Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nedomykavost kardie

Trávení Tomáš 30.3.2019

Dobry den,

z duvodu denniho paleni zahy jsem podstoupil gastroskopii s biopsii jicnu a zaludku. Prikladam lekarske zpravy.

Byla mi diagnostikovana nedomykavost kardie a Eoziofilni Ezofagitida. Nyni uzivam Omeprazol STADA 20 mg 1-0-0, Seretide diskus 50ug/100ug 0-0-1 neinhalovat, ale polykat.
Dale narizena na pul roku dieta s vynechanim mleka, lepku, kureciho masa, ryb a morskych plodu. S tim ze mohu napr tvaroh, tvrde syry a nebo omacky lehce zahustene moukou, pokud je nasledne jeste povarena.

Hledal jsem vsak na zahranicnich lekarskych webech a vyzkumech detaily o EoE a udava se dieta s vynechanim mleka, lepku, soji, vajec, orechu, ryb a morskych plodu.

Zajimalo by me co tedy ve skutecnosti opravdu nemohu a zda opravdu mohu i napr. syry, zahustene omacky atd..

Dale bych rad vedel zda mohu potraviny se stopovym mnozstvim zakazanych potravin, pripadne potraviny se susenym mlekem jako napr cokolada, nebo proteinove napoje vyrabene z syrovatkoveho koncentratu.

Protoze velmi aktivne sportuji nerad bych vynechaval nektere potraviny zbytecne, protoze jiz nyni mam problem do sebe dostat diky vysokemu vydeji dostatek kcal pri zachovani idealniho rozlozeni jednotlivych zivin a vitaminu.

Dale by me zajimalo zda je nejaky predpoklad vyleceni nedomykavosti kardie, abych dale nemusel uzivat Omeprazol. Pripadne zda po pul roce nebudu muset drzet dietu a uzivat Seretide.

Je mi 29 let, mam 183 cm, 84 kg pri 12% telesneho tuku (inBody mereni).

Moc dekuji za odpoved.

Doplnění informací:
Rad bych doplnil, ze mi nedelaji problem pri jidle ani na zazivani zadne potraviny. Kdyz jsem byl pred casem na alergologii, tak jsem byl na nektere z potravin testovan a nemel jsem na ne zadnou alergii. Nyni se jedna jiz o treti seznam potravin ktere nesmim/muzu a vsechny se rozchazi. Co tedy mohu ci nemohu jist? Na gastroskopii jsem sel primarne kvuli paleni zahy, kterou Omeprazol vyresil, nikoliv kvuli realci na nektere z potravin. Dieta mě omezuje a kazdy rika neco jineho.

Odpovídá lékař:

MUDr. Zdeňka Janoušková


Dobrý den. Při esonofilní ezofagitidě nesmíte jíst obecně alergizující jídla. Je samozřejmé, že každé pracoviště si udělá svůj seznam trochu jiný, záleží, jestli seznam sepisuje gastroenterologické pracoviště či alergologie. Seznam se může částečně lišit a také záleží, kde bydlíte. Jiný seznam bude pro naši, středoevropskou zemi, jiný pro země subtropické atd. Typickým příklad je tropické ovoce, kokos (pomeranče, mandarinky, kiwi), které se v našem seznamu naprosto nedoporučují a myslím, že například v jiných částech Evropy nevadí. Pro nás jsou alergizující a nevhodné tyto potraviny - nápoje s bublinami !!!, velké mn. kofeinu (káva, zelený čaj, Cola), tropické ovoce, ořechy, velké mn. kakaa (čokoláda), mořské plody, koření, uzeniny, aromatické sýry. Nesmíte brát seznam úplně striktně, pokud vám stopové mn. nebude dělat problém, tak si občas tuto nedoporučenou (nikoliv zakázanou) potravu vzít můžete. Pokud nejste alergický na vejce a mléko, není důvod, proč ho nejíst. Sýr můžete, dobrý je Eidam, Emental (vynechte viz výše - aromatické). Omeprazol je možné brát celý život, nebo jen krátkodobě, záleží na vývoji nemoci. Seretide si myslím, že vám po půl roce vysadí, k dlouhodobému užívání nevidím důvod. Gastitidu vyléčíte, nedomykavost ne. Není to ovšem něco, z čeho byste se musel hroutit, pokud budete dodržovat režimová opatření, tak je možné s nedomykavostí normálně žít. S pozdravem Dr. Janoušková

Odpovídá lékař:

MUDr. Anna Prchlíková


Vážený pane Tomáši, léčba EoE (eosinofilní esofagitidy) se opírá o užívání PPI + dietu + kortikoidy. Chápu, že tápete, protože konkrétnější dietní doporučení od lékaře a na netu se neshodují. Bohužel, v oficiálních doporučeních vidím také rezervy (rezervy jsou už v pochopení patogeneze), proto Vás nedokáži odkázat na jedno konkrétní oficiální doporučení. Asi jste si četl, že se předpokládá jako příčina alergie na nějakou složku potravy a že v případě chronického zánětu hrozí pozánětlivé změny ve smyslu zajizvení a zúžení jícnu, tedy předpokládám, že máte zájem o to zjistit, co ve stravě může být alergenem. Upřímně, je to "pakárna" a vězte, že se alergen vůbec nemusí najít, asi proto panuje obecný dojem, že hledání alergenu u většiny pacientů opravdu přínos nepřinese a dietní doporučení se "zjednoduší" na vynechání (mnoha) potravin ze stravy a je to. Jako polehčující okolnost zmíním, že u velké části pacientů se esofagitida vyléčí pomocí léků a časem, zcela bez následků.
Pokud bychom byli pečliví a hledali alergen, tak Vás čeká třeba toto: po zjištění diagnozy nasadit PPI (bez diety) a po cca 6 týdnech provést kontrolní endoskopii. Pokud by léčba zabrala, tak by nebylo co dál řešit, pouze sledovat, zda se zánět nevrací (kontrolní endoskopie při znovuobjevení obtíží, jinak po snížení/vysazení PPI a/nebo v pravidelných intervalech). Pokud by nezabrala, pak by se přidala dieta a ev. kortikoidy. Dieta velice přísná s omezením 6 nejpodezřelejších složek potravy: lepku, soji, ořechů, bílkoviny kravského mléka, korýšů (a ev. ryb, hl. mořských), vajec. Po pár týdnech by se provedla endoskopie, u které by se předpokládalo, že ukáže normální nález nebo-li nepřítomnost zánětu. Poté by se z vynechaných šesti složek dvě vrátily do stravy a opět by se po pár týdnech provedla endoskopie... a tak dále... tímto způsobem by se postupně zjistilo, co z těch šesti alergenů zánět způsobuje.
Někdy gastroenterologové posílají pacienta na alergologii, a to zvláště má-li jiné projevy alergie (např. atop. exém, sennou rýmu, astma). Nakonec eosinofilní esofagitida nemusí být jen z jídla, píše se i o možné alergii na alergeny ve vzduchu (pyly, trávy...). Upřímně, přestože toto vyšetření vypadá nezbytně/nadějně, tak v praxi málokdy přinese užitek. Pokud, tak spíše u dětí.
Pokud mohu doporučit konkrétně: prosím, proberte se svým gastroenterologem konkrétní postup a především si spolu ujasněte, jestli jdete cestou zkusit efekt bez diety, nebo eliminovat obecně co nejvíc alergenů v potravě a doufat, že se nemoc zastaví (i s pomocí času), nebo zda budete složitě (a možná zbytečně) hledat alergen. Osobně si myslím, že začátek, kdy se dieta nedrží, ale pouze se užívá PPI dokáže docela dobře diferencovat pacienty do skupin, kde má cenu hledat alergen a kde je to zbytečné a stačí léčba PPI, prostřední varianta, kdy se doporučí dieta "vyloučit všechno" má také svou cílovou skupinu (nestačí PPI, ale zároveň není logisticky schůdné hledání alergenu), varianta se sérií gastroskopií se mi jeví jako užitečná pro pacienty, kde selhává léčba PPI a zánět progreduje. K Vašim poznatkům - nechápu potřebu vynechat kuřecí maso, to běžný alergen není, pouze vejce. Mléčné výrobky - v nich vadí bílkovina kravského mléka, to bych však nebrala tak vážně, drtivá většina alergií na bílkovinu kravského mléka se týká pouze dětského věku, obsahují ho všechny mléčné výrobky a pokud byste je vynechal, tak byste byl v malnutrici.
Každopádně máte i nedomykavost kardie, což znamená, že máte esofagitidu také kvůli dráždění žaludečním obsahem vracejícím se ze žaludku do jícnu (včetně kyseliny tvoření v žaludku) - to se léčí velmi snadno a efektivně dietou s omezením dráždivé stravy (kořeněné, smažené) a jezením malých porcí a ne na noc, ev. si podkládat větším polštářem...
S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Inkompetence kardie a opakovaná gastroskopie
Dobrý den, škodí častá gastroskopie? Nález mám stále...
Nedomykavost chlopně
Dobrý den, mám přítele, který má nedomykavost srdeční...
Nedomykavost chlopně a dárcovství krve
Mám vrozenou nedomykavost pravé srdeční chlopně, chodím...
Nedomykavost jícnového svěrače
Dobrý den, při gastroskopii mně byla diagnostikována...
Reflux
Dobry den, pri posledni gastroskopii nalez inkompetence...
Aortální nedomykavost, katetrizační ablace, bušení srdce
Dobry den, Pred 3mi tydny mi znistili aortalni nedomykavost...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nedomykavost chlopně a vacushape

Dobrý den, mám stacionární poruchu kinetiky mitrální chlopně s méně význ. regurgitací...

Nedomykavost chlopne u babatka

Dobry den pan Doktor.Dcerka ma 4,5 mesiaca a uz po narodeni jej zistili selest...

Nedomykavost chlopně u dítěte

Dobrý den, manželovu synovi z prvního manželství byla zjištěna nedomykavost...

Nedomykavost chlopne u seniora

Dobry den, me babicce je 81 let a ma problemy se srdcem, tusim ze se jedna...

Nedomykavost chlopně, arytmie

Dobrý den, mám od minulého roku zjištěnou nedomykavost chlopně, která mi byla...

Nedomykavost chlopně, léčba

Dobrý den. Přítel ma nedomykavost srdeční chlopně, měl jít dokonce na operaci,...

Nedomykavost chlopně, občasné píchání na hrudi

Dobrý den,jen jsem se chtěla zeptat,mám nedomykavost chlopně, někdy se my stává...

Nedomykavost chlopní

Dobrý večer, před nedávnem jsem byla na vyšetření ECHO, tam mi zjistili nedomykavost...

Nedomykavost jícnového svěrače

Dobrý den, při gastroskopii mně byla diagnostikována "nedomykavost kardie,...

Nedomykavost jícnu

Dobrý den paní doktorko, při gastroskopii mi určili nedomykavost mezi jícnem...

Nedomykavost leve chlopne

Dobrý den,je mi 21.let. Byla jsem u svého lékaře stím, že se mi mění často tlak,...

Nedomykavost levé chlopně, zánět myokardu

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat.Moje maminka byla minulý týden hospitalizována...

Nedomykavost mitralni chlopne

Dobry den,je mi 36 let,prodelala jsem malou plicni embolii,ted mi rekli,ze mitrální...

Nedomykavost mitrální chlopně

Dobrý den, asi 10let se léčím s vysokým TK, byla jsem poslána na echo srdce....

Nedomykavosť srdcovej chlopne

Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať. Včera som absolvovala echokardiograf a lekár...

Nedomykavosť srdcovej chlopne

Ďakujem za vašu odpoveď, ktorá sa týkala zistenia kardiológa "nepatrná nedomykavosť...

Nedomykavost srdecni chlopne

Dobry den, chtěla bych se jen zeptat,v 10 letech mi delali katetrizaci srdce,je...

Nedomykavost srdeční chlopně

Dobrý den, můj brácha má 13 let a doktor u něj objevil nedomykavost srdeční...

Nedomykavost srdečních chlopní

Dobrý den!Prosím o radu.V roce 2006 jsem prodělala ablaci prsu-včetně chemo...

Nedomykavost srdečních chlopní

Dobrý den!Pane doktore prosím Vás o radu. Jsem zdravotní laborantka-nyní v invalidním...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Etiologie

dobrý večer,po zjištění vyšších hodnot vápníku jdu na vyšetření na etiologii,o...

Periostóza

Dobrý den, je mi 36 let a mám artroźu kyčle 2 stupně. Kyčel mně občas bolí....

Sekrece z prsu

Dobrý den, prosím o radu. Před 3 měsíci jsem přestala užívat antikoncepci,...

Délka penisu u dospívajícího

Dobrý den jmenuji se Adam a nevím jestli je na můj věk mám správně dlouhí penis....

Bolest zubu a oteklá dásen


Bolest ruky v těhotenství

Dobrý den. Jsem ve 35 tt a asi před 14 dny mě začala bolet práva ruka. Bolest...

Pálení chodidel


Ojedinělí KES a Benigní SVES

Dobrý den, je mi 24 let aktivní a jsem aktivní sportovec a chtěl bych se zeptat...

Špinění


Hlen v moči

Dobrý den, dnes jsem na veřejné toaletě zjistil ze na toaletním papíře (davam...

Muzu chodit bez palce u nohy?

zdravim, hrozi mi amputace palce a vedlejsiho prstu u prave nohy, mam rozsahle...

TTýden trpím na svědivé pupínky

týden trpím na svědivé pupínky, původně vypadali jako od komára, ale začali...

Alkohol a modřiny

Prosím o vyhodnocení fotografie. Navazuji na předchozí dotaz, přestože jsem...

Deformace lebky

Dobrý den, nevím kam můj problém přesně zapadá, resp. do jaké kategorie. Asi...

Hojení zlomeniny

Dobrý den ráda bych se zeptala 2.3. jsem doma upadla přes stoličku křuplo my...

Olupování kůže

Dobrý den, chci se zeptat, jak zabránit olupování kůže u koruny žaludu. Používal...

Praskání žilek

Dobrý den, Prosím o radu. Jsem studentka a je mi 22 let. Nedávno mi začaly...

Bolest a křupání v zápěstí

Dobrý den, asi půl roku, možná déle mě trápí bolest v levém zápěstí a to při...

Nález v pochvě

Dobrý den, poprosila bych Vás o názor, jak postupovat dále v případě bakteriální...

Fokální nodulární hyperplazie jater a hormální tělísko ?

Dobrý den, mám fokální nodulární hyperplazii na játrech, musela jsem kvůli...

Reklama