Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Bylo podávání antibiotik správné?

Uši, nos, krk Aneta 14.4.2017

Dobrý den, v záři jsem začala brát první antibiotika na angínu, další antibiotika jsem měla v listopadu, kdy se jednalo o stejný případ. V lednu jsem měla chřípku, dle výsledků krve mi byly dále podávány další antibiotika. V březnu jsem zase onemocněla, bolest v krku, na kterou jsem dostala amoksilav, za den bolest odezněla. Bylo podezřejní na sreptokoka. V průběhu těchto měsíců jsem měla zahleněný krk. Po amoksilavu jsem dostala vyrážku a cítila bolest kloubů, podle krve se zjistilo, že jsem na tuto látku alergická. Od této doby mě bolí celé tělo a po každém jídlu i během dne mám pocity na zvracení. Zajímal by mě Váš názor, zda si myslíte, že podávání antibiotik bylo spárvné, či jestli nemůžu trpět nějakou nemocí?

Odpovídá lékař:

MUDr. Veronika Horáková


Dobrý den, těžko zpětně posoudím, jestli ATB léčba v minulosti byla správně indikována a byla skutečně potřeba, ideální situace je, pokud se objeví bolest v krku, nasazovat ATB až na základě výtěru z krku či streptestu a CRP, který prokáže bakteriální původ nemoci, až přes 80% všech angín u nás je původu virového, také platí, že není u nás rezistence streptokoa na penicilin, proto nasazení Amoksiklavu není vhodnou volbou téměř nikdy u bolesti v krku, zejména z důvodu, že pokud se jedná o infekční monanukleozu léčenou Amoksiklavem, je poté výsev vyrážky po Amoksiklavu typickou komplikací, doplnila by jsem proto určitě serologické testy na mononukleosu a jaterní testy, překonaná mononukleosa recentně by mohla i vysvětlit stávající potíže, s pozdravem, Dr. Horáková

Související dotazy

Podávání antibiotik
Dobrý den, syn bere antibiotika (Ospen 750) po 8 hodinách....
Podávání antibiotik
Dobrý den, dnes jsem byla s 8letým synem u lékařky....
Nadměrné podávání antibiotik
Dobrý den, ráda bych bych věděla, jak mohu jako laik...
Antibiotika
Dobrý den, beru antibiotika amoksiklav 1g ,avšak cca...
Antibiotika
Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, jestli by se...
Antibiotika
Dobrý den, opakovaně mi byl ve vagině zjištěn Staphylococcus...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Bylo by možné, aby se na to podíval přímo venerolog?

Dobrý den, před časem jsem položil tento dotaz. www.ulekare.cz/poradna-lekare/poradna-link-273316....

Bylo by pro mě vhodné hormonální/nehormonální tělísko?

Dobrý den, je mi 26 let, od 18 let mám nasazenou HA Lunafem. Od začátku braní...

Bylo mi 14 let a můj penis v klidu měří určité velikosti od 4cm do 6 cm

Dobrý den mám dotaz v únoru mi bylo 14 let a můj penis v klidu měří určité velikosti...

Bylo mi diagnostikováno aneurysma aorty

Dobrý den, dnes jsem byl na UŽ břicha kvůli trávicím potíže. Byla mi aneurysma...

Bylo mi sděleno, že se s tím nedá nic dělat

Zasílám CT páteře, bylo mi sděleno, že se s tím neda nic delat, mám tomu věřit? Informaci...

Bylo mi sděleno, že trpím anginou pectoris

Dobrý den. Byla jsem 10.3.2020 hospitalizována a při propuštění mi bylo sděleno,...

Bylo mi špatně, nevěděla jsem co dělat


Bylo mi zjištěno zlomenina obratle

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,je mi 51 let,bylo mi zjištění zlomenina obratle,obratl...

Bylo možné otěhotnění?

Dobrý den, paní doktorko. Nejdříve bych Vám chtěla říct, že si Vaší práce v...

Bylo možné přehlédnout při operaci anální fissury a při prohlídkách před, či po zákroku, análni píštěl?

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda by bylo možné přehlédnout při operaci anální...

Bylo riziko umrti?

Zdravim, Pred rokem jsem se vratil z dovolene a byl jsem tyden nemocny.Tak...

Byly mi naměřeny hodnoty trygliceridy/S-0,58 HDLchol/S-1,82, co s tím?

Dobrý den, jsem žena, 44 let. Byly mi naměřeny hodnoty trygliceridy/S-0,58 HDLchol/S-1,82...

Byly mi odstraněny hemoro...

Byly mi odstraněny hemoroidy podle Milligana. Můžete mi vysvětlit co to znamená?...

Byly nutné ATB

Dobrý den. Moje dcera 8 let, začala ve středu ráno kašlat-spíš vlhčí chraplavý...

Byly nutno AT

Dobrý den. Moje dcera 8 let, začala ve středu ráno kašlat-spíš vlhčí chrápání...

Býlý výtok

Dobrý den, je mi 13let menstruaci jsem už dostala a už asi od 10let mi trápí...

Bylý vytok , svědění

Dobrý den, je mi 18 let a už delší dobu mám nepříjemné svědění pochvy a bylý,...

Bypass

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat co znamená dobře fungující bypassy LIMa-RIA...

Bypass cév dolních končetin

Dobrý den, můj přítel se už delší dobu léčí na ucpávání tepny v levé noze. Dnes...

Bypass po 10 letech

Dobrý den, již delší dobu mě trápí otázka ohledně bypassu(dvojitý), který byl...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolest malých kloubů ruky po probuzení

Dobrý den, ráda bych se poradila, jestli mám nějak řešit následující problém:...

Zápal plic a rentgen


Kožní obtíže


Křivení nehtů

Dobrý den, již 4. rokem mě trápí problém kroucení nehtů na rukou. Vždy jsem...

Nadměrné pocení celého těla

Dobrý den, nevím vůbec zda píšu správně, nevím kam se mám obrátit ani pod co...

Tahá mě pod kolenem

Dobrý den Už nějaký čas mě při větší zátěži na nohu bolí nebo spíš tahá za...

Chondropatie, dif.dg.laessio men.med.gen.I.sin. - vysvětlení pojmů

Dobrý den pane doktore. Už přes rok mám problémy s levým kolenem. Původně mi...

Bílé horní patro a bolest

Dobrý den, už asi třetím dnem mě bolí v krku a mám rýmu, teplota jen mírně zvýšená...

Vyprchání lokální anestezie

Dobrý den, trápí mě jedna věc: v posledním týdnu jsem byla 4x u své zubní lékařky.....

Viridující streptokoky v moči

Dobry den, co znamenaji viridujici streptokoky v moci 10^2 a jak se tam mohou...

Hypodenzita v bílé hmotě....

Dobrý den. Můj 76 letý otec je po vážné autonehodě. Přímo po autonehodě "vypadal"...

Žlučníkové kameny

Dobrý den,v lednu mi byl na sonu břicha diagnostikován žlučníkový kamen o velikosti...

Tatínek špatně dýchá a nemůže si odkašlat

Dobrý den, vzala jsem si k sobě do péče tatínka, kterému je 76 let a už asi...

Brnění a chlad v končetinách

Dobrý den,ráda bych se zeptala na potíže, které provází mého tatínka již více...

Polyp dělohy

Dobrý den, byl mi diagnostikován děložní polyp (1,5 x 1,5 x 1 cm) a doporučeno...

Strup-znaménko?

Chtěla jsem se zeptat zda se může piha a mateřské znaménko změnit ve strup....

Rtg hrudníku

Prosí Vás chcel by som sa spýtať, aký je rozdiel pri Rtg hrudníka ak jeden...

Zápal plic, RTG

Byla jsem na rentgenu plic a bylo. Mě zjištěno PS:hranice ostrá klienta zlevní...

Jsem si nahmatala oválnou bulku na levé straně krku

Dobrý den, před více než 3mi měsíci, jsem si nahmatala oválnou bulku na...

Rekonvalescence po trhání nosní mandle u dětí

Dobrý večer, dceři (3 roky) odstranili 29.4. nosní mandli. Dva dny před tím...

Reklama
Takovou péči si zasloužíte!
* registrací neměníte svého lékaře.