Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Mírně zvýšené jaterní testy a preventivní opatření

Praktické lékařství Jiří P. 28.5.2014

Dobrý den, i přesto že mi můj prakticný lékař sdělil, že výsledky krve mám v pořádku (kromě štítné žlázy se kterou se několik let léčím), rád bych se ještě zeptal na váš názor na tyto testy v souvislosti s užíváním doplňků stravy pro sportovce a jejich případných účinků na zhoršené hodnoty v krevních testech.

Je mi 23 let, měřím 186cm a vážím 82kg (tuk 20%), silovému sportu se věnuji 2 roky. Z doplňků stravy užívám denně HMB 2g od 1.4.2014 a od 19.4 do 10.5 jsem užíval creatin monohydrát 5g denně. Příjem bílkovin se pak snažím držet v rozmezí do 120g. Samozřejmě doplňuji také vitamíny multivitaminovými tabletami, minerály taktéž tabletami, a glukosamin+chondroitin+MSM na klouby, Euthyrox 50ug denně a Nurofen 50mg alespoň jednou týdně (kvůli častým bolestem hlavy trvajícím cca 3roky). Po prázdninách, které chci strávit především aerobní aktivitou chci zařadit dále creatin ethyl ester a složení ostatních doplňků neměnit ani v průběhu prázdnin.

V příloze vám posílám výsledky z krevních odběrů provedených u příležitosti preventivní prohlídky. Kromě TSH jsou tam i další hodnoty které vycházejí mírně mimo běžné rozmezí. Co se týče hodnot ALT a AST, je možné, že jejich zvýšení je dáno vyšší fyzickou zátěží a hodnoty Urey pak z důvodu poškození svalů vzniklého při tréninku? Na druhé straně pak jsou snížené hodnoty Neutrofilů a Basofilů, které si s ničim nemohu dát do souvislostí. Kromě řešeného problému se štítnou žlázou a bolestmi hlavy, které aktuálně znovů také řeším (jsem objednán na neurologii), částému pocitu hladu se stavy doprovázenými slabostí, třesem rukou a nevolností (často pokud nemám jídlo každé 3 hodiny) nemám žádné problémy a ani jsem za posledního půl roku neprodělal žádné virové onemocnění ani jsem neměl jakýkoliv úraz, který by musel zapříčit nízké hodnoty těchto složek.

Mohl by jste mi prosím poradit co by bylo vhodné pro zlepšení stavu udělat, popř. čeho se do budoucna vyvarovat, abych předešel případným komplikacím. Je nutné změnit složení doplňků popř. i stravování s ohledem na počet bílkovin? Bílkoviny přijímam pravidelně v průběhu dne a jejich množství v jedné porci nebo nápoji nepřesahuje 25g.

Velmi děkuji za rady a doporučení.

S pozdravem
Jiří

Odpovídá lékař:

MUDr. Vendula Bartáková


Dobrý den,
Hodnoty, které jsou v testech odchýleny, jsou odchýleny jen velmi mírně - v podstatě ještě v rámci širší normy - je možné, že jste prodělal nějaké virové onemocnění, které se ani neprojevilo nějakou zvýšenou slabostí apod.
Je také možné že v rámci jaterních testů jste měl několik dní před odběrem nějaké tučnější jídlo, či alkohol, může to být i pravidelným užíváním nurofenu - to byste měl řešit s neurologem, protože dlouhodobé užívání analgetik (byť v malém množství) játra dost zatěžuje a navíc si na to tělo zvyká a nurofen neléčí příčinu potíží...
Doplňky stravy by neměly mít na játra ani krevní obraz vliv.
Takže moje rada zní - řešte prvotně ty bolesti hlavy, ať nemusíte pojídat analgetika a jaterní testy by se měly upravit. Snížené neutrofily není akutně potřeba řešit, pokud by byly výrazně snížené i v dalších odběrech, lze udělat nátěr krve na sklo a vyšetřit pod mikroskopem.
Co se týká dalších popisovaných potíží (třes, slabost atd) - jde o to, jestli požíváte dostatečné množství cukrů v potravě a za ty tři hodiny tělo nemá prostě hlad - pokud se ty stavy po jídle upraví, tak zvyšte mírně příjem složených sacharidů (pečivo, brambory, musli tyčinky...)

Související dotazy

Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Mírné zalehnutí pravého ucha

Dobrý den, už druhý den slyším hůř na pravé ucho. Možná to je kvůli rýmě. Na...

Mírně zapáchající výtok

Dobrý den,před pár dny mi zničeho nic začal mírně zapáchat výtok.Jinak je vše...

Mírně zarudlá předkožka a výtok

Dobrý den, Už dva dny se potýkám s problémem se svým penisem. Část předkožky...

Mírné závratě a pocit nerovnováhy

Dobrý den, před pár dny jsem se začal léčit s lehkou neurózou, mám sertralin,...

Mírně zbarvený jazyk do žluta

Dobrý den, všiml jsem si, že mám mírně zabarvený jazyk do žluta. Byl jsem s...

Mirne zvetseny uzliny - autoimunita

Dobrý den, v dětství jsem prodělal Kawasakiho nemoc, bez žádných následků, pravidelně...

Mírně zvětšené AO srdce

Dobrý den, mám dotaz. Moje známá byla na rentgenu plic a srdce. Plíce v pořádku,...

Mírně zvětšené mazové žlázky

Je mi 13 let od 11-12 mam na penisu bile skvrny nebolí nepálí... Chci se jen...

Mírně zvětšený hilus

Dobrý den, dnes jsem byla na rtg plic a chci se zeptat, zdali byste mi mohli...

Mírně zvýšené jaterní testy

Dobry den, Mela bych dotaz ohledne zvysenych jaternich enzymu. Pred 14 dny...

Mírně zvýšené leukocyty

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli se mám něčeho obávat když mám mírně...

Mírné zvýšení cholinesterázy

Dobrý den, Je mi 56 let, jsem zdravá. Nechala jsem si preventivně mimo jiné...

Mírně zvýšený bilirubin

Při posledním vyšetření krve byl výsledek AM S Bilirubin celkový 24,5, mez...

Mírný oligohydramnion

Dobrý den, jsem v 38 +2 tt a dnes na kontrole mi byl zjištěn mírný oligahygramnion,...

Mírný otok nohy

Dobrý den, minulou středu jsem se koupala v bazéně, netuším zda mě něco stiplo...

Mírný otok u pupku kde je hemangion

Dobrý den, je mi 16 let a chtěla bych se zeptat co je příčina mírného otoku...

Mírný otok v oblasti kotníku

Dobrý den, už 2 den mám nateklý malý kousek strany chodidla( tu bouličku)...

Mírný stupeň propadlýho hrudníku

Dobrý den , je mi 15 let a mám mírný- 1 stupen propadlýho hrudníku. Chtěl bych...

Mírný stupeň propadlýho hrudníku

Dobrý den , je mi 15 let a doktorka mi říkala , že mám mírný až 1 stupeň propadlý...

Mírný tlak na levé straně hrudníku

Dobrý den, v sobotu jsem byl na horském kole, nejsem v tomto sportu nijak...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Stav po obřízce

Dobrý den, jsem právě 28 den po obřízce, žádné problémy nemám, jen mě zajímá...

Můj přítel (45 let) před třemi lety utrpěl pohmoždění penisu

: Dobrý den, můj přítel (45 let) před třemi lety utrpěl pohmoždění penisu,...

Bolest v krku


Syfilis?

Dobry den, před několika dny jsem měl pohlavní styk s mužem. Použil jsem kondom,...

Mám divné sny a halucinace

Dobrý den,už cca.4 měsíce mám divné sny,sny tak živé že si je pletu s realitou...

Vaginální mykoza

Dobrý den, asi pátým dnem mě trápí nadměrný výtok z pochvy, bez zápachu, ale...

Vyrážka a svědění stehna a genitálu

Dobrý den. Mám svědění na vnitřní straně levého stehna a zasahuje mi to do genitálií....

Únava


Píchání a tlačení na plicích

Už asi půl roku mě píchá a tlačí na plicích, mám skoliózu a jsem kuřák, ale...

Krční myelopatie

dobrý den, byla jsem na magnetické rezonanc:i diagnoza M501 onemocnění krční...

Výtok a svědění pochvy


Vynechání pilulky antikoncepce

Dobrý den, paní doktorko/pane doktore, již čtvrtý rok užívám antikoncepci...

Poštěváček je klitoris

Dobrý den, četla jsem diskusi, kde byla převážná většina diskutujících muži....

Zalehlé ucho


Dychanie a hlieny

Zdravim Vas, chcel by som sa opytat na jednu vec, Posledne dva dni som mal...

Oční nález

: Dobrý den, chtěl bych se zeptat očního lékaře, jestli je v pořádku nález:...

M7666 Tendinitida Achilovy šlachy ; berec

Dobrý den. Prosím o sdělení nejlepší léčby na uvedenou diagnózu - nepatrný otok...

Návaly nervozity

Dobrý den, mám už půl roku problémy s návaly nervozity a úzkosti. Prožila jsem...

Vaskularizace čočky

: Dobry den muj manzel ma zeleny zakal vrozeny a zed mu byla zjistena vaskularizace...

Obava z pohlavně přenášených nemocí

: : V tříslech se mi objevily podobné vředy a po pár dnech jeden na ruce. Ty...

Reklama
Zavřít