Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Podávání vit.D. až po dvou měsích po narození dítěte.

Dětské nemoci Kateřina 17.9.2020

Dobry den, mám 2 měsíce staré miminko a až nyní jsem se dozvěděla, že mám podávat dítěti kapičky s vitamínem D.
Kapičky hned začínám užívat, jen jsme ve skluzu 2 měsíce. V těhotenství jsem měla 900IU vitamínu D - na jak dlouho má miminko zásoby z prenatálního vývoje? Na sluníčku jsem dítě v létě nevystavovala, občas Jsem dala UM doplněné o vitamin D, ale příjem odhaduju tak na třetinu doporučené dávky. Jde mi zejména o imunitní systém miminka. Mohla tato absence vitamínu ovlivnit imunitu? Bojim se také autoimunitních onemocnění jako roztroušená skleroza apod...může to mít také vliv?de to ještě napravit či podpořit jinak? Od měsíce bereme kapky biogaia.
Dále jsem zjistila, že odsávačka na mléko byla v místě průtoku mléka znečištěna o zaschlé MM -nevěděla jsem, že jde součást odšroubovat a užívali jsme to znečištěné několik týdnů - vždy jsem odsávačku však sterilizovana v miktovlnce. Může to mít dopad? Bolesti bříška nebylo a mléko vypadalo čisté bez zaschlých nánosů.

Doplňující dotaz:
Dobrý den, moc děkuju, jen jsem dotaz chtěla směřovat hlavně tím směrem, zda má absence vitamínu D vliv na imunitu v budoucnu? Nejde mi jen o roztroušenou sklerozu, vím, že prvních 1000dnů v životě je zásadních. Vitamín už užíváme a budeme. Děkuju.

Odpovídá lékař:

MUDr. Lenka Špatná Ondrášková

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé

Dobrý den paní Kateřino. ohledně vitamínu D. Nyní je pro miminku důležité z hlediska vývoje kostí, svalů nervu a jak také píšete i o imunitní systém. Také je důležitý příjem z vašeho mateřského mléka, a proto je důležité, aby i vaše strava obsahovala vit. D. Takže je vhodné, abyste jedla pestrou stravu, která bude obsahovat bílé jogurty a tvaroh. Nevím kolik Vaše dítě váží. ale od šesti kilo je možné podávat i dvě kapky vigantolu denně. Vigantol můžete také užívat i vy přechodně. Píšete, že vaše dítě má dva měsíce. Vaše dítě by narozeno v letím čase. Což je stran slunečního světla pro dítě výhodou. Pokračujte v dávkách jak doposud. Zda tato situace mohla ovlivnit onemocnění jako roztroušenou sklerózu? nesetkala jsem se s tím, aby to na to mělo vliv. Biogaja je velmi dobrá volba dle mého a nadále bych v tom pokračovala. Co se týče zaschlého mléka. Kdyby byl nějaký velký problém. Miminko by zareagovalo teplotami a bylo by spavější. Je však důležitá řádná hygiena u dítěte tohoto věku. Nyní se tím již netrapte. dobře je že to prošlo aspoň tepelným stadiem očisty. Pro miminko je hlavně důležitá klidná maminka. Když vy budete v klidu bude v klidu i miminko. Vím, že je to ze začátku těžké a každá maminka neví, jestli to dělá správně a bojí se všeho, aby malému děťátku neublížila. Ale nebojte zvládnete to. Váš dotaz ještě předám našemu pediatrovi. Prosím vyčkejte jeho odpovědi.
S pozdravem Dr. Ondrášková

Odpovídá lékař:

MUDr. Roman Špaček

Specializace: Osteologie, Pediatrie / Praktické lékařství pro děti a dorost Pracoviště: Osteologická ambulance Medical Plus

Dobrý den, děkuji za dotaz. Plně souhlasím s odpovědí paní doktorky Ondráškové. Dále doporučuji podávat dítěti 2 kapky Vigantolu denně. Ostatní již pěkně zodpověděla paní doktorka, nezbývá, než si ji dovolit citovat....."Pro miminko je hlavně důležitá klidná maminka. Když vy budete v klidu bude v klidu i miminko. Vím, že je to ze začátku těžké a každá maminka neví, jestli to dělá správně a bojí se všeho, aby malému děťátku neublížila. Ale nebojte, zvládnete to." S pozdravem Dr. Roman Špaček

Odpovídá lékař:

MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie‎, Imunologie‎

Dobrý den, souhlasím s názorem paní doktorky, i pana doktora. nižší hladina vitamínu D , kterou vaše miminko nemuselo mít, nemá vliv na vývoj jeho imunitního systému v budoucnosti. Přes podzimní a zimní období pokračujte v dávkování Vigantolu 2kapky 1x denně. Imunita se vyvíjí v podstatě vyvíjí celoživotně a je dobré o ni pečovat nejen v dětském věku , ale celoživotně. Pokud je miminko zdravé, tak není potřeba nějakých speciálních opatření.
Přeji hezký den MUDr.Marcela Vorlíčková

Související dotazy

Roztroušená skleroza
Dobrý den, RS mi diagnostikovali rok po narození dcery...
Drobné odchylky u dítěte, vývoj dítěte
Dobrý den, Chci se zeptat. Dcera 5 měsíců, narozena...
Pomalý vývoj dítěte
Dobrý den, měla bych dotaz na zdraví vývoj dítěte....
Vývoj dítěte
Dobrý den, mám 3,5 měsíční holčičku.Dcera je vývojové...
Záškuby končetin u dítěte
Dobrý den,šestiměsíční vnuk má v noci od narození záškuby...
Chci se zeptat na prognózu dítěte s DMO
Dobrý den, chci se zeptat na prognózu dítěte s DMO....

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Podávání fluoru kojenci

Dobrý den,ráda bych se zeptala na podávání fluoru kojencům. Malému je 6,5 měsíce,...

Podávání kravského mléka kojenci

Dobrý den, v kterém věku je možné začít podávat kravské mléko dětem. Je vhodné...

Podávání kravského mléka kojenců

V kterém věku je možné začít podávat kravské mléko dětem? Je vhodné začít......

Podávání krve při operačním zákroku

Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když se na začátku operačního zákroku srdce...

Podávání léčiv v těhotenství

Dobrý den, chci se zeptat, zda mohu ve 3. trimestru užívat castispir a xados. Děkuji...

Podávání léku Cotrimoxazol Al forte

Dobrý den,moje dcera 17 let má poruchu funkce štítné žlázy a bere 1 x denně...

Podávání leku proti bolesti po císařském řezu

paní doktorku mam dotaz po císařském řezu muže být podán alespon jednou na ulevu...

Podávání pamyconu 7 týdennímu miminku

dobrý den pane doktore. Mám doma 7 mi týdení holčičku. Chytla slabou rýmu. Doktorka...

Podávání UM bez naštěpené bílkovíny

Dobrý den,syn měl podezření alergii na mléko,byl mu podáván od 5 měsíce Nutrilon...

Podávání vigantolu

Dobrý den.Chci se zeptat, mám 1,5 starého chlapečka,vigantol jsem podávala do...

Podávání vitamínu D

Dobrý den. Můžete mi prosím říct kolik kapek Vigantolu se má správně podávat...

Podbarvená skvrna na bělmu

Dobrý den.Moje dvouletá dcera má delší dobu na levém oku na bělmu vedle duhovky...

Podbradek

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat, je mi 18 let a trápí mě druhá brada....

Podbrisek_Zlaty_stafylokok

Ještě bych se vás chtěl zeptat.Ty probiotika se prodávají nějaké konkretní nemůžete...

Podbřišek

Dobrý den, z Vašich stránek jsem vyčetla, že to trápí většinu žen, ale přece...

Podbříšek

Dobrý den je mi 16 let a mám nějak nafouklí podbříšek. Někdy mě v něj občas...

Podbřišek

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat ohledně stravy a sportování. Mám sedavé...

Podbřišek

Dobrý den, včera jsem večer měla zvýšenou teplotu 37,8, bolesti v podbřišku,...

Podbříšek?

Dobry den,chtěla bych vas poprosit o radu. Jiz delší dobu mam problemy s mocením,casto...

Podbříško

Dobrý den... Od dneška mĚ bolý v podbříšku na pravé straně.Skoušela jsem na...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Vrzání kloubů

Dobrý den, když udělám dřep nebo ráno vstanu, slyším ,,vrzání,,v kolenou. Je...

Žlutá barva stolice, užívání antibiotik

Pekný deň, spozorovala som zmenu farby stolice. Je žltá(horčicova) s viditeľným...

Ejekční frakce

Dobrý den.Bylo mi echu naměřeno EFLK 60%.Je to málo nebo moc nebo akorát jaký...

Bílý tvarohový výtok

Dobry den, Chtela bych se zeptat na par veci. Uz docela dlouho me trapi...

Uzly na laloku štítné žlázy

Dobrý den,prosila bych o vysvětlení.V unoru jsem byla poslána na UTZ se štítnou...

Antibiotikum Biseptol

Dobrý den, před týdnem mi ošetřující lékařka předepsala Biseptol kvůli zánětu...

Zvýšené riziku Downova syndromu

Dobry den, je mi 29let a cekam druhe miminko, jsem ve 13tt. Prvni tehotenstvi...

Vyšší spodní tlak a vysoký tep

Dobrý den, je mi 17 let. Mám angínu a paní doktorka mi předepsala antibiotika...

o 1,5cm delší noha po náhradě kyčel. kloubu

Dobrý den,po operaci (endoprotéza kyčel. kloubu) mám operovanou nohu o 1,5cm...

Deprese a ztráta motivace

Dobrý den. Potřeboval bych prosím radu ohledně svého psychického stavu. Poslední...

Vysoké crp u ročního dítěte

Dobrý den, dnes jsem se dozvěděl od bratra že dnes již potřetí za poslední tři...

Výsledky magnetické rezonance mozku

Dobrý den, chtěla bych požádat o posouzení zprávy z MR mozku mého syna - 6...

Tuhnutí (trnutí) levé části obličeje

Dobrý den, Mám problémy, které mě trápí asi tak už 2 měsíce. Nejdříve to začalo...

Kontakt s covid-19 a karanténa

Dobrý den mám dotaz měl jsme příznaky a byl jsem na testech protože jsem byl...

Silný žlutohnědý výtok

Dobrý den, mám takovy menší dotaz muj gynekológ momentálne nepracuje má dovolenou...

Bolest mečovitého výběžku

Dobrý den. Již asi měsíc mě bolí mečovitý výběžek. Bolí při dotyku, zakašlání...

Bolesti břicha, pocit plnosti, bolest zad

Dobrý den, mám tak 1/2 roku bolesti břicha, byl jsem na kolonoskopii, gastroskopii,...

Svědění kolem konečníku

Dobrý den, Před několika dny mě svědilo okolí konečníku. Po pár dnech to přestalo,...

Přibírání na váze

Dobry den též mam problém se zaživaním mela jsem helikobaktera a našli mi líny...

Bolest v krku a ucha při polknutí

Dobrý den, v nedeli jedu na dovolenou a mě asi před třema dněma začlo bolet...

Reklama