Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opakované tonsilitidy

Uši, nos, krk Radka 10.12.2018

Dobrý den, v srpnu letošního roku jsem měla silnou bolest v krku, bez teplot, po stěru v ordinaci nález streptokoka a brala jsem Penbene 500. Asi po třech týdnech bolest v krku znovu, dle stěru bez streptokoka a zvládla jsem bez Atb. Pak po dvou týdnech znovu - stěry streptokok pyogenes, dostala jsem Fromalid /září/ V říjnu návštěva ORL - zánět dutin na pravé straně - brán 10 dní Zinnat. Poté stěry negativní, na základě zvýšeného /550/Asla doporučen Luivac. Ten jsem dobrala. Dnes nyní na ORL pro opětovné občasné pobolívání v krku,lehce zarudlé sliznice, Mudr. brala opět stěr, obává se streptokoka pyogenna, že by byl rezistentní k Atb. Celkově se ale cítím dobře. Zde jsem se dočetla, že na základě Asla je možné zjistit, zda by pyogen mohl působit také jinde v těle. Je to můj případ - tedy zvýšená hodnota? A kdyby se pyogen potvrdil, jaké mám prosím možnosti? Pracuji ve školství, hodně sportuji, ale teď jsem musela vše výrazně omezit z obavy opětovné nemoci.:-( Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Kristýna Jiříčková


Dobrý večer paní Radko, díky za dotaz. S léčbou anginy - akutní tonsilitidy, způsobené pyogenním streptokokem, je to tak, že antibiotika nasazujeme hlavně k prevenci celotělových komplikací toho pyogenního streptokoka, tedy k prevenci revmatické horečky - poškození srdce, poškození kloubů, ledvin atd. Z uvedeného vyplývá, že léčba antibiotiky někdy nemusí zničit právě toho streptokoka, který sídlí v krčních mandlích, a někdy pomůže pouze odstranění mandlí, to se většinou dělá v dětství, ale je jasné, že pokud pracujete ve školství, jste jak se říká první na ráně a chytnete tedy všechny dětské nemoci. Za mě tedy dojděte ještě jednou na ORL, zkonzultujte možnost tonsilektomie, nemyslím si, že máte Streptokoka jinde v těle, myslím, že ho máte právě v těch mandlích. S přáním brzkého zlepšení stavu, K. Jiříčková

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Moravcová


Pokud se opakují streptokokové angíny (potvrzené kultivací z krku) je možné zkusit opakované podání depotního penicilinu injekčně do svalu po dobu 3 měsíců á 3 týdny (buď na infekci nebo ORL oddělení). U vás bych tuto terapii doporučila, protože máte ASLO zvýšené (norma je do 200). Pokud by se i nadále opakovaly streptokokové infekty, bude vhodné odstranění mandlí, protože streptokoky většinou sídlí právě v nich. Vzhledem k tomu, že pracujete ve školství je také možné, že se setkáváte s člověkem - dítětem, které je zdravý nosič, a opakovaně na vás infekci přenáší.

Související dotazy

Opakované angíny, vytrhnout mandle?
Dobrý den, Dcera 16 let opakovane trpí anginou. .už...
Opakované angíny a záněty průdušek
Dobrý den! Můj syn (6let) má opakované záněty průdušek...
Opakované angíny
Dobrý den. Mám anginu a používám Open 1500 uz tyden...
Opakované angíny
Dobry den, syn 5let měl v minulem roce 3x anginu (unor,červenec,prosinec),vždy...
Opakované angíny
Dobrý den chci se zeptat mam anginy 5 krát do roka,...
Opakované angíny
Dobrý den, v posledních letech se potýkám s angínou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Opakované špinění

Dobrý den, přes půl roku mám hnědý výtok, vždy začal ve 2.týdnu po menstruaci...

Opakované špinění a těhotenství

Dobrý den. Před dvěma týdny jsem si nevzala jednu pilulku. S přítelem spolu...

Opakované špinění při kojení

Dobrý den, ráda bych se touto cestou zeptala, zda-li je obvyklé, časté špinění...

Opakované teploty

Dobrý den,chtěla bych se zeptat s čím mohou souviset mé již měsíční teploty.Antikoncepci...

Opakované teploty

Dobrý den, dcera 7 let má opakované teploty v intervalech 7-14 dní. Před měsícem...

Opakované teploty

Dobrý den, je mi 27 let a cca před 3 týdny jsem večer dostala teploty kolem...

Opakované teploty a kašel

Dobrý den ,dcera (4 roky) opakovaně každý měsíc (od 3 let) trpí teplotami a...

Opakované teploty, bolesti hlavy

Dobrý den, Moc se omlouvám, že si dovoluji obtěžovat Vás. Obracím se na Vás...

Opakované teploty, syn 4 roky

Dobrý den, můj syn (4 roky) má velmi často teploty kolem 39°C, teď po 3 týdnech,...

Opakované teploty. dítě 20 měsíců

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na jeden můj problém, který se týká mé 20.měsíční...

Opakované trombosované hemeroidy

Dobrý den, můj dotaz se týká neustále se opakujících trombosovaných hemeroidů....

Opakovane tumory na mozku

Dobry den, rada bych od vas znala jen obecnou odpoved.... Kamaradka mela cca....

Opakované údery do oblasti holení

Dobrý den, rád bych se dotázal na možná rizika opakovaných úderů do oblasti...

Opakované úmyslné svícení do očí laserem

Dobrý den. Před cca rokem, jsem se dostal do takové situace, že se agresor bavil...

Opakované uroinfekce, snížená potence

Dobrý den pane doktore. Nezlobte se, že Vám zas píšu, ale potřeboval bych od...

Opakované urovaginální infekce včetně oparů

Dobrý den, Dlouhodobě trpím opakovanými urovaginálními infekcemi včetně oparů....

Opakované užívání ATB

Dobrý den, za posledního půl roku jsem užívala celkem šest antibiotik(Sumamed,Doxybene,Xorimac,Macmiror,...

Opakované vaginální infekce

Přeji pěkný den, je mi 58 let, hormonální antikoncepci nepoužívám. Letos mi...

Opakované vaginální mykózy

Dobrý den, vaginální mykozy mě trápily jen občasně, vždy tak jednou za dva roky...

Opakované vaginální mykozy

Dobrý den, už dva roky trpím na opakující se mykózy. Na gynekologii mi vždy...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Warfarin a prášky proti bolesti

Mohu při užívání Warfarinu použít proti bolestem zad -Tramal, Mabron retard,Aulin?...

Klíšťová encefalitida

Dobrý den. Dnes jsem si vytáhnul klíště.. přisáté mohlo být zhruba 2 dny a včera...

Trittico

Dobrý den, prosím, mám dotaz. Beru lék trittico 150 2 třetiny jednou deně na...

Horečka u batolete

Dobry den, muj rok a pul lety syn ma jiz 5 den horecky, vetsi opary na rtech...

Pupínky v puse

Dobrý den Včera se mi v puse udělali dva bolestivé pupínky v puse (jeden na...

Vodnaté puchýřky na rukou


Tlak ve tváři

Dobrý den, několik dní mě trápí tento problem- těsně pod lícní kostí a na ní,...

Incip. spondyloza Th páteře. 5m rertolistéza obratle L5. Chondroza disku L5/S1.

Dobrý den, bolí mě záda v dolní části, cca půl roku. Dnes jsem byl z ortopedie...

Petechie

Dobrý den, asi před měsícem, možná delší dobou se mi na obou patách vytvořily...

Tlak ve tváři

Dobrý den, prosím Vás o pomoc. Můj problém budu dosti krkolomně vysvětlovat....

Změny na kůži

Dobrý den, mám dotaz. Již po druhé se mi udělal na krku červený flek. Vypadá...

Životnost respirátoru

Mám dotaz ke koronaviru resp k chraně před ním. Doporučují se respirátory kategorie...

Léčba radiojódem

Dobrý den pane doktore. Přítel (23 let) jde 8.04.2011 na operaci, kdy mu bude...

Pálení při močení

Dobrý den, může pálení při močení způsobovat mykóza?

Arketis

Dobrý den..Prosím o radu.Po konzultaci s lékařem jsem vysadi l lék jmenem arketis.Týden...

Skvrna na palci u nohy

Dobrý den, dceři se objevila na palci pravé nohy oválná hnědá skvrna o velikosti...

Popálenina od oleje

Dobrý den ráda bych se zeptala minulý týden 21.9 jsem si vylila na nohu u prstů...

Klíšťová encefalitida

Dobrý den, manžel si našel 28.6. na dovolené v Jeseníkách přisáté klíště. Bez...

Naštíplý malíček

Dobrý den. Mám na Vás dotaz ohledně naštíplého malíčku pravé ruky ve 3. článku...

Gliové léze

Dobrý večer p. doktorko,chtěla jsem se zeptat a spíš vysvětlit pojem vícečetné...

Reklama