Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup do lékařské poradny, možnost účastnit se soutěží a mnoho dalších výhod. Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte prosím e-mail, který jste používal(a) pro přihlášení na stránku

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Poštípání hmyzem, možná infekce

pavel . 7.5.2014 redakce uLékaře

Dobrý den. Před cca 4 týdny mě štípl hmyz nad kotník, pravděpodobně ovád či muchnička.Jeden další štípanec, byl i pod kotník, ještě s kapkou krve, o klíště se tedy podle mě nejedna, samotné štípnutí jsem nepocítil.Následující den začal kotník otékat a otok, zarudlý,byl i pod kotníkem směrem k prstům nohou. Směrem nahoru ke koleni ne. Po třech dnech, kdy jsem mazal Fenistilem, otok nemizel a obtížně se chodilo (vždz horší první krok, při více krocích bolelo méně). Navštívil jsem lékaře 4.den po vpichu, namazal místo vpichu černou mastí, kolem vpichu byla tmavě červená až fialová malá skvrna a zavázal. Víc nebyl schopen říci. Tam kde byl otok, jsem mazal heparinovou mastí a na místo vpichu ještě rovněž asi ještě 5 dnů dával černou mast. Postupně otok začal mizet, a tmavá skvrna okolo vpichu rovněž.Po cca 14 dnech od vpichu místo vpichu téměř neznatelné, nebolestivé, otok postupně vymizel, barva kůže také již normální.Kotník však stále mírně pobolíval, dával jsem tedy na něj traumagel cca týden.Nyní je to již 4 týdny po bodnutí, na pohled není prakticky nic znatelné, ale kotník stále mírně pobolívá při chůzi, některá místa jsou na dotyk citlivější, a nohu tedy nemohu zatěžovat naplno, mírná bolest navíc jako kdyby místy vystřelí i směrem ke koleni. Navíc cítím poslední dny o něco větší únavu než obvykle. Nemůže se jednat o nějakou bakteriální infekci či třeba nějaký zánět jako následek štípnutí hmyzem, který se projevuje až teď? (Přemyšlel jsem i o borelioze, ale vzhledem k tomu, že zarudnutí se objevilo už následující den a nebyla to skvrna, která bledne od středu, tak spíš myslím, že to borelioza není). Je vhodné nasadit antibiotika či něco jiného? Nebo je možné ještě nějak lokálně kotník léčit, např. nějakou mastí? Děkuji.

Odpovídá:

MUDr. Jana Moravcová


Pavle, o boreliózu se pravděpodobně nejedná, protože skvrna se objevila příliš brzy. Možná je jak alergická reakce, tak zánět kůže po zanesení infekce v místě štípnutí. Nevím, zda jste měl také horečku či se vyskytlo pouze zarudnutí kolem místa vpichu. Horečka by svědčila spíše pro zánětlivé onemocnění, výskyt otoku bez horečky spíše pro alergickou reakci. Nejlépe by bylo navštívit lékaře, aby vás vyšetřil a případně povedl příslušná vyšetření (zánětlivé parametry, klinický nález).

Související dotazy

Poštípání hmyzem
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné nakazit...
Postipani hmyzem pravdepodobne komar
Dobry den pani doktorko, prijela jsem z dovolene, kde...
Poštípání hmyzem
Dobry den,vcera jsem maloval barak z venku a uklizel...
Poštípání hmyzem
Dobrý den, před 5 dny mě zřejmě kousl komár 4x do...
Postipani hmyzem pravdepodobne komar2
Mockrat dekuji za odpoved. Chtela jsem jeste zminit,...
Infekce přenášené hmyzem
Dobrý den, minulý týden jsem byla v lese poštípána...

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Poštěváček je klitoris

Dobrý den, četla jsem diskusi, kde byla převážná většina diskutujících muži....

Poštípání

Dobrý den,chtěla bych se zeptat před týdnem mi u přítele poštípali blechy od...

Poštípání

Dobrý den, každoročně /cca 4roky/ jsem v období srpna celá osypaná, nejen od...

Poštípání

Dobrý den dnes jsem dceři našla štípance..Nevím jestli je to od komára..Mazala...

Poštípání červeným mravencem

Dobrý den, paní doktorko. Včera večer jsem na zahradě trhala trávu, ale nevšimla...

Poštípání hmyzem

Dobry den, pred 2 dny me patrne stipnul najky hmyz, nic jsem nezaznamenala,...

Poštípání hmyzem

Dobrý den tenhle rok mám problém když mě štípne komár nebo malá muška jak já...

Poštípání hmyzem

Dobry den,vcera jsem maloval barak z venku a uklizel zahradu. Vecer me neco...

Poštípání hmyzem


Poštípání hmyzem

Dobrý den, před 5 dny mě zřejmě kousl komár 4x do lýtka. Nejdříve to vypadalo...

Poštípání od štěnic

Dobrý den. Zhruba před 3-4mi týdny se mi na levém stehni bez příčin objevily...

Pot

Dobrý den, už asi týden nebo čtrnáct dní pozoruji, že můj pot je cítit uplně...

Pot

Dobrý den, je možné, že mi vadí pot? Vždy, když se zpotím, tak mě začne škrábat...

Pot je cítit čpavkem

Dobrý den, nevím do jaké oblasti bych měl svůj dotaz směřovat. Jsem zdráv, před...

Pot v konečníku

Dobrý den, je mi 14 let a dělám sport.Při sportování se mi vždycky v oblasti...

Potah na mandlích

Dobrý den, chci se zeptat, jestli je potah na mandli (viz.foto) normální. Děkuji

Potapeni a menstruace

Dobry den pani doktorko,chtela bych se zeptat zda muze mit potapeni vliv na...

Potápění a šelest na srdci

Dobrý den, mám dotaz ohledně kurzu potápění, který nyní absolvuji. Instruktor...

Potápění po odstranění nosních mandlí

Dobrý den, má dcera 5 let byla v dubnu 2012 odstranit nosní mandle. Vše proběhlo...

Potažení z marihuany, lze zjistit po nehodě??

Dobrý letos o silvestru jsem si tak 3x až 4x potáhl marihuany, teď si dělám...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Nález E. coli ve spermatu

Dobrý den, můj přítel má opakovaný nález bacterie e-coli ve spermatu. Léčba...

Suchá sliznice v krku po prodělání Laryngitidy

Dobrý den, mám takový dotaz - ohledně , nyní jsem se doléčila či se doléčuji...

Bolest prsu a bradavky u muže


Naznak sinistroskoliozy lehce snizený mop L5/S1 chondroza disku

dobry den mam dotaz byla jsem na rtg a nalez jen naznak sinistroskoliozy susp....

Zvýšený růst chloupků na těle

Dobrý den, mám dotaz ohledně růstu chloupků. Je mi 37 let a v druhém těhotenství...

Noční pomočování muže

dobrý den mám na vás dotaz..mému manželovi je 37 let..tak před půl rokem se...

Necitlivé ucho

Dobrý večer.Chcela by som poraďiť ohladne syna. Na silvestra k nemu hodili silnejšiu...

Kontryhelový čaj jako podpora otěhotnění

Vážený pane doktore, prosím o radu stran správného užívání kontryhelového čaje....

Možnost těhotenství

Dobrý den, mám dotaz ohledně těhotenství. MS mám celkem pravidelnou ( + - 3...

Vyvrtly kotník

Ještě ohledně mého dotazu takže i naslapovanim si mužu způsobit trombozu? Když...

Jsem těhotná ?

dobrý den dnes jsem byla u lékaře s podezřením na těhotenství.. pověděl mi...

Scintigrafie skeletu


Krvavé flíčky

Dobrý den paní doktorko, ze dne na den se mi objevily na obou rukou mezi podpažím...

Světlé mapy na dlaních

Dobrý den, zhruba před rokem se mi začaly na dlaních a mezi prsty objevovat...

Červené zabarvení a nehráněný sex

Dobrý den. Mám problém už nějaký čas s tím, že mám rudé nesvědivé zabarvení...

Prujem, zvraceni, bolesti hlavy, nepravidelna menstruace

Dobry den, poslednich nekolik mesicu me trapi opakovane prujmy doprovazene bolesti...

Odstranění vlčího zrna

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jetli je opravdu nutné odstranit vlčí zrno,...

Problémy se zažíváním

Dobrý den . Už několik týdnů mě trápí střevní potíže.Návaly teplot a zimnic....

Stěhovavé bolesti kloubů a svalů

Dobrý den, už skoro tři roky mám stěhovavé bolesti kloubů a svalů, cítím se...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×