Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podávání antibiotik

Borelioza Lucie 6.7.2018

Dobrý den, máme ročního synka a před měsícem a něco měl klíště na pravém oušku, kde se mu za cca 4 týdny objevil nepatrný červený flek, který se mu potom rozléval mapovitě do stran, proto jsme šli k pediatrovi na krevní testy. Ty první byly negativní, ale druhé na větší citlivost boleriozy byly už zvýšené. MUDr. mu nasadil antibiotikum na přeléčení, konkrétně Ospamox 250 mg po osmi hodinách 3,2 ml. Bohužel se nám už po třetí stalo, že jsme v noci zaspali a zapomněli mu ATB vyndaná z ledničky a připravená podat v přesný čas a dali mu je o 3 hodiny později. Malý bere antibiotika již 2 druhý týden, má pokračovat ještě jeden týden. Tudíž má léčbu na 3 týdny. Jakmile jsme se probudili a uvědomili, že jsme zaspali a antibiotika malému nedali, ihned dle návodu jsem mu zapomenutou dávku dala a dále pokračovala po osmi hodinách, nedávala jsem mu je dříve. Také malému dávám laktobacilky přes den 2 hoďky po atb nebo 2 hoďky před atb. Chtěla jsem se proto zeptat, zda jsme malému tím trojím zaomenutím nemohli bějak ublížit a zda ATB budou fungovat i přesto zapomenutí versus 3 hodinové zpoždění, když už antbiotika bude brát 3 týdny? Červený flek z tvářičky mu už naprosto zmizel a ouško už nemá také červené, jen zřídka, ale to má spíše z přeležení, protože spí na boku. Předem mockrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Lucka.

Odpovídá lékař:

MUDr. Dagmar Doležalová


Dobrý den, 3 hodiny prodlení nezpůsobil ještě takový problém, nemusíte mít obavu. Doporučuji ale již dodržovat léčebný postup a dávkování antibiotik po 8 hodinách. Pokud budete nucení někdy v budoucnu podávat synkovi antibiotika, je vhodné zahájit léčbu tak, aby jste nemuseli v noci vstávat. Jinak léčba Vašeho synka bude určitě úspěšná (zarudnutí ouška je určitě po přeležení, u boreliózy by nemizelo, trvalo by stále) a Váš pediatr provede pro jistotu s odstupem kontrolní odběry.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová

Související dotazy

Bylo podávání antibiotik správné?
Dobrý den, v záři jsem začala brát první antibiotika...
Podávání antibiotik
Dobrý den, syn bere antibiotika (Ospen 750) po 8 hodinách....
Podávání antibiotik
Dobrý den, dnes jsem byla s 8letým synem u lékařky....
Nadměrné podávání antibiotik
Dobrý den, ráda bych bych věděla, jak mohu jako laik...
Antibiotika
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se...
Antibiotika
Dobrý den. Mám zánět středního ucha a beru na to antibiotika...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podání informací

Dobrý den. Mám takovej dotaz prosím, můj přítel má nějaký problémy a zvolil...

Podání Pamyconu při kašli

Dobrý den, tříměsíční syn dostal kašel, kašle štěkavě hlavně večer a v noci,...

Podání radiojodu po operaci štítné žlázy

Reakce na můj včerejší dotaz - Dobrý den, ještě nemám výsledky histologie, ve...

Podání Rectodeltu

Dobrý den, můj 1,5 letý syn byl u praktické lékařky diagnostikován na zánět...

Podarilo se mi zamenit tabletu cislo 8 za tabletu cislo 14

Dobry den. Prosim o radu..uzivam antikocepci Daylette uz paty rok..dnes se mi...

Podaří se mi otěhotnět?

Dobrý den, před rokem mi byla zjištěna u obvodního lékaře snížená funkce štítné...

Podařilo se mi při mazlení omylem zatáhnout za jeho ztopořený penis do špatného, opačného úhlu

Dobrý den, s přítelem se nám stala malá nehoda, podařilo se mi při mazlení omylem...

Podávané potraviny u antibiotik

Pokud můj syn bere antibiotika Augmentin Duo - jakých potravin by se měl vyvarovat?(Myslím...

Podávání antibiotik

Dobrý den, dnes jsem byla s 8letým synem u lékařky. Bolí ho v krku, je unavený...

Podávání antibiotik

Dobrý den, syn bere antibiotika (Ospen 750) po 8 hodinách. První den jsem se...

Podávání česneku v čerstvém stavu předškolním dětem

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné podávat dětem předškolního věku česnek...

Podávání fluoru kojenci

Dobrý den,ráda bych se zeptala na podávání fluoru kojencům. Malému je 6,5 měsíce,...

Podávání kravského mléka kojenci

Dobrý den, v kterém věku je možné začít podávat kravské mléko dětem. Je vhodné...

Podávání kravského mléka kojenců

V kterém věku je možné začít podávat kravské mléko dětem? Je vhodné začít......

Podávání krve při operačním zákroku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když se na začátku operačního zákroku srdce...

Podávání léčiv v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu ve 3. trimestru užívat castispir a xados. Děkuji...

Podávání léku Cotrimoxazol Al forte

Dobrý den,moje dcera 17 let má poruchu funkce štítné žlázy a bere 1 x denně...

Podávání leku proti bolesti po císařském řezu

paní doktorku mam dotaz po císařském řezu muže být podán alespon jednou na ulevu...

Podávání pamyconu 7 týdennímu miminku

dobrý den pane doktore. Mám doma 7 mi týdení holčičku. Chytla slabou rýmu. Doktorka...

Podávání UM bez naštěpené bílkovíny

Dobrý den,syn měl podezření alergii na mléko,byl mu podáván od 5 měsíce Nutrilon...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest stehenního svalu

Dobry den už 2 měsíce nemůžu spát trpím bolesti steheniho svalů byl jsem u lékaře...

Ledviny

Mohu se zeptat bolí mě ledviny a chvilkama mě bolej vaječníky cítím takový píchání...

Rýma, screening cystické fibrózy

Dobrý den, má 22 měsíční dcera již trpí 8 měsíců na hlenovitou rýmu, která vyteká...

Dg.: Polyartralgie

Dobrý den, dne 29.8. 2014 mi poslali výsledek vyšetření MR C páteře : méně...

Červené fleky na dolních končetinách

Dobrý den, jsem 5 měsíců po porodu a v těhotenství se mi objevily v oblasti...

Voda na plicích

Dobrý den, moje maminka(ročník 62) je dnešním dnem už 3 týdny hospitalizovaná...

Invalidní duchod

dobry den.lečím se 13 let po psichiatrech.mam socialni fobii a deprese.nechteji...

Ledviny

Dobry den,trpim ze zanetama mocovych cest.Pan doktor mi rekl ze to je chronicke...

Výrůstky na penisu, svědění kůže v okolí penisu

Dobrý den. Objevili se mi tyto výrůstky na penisu asi před půl rokem.Doufal...

Břišní kýla a cvičení

Dobrý den, prosím Vás kamarádka má pupeční kýlu a chtěla by cvičit. Prosím Vás...

Bolest kostrče vystřelující do nohy

Dobrý den, prosím o radu o co se může jednat. Již delší dobu (tipuji tři roky)...

Bublání pod žebry

Dobrý den, je to pár dní, co mi začalo jakoby bublat po žebry (ne dolu pod žebry,...

Zvětšené mízní uzlinky a nárůst stresu

Dobrý den, již od útleho dětství mám zvětšenou uzlinu na krku, téměř před rokem...

Dočasná protézka jako kosmetická náhrada jednoho zubu

Dobrý den, měla jsem pod zubem velký zánět, horní špičák mi byl vytržen. Zánět...

Jak hluboko je panenská blána?


Vermox - dávkování

Dobrý den, minulý týden jsem u dcerky zaznamenala výskyt roupů. Poté i u sebe....

Úzkost

Dobrý den, je mi 17 a vždy když se mám setkat s cizími lidmi nebo něco říct...

Stav po operaci tříselné kýly

Dobrý den, dnes je to přesně 3 týdny co jsem podstoupil laparoskopickou operaci...

Jepro mne bezpečný Ovestin

Muj gynekolog mi předepsal Ovestin /nemám žádné záněty/ ale velmi citlivou...

Partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé červené flíčky.

Dobrý den, partnerovi poslední dobou vždy po sexu otéká penis a má tam malé...

Reklama