Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Otěhotnění se zvýšenou funkcí štítné žlázy

Gynekologie Mirka 13.9.2012

Dobrý den, paní doktorko, obracím se na Vás s prosbou o konzultaci. Od 12/2011 se léčím s hypertyreózou. Brala jsem Thyrozol 10, u kterého mi lékař postupně snížil dávku na 1/2 tablety 1 den a druhý den 2x1/2. Poslední laboratorní výsledky : KO+diff.bpn, JT bpn, TSH 0,008, fT4 12,36. Chtěla bych co nejdříve otěhotnět, proto mi paní doktorka předepsala lék Propycil 50mg 2x1, s tím, že se můžeme pokusit o otěhotnění. Chtěla jsem se zeptat, zda Propycil mohu užívat v těhotenství, zda nemůže dojít k poškození plodu a hlavně zda je možné vůbec otěhotnět s hypertyreózou. Na kontrolu mám jít za dva měsíce, pokud otěhotním, mám paní doktorku kontaktovat okamžitě. Strašne moc si přejeme s manželem druhé dítě, ale mám strach z možných komplikací. Moc Vám děkuji za Vaši odpověď a hlavně za Váš čas. Chtěla jsem tento problém zkonzultovat ještě s jiným lékařem. Jěště jednou moc děkuji.
S pozdravem
Mirka

Odpovídá lékař:

MUDr. Jan Sládeček


Věřte vaší lékařce, toto je informace výrobce
Hyperthyreoidizmus matky v graviditě je spojen se zvýšeným počtem potratů, mrtvorozených plodů a malformací. Rovněž hypothyreodizmus matky vede ke zvýšenému počtu potratů. Výskyt malformací při léčbě thiouracilem se neliší od jejich spontánního výskytu.

Tvorba hormonu plodem počíná v 10. až 14. týdnu těhotenství. Dávka thyreostatik má být co nejnižší, aby se předešlo potratu a hypothyreoidizmu a strumě plodu. V posledním trimestru často spontánně hyperthyreoidizmus mizí. Mírný hyperthyreoidizmus snášejí těhotné lépe než hypothyreózu.

Proto je třeba pečlivý monitoring, je-li nutné v graviditě podávat thyreostatika. Hodnoty volných thyreoidálních hormonů se mají pohybovat v horním rozmezí normálu a hodnoty TSH mají být spíše nízké nebo nedetekovatelné.
Příjemný večer

Související dotazy

Odstranění štítné žlázy
Dobrý den, Chtěl bych se zeptat když mám zvýšenou...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den. Moc ráda bych se zde s Vámi poradila. Léčím...
Snížená funkce štítné žlázy
Dobrý den, mám dotaz ohledně štítné žlázy. Již 8 let...
Hormony štítné žlázy
Dobry den, při preventivní prohlídce mi byla zjištěna...
Sono štítné žlázy
Dobrý den, dnes jsem byla na sonu štítné žlázy a ve...
Nemoc štítné žlázy
Dobrý den, je při takových to hodnotách štítné žlázy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Otěhotnění s brániční kýlou

Dobrý den, prosím Vás, zajímalo by mne, zda-li mohu uvažovat o miminku a těhotenství,...

Otěhotnění s genitálním oparem

Dobrý den, momentálně už je to asi rok co se pokoušíme otěhotnět. Už asi deset...

Otěhotnění s HA

Dobrý den, nedostala jsem již třetí den menstruaci, nikdy se mi to nestalo....

Otěhotnění s HA

Dobrý den, nedostala jsem již třetí den menstruaci, nikdy se mi to nestalo....

Otěhotnění s jedním vaječníkem a vejcovodem

Dobrý den, před 2 měsíci jsem byla na laparoskopii a přišla jsem o 1 vaječník...

Otěhotnění s jedním vaječníkem a vejcovodem

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na spontání otěhotnění s jedním vaječníkem...

Otěhotnění s jedním vejcovodem

Dobry den je mi 30 let a přišla jsem díky mimodeloznimu těhotenství o jeden...

Otěhotnění s nemocí štítné žlázy

Dobrý den jsem 2 roky po operaci štítné žlázy.Trpěla jsem thyreotoxikozou a...

Otěhotnění s partnerem ve výkonu trestu

Dobrý den, mám takový problém, můj přítel je ve výkonu trestu a chtěla bych...

Otěhotnění s polycystickými vaječníky

Dobrý den, můj gynekolog mi sdělil, že mám syndrom polycystických ovarií, jsem...

Otěhotnění u diabetičky + poškozené žíly

Dobrý den, tento týden mi zjistili, že mám dost špatné žilní stěny v dolních...

Otěhotnění v 19 a se zdravot. potížemi

Dobrý den, je mi 19 let, mám VVV VACTERL (geneticky) půlku dělohy, která je...

Otěhotnění v den ukončení menstruace

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli je monžné, když mám cyklus 28 dní,...

Otěhotnění v době braní HA

Dobrý den, potřebuji poradit. Beru HA Daylette (24 bílé aktivní pilulky +4 zelené...

Otěhotnění v době pauzy v antiokncepci

Dobrý den, chtěla bych se zeptat: beru antikoncepční tablety Pramino 21, beru...

Otěhotnění v době zánětu u partnera

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli může být budoucí miminko nějak postiženo...

Otěhotnění v mezičase

Dobrý den, rád bych se zeptal zda může přítelkyně otěhotnět, když jsme měli...

Otěhotnění v období menstruace

Dobry dne jen bych se chtela zeptat..Mam nepravidelnou menstruaci a muj gynekolog...

Otehotneni v sestinedeli

Dobry den chci se zeptat mela jsem sex v sestinedeli,muzu v sestinedeli znovu...

Otěhotnění v šestinedělí

Dobrý den.Předem chci říct,že jsem vlastní hloupostí dostala do nepříjemné situace,a...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pichlavá bolest v chodidle

Dobrý den, pichlava bolest přichází většinou v rannich hodinách do levé nohy...

Mám snad po každém jídle nafouklé břicho


Zlomenina zánártní kůstky


Červené skrvrny na žaludu

Udělali se mi cervene skvrny na zaludu co to může být ? Přes den to občas svedi...

Warfarin

dobrý den - mám dotaz ohledně léků proti bolesti a současnému užívání léku Warfarin....

Co když zapomenu léky

Dobry den, Uzivam antidepresiva rano citalec 20 a vecer mirzaten 45 a zacatek...

Užívání vitaminů v těhotenství

Dobrý den, jsem těhotná v 15 týdnu, beru železo na předpis od gynekologa 2x...

Bolest v krku


Psychika nebo nemoc - třes, špatné dýchání, bušení srdce


Trhání zubů - za jak dlouho, co a jak jíst


Som v 12 týždni tehotenstva, zistili mi TSH 0,035 mIU, S-antiTPO 0,67


Doxybene a alkohol

Dobry den dostal jsem Antibiotika Doxybene 100mg mekke tobolky,proteze jsme...

Bolest vzadu v kolení jamce

Dobrý den,už tak 3 týdny mám bolest v kolení jamce vzadu za kolenem,přechází...

Zarudlá skvrna na zápěstí

Dobrý den, v týdnu jsem si objevila na zapesti zarudlou skvrnu. Vypadáto jak...

Bolest zubu při kousání

Dobrý den, byla jsem před týdnem u zubaře a vrtal mi kaz, zřejmě nebyl moc hluboko....

Mdloba - synkopa a kolaps + dále vysoký krevní tlak (někdy i 170/90)

Dobrý den Předem děkuji za odpověď Minulou středu jsem zkolabovala ve škole...

Zhoršení vizu po operaci aneuryzmatu mozku

Dobrý den, je mi 41 let, v březnu příštího roku to bude rok ,od mé operace klidového...

Nachlazení a krvácení z nosu


Trochanterická burzitida

Už rok mám potíže při diagnose Trochanter major s doprovázející Bursitis. Cvičení...

Přítelkyně nedosahuje orgasmu

dobrý den, je mi skoro 18 a přítelkyni 17. vztah nám klape úžasně jenže máme...

Reklama