Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Opěrkový syndrom nebo whiplash trauma

Ortopedie Anna 16.2.2018

Syn má po autonehodě diagnostikovaný tzv. opěrkový syndrom,potvrzený diagnostickým přístrojem na ORL v nemocnici Královské Vinohrady, a s tím spojené velké zdravotní poťíže. Sháníme lékaře který se touto problematikou zabývá a umí stavy účinně léčit či alespoň zmirnit často nesnesitelné projevy. Syn si chce sáhnout na život, protože je označovan za simulanta, a maximálně byl léčen antidepresivy a anxiolytiky zcela bez účinku. Nejedná se o psychosomatické či psychiatrické onemocnění či epilepsii, nebo disociační křeče atd. S nemocí přežívá 20 let, poslední dobou už nemůže dál a bojíme se o něj.. Děkuji za odpověď

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, k tzv. opěrkovém syndromu nebo whiplash traumatu, celá řada obtíží je způsobená rychlým pohybem připomínajícím šlehnutí bičem (např. autonehoda a pohyb krku při prudkém nárazu). Silou setrvačnosti hlava nadále pokračuje v pohybu dopředu. Při prudkém zpomalení a zastavení pohybu nastává trhnutí dopředu a následné odražení dozadu. Náraz přitom vůbec nemusí nastat ve vysoké rychlosti, moment síly vyvinutý na krční páteř je devastující již při rychlosti 30–40 km/h. Zrádnost „whiplash traumatu“ spočívá v tom, že bezprostředně po nehodě žádné zranění evidentní není. Opěrkový syndrom můžeme charakterizovat jako distorzi páteře (podvrtnutí) s možným poškozením vazů v okolí obratlů, mikrotrhlinami ve svalech, posunem obratlů a plotének, otokem okolních měkkých struktur, vytvořením reflexních změn v záhlaví, náhlým oddálením obratlů a ostatních struktur od sebe. To vše může způsobovat narušení rovnováhy. Variabilita projevů je vysoká, jelikož intenzita a mechanika úrazu je u každého jiná, zahrnuje:
bolesti hlavy, krku, ramen a zad,
nevolnost, pocit na zvracení, slabost – zejména při činnostech s předklonem hlavy,
pískání v uších, jiné problémy se sluchem,
závratě, nestabilita a poruchy rovnováhy,
trvalá únava bez zjevného důvodu,
poruchy zraku, zdvojené vidění, rozmazané vidění, omezení zorného pole,
slabost rukou, ztížená koordinace, narušená jemná motorika,
psychické problémy, deprese, úzkosti, náladovost, frustrace.
Velkou nevýhodou tohoto problému je, že je těžko diagnostikovatelný. Pokud úraz nezpůsobí výhřez a posun obratlů, CT a MRI žádný funkční problém neodhalí, konečný verdikt je často problém z psychických příčin. Vy ale po ORL vyšetření na ORL klinice ve FNKV máte jasnou diagnózu, na kterou by měla nasednout vhodná léčba.
Manipulační léčba a mobilizace pomůže napravit posunuté obratle, zablokovaná skloubení a podvrtnutou krční páteř. Mechanickou metodou podle McKenzieho je možné ovlivňovat posuny meziobratlových plotének a bolesti vystřelující až do rukou. K dispozici je celá řada manuálních relaxačních technik na uvolnění měkkých struktur ztuhlých následkem traumatu. Patří k nim techniky měkkých tkání, postizometrická relaxace, masáže a různé další metody. Regeneraci je možné napomoci kinesiotapingem, konkrétně lymfatickou technikou na podporu metabolismu látek a přirozeného procesu hojení. Svalovou technikou je možné ovlivnit také napětí svalů a dosáhnout tak uspokojivých účinků v terapii bolesti. Narušenou statiku krční páteře je možné podpořit stabilizačním tapingem. Pozitivní účinky v léčbě chronických i akutních bolestí krku a hlavy ve spojitosti s opěrkovým syndromem má i použití rázové vlny. Trénink rovnováhy a stability je možné provádět formou senzomotorické stimulace na labilních plošinách a ovlivňovat tak postavení hlavy, krku a rovnovážných ústrojí.
Určitě je na místě ale i odborný přístup k psychice syna, která dostala zabrat, psychiatr by určitě nastavil vhodnou léčbu a jemu by se ulevilo, určitě by jsem toto vyšetření neodkládala, zejména s ohledem nato, že syn mluví o sebevraždě. S pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Whiplash syndrom,
Dobrý den. Měla jsem před dvěma měsíci úraz hlavy,...
Poporodní trauma
Dobry den jsem 2 mesice po porodu s nastrihem a mam...
Akustické trauma
Dobrý den, v sobotu 4. 3. jsem byl na koncertě a byl...
Opěrkový syndrom 14 let po úrazu
Dobrý den, již jednou jsem zaslala dotaz, ale jelikož...
Otřes mozku a whiplash
Dobrý den, před rokem jsem spadla na lyžích a prodělala...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Operační zákroky - pořadí?

Dobrý den, jsem po IM a imp. umělé Ao chlopně, beru Warfarin.Prodělal jsem...

Operační zpráva

Dobrý den, v pátek jsem byl ve Zlíně na artroskopii kolene. V neděli mě pustili,...

Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec. Bruckner BTB. et emnisectomia men.med.subtotalis

Dobrý den, Potřebovala bych poradit s diagnozou. Operatio plast.LCA gen.I.dx.sec....

Operativní odstranění štítné žlázy při hyperfunkci

Dobrý den, prosím o váš názor na případné operativní odstranění ŠŽ, jak mi radí...

Operativní vyjmutí uzlin

Dobrý den, chtěl bych se zeptat už rok mám problém s nateklými uzlinami pod...

Operativní zkrácení nohou

Dobrý den, zajímali by mne nějaké další informace o chirurgickém zkrácení...

Operce fundoplikace

Dobry den pane doktore,byl jsem na operaci fundoplikace a hyatové hernie .Operace...

Opereca oka

po operaci sítnice a zavedení nové čočkyvidím malé saze a černou plavoucí nit,spraví...

Operece TEP

Dobrý den,po operaci Tep mám nyní operovanou nohu o 3cm delší,dalo se tomu předcházet...

Opěrkový syndrom 14 let po úrazu

Dobrý den, již jednou jsem zaslala dotaz, ale jelikož jsem nedostala odpověď,...

Operovaná páteř Spondylolisteza - porod

Dobrý den, jsem 8 let po dvou operacích páteře Spondylolisteza L5/S1 (posun...

Operovaná skolioza - rehabilitace

Dobrý den, manžel má operovanou idiopatickou skoliózu páteře (operace v roce...

Operovaná zlomenina zápěstí / UV lampa ?

Dobrý den, dne 3.4.2012 mi bylo operováno zápěstí PHK - stabilizace zlomeniny...

Operované rameno

Dobrý den. Měla sem rameno které vypadávalo a bylo operováno latroskopicky...

Operovane zily

Dobry den, pred 10 dny mi byla laserovou metodou odstranena krecova zila na...

Operovaný meniskus

Dobrý deň, mám 18 rokov. Pred 3 rokmi sa mi stal úraz kolena pri ktorom...

Operovat či neoperovat výhřezy?

Dobrý den, mamka má výhřez tří po sobě jdoucích meziobratlových plotének, dvě...

Operovat koleno po 50 ??

Dobrý den,. V poslední době mám v pravém koleni křupavý zvuk,jak když listujete...

Operovat nebo zvolit jiný způsob léčby?

Dobrý den, mám již asi 4 měsíce problémy s bolestí zad, která dále pokračuje...

Operovat?

Dobrý den, chci se zeptat na tento závěr z neurochirurgie ,,jasně symptomatická...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Zvětšení uzlin?


Menstruace

Dobry den,chtela bych se zeptat jestli existuje lek na zastaveni menstruace,ktery...

Otok chodidla

Dobrý den. Již několikrát jste tu odpovídal na bolest chodidla. I mě druhý den...

Píchání v žebrech, špatné dýchání a jiné...(při sportu)

Dobrý den začal jsem po několika letech znova hrát florbal a při vyšší fytické...

Předávkování Euthyroxem

Dobrý den, prosím Vás o radu a Váš názor. Léčím se několik let pro hypofunkci...

Krev ve stolici

Nemuzu kakat bolí to hrozne a když se utru tak tam mam krev co mám dělat? ????????

Stav po operaci štítné žlázy

Dobrý den ,obracím se na vás s problémem po operaci štítné žlázy,mám dva měsíce...

Točení hlavy vleže na zádech


Bolest SI kloubů

Dobrý den, už pár dní mám problémy s bolestí zřejmě SI kloubů. Začalo to tím,...

B komplex a žlutá moč


Genitálni herpes


Dopamin a strava

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda je možné složením stravy nějak ovlivnit...

Ateromatoza


Macmiror a léčba partnera


Zlomený palec na noze

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zlomeninu palce na noze. Je to asi 14 dní,...

Pálení stehna


Borelioza?

Dobry den, dcera ma na priehlavku flak, ktory rastie, vyzera, ze je aktivny....

Asentra- i přes užívání se stav nelepší

dobrý den, dnes je to 35 den, co beru asentra 50 každé ráno, bohužel nepřichází...

Sarkom

Vážený pane doktore, Obracím se na Vás s prosbou o pomoc. Můj syn se v současné...

Menstruace bez krvácení


Reklama
Zavřít