Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Přípravek Prolia a výměna kolenního kloubu

Zdenka K. 16.9.2016 redakce uLékaře

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli přípravek PROLIA, podaný před výměnou kolenního kloubu, mohl ovlivnit celý průběh operace a pooperační stav. Děkuji.

Odpovídá:

MUDr. Magdalena Žáková


Dobrý den, léčivý přípravek Prolia je určen k léčbě osteoporozy. U žen po menopauze přípravek Prolia snižuje riziko zlomenin páteře a jiných kostí, včetně zlomenin kyčle. Zda mohlo nebo nemohlo podání přípravku ovlivnit průběh operace kolenního kloubu, to je velmi obecná otázka; zejména když nepíšete, jaké ovlivnění operace a pooperačního průběhu máte na mysli. Jen obecně tedy - léčivá látka v přípravku, denosumab, je lidská monoklonální protilátka (IgG2), která svým působením v kosti zastavuje/tlumí tvorbu, funkci a životnost osteoklastů (buňky, které mají za úkol odbourávat kostní tkáň), a tím snižuje vstřebávání kostní tkáně, což pak v důsledku vede ke zlepšení pevnosti a stavby kosti, samozřejmě pokud má pacient dostatečný příjem vápníku a vitamínu D (aby bylo kost jak a z čeho stavět a zpevňovat) a dostatečný pohyb (aby měla kost správnou zátěž/podněty pro své zpevnění a stavbu). Z hlediska jeho účinku tedy mohl obecně přípravek ovlivnit operaci a pooperační průběh pozitivně - do zpevněné kosti stehenní a holenní by měla jít endoprotéza zasadit lépe než do nezpevněné a měla by tam také lépe držet. Na druhou stranu, v rámci podávání přípravku je jako jeden z nežádoucích účinků popsán výskyt zlomenin kosti stehenní, buď bez traumatu, tj. "bez úrazu" ("samo od sebe"), nebo v důsledku malého traumatu (viz příslušný Souhrn údajů o přípravku a Příbalová informace) - ovšem takové zlomeniny mohou přijít také při neléčené osteoporóze. Na stavu organismu včetně kostí a na hojení po operaci se podílí velká řada faktorů; v neposlední řadě stav výživy, celkový stav imunity, celkové zdraví pacienta (přidružená onemocnění a veškeré užívané léky). Doporučuji Váš dotaz konkretizovat a obrátit se na lékaře, který Vám Prolii předepisuje, nebo na ošetřujícího ortopeda. Můžete také zaslat dotaz do infocentra Státního ústavu pro kontrolu léčiv.

Související dotazy

Výměna kolenního kloubu
Dobrý den, mám vrozenou vadu kolene (absence čéšky,...
Výměna kolenního kloubu
Mé matce je 71 let a její ambulantní lékař jí doporučil...
MR vyšetření kolenního kloubu
Dobrý den pane doktore,mohl by jste se mi prosím vyjádřit...
Výměna kyčelního kloubu
Vazeny pane doktore, chtela jem se na Vas obratit se...
Výměna kyčelního kloubu 2
Ještě jednou dobrý den :-) Babička bydlí v Ostravě,...
Výměna kyčelního kloubu
Dobrý den, ráda bych se zeptala - moje babička má takový...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Přípravek Heart tonic


Přípravek Chlorella


Přípravek MINIRIN Melt - používání

Vážená paní doktorko, jsem muž 72 let s diagnosou BHP. Dlouhodobě užívám Tanyz...

Přípravek MMS

Dobrý den , můžete mi vysvětlit proč ve všech odpovědích vy odborníci odsuzujete...

Přípravek na erekci a zlepšení sexuálního výkonu

Zdravím můžu použít nějaký pripravek na erekci a zlepšení sexuálního a výkonu...

Přípravek na hojení ran

Dobry den , v utery odpoledne se mi stala nehoda rozslapla jsem doma kus plastoveho...

Přípravek na prevenci proti tvorbě červených metličkových žilek na nose

Dobrý den. Prosím Vás existuje nějaký ověřený účinný přípravek na prevenci proti...

Přípravek na urychlení hojení

Dobrý den, měla bych dotaz zda můžu nějakým přípravkem urychlit hojení míst,...

Přípravek Nasodrill

Dobrý den, Jsem dva měsíce po operaci laserové mukotomie. Slyšela jsem o...

Přípravek POLYGYNAX u moře

Dobrý den, paní doktorko, dnes jsem byla na gynekologii a doktorka mi poté,...

Přípravek proti pocení Driclor

Dobrý den,chtěla bych se zeptat na výrobek Driclor.Slyšela jsem že může způsobit...

Přípravek Scarlett

Jak je to s bezpečností a účinností přípravku Scarlett (http://scarlett-medicaherba.cz/),...

Přípravek visanne

Dobrý den, dostala jsem visanne k léčbě endometriozy. Má gynekoložka mi řekla,...

Přípravky na lepší výkon u testů

Dobrý den. Za chvíli budu psát testy SCIO na střední školu, a jelikož nechci...

Přípravky na suchou, citlivou pokožku

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o doporučení přípravků pro velmi suchou...

Přípravky na zvětšení poprsí

dobrý den, chci se zeptat, co si myslíte o přípravkách na zvětšení poprsí? Decolen,...

Přípravky na zvětšení prsů

Dobrý den, zvažuji koupi přípravku Nadrain nebo Decolen na zpevnění prsou.Před...

Přípravky pro posílení imunity

Dobrý den, za poslední rok(od ledna 2011) jsem prodělala již 5 zánětů z toho...

Přípravky proti lupénce při kojení

Dobrý den, mám lupénku od svých 18ti let, nyní je mi 30. Lupénka se mi zhoršila...

Příravek Stimulen a jemu podobné

Dobrý den, mám genetickou dispozici k vysoké srážlivosti krve (Leidenská mutace)....

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Ekzém na spodním víčku a uchu

Dobrý den. Mám téměř 2 letou dceru. Cca před 8mi měsíci se jí pod jedním očkem,...

Onkologické onemocnění u dětí a jeho dopady na celou rodinu

Nadace Dobrý anděl představila studii, ve které zmapovala těžkou životní situaci...

Otevřená rána a léčba

Dobrý den chtěla bych se zeptat moje maminka 59let má rakovinu tlustého střeva(zhoubný)který...

Po trhání zubu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak vypadá rána po vytržení zubu. V uterý...

Je nespavost následkem deprese, nebo její příčinou?


Bolest prstů na rukou i nohou

Dobrý den,je mi 20let. Před měsícem mě začly bolet klouby. Začlo to koleny,...

Magnetická rezonance možná pomůže v prevenci srdečního infarktu

Vysoká hladina cholesterolu v krvi patří mezi rizikové faktory mnoha srdečně-cévních...

Oregano v těhotenstvi

Dobrý den pane doktore, chtěa bych se zeptat. Právě jsem, neinformovaností,...

MUDr. Renata Pásková

Odborný lékař dermatovenerologie

Impetigo

Dobrý den,mému 3,5 letému synovi skončili před 10 dny neštovice,teď ale 3 dny...

Marihuana po operaci

Dobrý den, mám čerstvě udělanou obřízku, ještě mi ani nevypadali stehy a...

Dlouhodobé změny v kostní denzitě a struktuře

Věkem podmíněné změny v kostní denzitě a organizaci kostní tkáně se u žen a...

Motání hlavy ve spánku


Bolest prstů

PROSÍM O RADU ,ASI MĚSÍC MÁM TEN TO PROBLÉM S PRSTY NA RUKOU ŽE ,KDYŽ SE PROBUDÍM...

Medikamentózní rýma: pozor na rychlou úlevu!

Při neopatrném užívání léků proti otoku nosní sliznice hrozí riziko vzniku závislosti....

Electro Antiperspirant, přístroj na pocení doporučovaný lékaři

Není mnoho slov, která působí tak kontroverzně, když je poskládáte dohromady....

Počůrávání dítěte jen přes den, když je vzhůru

Dobrý den, Mám 2,5letou dceru. Ve 2 letech přestala nosit plínky. Už chodí...

Bolest při začátku menstruace

Dobrý den, chtěla bych požádat o radu. Nedávno jsem dostala svoje dny no a děje...

MUDr. Václava Malá

Gynekologická ordinace

Časté nadavování a zvracení

Dobrý den, moje dcerka je zarputilý odmítač jídla, vlastně už od příkrmů. Prakticky...

Inzerce
Poslat e-mailem
{}
Inzerce
×