Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Odložení výměny kolenního kloubu kvůli výsledkům mikrobiologie

Ortopedie Petr 13.7.2019

Dobrý den,
můj otec (63 let) má již podruhé odloženou výmenu kolenního kloubu kvůli výsledkům mikrobiologie.
Poprvé se jednalo o nález na sliznici v krku / ústní dutině - Staphyloccocus aureus - nasazeny ATB Dalacin C 300 co 8 hod. Podruhé se jednalo také o Staphyloccocus aureus + Enterobacter cloacae při stěru z recta. Otec netrpí žádnými zdravotními komplikacemi, tyto bakterie má prý skoro každý člověk, ani o tom neví.
Je odklad takovéto skoro "rutinní" operace kvůli pozitivnímu mikrobiol. nálezu opodstatněné, nebo se jední jen o jakési "obstrukce" a odkládání termínů operace? Je v takovém případě na místě nalézt jiné lékařské zařízení k provedení operace, nebo je nutné opravdu vše "doléčit"?
Předem děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Barbora Suchecká


Dobrý den, operace (výměna kolenního kloubu) není až tak rutinní, jak by se mohla zdát. Jedná se o velkou operaci, kdy je nutné, aby všechny výsledky byly v pořádku (nejedná se o život zachraňující výkon, kdy nemusí být všechny výsledky v pořádku, prioritou je záchrana života). U výměny kloubu je důležité, aby v těle nebyla jakákoli infekce. Proto se velmi dbá na to, aby byla vyloučena infekce v těle (vyšetření na zubním, ORL, u praktického lékaře, rentgen plic, odběry a další vyšetření, která by zachytila možnou přítomnost infekce).
Výše zmíněné bakterie lidé mají, ale zde je důležité, že se chystá operace - a to výměna kloubu. Pokud by Váš otec na operaci nešel, nález bakterií by se neřešil (pokud otec nemá potíže; pokud by potíže měl, řešilo by se to). Tedy zmíněné bakterie mohou velmi zkomplikovat pooperační průběh - infekce rány, infekce i kloubu (což je velmi vážný stav, léčba je velmi komplikovaná, často trvá několik měsíců i let, postižený kloub se musí někdy i vyndat a člověk leží velmi dlouho v nemocnici a jsou mu podávána antibiotika). Z tohoto důvodu je nutné, aby před operací byl člověk co nejlépe připraven a byla eliminována rizika, která se eliminovat dají (zde tedy přeléčení antibiotiky při při přítomnosti Stafylokoka a Enterobactera).
Postup lékařů je tedy v pořádku a je vidět, že velmi dbají na pacienty a snaží se předcházet komplikacím, které by pacienta upoutaly dlouhodobě na lůžko.
Přeji, aby léčení dopadlo dobře a aby se operace podařila a nebyly přítomny žádné komplikace. S pozdravem BB.

Odpovídá lékař:

MUDr. Pavel Sadovský

Specializace: Ortopedie Pracoviště: Odborná ortopedická ordinace České Budějovice

Dobrý den,
v plném rozsahu souhlasím s paní doktorkou. Je zcela zásadní minimalizovat všechna známá a odstranitelna rizika výkonu. Podobná opatření provádějí všechna Ortopedická pracoviště zabývající se výměnami velkých kloubu.
Jistě je lepší operaci odložit, než se vystavit zbytečnému riziku.
Přeji, ať se vše rychle vyřeší.

Související dotazy

Valgozita kolenního kloubu
Dobrý den, Dceři, 2 roky, ortoped diagnostikoval...
Užívání Wobenzymu před operací kolenního kloubu
Pane doktore, prosím o radu, zda je vhodné užívat Wobenzym...
Výměna kolenního kloubu
Mé matce je 71 let a její ambulantní lékař jí doporučil...
St.p. TEP kolenního kloubu
Jsem dva a půl roku po endoprotéze kolenního kloubu....
Artróza kolenního kloubu
Dobry, den dnes jsem, si, dělala rtg kolene a v popíse...
Otok kolenního kloubu po operaci
Dobrý den, chci vas poprosit o radu za svoji mamku....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Odložení menstruace

Dobry den, beru HA (asumate) a potrebovala bych odložit menstruaci, ale nejsem...

Odložení menstruace

Dobrý den, potřebuji vědět, zda jde odložit menstruace o 14 dní. Děkuji

Odložení menstruace kvůli antikoncepci

Dobrý den, začala jsem užívat prášky Minerva nově( předtím kombinovaná hormonální...

Odložení menstruace, bolesti v podbrisku

Dobry den, po 4 pilulkach antikoncepce jsem mela sex, jak jsem plato dobrala...

Odložení menstruace!!

Dobrý den, je mi 13 let a máme jet na dovolenou a přímo ten týden mi vychází,...

Odložení očkování

Dobrý den, mám jít na přeočkování klíšťové encefalitidy - 4.dávkou po 3 letech...

Odložení očkování proti meningokokovi

Dobrý den.Mám 14.měsíčního syna,má týden rýmu,včera měl poprvé teplotu 39,dnes...

Odložení operace páteře?

Dobrý den, je mi 22 let, od dětství mám skoliozu v hrudní i bederní oblasti....

Odložení prohlídky v těhotenství

Jsem ve 33.tt a bojím se následujícího vyšetření u lékaře, neboť jsem mluvila...

Odložení školní docházky

Dobrý den,chtěla jsem Vás požádat o radu.Dcera se narodila 34+6 tt (11.8.2010)...

Odložit menstruaci

Dobrý den. V červenci mi dcera jede na tábor a menstruace jí vychází v polovině...

Odlučující se nehet

Dobrý den. Po primacknuti prstu se mi celý nehet odloupl a zůstal viset jen...

Odlupování kůže, červěné pupínky

Dobrý den, mám takový kožní problém, který mě trápí asik měsíc. Na dlaních a...

Odlupování plomby

Dobrý den, zjistil jsem, že se mi občas odlupuje po tenkých “šupinkách“ amg...

Odlupování pokožky na hýždi t.zv.živé maso

manželka se odlupuje pokožka na sedací části těla v lekárně mě doporučili gel,...

Odlupování vrchní vrstvy nehtu


Odlupující kůže, studené ruce a pot

Dobrý den. Už delší dobu se mi stává, že se ráno probudím a mám strašně spocené...

Odlupující se nehty

Už dlouhou dobu mě trápí odlupujici se část nehtů u malíčků na nohách. Nehet...

Odlupující se, svědivá pokožka

Dobrý den, jsem ve 14tt a už skoro před měsícem mě začala hodně svědit pokožka,...

Odmíntutí zubařky

Dobrý den, chodím k zubařce, se kterou jsem byla na začátku spokojená, ale postupem...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Operace žil, sport

Dobrý den, je mi 43 let a jsem šest týdnů po cévní operaci DK, operace byla...

Zažívací potíže

Dobrý den, Chtěl bych se zeptat ( poradit ) kam jít na vyšetření. Pokusím...

Bolesti varlete

Dobrý den, začalo mě bolet levé varle při pohybu s ním, respektive když se zhoupne...

Pupínky kolem řitního otvoru

Dobrý den, objevily se mi kolem řitního otvoru pupínky a pak se rozšířili i...

Užívání Warfarinu po trhání zubu

Dobry den, potrebujem poradit. Moj otec uziva dlhe roky Warfarin, nakolko ma...

Funkčnost ha

Dobrý den, od 20. ledna do 26.ledna jsem užívala Valaciclovir a od 27. ledna...

Vynechání menstruace

Dobry den , je mi 16 a chtela jsem se zeptat. 29.6. jsem mela s partnerem pohlavni...

Pocit vibrací "na srdci"

Dobry den, Mám už asi měsíc podivný pocit na hrudi (u srdce) - popsal bych...

Hořkost na rtech

Dobrý den paní doktorko, již asi půl roku mám stále hořkou chuť na rtech. Když...

Léky v těhotenství

: Dobrý den, rok jsme se snažily o miminko. Týden mám zpoždění a včera jsem...

Zažívací potíže

Dobrý den, již asi dva měsíce trpím problémy se zažíváním. Jednoho dne jsem...

Zpoždění menstruace

Dobrý den, V listopadu jsem přestala brát antikoncepci. Od té doby přišli 3...

Hlen v kuku


Mnohočetné lipomy

Dobrý den, všude po těle se mi dělají lipomy enormním tempem. První jsem začala...

Krční páteř

: Dobrý den, v pátek kolem 06:00 jsem si vlastní chybou (špatný pohyb) způsobila...

Vymknutí kotníku

: Dobrý den zhruba před 2 lety jsem spadl ze střechy cca 5 m.po padu jsem byl...

Bolest hrudní páteře - angina pectoris ?

Dobry den, posledne 2 mesiace mavam slabe bolesti v oblasti hrudnej chrbtice...

Snížený močový měchýř

Dobrý den,píši dotaz za svou mamku,které zjistili snížený močový měchýř,je zatím...

Vnitřní neklid, nervozita, stažený žaludek, pocit odtažitosti


Hyperstimulační syndrom

Dobrý den, před měsícem jsem podstoupila odběr vajíček po hormonální stimulaci...

Reklama
Zavřít