Je pravda, že jsem v tu dobu moc přísnou dietu nedržel a jedl spíš normálně, ale jelikož jsem po tabletě Endiaronu průjem neměl, myslel jsem si, že je to jen následek kebabu a do pár dní bude problém vyřešen (jako tomu bývalo obvykle po potížích z rychlého občerstvení). Zkusil jsem opět na pár dni Endiaron, v průběhu braní docela v pořádku, pak se ale po vysazení průjem opět vrátil. Proto jsem začal držet velmi přísnou dietu (již bez tablet), po 5-6 dnech se průjem uklidnil. Měl jsem ale pocit, že ve stolici jsou zbytky nestrávené potravy / bílé kousky. Uvažoval jsem, zdali jsou to kusy pečiva, pak jsem se bál i tasemnice, ale jelikož se celkový stav spíše zlepšoval, odložil jsem problém na později a doufal, že to bude v pořádku. Stolice byla v tu dobu mazlavější než obvykle a užší, ale nikoliv kašovitá, jako v období průjmu (průjem byl většinou kašovitý, ne klasicky vodnatý). Po konzumaci jídla ve studentské menze (vepřový plátek s těstovinami a paprikovou omáčkou, přiznávám, že je to spíše těžší jídlo) se průjem opět vrátil, spíše v podobě kombinace bobků a vody. Trochu mě píchalo v břiše (asi na 3-4 různých místech, v nadbřišku/pod pravým žebrem/ale někdy také v levém boku či podbřišku). Navštívil jsem praktickou lékařku, která mi prohmatala břicho (prý v pořádku) a napsala mi doporučení na kolonoskopii ("abychom vyloučili nějaký zánět"). První volný termín měli na doporučeném pracovišti až po novém roce, jelikož mě však v tu dobu čekají státnice (resp. jejich druhá část), domluvil jsem si termín až po státnicích na konec ledna.

Najednou mi však čekání začalo připadat dlouhé a dostal jsem obavy. Již pár let mám hemeroidy a s nimi občas se vyskytující malé červené tečky na toaletním papíře. Kvůli tomuto průjmu jsem dostal strach z rakoviny tlustého střeva/konečníku. Je mi čerstvě 26 let, proto mi však věk na toto onemocnění připadá nízký. Stejně se velmi bojím. zrovna dokončuji školu a chci věřit, že mám život teprve před sebou... Vypadají takto (jako popsané zažívací potížě) potíže lidí s touto nemocí? Bylo by (alespoň pro klid duše) lepší zkusit vyprosit si termín ještě v prosinci či poohleédnout se, zdali by neměli jinde dříve volno?

Na druhou stranu jsem také dost úzkostná povaha a před první státnicí, která mě také velmi nervovala, jsem trpěl bolestí v kloubech, která měla nejspíše psychické příčiny, protože po uklidnění odezněla. Vyjel jsem mezitím na rok na studijní pobyt na Erasmus do zahraničí, kde jsem nebyl pod takovým tlakem a zdravotní problémy jsem neměl. Logicky mě proto také napaldo, že by špatné trávení/průjem mohly být psychosomatického původu. Pokud se ukáže, že to onemocnění, kterého jsem se začal bát nemám (v což pevně doufám), uvažuji o vyhledání psychologické péče a zdravějším životním stylu. Nerad bych se stal člověkem, který trpí psychosomatickými obtížemi pravidelně či člověkem, který si pěstuje nějakou úzkostnou poruchu (a plýtvá peníze veřejného zdravotního pojištění kvůli vyšetřením způsobeným těmito psychosomatickými stavy).

Psychologickou pomoc si vyhledat zvládnu, můj hlavní dotaz proto směřuje na problém se zažíváním - jaké kroky bych měl teď učinit, aby se tato věc co nejlépe vyřešila. Myslíte si, že obavy z rakoviny tlustého střeva jsou ve věku 25-26 a při popsaných potížích opodstatněné?

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Smejkalová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den pane Marku.
Potíže, které popisujete jsou nespecifické. Na základě takových potíží a s přihlédnutím k věku je nádorové onemocnění dost nepravděpodobné. Dle Vašeho popisu bych spíše vsázela na zánětlivé onemocnění střeva, které je způsobeno špatnými stravovacími návyky a stresem, který studium na vysoké škole přináší, ať už si stres připouštíte či nikoliv. Pro Váš klid by bylo vhodné podstoupit vyšetření a případné zahájení zánětu co nejdříve. Poprosím sestřičky z naší poradny, zda bude v jejich moci Vám zajistit kolonoskopické vyšetření ještě v prosinci. Doporučuji začít žít podle zásad zdravého životního stylu, omezit bílé pečivo, sladké, zařadit do stravy větší porce zeleniny a ovoce. Mléčné výrobky a probiotika jsou vhodné. Dále můžete do stravy přidat vlákninu. Omezit uzeniny. Přeji hodně štěstí.

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Marku, nádoru sřev se obávat nemusíte, ve Vašem věku je opravdu vzácný a potíže, které udáváte, nejsou typické pro nádorové onemocnění. Vaše obtíže a věková kategorie svědčí nejspíše pro funkční poruchu, možná v kombinaci s narušením střevní mikroflory v důsledku dietní chyby (nějaké střevní virozy nebo enterotoxikozy, kteoru jste mohl v úvodu Vašich obtíží prodělat). Méně pravděpodobný je tzv. idiopatický zánět střev, jehož příčinou není infekce, ale autoimunitní zánět (patří sem Crohnova choroba a ulcerozní kolitida). Trochu se divím, že jste byl odeslán na kolonoskopii, aniž Vám byly provedeny laboratorní testy - nebo jste se nám o nich pouze nezmínil? Pokud byste měl aktivní zánět (ať infekční nebo idiopatický), tak by se to jednoduše dalo poznat i testy laboratorními. A naopak, pokud byste měl laboratorní testy v pořádku (krevní obraz, sedimentaci, biochemii, výtěr z konečníku), tak je nepravděpodobné, že by za Vaší řidší stolicí byl akutní zánět střev. Někteří lékaři by, myslím, neindikovali ani kolonoskopii, na druhou stranu s ohledem na Vaše zmínky o hemeroidech a jejich občasném krvácení si zaslouží svou pozornost - volila bych rektoskopii s návrhem dalšího postupu (venotonika? lokálně dubová kůra? operační řešení?), nebo tedy kolonoskopii v termínu v lednu plně dostačujícím. Funkční porucha trávení je označení pro skupinu diagnoz, u kterých se nic nenajde (endoskopicky, sono a laboratorně), přesto mají pacienti reálné zažívací obtíže. Mezi tyto poruchy patří i dráždivý tračník. Předpokládá se porucha pohyblivosti střev. Léčba je jednak zaměřená na symptomy (ve Vašem případě proti průjmu dieta, probiotika nebo střevní desinficiens - tam patří i Endiaron, event. střevní antibiotika - Normix), jednak úprava životního stylu s cílem eliminovat stres, jíst zdravěji, dostatek vlákniny (můžete zakoupit Psyllium - ale to až po vyloučení střevního zánětu, stačilo by laboratorními testy), dále je potřeba dbát na to, aby se nepřehlédla komorbidita psychiatrické diagnozy - depresí, úzkostí, za někdy klíčovou léčebnou modalitu se považuje psychoterapie, velkou roli může hrát právě stres z obav o vlastní zdraví. Tedy na kolonoskopii netlačte, zdá se mi i možná zbytečná, spíše bych se pokusila domluvit s praktikem na laboratorních testech a zaměřila se na úpravu živ. stylu, na státnice atd. Obavy z nádoru jsou opravdu neopodstatnělé. Až kdyby byly v krevních testech známky akutního zánětu a/nebo pokles v krevním obraze, urgovala bych kolonoskopii dříve. Alternativou testů u praktického lékaře a kolonoskopie je vyšetření u gastroenterologa v ambulanci, který se dále rozhodne, co je potřeba provést (rektoskopii nebo koloskopii, nebo jen krevní testy), v neposlední řadě by Vám mohl napsat ten Normix (myslím, že má preskripční omezení a praktik ho napsat nemůže) a objednání do ambulance by mohlo být termínově snazší. Sestřičky Vám budou volat, jak navrhla kolegyně, uvažte spíše objednání do gastro ambulance, zdá se mi vhodnější - ale není nezbytné, mohl by si s Vámi poradit i pouze Váš praktik. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Kolonoskopické vyšetření
Dobrý den, prosím Vás o radu. Byla jsem na chirurgii...
Kolonoskopické vyšetření
Hezký den, chtěla bych poprosit o radu, léčím se s...
Kolonoskopické vyšetření
Dobrý den, Chtěla bych se prosím zeptat ohledně kolonoskopického...
Kolonoskopické vyšetření
Hezký den, chtěla bych poprosit o radu, léčím se...
Vyšetření kolonoskopické
kolonoskopie Dobrý den,byl jsem na kolonoskopickém...
Kolonoskopické vyšetření
Dobrý den, dcera 19 roků má dlouhodobé zdravotní obtíže...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Kolodium Forte

Dobrý den. Mám kondylomata acuminata v tříslech a okolo genitálu. Chodím na...

Kolografie tlustého střeva

Dobrý den, před dvěma lety jsem absolvoval koloskopii tlustého střeva - pro...

Koloidné uzly na štítnej žľaze

Na sono krku mi našli niekoľko väčších lym.uzlín a aktiež koloidné uzly na št.žľaze....

Koloidní jizvy

Moje známá (50let) má koloidní jizvy a občas večer ji urputně svědí. Je možné...

Koloidní minerály a HAK

Dobrý den.Prosím eště jednou o zodpovězení mého dotazu a to pouze od odborníka...

Koloidní stříbro pro dítě

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu, zda se může velmi slabé koloidní...

Koloidní zlato

Dobrý den, zajímá mě, jestli může koloidní zlato ovlivnit antikoncepci (Lunafem)....

Kolonoskopické vyšetření

Dobrý den, Chtěla bych se prosím zeptat ohledně kolonoskopického vyšetření Kolik...

Kolonoskopické vyšetření

Dobrý den, dcera 19 roků má dlouhodobé zdravotní obtíže cca 4 roky - projevy...

Kolonoskopické vyšetření

Hezký den, chtěla bych poprosit o radu, léčím se s chronickými střevními...

Kolonoskopické vyšetření

Hezký den, chtěla bych poprosit o radu, léčím se s chronickými střevními problémy,...

Kolonoskopické vyšetření

Dobrý den, prosím Vás o radu. Byla jsem na chirurgii s neustálými bolestmi...

Kolonoskopické vyšetření - léky

Dobrý den,prosím o radu, jdu na kolonospické vyšetření,vzhledem,že beru více...

Kolonoskopický nález

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli, připadně jak, je nebezpečné sedavé...

Kolonoskopický nález

Dobrý den, prosila bych o vysvětlení tohoto textu v lékařské zprávě: Makroskopicky...

Kolonoskopický nález

Dobrý den, potřebovala bych vysvětlit lékařskou zprávu svého dědy. Dnes mu...

KOLONOSKOPIE

Dobrý den, potřebovala bych provéstkolonoskopii. Problém je v tom,že se hrozně...

Kolonoskopie

Dobrý den :obracím se na vás s prosbou potřebovala bych se někde objednat na...

Kolonoskopie

Dobrý deň, mám 21 rokov. Už približne 2-3 roky mám problémy s ľavou stranou...

Kolonoskopie

Dobrý den, včera jsem psala dotaz ohledně výsledku kolonoskopie. Endoskopista...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Divný tlak od prostaty?

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit od radu. Již od září (8 měsíců) trpím...

Výrůstek v ústech

Dobrý den, už delší dobu pozoruju v ústech takovy výběžek/výrůstek. Není nijak...

Chronické bolesti páteře

Dobrý den, mám stejně jako mnoho dalších vyhřezlou ploténku. podle nálezu z...

Říhání vajíček

Dobrý den, vetšinou večer říhám vajíčka (přestala jsem kvůli tomu vajíčka jíst,...

Duomox 500 proti angíně

Dobrý den, v pátek jsem začala brát Duomox 500 proti začínající angíně. Ještě...

Antibiotika a alkohol

Dobrý den, dnes jsem byl u lékaře s chřipkou. Po prohlídce mi sdělil, že se...

Zalehlé ucho


Zapouzdřený hematom

Dobrý den, cca před 9-ti měsíci jsem spadla na kole a udělal se mi na stehně...

Bolest svalu, mravenčení po cvičení

re Dobrý den, tuto středu (22.6.) jsem posilovala na nohy, po sériích jako obvykle,...

Časté říhání a nevolnost

Dobrý den, od ledna tohoto roku trpím skoro po každém jídle i někdy nalačno...

Krvavý výtok

Dobrý den. Třetí den mě trápí krvavý výtok, ve kterém se vyskytují velké kusy...

Trittico a zvětšená sexuální touha

Dobrý den je mi 21 let a beru Trittico 2/3 večer a Risperdal 1,5mg-0-2mg. Dřív...

Omeprazol

Dobrý den je mi 19 let a již delší dobu užívám Omeprazol na bolesti žaludku....

Barva žaludu penisu

Dobrý den, Je mi 16 let a mám dotaz ohledně barvy mého žaludu. Nevím, jestli...

Azitromycin a alkohol


Bubliny v infuzi

Mám dotaz týkající se infúze do krevního oběhu a vzduchových bublin v ní. V...

Ostře ohraničený avaskulární lehce nehomogenní okrsek vel. 15x4x12 mm

Dobrý den, včera jsme byla na sonografické vyšetření prsů, kde mi paní doktorka...

Bulka pod jazykem

Dobrý den, Již více než 14 dní mám pod jazykem na jedné straně jakoby vodnatou...

Oteklý a zarudlý prst u nohy

Dobrý den, mám od minulé středy oteklý a zarudlý prst u nohy vedle palce. Myslel...

Zibor - injekce před letem

Dcera - 65 kg (heterozygot. Leiden) si má píchnout před letem do USA injekci...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.