Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Úzkostná porucha, panická ataka

Psychiatrie Michaela 14.5.2021

Dobrý den, začala jsem mít úzkostné stavy a panické ataky. Nemohla jsem najednou dýchat, začalo mi bušit srdce, měla jsem mžitky před očima a strach že umřu. Po třetí takové příhodě během jednoho měsíce jsem navštívila ambulanci psychiatrie v nemocnici, kde mi byl předepsan zoloft, který nyní beru 8dní 25mg a zítra bych měla navýšit na 50mg. K tomu jsem dostala frontin 0,25 užívat 3 až 5 denně. Cítím se ale hrozně a bojím se navýšit ten zoloft. Jak dlouho může trvat než nastoupí účinek. Nemohu skoro jíst a mám silný průjem, to právě po psychické stránce také moc nepřidá. Existuje něco co by mi mohlo ulevit. Také mi bylo zjištěno zvýšení protilátek pro štítné žláze, tak mi doktorka nasadila letrox a poslala mě na ultrazvuk, tam bylo zjištěno mírné zvětšení štítné žlázy, ale řekla mi ať ten letrox zase vysadim, takže jsem ho brala jen pět dní. Nemůže to mít všechno nějakou souvislost. Také jsem před dvěma měsíci prodělala covid středně těžký průběh léčený doma. Děkuji za radu.

Odpovídá lékař:

MUDr. Jana Braunová

Specializace: Praktické lékařství pro dospělé Pracoviště: FN Plzeň

Dobrý den, paní Michaelo, děkujeme za dotaz do naší poradny.
Účinek léků ze skupiny antidepresiva (Zoloft) nastupuje až po nějaké době užívání, zpravidla po 14 dnech, někdy je nutné dávkování postupně navyšovat tak, jak je tomu u Vás. Po dobu, než nastoupí účinek Zoloftu, se v případě úzkostných stavů může užívat lék ze skupiny anxiolytik - léků proti úzkosti, což je Frontin, který by jste měla užívat v případě toho, že máte pocit úzkosti, paniky. Chápu, že se necítíte dobře, úzkostné stavy, panika a podobné potíže, které v současné době prožíváte jsou velice nepříjemné a ovlivňují Vás nejen psychicky, ale i fyzicky. S onemocněním štítné žlázy mohou úzkostné stavy souviset, ale není mně jasné, co se štítné žlázou máte - blíže bych se vyjádřila, kdybych viděla výsledky (udáváte, že Vám Letrox nasadili a pak opět vysadili?). S infekcí covid-19 mohou souviset různé potíže a bohužel současná situace je pro každého nás tak náročná a u řady lidí se objevují psychické potíže, které před touto covid dobou neměli. Infekce covid a obava o život ve Vás mohla nastartovat současné potíže. Obecně Vám nemohu doporučit z léků nic jiného, než Vám bylo doporučeno specialistou, Frontin užívejte při úzkosti, než nastoupí efekt Zoloftu, neužívala bych ale Frontin trvale a dlouhodobě, ale jen při potížích (může na něj vznikat závislost). Vzhledem k tomu, jak se cítíte, bych doporučila zkusit navštívit psychoterapeuta a probrat s ním Vaše potíže - i v léčbě úzkostných stavů se využívá metod psychoterapie. Dále by bylo vhodné vyhledat ambulantního psychiatra, kam budete dochází (udáváte, že jste byla vyšetřena v nemocnici na psychiatrii). Pokud budete mít zájem, kontaktují Vás naše sestřičky a pomohou Vám vyhledáním lékaře. Vzhledem k tomu, že jsem praktická lékařka, předám Váš dotaz ještě k zodpovězení našemu specialistovi z oboru psychiatrie, vyčkejte prosím ještě na jeho rady a doporučení. Zatím se držte a vyčkejte, zkuste alespoň něco jíst, pijte dostatek tekutin, bude určitě lépe.


Držím palce, s pozdravem MUDr. Jana Braunová

Odpovídá lékař:

MUDr. Helena Doležalová

Specializace: Dětská a dorostová psychiatrie, Psychiatrie Pracoviště: TH klinika s.r.o.

Dobrý den paní Michaelo,
jak psáno již v odpovědi kolegyně praktické lékařky, antidepresiva bohužel potřebují nějaký čas, než nastoupí jejich efekt, cca 2-4 týdny. Naproti tomu se někdy hned v úvodu užívání mohou vyskytnout přechodné nežádoucí účinky v podobě např. i Vámi zmiňovaných trávicích obtíží, přechodného zvýraznění úzkosti apod. Pomoci může postupné pomalé navyšování dávky (zkusit setrvat na úvodní dávce déle), užívání po jídle, ne nalačno, případně zkusit přesunout na jinou denní dobu, přechodné přidání jiných léků - třeba zrovna Vám doporučeného Frontinu (benzodiazepin, tyto léky mají rychlý nástup efektu, přechodně lze užívat do nástupu efektu antidepresiva a poté postupně vysadit, abyste si nezvykla)...
Z mého pohledu je tedy doporučený postup správný. Reakce na farmakoterapii ale může být individuální, ne každému musí "sednout" první lék, a pokud by ani přes doporučený postup zlepšení nenastalo a tolerance se nezlepšila, je na místě radit se o případné úpravě léčby. Naše sestřičky Vám mohou být nápomocny s objednáním ke specialistovi.
Neméně důležité je být poučen o podstatě poruchy, jak s atakami zacházet, aby se nerozvíjel začarovaný kruh, kdy se člověk dopředu obává, sleduje a tím se dostává ještě do většího stresu. Snažit se např. zklidnit dýchání, odklonit pozornost od toho, co se děje kde na těle, a zaměřit se na to, co může mít člověk pod kontrolou (např. střídavě zatnout a uvolnit svaly, jednu skupinu po druhé). Uvidíte, že to půjde čím dál lépe. Držím palce, ať se Vaše obtíže rychle upraví!

Související dotazy

Úzkostná panická porucha
Dobrý den, nedávno mi byla diagnostikována úzkostná...
Panická ataka
Dobrý večer. V tuto chvíli pro mě není vůbec jednoduché...
Panická ataka
Dobrý večer v létě jsem měla kolaps- zimnice,tres bolest...
Polymorfní obtíže, panická ataka
Dobrý den, mám 40 let a už rok mne trápí točení hlavy....
Panická ataka
Dobrý den je mi 27 let a mívám problemy ve spaní, když...
Panická úzkostná porucha
Když má člověk např. angínu, má m.j. třeba zvýšenou...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Úzkostná porucha a nespavost

Dobrý den. Od pondělí ležím doma s chřipkou. Bohužel kromě toho, že je mi strašně...

Úzkostná porucha a syndrom dráždivého tračníku

Dobrý den, dva měsíce se léčím s úzkostí, měla jsem velkou řadu tělesných příznaků,...

Úzkostná porucha a vysoký tlak

Dobrý den od 23 let trpím uzkostnou poruchou , panickymi atakami a učím se mít...

Úzkostná porucha u syna

Dobrý den,můj syn ve 4 letech prodělal úraz popáleniny 23%.Až.když ukončil...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den, mám už delší dobu problém s polykáním jídla. Je mi 21 a před dvěma...

Úzkostná porucha v těhotenství

Dobrý den. Před rokem jsem onemocněla GAD poruchou myšlenky nesmyslné strachu....

Úzkostná porucha, fobie, léčba

Dobrý den, rád bych se s Vámi poradil jak přistoupit k fobii z uzavřených prostor,...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, kvoli neurogennej tetanii, ku ktorej sa pridala uzkost uzivam eliceu...

Úzkostná porucha, neurogenní tetanie

Dobry den, som 10 mesiacov po porode, zhruba po osmych mesiacoch som sa citila...

Úzkostná porucha, nutkavé myšlenky, závratě, rezignace


Úzkostná porucha, porucha přizpůsobení

Zdravím, moja manželka práve dokončila vysokú školu a nastúpila ako učiteľka...

Úzkostná porucha, strach z lymfomu

Dobrý den, trápí mi noční pocení, stres a strach o své zdraví... byl jsem v...

Úzkostná porucha, tepová frekvence, tlak

Dobrý den, protože jsem měla velmi vysoký tlak 140/100, vaha byla 105 a tepová...

Úzkostná porucha, terapie

Dobry den, viete mi prosim poradit nejaky homeopaticky liek na uzkost a strach?...

Úzkostná reakce

Dobrý den, obracím se na Vás ještě jednou s mým dotazem. Jak jsem již uváděl...

Úzkostná reakce na kritiku

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Mám problém zvládat situace, kdy na mě...

Úzkostná reakce na stres


Úzkostná reakce po stresu

Dobrý den, mám problém se dotýkat věcí. Mám uskost, když se dotknou věci nebo...

Úzkostně - depresivní porucha

Dobrý den, mám takový problém. Před více než měsícem jsem přišla o práci a poté...

Úzkostné a depresivní stavy

Dobrý den, předem se omlouvám, protože to zřejmě bude dlouhé. Je to už nějakých...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Atopický ekzém rukou

Dobrý den,hledám pomoc touhle formou,jelikož od svého lékaře se jí zřejmě nedočkám.Mám...

Pravděpodobné těhotenství - ale dostavila se silná a velmi bolestivá menstruace

Dobrý den, mám možná trochu hloupý dotaz. S partnerem již skoro čtvrtý měsíc...

Strach ze spánku, když jsem sama doma

Dobrý den, poslední 4 měsíce se bojím usnout, když jsem sama doma. Nejde o...

Atopický ekzém pod kolenem

Synovy je 6 let objevila se mu vyrážka pod koleny. Nedalo by se poznat , co...

Zlomenina diafýzy 5.MTC

Dobry den Chtěla bych se zeptat jak dlouho bude trvat moje léčba.Dne 5.1.021mi...

ALS, fascikulace

Dobrý den, je mi 26 let a už nějakou dobu mám strach z ALS. Vím, že jsem...

Atopický ekzém penisu

Dobrý den je mi 16 let a objevilo se mi toto na penisu, nevíte čím bych se toho...

Bolesti v oblasti trojúhelníku pod hrudním košem


Antikoncepce

Dobrý den.Mám dotaz ohledně užívání Norethisteronu.Paní doktorka mi ho napsala...

Atopický ekzém, péče o pokožku

Dobrý den, dcera 9 měs. má od 3. měs. atopický ekzém. Měla 2 míchané tekuté...

Sacroileitis

Dobrý den, je mně 28 let, asi 10 měsíců mám bolesti zad v křížové oblasti, které...

Trávení bílkovin

Dobrý den , mohu se zeptat , je mi 15 let jsem napůl hypochondr a nevím zda...

Palpitace

Isty cas pocitujem z nicoho nic obcas buchnutie srdca silne tazko za sebou...

Kompresivní punčochy při trombóze

Dobrý den, mám dotaz ohledně nošení punčoch, mám trombózu svalových větví lýtka,...

Atopický ekzém, nízký tlak

Dobrý večer, mám k Vám velikou prosbu. Dcera je ve 4. měsíci těhotenství, trápí...

Nepříjemný pocit v pupíku

Dobry den, uz asi tyden me trapi takovy neprijemny pocit v pupiku, jako by...

Natekle kotniky (rosol?)

Dobry vecer, je mi 60 let, jsem obezni (162cm/84kg). nekolik let mam natekle...

Atopický ekzém nebo svrab?

Přeji dobrý den, u syna 10let se objevil exem na prstech u ruky. Exémy trpí,...

Zalehlé uši po čištění

Dobrý den, včera jsem si uchošťourem zajel moc hluboko a tak mám od včerejšího...

Štípance od blech

Dobrý den, je mi to hrozně trapné. Ale jela jsem s kamarádem v autě a na nártu...

Reklama