Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nepravidelná menstruace, polyp děložní

Gynekologie Lenka 10.2.2021

Dobrý den, prosím o radu.
Je mi 48 let. Od 35 let mám problém s menstruací. Stávalo se mi, že krvácení nepřišlo. Můj gynekolog vždy udělal ultrazvuk, změřil sliznici v děloze a píchl mi injekci Agolutinu. Někdy jsem dostala injekce i dvě s odstupem 14 dni než se krvácení spustilo.
Pozdějimi odebral krev a zjistil nedostatek gestagenů. Ve 37 letech mi nasadil Proveru 5 mg -2x denně zpočátku od 20. dne cyklu 5 dní a pak od 15.dne cyklu na 10.dní.
Toto dávkování užívám dodnes. Před 2 roky mi byl nalezen polyp, podstoupila jsem hysteroskopii. Před rokem mi prvně vynechala menstruace i přes užívání Provery, sliznice na sonu dorostlá, opět aplikována injekce Agolutinu. Menstruace přišla za 14 dni.
Změnila jsem gynekologa, původní odešel do důchodu. Letos opět vynechání menstruace. Paní doktorka mi neprovedla ultrazvuk, prý se blížím k přechodu, když užívám Proveru a menses jsem nedostala, prý by to nechala. Porosila jsem o injekci, ta mi byla aplikována, menses za 5 dni, intenzivní s velkými kusy. Udělala jsem si test Klimasei negativní. Nyní prosím můj dotaz, jak mám postupovat? Pokud bych to nechala být, jak navrhovala nová lékařka, tzn neužívala bych Proveru, tak se domnívám, že se menstruace nedostaví. Mám strach, že sliznice bude narůstat a opět se vytvoří polyp nebo že nastane silné krvácení z přerostlé sliznice a opět bych musela na hysteroskopii, ale určitě nejde, abych každý měsíc byla na gynekologii, nyní se menstruace opravdu opět nedostavila. Prosím jaký postup byste navrhoval vy? Nevím, co mám dělat. Nepomohla by změna preparátu? Orgometril? Moc děkuji za pomoc.

1. doplňující dotaz (12.2.2021)
Dobrý den, nejsem sice lékař, ale domnívám se, že ikdyz nemám dostatek gestagenů, tak mi děložní sliznice pod vlivem estrogenů roste, jen nedochází k jejímu odloučení. Dřívější doktor mi vždy řekl při ultrazvuku, sliznice je vysoká, mestuaci mít budete, dostala jsem injekci Agolutinu a posléze Proveru. Toto je zmíněné i na internetu, tedy si nemyslím, že když nemám gestageny, že mi nemůžeděložní sliznice růst .

Účinky estrogenů:
Vyvolávají růst a vývoj vnitřních i zevních pohlavních orgánů.

Ovlivňují utváření druhotných pohlavních znaků – růst mléčné žlázy, ukládání tuku na typická místa.

Během menstruačního cyklu navozují fázi růstu děložní sliznice.

Tak odpovědi hlavně první větě nerozumím. Odpovědět mi nepomohla.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Lenko, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Vzhledem k tomu, že se jedná o specializovaný dotaz na gynekologa, nebudu na něj jako praktická lékařka odpovídat a předám jej k odpovězení rovnou specialistovi gynekologovi, vyčkejte prosím na jeho odpověď.

Přeji hezký den.
S pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

odb.as. MUDr. Luděk Fiala Ph.D., MBA


Dobry den
Je treba se v tom trosku orientovat. Když Vám chybí progesteron( gestagen) tak nemuze růst sliznice proto žena nepravidelně nebo vůbec nemenstruuje. Když jej sama nebudete produkovat tak je vhodně jej dodávat což je treba ta substituce Proverou neb9 agolutinem. Občas se v hrdle nebo v těle dělohy tvoří polypy to jsou nezhoubne útvary které sledujeme jako tzvprekancerozy někdy se odstraňuji někdy ne zvlášť pokud nedělají klinické obtíže.
Na straně druhé je traba vzit fakt,ze jste v přechodové věku takže tyto výpadky jak je popisujete jsou fyziologické. Je vhodně
Rozvést odběr krve centrálních hormoňu FSH a LH abychom se podívali zda se opravdu blíží přechod- to gynekolog z výsledku pozná. Pak je možné přikročit i k hormonalni substituci preparáty HRT to jsou malé dávky hormonu které se používají k tomu aby přechodové potíže byly minimalni a řekneme prodlouží Vás věk ve smyslu normálního fungování včetně menstruace. Když už pak menstruace nebude chodit je to známka opravdového přechodu. Ale přístup paní doktorky je také možný - vycházel bych z toho co si přejete Vy. Některé ženy již kolem 50tky menstruovat nechtějí a není treba gestageny podávat, jiné by rady menstruovaly až do 60 protože mají pocit ze to jim psychicky pomáhá a necítí se staré.
Co se tyka preparátu je jedno jak se jmenuje, proste je možné použit nějaký gestagen - prověrka utrogestan duphaston aj
Drzim palce
MUDr Ludek Fiala PhD MBA

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jandová

Specializace: Gynekologie, Porodnictví Pracoviště: Gynekologická ordinace Praha

Dobrý den.
pro zjištění Vašeho stavu by byl vhodný jednak ultrazvuk-zjištění výšky sliznice, jednak již zmíněný hormonální profil. Obě tato vyšetření dohromady nám mohou dát informaci o tom, jak to Vaše tělo plánuje dále. Vzhledem k věku jsou možné 2 varianty: 1) již se jedná o přechod, sliznice bud spíše nízká a hormony budou mít vyšší hladiny stimulačních hormonů FSH a LH. Pak je možnost buď nedělat nic a neužívat nic, pokud nejsou k tomu návaly a jiné potíže, někdy ženy nemají potřebu hormony užívat, nebo v rámci prodloužení aktivního " hormonálního" života nasadit hormonální substituci, jak psal pan doktor. Pokud se 2) o přechod nejedná a jedná se o hormonální dysbalanci, kterou jste již měla v minulosti, pak se dá očekávat vyšší sliznice a ne jednoznačný přechodový obraz v odběrech, pak je možné dát tělu ještě chvíli čas, aby menstruaci předvedlo samo, ale je otázka jak dlouho čekat a jak to bude vypadat v dalším cyklu, protože situace může být stejná, nebo je možné aplikovat agolutin, jak jste již měla, menstruaci vyvolat , a do budoucna udělat opatření proti opakování situace, zejména, pokud se obáváte vzhledem ke zkušenostem možné tvorby polypu ve sliznici : Vy jste to dešifrovala velmi dobře, jedná se o dysbalanci mezi vyššími estrogeny a nižšími gestageny, takže je třeba dodat gestageny: ideálně do 2. poloviny cyklu, preparát je opravdu jedno, jsou možné i vaginální aplikace, nebo je na zvážení i zavedení hormonálního tělíska, které gestagen produkuje přímo do dělohy, tedy na místo určení, tato tělíska se v poslední době těší značné oblibě. Nebo je možné vzít i hladiny estrogenů do vlastních rukou a podávat je společně s gestageny v nízkodávkovaných preparátech hormonální antikoncepce. Vše je nutné ale řešit s Vaším gynekologem.

Související dotazy

Nepravidelná menstruace
Dobrý den, je mi 18 let a "trápí" mne nepravidelná...
Nepravidelná menstruace
Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila ohledně menstruace....
Nepravidelná menstruace
Dobrý den ,cca 4dny po menstruaci mě bolí prsa,menstruaci...
Nepravidelná menstruace
dobrý den synovi je 7 měsíců a stane se že to mám 2...
Nepravidelná menstruace
Přítelkyně tento měsíc má po třetí menstruaci chci...
Nepravidelná menstruace
mám dostat svoji čtvrtou menstruaci, ale už 9 dni čekám...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nepravidelná menstruace, bílý výtok

Dobrý den je 15 let a ještě nemám pravidelnou menstruaci měla jsem ji 16.12...

Nepravidelná menstruace, dcera 12 let, homeopatika

Dobrý den. Prosím o radu pro mou dvanáctiletou dceru. První menstruace se dostavila...

Nepravidelná menstruace, graf bazální teploty

Dobrý den poslední skoro rok mám nepravidelnou menstruaci po 35-47 dnech dříve...

Nepravidelná menstruace, krvácení mezi cykly a o styku

Dobrý den chci se zeptat v červenci 2019 jsem po 10letech vysadila antikoncepci,...

Nepravidelná menstruace, krvácení při orgasmu

Dobrý den, je mi 23 let a mám menstruaci již 6.týden v kuse. Po konzultaci s...

Nepravidelna menstruace, kterou mam druhej rok

Dobry den, chtěla bych se zeptat, jestli je normální, ze už mam druhy rok menstruaci...

Nepravidelná menstruace, léky

Dobrý den, je mi 21 let. Minulý březen jsem měla poslední pravidelný menses....

Nepravidelná menstruace, myomy

Dobrý den, mám dotaz ohledně nepravidelné menstruace. Je mi 50 let. V děloze...

Nepravidelná menstruace, nehormonální nitroděložní tělísko

Dobrý den. Nehormonální tělísko s mědí mi bylo zavedeno 7/2014. Po jeho zavedení...

Nepravidelná menstruace, nitroděložní tělísko

Dobrý den...Moc Vás prosím o radu..Je mi 17 let a mám zavedeno nitroděložní...

Nepravidelná menstruace, snaha o početí

Dobrý den, s přítelem se snažíme 2 měsíce o miminko. Mam nepravidelnou menstruaci...

Nepravidelná menstruace, špinění

Dobrý den, je mi 20 let a v lednu jsem vysadila HA Lindynette, kterou jsem brala...

Nepravidelna menstruace,strach

Dobry den. Je mi 14 let. 1.menstruaci jsem dostala 13. ledna,2.-30.kvetna,3.-6.cervna...

Nepravidelna menstruace?

Dobrý den. Jsem narozena 13.6.99 tudíž je mi 16let. Menstruaci jsem dostala...

Nepravidelna menstruace.

Dobry den, je mi 21 let, v 17ti jsem zacala brat hormonalni antikoncepci a v...

Nepravidelná menstruacia

Dobrý deň , vo februári mi pichli antikoncepciu depo provera prvé dva mesiace...

Nepravidelná menstruasce po vysazení HA

Dobrý den, je mi 51 let, před půl rokem jsem vysadila HA. od té doby mám velmi...

Nepravidelná menstrulace

Dobrý den chtěla jsem se zeptat jestli jsou nějaké léky nebo vitamíny které...

Nepravidelná mensturace a hleny

Dobrý den, je mi 34 let a mám přes rok tělísko a poslední půlrok mě trápí nepravidelná...

Nepravidelna menzes a jiné problémy

Dobrý den,je mi 40let,nepravidelnou menstruaci mám již delší dobu,byla jsem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivá bulka v podpaží


Lupání, praskání v uchu

dobrý den, mám už cca 3 roky problém s pravým uchem. Pří vysokém tónu ( položení...

Poškození zubu po rovnátkách

Dobrý den, po rovnátkách mám na zubech rýhy a špatnou sklovinu. Bylo mi nabídnuto...

Poškození nervů operací

Dobrý den, asi před 9-ti lety jsem prodělala operaci tříselné kýly klasickým...

Dávkování antibiotik


Hemofil v krku

Dobrý den, bolelo mě v krku, tak mi byl udělán výtěr v krku. Bolest už sama...

Anální trhlina

Dobrý den, můj partner byl před třemi dny na zákroku s anální trhlinou. Chtěla...

Nízko položená placenta

Dobrý den, dnes po kontrole v 18+1 tt mi lékař sdělil, že mám nízko položenou...

Papulky na hýždích


Stav po operaci slepého střeva


Bolest nártu u palce u nohy

Dobrý den, už asi necelý 2 týdny mě bolí mezi palcem u nohy a nártem.. když...

Brnění špičky jazyka

Dobry den, priblizne pred tydnem me zacala brnet spicka jazyka, ze zacatku...

Sumetrolim

Dobrý den. Můj devítiletý syn má zánět ledvin. Dostal lék Sumetrolim. Neměl...

Obsedantně kompulzivní choroba

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda je obsedantně kompulzivní choroba dědičná....

Obrna nervu peroneu

Dobrý den , již cca více jak týden me trápí znecitlivění levé nohy . Znecitlivění...

Slyším hlasitý tlukot srdce

Dobrý den, v posledních týdnech se mi několikrát stalo následující: vleže...

Vyšší tepová frekvence

Dobrý den, na preventivní prohlídce mi byl změřený vyšší tlak. Dostala jsem...

Předčasná ejakulace

Dobrý den, je mi 23 a mám problém s kŕatkou výdrží. Pokud bych mohl, rád bych...

Zánět Bartholiniho žlázy

Dobrý deň, tento týždeň sa mi pri pošve spravila mala hrčka , ktorá za pár dní...

Panenská blána


Reklama