Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Postcholecystektomický syndrom

Vnitřní lékařství Věra 13.1.2022

<p>Dobrý den, vážení. Po preventivní kontrole v období mých 60. let jsem absolvovala sono břicha, bylo konstatováno, že mám žlučník k operaci , tu jsem podstoupila laparoskopicky v r. 2010...podotýkám, že jsem žádné vážné problémy se žlučníkem neměla, jen jsem nemohla jíst buchty s mákem...po požití jsem utrpěla žlučníkovou koliku. Při propuštění z nemocnice mi ošetřující lékař řekl, že ten žlučník nebyl až tak hrozný, byl jen zahuštěn, což prý se dalo léčit medikamentozně. Ovšem problémy začaly ani ne za dva měsíce po té...a od té doby stále přetrvávají, i když držím dietu /ne - tučné, ne salámy, ne konzervované ryby , ne luštěniny krom čočky a další/. Dbala jsem na pitný režim a stále dbám. Několikrát jsem byla hospitalizována, protože při bolestech, kterými trpím jsem šla do ztráty vědomí...výsledek vyšetření, že se nic závažného nezjistilo, krom vysoké plynatosti a zácpy, které se opakují, jaterní testy byly skvělé, vyšetření žlučových cest ukázalo, že vtok je dobrý ale odtok žluče špatný. Řešení s praktickou lékařkou ...dala mi recept na kapky Algifen neo / užívat při bolestech břicha 25 kapek/. Po celou dobu od r. 2010 jsem hledala řešení v bylinách Hořec, Pelyněk černobýl, Třezalku, Zeměžluč a další ...až v roce 2021 jsem našla lék, který mi zabral a to - FEBICHOL ...užívám od února 2021 /po opětné hospitalizaci leden 2021 v Boskovické nemocnici, kde mi napsali do Zprávy, nález ...chronickou nefropatii... vůbec nic nepociťuji, po kontrole na Urologii v Blansku...konstatovali, že s ledvinami nic nemám....takže zaujímám k vyšetřením typu sono velmi skeptické stanovisko, neboť jsem doplatila na operaci zahuštěného žlučníku trvalými následky !/. Můj dotaz : 1. Existuje ještě jiná léčba než je Febichol ? 2. Jak dlouho mohu tento lék užívat bez následků, a co na to játra ? 3. Proč si jej musím celý platit, když jsem svou diagnózu NEZAVINILA ? Jedno balení 50 tbl. platím se slevou u Dr.Max 117,- Kč což je na 25 dní... Děkuji za vstřícnost a laskavost, kterou mi poskytnete odbornou odpovědí. <br /><br /><br />1. doplňující informace 12.1.2022:</p>
<p><span style="color: #393939; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; font-size: 13px;">Dobrý den k tomuto požadavku zasílám v příloze dokumentaci </span></p>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;">z vyšetření. </div>
<div style="box-sizing: border-box; font-family: Verdana, Geneva, sans-serif; color: #393939; font-size: 13px;">Děkuji a přeji hezké dny.</div>

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážená paní Věro, je mi líto, že máte chronické potíže, navazující na operaci žlučníku před 12 lety. K Vašim dotazům: 1. Febichol patří mezi doplňky stravy na podporu sekrece žaludečních kyselin. Alternativou je Isochol, taktéž je volně prodejný, avšak cenově si nepomůžeme. Mezi léčivy s účinky na vylučování žluči a biliární obtíže máme kyselinu ursodeoxycholovou (Ursosan/Ursofalk), je však na předpis specialistou - gastroenterologem či internistou. Před jeho nasazením je nutné znát dobře podrobnosti o pacientovi a vyloučit kontraindikace, proto ho nelze koupit ve volném prodeji a ani ho nemůže napsat praktický lékař. 2. výrobce Febicholu doporučuje užívání max. 14 dní a při neefektu kontaktovat lékaře. Febichol obecně lze užívat dlouhodobě, ale opět jsou situace (kontraindikace), kdy jeho užívání není vhodné a je potřeba jiné řešení (např. při přítomnosti kamene ve žlučovodech), proto bych Vám dlouhodobé užívání schválila, ale upozornila, že máte přijít k vyšetření kdykoliv, když se objeví nové obtíže/změní se jejich charakter nebo se dlouhodobé obtíže zhorší. Jinak je vhodná kontrola jaterních testů po nasazení léčby za cca 4 týdny. Měla byste být sledována u specialisty - gastroenterologa. Poprosím kolegyně, aby Vám nabídly pomoc s objednáním. 3. Febichol je doplněk stravy z volného prodeje, nejedná se o lék hrazený pojišťovnou. Proto na něj pojišťovna nepřispívá. V řešení otázky úhrady vidím dvě možnosti - jednak se můžete informovat na své pojišťovně, zda přispívá na doplňky stravy, vznést konkrétní dotaz, zda by mohla na Febichol přispívat a za jakých podmínek. Druhou možností je, jak jste sama začala hledat, možnost náhrady Febicholu za alternativu hrazenou pojišťovnou. Myslím, že dotaz ohledně úhrady Febicholu směřovaný na pojišťovnu by se mohl setkat s částečným úspěchem. Nicméně, pokud mohu radit, bych se zkusila odpoutat od otázky viny z Vaší diagnózy. Diagnózu a současné obtíže jste si určitě Vy nezavinila. Zamyslela bych se však ještě nad tím, jak byste se měla, kdybyste bývala na operaci nešla. Operace se totiž indikovala proto, že víme, že pacienti s kameny či blátem ve žlučníku operovaní plánovaně v období klidu mají mnohem méně komplikací než pacienti řešení v akutním stádiu - zánětu, ucpání žlučovodů apod. Dále víme, že pacienti s blátem či kameny i po jejich odstranění (rozpuštění, mechanickém odstranění) vytvoří za chvíli/pár týdnů bláto/kameny nové. Tedy pokud jste měla ve žlučníku byť jen zahuštěný obsah (bláto) a navíc měla občasně obtíže po dietní chybě, bylo v souladu s odbornými doporučenými postupy Vás indikovat k odstranění žlučníku. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Postcholecystektomický syndrom
Dobrý den pane/ i/ doktore/ rko/. Již je to 20 let,co...
Ashermannův syndrom
Ashermannův syndrom a nízká děložní sliznice - chtěli...
Anemický syndrom
Dobry den preji. Mela bych takovy dotaz. Mam anemicky...
Postcholecystektomický syndrom
Dobrý den, jsem 4 měsíce po operaci žlučníku. Jim už...
Postcholecystektomický syndrom
Dobrý deň, som cca 3 mesiace po operácii žlčníka a...
Nefrotický syndrom
Dobrý den mám nefroticky syndrom ktery se lečíl s kortikoidy...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Postfixačně omezena hybnost prstů

DOBRÝ DEN, DNESKA MI NA CHIRURGII SUNDALI SÁDRU KTEROU JSEM MĚLA OD 3.6.2018...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, měla jsem 2 x za sebou pásový opar mezi lopatkami. Šílená bolest,...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, moje maminka před 14 dny měla pásový opar po celých zádech, brala...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den , prosím o radu, zda existuje pomoc při léčbě postherpetické neuralgie.Tato...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den. V dubnu byl rok co jsem měla pásový opar. Objevil se na zádech na...

Postherpetická neuralgie

Dobrý den, je mi 29 let a před rokem jsem dostala pásový opar. Praktická lékařka...

Postherpetická neuropatie

Dobrý den, léčím se na pemphigus vulgaris 4 rokem (zrovna při odchodu do důchodu...

Postherpetické neuralgie

Paní doktorko, opakovaně se obracím o radu na Vás, protože jsem byla vždy spokojená....

Postcholecystektomický syndrom

Dobrý deň, som cca 3 mesiace po operácii žlčníka a posledný mesiac ma trápia...

Postcholecystektomický syndrom

Dobrý den pane/ i/ doktore/ rko/. Již je to 20 let,co mi byl laparoskopicky...

Postcholecystektomický syndrom

Dobrý den, jsem 4 měsíce po operaci žlučníku. Jim už vše. Ale co mě trápí, hrozná...

Postinfekční glomerulonefrititda

Dobrý den, měla jsem před 3 lety zánět ledvin, předcházely v něm roky nemoci...

Postinfekční kael

Dobrý den, dcera (7 let) již delší dobu odkašlává, což nikdy dříve nedělala....

Postinfekční kašel

Dobrý den, po návratu z Itálie (v tu dobu nebyl v Itálii ani jeden nakažený)...

Postinfekční kašel

Dobrý den, již třetí týden mám velice dávivý kašel, začalo to zimnicí první...

Postinfekční kašel

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jaké onemocnění by mohlo byt příčinou mého...

Postinfekční komplikace

Dobrý den, je mi 20 let. Vše bylo zahájeno zadní rýmou před měsícem. Vykašlávala...

Postinor

Dobrý den, chtěla sem se zeptat jestli můžu otěhotnět po přípravku Postinor....

Postinor

Dobrý den, V sobotu (21.01.2017) se nám stala při sexu nehoda a protrhl se...

Postinor

Dobrý den, včera (12.8.) jsem měla nechráněný pohlavní styk a pochybuju o konečném...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Pálení pochvy

Dobrý den, Už 14 dní mě pálí pochva. Zkoušela jsem léčit canestenem, to nezabralo,...

Pálení při močení a svědění

Dobry den, pred tremi tydny jsem mel sex po kterem jsem mel priznaky mykozy....

Bolest za pod lopatkou při nádechu a narovnání zad

Dobrý den, Je mi 16 let a už delší dobu trpím bolestí zad pod pravou lopatkou...

Bolest prsou

Dobrý den, mám teď už pár dní bolesti prsou, dokonce se mi zdá, že mám i...

Opožděná puberta

Dobrý den mam problém je mi 15 let a mám malý penis při erekci 8 cm. A vůbec...

Pálení moč.trubice po dobrání ATB

Dobrý den, z této poradny jsem dostal odpověď na svou otázku, za kterou velmi...

Pyrvinium působí jinak, než léčivo ve Vermoxu?


Ambulance bolesti, Jurnista, Neurontin, Movalis, SOS-Sevredol

Dobrý den moc Vám děkuji za odpověď na můj dotaz. V ambulanci bolesti se léčím...

Nevolnost po aplikaci lokální anestezie

Dobrý den, můj dotaz se týká znecitlivění části chrupu před bolestivým zákrokem....

Bolest břicha

Dobry den. 2.12. mi začaly lehké bolesti břicha, které se přesouvaly několikrát...

Zívání

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, mám 13ti měsíční dceru a už 13 měsíců nespím....

Výrustek u kloubu palce nohy

Dobrý den, mamku (55let) už několik let trápí bolest nohou, z boku ze strany...

Již několik měsíců mě pálí horní patro v ústech


Asymetrie zorniček

Dobry den, je mi 37 let, jsem zdrava, s nicim se nelecim, v rodine zadna zátěž...

Bolest a svědění prsů

Dobry den chtela bych se zeptat porad me boli prsa a svedi s pritelem se snazime...

Zívání

Dobrý den. Nejedná se o žádný problém či poruchu. Pouze by mě zajímalo, proč...

Laktobacily a kvasinky v pochvě

Děkuji za předchozí odpověď ohledně laktobacilů a kvasinek. Ráda bych se ještě...

Pigmentové skvrny v hlavě

Dobry den, bydlime v zahranici. U sve 8 lete dcery jsem nasla pigmentove skvrny...

Tiky u miminka

Dobrý den, prosím Vás o radu. Mám holčičku 5.měsíců a ted poslední dobou se...

Mykoza penisu - Multi-gyn actigel

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli mohu používat na mykozu penisu přípravek...

Reklama