Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Nerovnováha, záškuby svalů, stres

Mozek a nervy Jan 3.12.2020

Dobrý den,
obracím se na Vás s takovým komplexním dotazem. Možná, že jsem si celý problém zhoršil, tím, že jsem o všem moc přemýšlel, nicméně popíšu průběh. Moje potíže začaly zpočátku září, kdy mě v práci začaly lehce pobrnívat nohy a pálit prsty na nohou. Moc jsem tomu nekladl důraz a asi za 14 dní jsem nastupoval na dovolenou na prodloužený víkend a první den dovolené jsem se probudil s pocitem nestability při chůzi, který trvá dodnes, připomíná stav opilosti. Jelikož jsem byl v březnu léčen na Lymskou boreliozu, která se poznala až po půl roce, tak jsem se trochu vyděsil, že se mi nedoléčila, ale musím říct, že po 30 dnech Doxehaxalu jsem se cítil jako rybička, nechal jsem si 2 měsíce na rekonvalescenci a poté jsem začal postupně sportovat, jelikož jsem sportovně založen, v létě už jsem podával výborné výkony, takže jsem považoval tuto léčbu za úspěšnou. Pak nastalo ono zmiňované září, po krevních testech na LB, které naznačily pokles IGG protilátek a to i metodou WB, IGM jsem měl negativní i po opakování testu za 4 týdny, jelikož, ale chodím často do lesa a měl jsem jedno klíště a za léto nějaké štípance, tak mi byl nasazen Doxyhexal na 20 dní, udělaly se mi v podpaží uzliny rudé a bolestivé asi jako fazole, po 5 dnech ATB zmizely, tak jsem si říkal že asi případná infekce je vyřešena, ale problémy zůstaly nadále. Můj problém se přesměroval k neurologovi, kde moje prvotní vyšetření dopadlo bez nálezu, tou dobou jsem se již hodně stresoval, zda to nemůže být RS, jelikož mám někdy stresující práci, je mi 28 let, čili jsem riziková skupina a brnění, nerovnováha, záškuby svalů, studené nohy a pocit na potřebu k tomu patří. Neurolog to vylučoval a pro klid byla 30.11. provedena kompletní MRI od mozku až po kostrč a naprosto bez nálezu ani žádná pozánětlivá ložiska, nic co by nasvědčovalo neurologické příčině nebo infekci. Ale vyšlo najevo, že mám hnutou krční páteř a pravděpodobně je lehce hnutá ploténka, takže ideálně jít na rehabilitaci a cvičit. Bolest naštěstí nepociťuji, ale dočetl jsem se, že problémy s krční páteří mohou způsobit motání hlavy, nucení na potřebu a brnění díky útlaku nervů. Ještě mně tedy děsí ALS, jelikož mám ty záškuby. Chtěl bych se zeptat, na rozdíl syndromu benigních fascikulací a ALS. Záškuby mám po celém těle na různých místech a s různými intervaly, ale jsou okem viditelné, tak možná se spíš jedná o syndrom benigních fascikulací, který může být způsoben stresem, pociťuji slabší nohy a ruce, ale nemám problémy s chůzí nebo jemnou motorikou, věci mi nevypadávají atd. Nevidím ani úbytek svalové hmoty, ale spíš mě znepokojuje, že ani MRI to nemusí odhalit. Ještě krátký dotaz k tomu, zda jsem si také nemohl celou situaci zhoršit stresem, který asi také může vyvolávat podobném příznaky. 27.11. mi byl proveden odběr a sedimentace 1 na 3 a CRP 0,7 a všechno v pořádku dle norem zdravého jedince. Možná se to celé jeví asi jako kombinace stresu a fyziologického problému s páteří. Tedy mohlo by být řešení rehabilitace a psycholog, s tím, že to později odezní? Omlouvám se za takový rozsáhlý dotaz, ale názor odborníka by mi jistě pomohl. Mnohokrát děkuji.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jindřich Cícha

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: Ordinace praktického lékaře - Jistebnice

Dobrý den Jane,

po přečtení Vašeho dotazu bych se přikláněl spíše k té "benignější" variantě - tudíž kombinace funkčního postižení krční páteře a stresu. Jestliže jste byl vyšetřen neurologem včetně MRI mozku a páteře, přijde mi jakákoliv jiná příčina nepravděpodobná. Rehabilitaci bych zcela jistě doporučil, přičemž zásadní bude i následné pravidelné cvičení v domácím prostředí dle instrukcí fyzioterapeuta. Pokud máte pocit, že by Vám pomohl také psychoterapeutický pohovor, jistě ho absolvujte, není to žádná ostuda. Dotaz ještě předávám k vyjádření specialistovi.

S pozdravem, J. Cícha

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Nováková

Specializace: Neurologie, Rehabilitační lékařství‎ Pracoviště: Lékařská poradna Ave-Vita-Mea

Dobrý den, dostala jsem váš dotaz k neurologickému posouzení. Průběh a vývoj vašich potíží i jejich charakteristika jsou dobře popsané a i vaše rozvahy přesvědčivé.
Při shrnutí diagnos by se tedy mohlo jednat o :
1) generalizované 2.stadium Lymeské Borelliózy. Pro tuto možnost by napovídalo klíště a štípance s reakcí uzlin, klinické projevy charakteristické pro neuropatii nebo myopatii. Ani to, že jste byl přeléčen antibiotiky, ani to, že protilátky IgM a IgG nebyly charakteristické, nelze toto onemocnění vyloučit.
2) amyotrofická laterální skleróza versus benigní fascikulace. Dobře jste vystihl, že pro ALS nejsou příznaky dostačující. V tomto případě by jednoznačně pomohlo vyšetření elektromyografie, které ALS vždy detekuje.
3) roztroušená skleróza by se velice pravděpodobně objevila v některé oblasti centrálního nervového systému (mozku a míchy) na magnetické rezonanci.
4) lehce hnutá ploténka krční páteře tyto vaše potíže způsobit nemohla. Pouze tehdy, kdyby ploténka tlačila na míchu, se mohou objevit brnění končetin a nerovnováha .(ne ale ostatní příznaky). Tady by bylo vhodné vyšetření evokovanými potenciály.
5) psychosomatické příčiny problémů při dlouhodobém stresu.

Doporučovala bych vám tedy následující postup: elektromyografii a evokované potenciály
rehabilitaci krční páteře
psychosomatickou poradnu
Pokud by potíže trvaly a stále by nebyla jistá diagnosa, bylo by vhodné vyšetření mozkomíšního moku cestou lumbální punkce, aby se vyloučil zánětlivé onemocnění mozku.( včetně Borreliózy)

s pozdravem Noj

Související dotazy

Záškuby svalů
Dobrý den, Je mi 21let a poslední měsíc mě začali...
Tlak na hrudi, záškuby svalů, únava
Je mi 48 let a vloni se mi udělalo špatně,že pro mě...
Záškuby svalů
Dobry den, trapi me cukani/skubani svalu spis u srdce,...
Záškuby v zádech
Dobrý den, přítel má asi tak 2,5 roku téměř ze dne...
Záškuby jazyka
Dobrý den, je to již cca 2,5 roku co mám záškuby všude...
Stres
Stres - Dobrý den, mám docela skvělého zaměstnavatele....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Nerovnost na tibii dle RTG

Dobry den, ráda bych vedela,jestli bolesti( ne nesnesitelnè, ani tlumené prášky,...

Nerovnost tlaku v uchu

Dobrý den, zdraví Šimon z Plzně. Chci se zeptat, zda nerovnost tlaku v uchu...

Nerovnosti na čípku

Dobrý den, mám dotaz ohledně nerovností na děložním čípku. Je to pár měsíců...

Nerovnosti v krku

Dobrý den již delší dobu pozoruji, že v zadu na krku mám nerovnosti, ale teď...

Nerovnovaha motani

Dobrý den, pani doktorko. Z ničeho nic se mi udělá špatně, v průběhu dne začnu...

Nerovnovaha v tele -vertigo

Dobry den. Rada bych se Vam sverila se svym problemem a byla bych Vam vdecna,zda...

Nerovnováha velikosti poprsí

Dobrý den přeju, je mi 17 let a mám problém se svým poprsím. Mám značně odlišné...

Nerovnováha vnitřního prostředí

Dobrý den, mám na Vás dotaz. Měla jsem zánět močového měchýře a byla mi nasazena...

Nerovnováha, porucha řeči a sluchu

dobry den .dotaz ohledne dítěte.2roky a 9mesicu. dite často pada při chuzi...

Nerovnováha, trpnutie ruk, hrca v krku, uzkost

dobry den... uz nejake dva tyzdne mam pocit nerovnovahy(akoby som kracal po...

Nerozeznatelná bolest

Dobrý den,ráda bych se zeptala už druhý den a to i v noci mě bolí spodní levá...

Nerozpoznaná angína u batolete?

Dobrý den, dcera-22měsíců-dostala předmin.týden horečky až do výše 39stupňů,bez...

Nerozpoznané těhotenství

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je možné, že by lékař nepoznal pohmatem...

Nerozpuštění Entizolu

Mám bílý hustý výtok a doktorka mi našla bakterie, na které mi napsala entizol...

Nerozumím ani svému fyzickému tělu ani tomu psychickému

Dobrý den, od loňského dubna mám neurologicke potize(bolest hlavy,motani,vnitřní...

Nerozumím dg NMR

Z magnetické rez. : Napřímená C lordosa s kyfotizací v etáži C5/6, pravidelná...

Nerozumím lékařskému nálezu

V poslední době mám stále se opakující bolesti pase v levém boku. Přestávají...

Nerozumím obsahu zdělení

2 hod. S pozdravem petr a poklidný den a poklidný zbytek dne přeji hezký den...

Nerozumím tomu co mi pan doktor napsal diky za radu.

Naprimena bederni lordoza, 6 beder.obratlu,meziobratl.plot. jsou primerene siroke,...

Nerozumím tomu p.doktore

Dobrý večer p.doktore trochu jsem nepochopila že píši po 10 ted už po 11 a můj...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest v pravém podžebří


Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Trávicí obtíže


Bolest hlavy, zubů a krční páteře

Dobrý den, bolí mě často půl hlavy, začne to ztuhlým krkem a ramenem a pak se...

Ulomeny zub

zdravim, prosim vas, kdyz mam kousek zubu ulomeny vrch tak je lepsi tam dat...

Bolest hrudníku a zad po operaci pupeční kýly laparoskopicky

Pane doktore, před týdnem jsem byla na operaci pupeční kýly laparoskopicky....

Provera a vedlejší účinky

Dobrý den, po vysazení antikoncepce nedostávám menstruaci. Přijde až po injekci...

Pichlavá,pulzující bolest na levé straně hlavy

Dobrý den, prosím o radu už se mi to párkrát stalo,ale vždy bolest po dni odezněla...

Těhotenství a užívání globulí Polygynax

Dobry den. Chtela bych se zeptat na zavadeci tablety Polygynax. Jsem v 11 tt...

Bolest hlavy na pravé straně

Dobrý den, už asi 6 let mě bolívá hlava na pravé straně, jakoby mě tam něco...

Žluté patro

Dobrý den, zjistila jsem, že mám nažloutlé horní patro v ústech. Mám pouze trochu...

Točení hlavy

Dobrý den, trápí mě už asi dva měsíce točení hlavy (například po dlouhém sezení...

Malý penis, znamínko na žaludu

Dobry vecer je mi 20 let a mam maly penis bez erekce 5cm s erekci 9 cm mam maly...

Bolest lýtka, červené fleky

Dobrý den, prosila bych o váš odborný názor . Asi před měsícem mi při běžné...

Zimnice a bolest podbříšku

Dobrý den, prosím Vás, ráda bych Vás požádala o Váš názor. Od začátku roku jsem...

Bolest v zádech, bolest stehna

Dobrý den, na vánoce mne začalo bolet v zádech na levé straně bederní páteře....

Ošetření popáleniny

Dobrý den,před dvěma dny jsem si napustila ohřívací lahev,ale asi moc vařicí...

Vitamíny B - B komplex forte

Dobrý den, užívám dlouhodobě 1 tabletu B-komplex FORTE denně. Jen tak, protože...

Cukání svalů

Dobrý den, již 4 a půl měsíce mám každodenní cukání svalů a to po celém tělě....

Pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech

Mám pálení v ústech a na jazyku někdy i rtech a v nose.Byl jsem u obvodní lékařky...

Reklama