Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Lék Botulotoxin u tiků v obličeji

Mozek a nervy Karel 21.11.2018

Dobrý den chtel sem se zeptat na Lék Botulotoxin ohledně tiku v obličeji konkrétně zvedám obočí krčím nosem a skubu hlavou. A ještě jestli se těch tiku dá úplně zbavit a jak přibližně trvá doba léčby děkuju

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, tiky jsou rychlé, nepravidelně se opakující, stereotypní pohyby nebo vokalizace provázené uvolněním vnitřního napětí. Mívají nutkavý ráz, ale jsou částěčně ovlivnitelné vůlí. Zmírňují se při soustředění na jinou činnost, zhoršují se při stresu a vzrušení. Tiky jsou vůlí dočasně potlačitelné, ale přitom stoupá intenzita nutkání k jejich realizaci. Nejčastější jsou jednoduché motorické tiky zejména v oblasti hlavy (grimasování), ramen a horních končetin. Motorické komplexní tiky se projevují dotýkáním a manipulací s různými předměty či obscénními pohyby. Terapie tikových poruchu spočívá zejména v psychoedukaci nemocného a jeho okolí. Vhodná je psychoterapie, zejména kognitivně behaviorální terapie. Z psychofarmak je používán klonazepam (0,5–6mg) a antipsychotika tiaprid (50–400mg), risperidon (0,5–4mg), olanzapin (2,5–20mg), pimozid (0,5–8mg), haloperidol (0,25–6mg).
Botulotoxin je jedním z nejsilnějších přírodních toxinů. Je produkován bakterií Clostridium botulinum. Způsobuje blokádu uvolnění acetylcholinu na nervosvalové ploténce s následnou poruchou převodu impulzů na sval. Botulotoxin je velmi účinný lék pro mnoho klinických poruch spojených se zvýšenou aktivitou svalů a zvýšenou činností autonomního systému. Mezi nežádoucí vedlejší účinky patří přílišné oslabení svalů, bolesti, krvácení a otoky v místě vpichu, bolesti hlavy i příznaky připomínající chřipku. Botulotoxin se aplikuje do svalu či podkoží. O možnosti jeho použití ve Vašem konkrétním případě musíte promluvit s ošetřujícím neurologem, který zná přesně Váš stav, příčinu tiků a tím i vhodnost preparátu u Vás.
S pozdravem, Dr. Horáková

MUDr. Dana Halbichová
Odpovídá lékař:

MUDr. Dana Halbichová

Specializace: Neurologie Pracoviště: Neurologie Chaberský dvůr

Dobrý den,

tuto léčbu musí řídit neurolog. Je třeba vyšetřit, zda je tik psychogenní nebo zda je jiná příčina. Botulotoxin se musí aplikovat pravidelně cca 1x za 3-4 měsíce, podle toho, jak dlouho úleva vydrží.
Zdravím
Dana Halbichová

Související dotazy

Léčba tiků botulotoxinem
Dobrý den mám 3 tiky v obličeji. Slyšel jsem že se...
Botulotoxin a tiky v obličeji
Dobrý den, chtěl sem se zeptat na lek botulotoxin....
Tiky-léčba botulotoxinem
Dobrý není pozdě na léčbu dlouhodobych tiku v obličeji...
Tiky a botulotoxin
Dobrý den mám takový tik že skubam hlavou dalo by se...
Štípance v obličeji
Dobrý den,prosím radu.Mám 6ti letou dceru,která navštěvuje...
Krupička v obličeji
Dobrý den, přes noc se mi na obličeji vytvořila krupička...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Lék Apo Ome

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Byla mi diagnostikována brániční kýla. Denně...

Lék Artrodar

Dobrý den, mám artrózu v kloubech prstů na ruce, a revmatolog mi předepsal Artrodar....

Lék Asentra

Dobrý den,prosím,jestli byste mi mohl sdělit,zda Asentra nemůže způsobovat zvyšování...

Lék Atram

Dobrý den. Mám Hepatis CHILD vs. povirová, lymfadonopatie retroperitonea splenomegalie....

Lek Aulin

Dobry den. Mam dvoumesicniho chlapecka a kojim "neprimo". Detaily vynecham...

Lék Aulin

Dobrý den, celý rok před termínem na TEP kyčle jsem pro velké stálé bolesti...

Lék Aulin x chirurgické odtranění pihy

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda mohu brát lék Aulin (dnes jsem začala...

Lek berodual

Dobry den chtela sem zeptat zda nevadi ze uzivam berodual 3dene inhalacne foukam...

Lék bez předpisu

Dobrý den, mam nastuzené dutiny(nosní) bolí mě trochu hlava a občas čelo a mám...

Lék bicillin

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli existuje na českém trhu lék podobný...

Lék Cinarizin

dobrý den, od neurologa mám předepsaný lék Cinarizin... dříve 25 mg, ted navýšení...

Lék Cipralex

Dobrý den chtěla jsem se zeptat užívám přípravek cipralex zhruba 3 měsíce. Vzhledem...

Lék Cipralex 10 mg

Dobrý den pani doktorko, byla jsem na operaci páteře 2 krát během pěti měsíců....

Lék Citalec

Dobrý den chci se zeptat uzivavam citalec 3roky a chtěla bych ho vysadit a pořídit...

Lék citalec a alkohol

Dobrý den.Užívam par dní lék citalec na deprese.V příbalovém letaku sem se dočetl...

Lék citalopram lexaurin

dobrý den,beru lexaurin 1 večer a ráno 1 citalopram.Po 14 dnu to mám brát a...

Lék Cordarone

Dobrý den, začala jsem užívat lék na arytmie Cordarone a v letáčku jsem si přečetla,...

Lék Curacné a pleť

Dobrý den, už asi týden beru léky Curacné a k mírnému zlepšení došlo, už se...

Lék Cymbalta - antidepresivum může předepsat psychiatr?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli lék Cymbalta - antidepresivum může...

Lék Detralex

Dobrý den pane doktore, déle užívám Detralex po zánětu žil, žilní tromboze...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Červené fličky a skvrny na žaludu - dlouhodobě

Dobrý den, čas od času se mi na žaludu vyskytnou červené skvrny, jako na fotografii....

Bolest žaludku a žlučníku

Prosím o sdělení,jestli mám na bolest žlučníku a žaludku,brát raději algifen,nebo...

Hemangiomky trupu

Dobrý den, prosím o radu. Objevily se mi na břiše dvě červené pihy. Pár jsem...

Vyrážka na šourku

Dobrý den, mému příteli, který je momentálně na stáži v zahraničí se objevil...

Zkažené mléčné zuby

Dobrý den, můj 4-letý syn má zkažené horní zoubky,začaly se mu kazit od krčků...

Bolest v krku a zahlenění

Dobrý den, trápí mě bolest v krku a při polykání, neustále jsem zahleněná a...

Chyloza

Dobrý den, nechal jsem si provést krevní test PSA. Ve výsledkovém protokolu...

Vřídek na přirození

Dobrý den, Včera jsem na penisu objevil vřídek připomínající mi klasické vřídky...

Svědění a zarudnutí šourku

Dobrý den. Prosím o radu.Jsem muž ,čerstvých 50 a mívám nepříjemné svědění...

Horké dlaně

Mám dotaz, poslední dobou mám velmi horké dlaně... když si položím ruku např....

Kousnutí hmyzem

Dobrý den, byl jsem na dvoudenním školním výletě a včera jsme se trmáceli...

Krvácení po menopauze

Dobrý den,chtěla bych se zeptat již 3 roky jsem v přechodu a nekrvácím,dnes...

Vysazení antikoncepce


Bolesti zad a žeber

Dobrý den. Cca od července mě bolí záda a spodní část žeber (na boku - tedy...

Pupinky

Uz vice nez mesic mam na spodni strane penisu jakesi pupinky neznameho puvodu....

Pruritus

DOBRI DEN.UZ ROK MNE SVEDI KUZE NA CELEM TELE.JE TO HROZNE.BYLA JSEM UZ VICEKRAT...

Bolest pod prsama

Dobrý den . Už od soboty mě bolí pod prsama ,hlavně když se nadechnu , tak je...

Výrůstek u konečníku


Zánět zubu

Dobrý den, zubařka mi zjistili zánět pod zubem (váček), umrtvila mi to,...

Elicea a její vysazení

Dobrý den chtěla bych se zeptat,rok a půl užívám eliceu 1-0-0 10 mg ,trpěla...

Reklama